تبیان، دستیار زندگی
از جمله اموری كه محبت به كودكان را می رساند، بوسیدن آنهاست. ترحم به كودكان انجام وعده موجب احساس شخصیت در آنان می شود چرا كه به او اهمیت داده و برای وعده هایی كه به او داده شده اهمیت قایل شدن برای تو را می رساند و این مساله در پرورش عزت نفس او موثر است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بگذارید تا بروید

عزت نفس

آینده و سرنوشت کودکان ما در کودکی ساخته می شود و در این میان نحوه برخورد و شیوه های تربیتی والدین گاه تاثیراتی جبران ناپذیر را در روان آنان خواهد گذارد یکی از خصیصه های اصلی شخصیتی که در موفقیت آینده فرزندان موثر است میزان ارزشی است که آنها در مورد خود متصور می شوند. لذا وظیفه ما به عنوان مربیانی دلسوز آن است که گام های موثری را در این مسیر بپیماییم.

1- رابطه‌ سازنده‌ بر قرار کنید.

با ترتیب دادن زمان‌هایی که کاملاً در دسترس باشید، نشان دهید که می‌خواهید با کودک باشید. بدون قضاوت کردن فقط گوش کنید و برخی از احساسات خود را ابراز کنید، مشارکت متقابل با کودک داشته باشید. مشارکت متقابل به کودکان کمک می‌کند احساس با ارزش بودن کنند.

در جامع الاخبار آمده است" وقتی كه نام فرزندان را می برید او را گرامی بدارید و جای نشستن را برای او توسعه دهید و نسبت به او روترش نكنید  [1]

2- موفقیت را پرورش دهید.

انتظارات خود را  درست تنظیم کنید. اگر از کودک می‌‌خواهید کاری را انجام دهد که از توان وی فراتر است، او را یاری دهید. روی رفتار و کارهای سازنده‌ او تاکید کنید. با تاکید بر تحسین به جای پاداش‌های مادی، خودانگیزی را تقویت کنید. به جای اینکه صرفا بگویید «خوب است». به تلاش‌ها و دستاورهای خاص اشاره کنید.

3- آزادی انتخاب را پرورش دهید.

حق انتخاب، به کودکان احساس مسئولیت و کنترل بر زندگی می‌دهد. در صورتی که کودک قادر به تصمیم‌گیری نباشد، آنها را درگیر انتخاب‌های ساده کنید. مثلاً اجازه دهید آنها تصمیم بگیرند چه موقع و به چه ترتیبی یک تکلیف را انجام دهند.

پیامبر اكرم (ص) خود همیشه به كودكان سلام می كرد زیرا این امر موجب ارزش گذاری به كودكان و بالا بردن عزت نفس در آنان می گردد.

4- هیجا‌ن‌های کودک را تایید کنید.

احساس‌های نیرومند کودک را بپذیرید و راه‌های موثری برای برخورد با آنها پیشنهاد کنید. در صورتی که هیجان منفی کودک ناشی از اهانت به عزت نفس او باشد، او را تسلی دهید و در عین حال موقعیت را ارزیابی کنید تا کودک احساس کند مورد حمایت قرار دارد و ایمن است.

حقارت
5- به كودك احترام بگذارید: در جامع الاخبار آمده است" وقتی كه نام فرزندان را می برید او را گرامی بدارید و جای نشستن را برای او توسعه دهید و نسبت به او روترش نكنید  [1] . پیامبر موضوع احترام فرزندان را به اولیاء گوشزد می كند زیرا كودكی كه مورد بی اعتنایی و توهین دیگران قرار گیرد دچار حس حقارت و خود كم بینی می شود راجرز احترام بدون شرط به كودكان را اساس تشكیل عزت نفس در آنان می داند (شاملو, 1378, ص 114).

6- به او محبت و ترحم کنید: نیاز به دوست داشتن از نیازهای روانی كودك است دوست داشتن یعنی قبول او به عنوان یك انسان ارزشمند نزد والدین, و این قبول داشت به عزت نفس منجر می شود. از جمله اموری كه محبت به كودكان را می رساند، بوسیدن آنهاست. ترحم به كودكان انجام وعده موجب احساس شخصیت در آنان می شود چرا كه به او اهمیت داده و برای وعده هایی كه به او داده شده اهمیت قایل شدن برای تو را می رساند و این مساله در پرورش عزت نفس او موثر است.

7- او را  تنبیه نکنید: انسان جایز الخطاست و كودك به دلیل رشد عقلی كافی, نداشتن تجربه و محدود بودن میزان یادگیری هایش دچار خطای بیشتری می شود. اسلام با نهی از تنبیه به خصوص تنبیه بدنی راه را برای بروز احساس حقارت می بندد.

علی (ع) فرمود: "لا تضربه و اهجره و لا تطل[2]" فرزدن را مزن و برای ادب كردنش از او قهر كن ولی مواظب باش قهرت طولانی نشود و زود آشتی كن.

8- رعایت مساوات و عدم تبعیض بین كودكان: اگر بچه ها خلاف این را احساس كنند یعنی پدر و مادر در بذل توجه, مساوات را رعایت نكنند از یك طرف موجبات حسادت و كینه را از طرفی باعث می شود و از طرفی باعث حقارت و ذلت را فراهم می سازند. پیامبر اكرم (ص) می فرمود: "اعدادا بین اولادكم كما تحبون ان یعدلوا بینكم فی البر و اللطف[3]" میان فرزندان به عدالت رفتار كنید همان طور كه دوست دارید در نیكی و لطف نیز بین شما به عدالت رفتار شود.

پی نوشت ها:

1. جامع الاخبار- ص 124

2. بحار النوار- ج 23- ص 114

3. محجه البیضاء- ج 2- ص 64

منبع: ماهنامه کودک - بانک مقالات فارسی

تنظیم برای تبیان: کهتری

مقالات مرتبط

عزت زیاد!!

عقیق وجود کودک

علائم پایین بودن عزت نفس در کودکان

35 نکته طلائی در افزودن عزت نفس

تقویت عزت نفس در کودکان با پذیرش آنان در همه شرایط

خودت را دوست بدار

عزت نفس چیست؟

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.