تبیان، دستیار زندگی
از سنین نوجوانی وقتی اولین نوارهای تلاوت استاد «محمود خلیل‌الحصری» را شنیدم با این قاری بزرگ جهان اسلام آشنا شدم. به طور طبیعی صدای قوی و شفاف و زنگ‌دار این استاد و حسن ویژه در اداء الحروف كه از ویژگی‌ خاص استاد محمود خلیل‌الحصری در تلاوت قرآن است توجه هر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

«محمود خلیل‌الحصری» به روایت سید محسن موسوی‌بلده

موسوی بلده

سید «محسن موسوی‌بلده» كارشناس و داور بین‌المللی قرآن كریم، در باره آشنایی خود با پدر تجوید قرآن کشور مصر، استاد محمود خلیل الحصری می گوید:

از سنین نوجوانی وقتی اولین نوارهای تلاوت استاد «محمود خلیل‌الحصری» را شنیدم با این قاری بزرگ جهان اسلام آشنا شدم. به طور طبیعی صدای قوی و شفاف و زنگ‌دار این استاد و حسن ویژه در اداء الحروف كه از ویژگی‌ خاص استاد محمود خلیل‌الحصری در تلاوت قرآن است توجه هر كسی را به‌خود جلب می‌كند.

...در تلاوت‌های حصری تعهد و التزام به رعایت دقیق تجوید و اصول قرائت نسبت به تنغیم و نغمه‌پردازی غلبه دارد، به نحوی كه تا حد بسیار بالایی تلاوت‌های این استاد را به منبعی برای فراگیری تجوید قرآن كریم تبدیل می‌كند.

...این‌كه استاد خلیل‌الحصری در تلاوت‌های خود كمتر به تكنیك‌های لحنی پرداخته به نظر من به اعتقاد و روحیه شخصی او برمی‌گردد، البته اطلاع ندارم كه وی این شیوه را در تلاوت قرآن به عمد برگزیده یا با توجه به روحیه شخصی و دیدگاه ذاتی وی در تلاوت قرآن به این سبك از تلاوت گرایش پیدا كرده است.

در تلاوت‌های «محمود خلیل‌الحصری» تعهد و التزام به رعایت دقیق تجوید و اصول قرائت نسبت به تنغیم و نغمه‌پردازی غلبه دارد

...برای بارهای اول كه تلاوت‌های این استاد را از طریق رادیو از مسجد امام حسین (ع) قاهره گوش می‌كردم، با توجه به صدای وی در ذهن خود او را جوانی 30 یا 31 ساله مجسم كرده بودم، اما وقتی در همان سال‌ها به ایران آمد دیدم با سنی حدود 60 سال از صدایی شفاف و اعجاب‌برانگیز برخوردار است.

...تصور می‌كنم كه وی این استعداد را برای بهره‌گیری از پرده‌های بالای صدای خود داشته اما اعتقادی كه در تلاوت قرآن بر وی حكم‌فرما بوده وی را از پرداختن به چنین كاری بازداشته است.

در تلاوت‌های حصری تعهد و التزام به رعایت دقیق تجوید و اصول قرائت نسبت به تنغیم و نغمه‌پردازی غلبه دارد، به نحوی كه تلاوت‌های این استاد را به منبعی برای فراگیری تجوید قرآن كریم تبدیل می‌كند.

توصیه مهم به قاریان قرآن

...استفاده از سبك و نوارهای تلاوت این استاد اعم از نوارهای ترتیل و یا تحقیقی كه از وی به‌یادگار مانده است و به ویژه نوارهای تجوید معلم این استاد را به طور صرف برای قاریانی كه به سطوح بالای قرائت قرآن كریم رسیده‌اند توصیه می‌كنم.

...نمی‌توانیم از این واقعیت بگذریم كه سبك استاد حصری در تلاوت قرآن كریم سبكی ساده است و برای بسیاری از افراد جاذبه‌ای ندارد، از این رو تلاوت‌های وی برای قاریانی مفید است كه به اصول فنی قرائت مسلط باشند، اما برای مبتدیان و كسانی كه در كلاس‌های ابتدایی قرائت قرآن شركت می‌كنند جذابیت لازم را ندارد و حتی ممكن است آن‌ها را از پی‌گیری مراحل بعدی تلاوت قرآن دل‌زده كند.

... به عقیده من یكی از كارهای اتحادیه‌های قرآنی نیز همین است كه روش‌های آموزشی را برای قشر جوان پالایش كرده و بتواند موجب جذب هرچه بیشتر جوانان به قرآن كریم باشد، هم‌اكنون ملاحظه می‌شود كه در بعضی كلاس‌های آموزش قرآن نوجوانان، از نوارهای ترتیل و یا تحقیق استاد حصری استفاده می‌شود كه برای این سنین چندان مطلوب نیست.

روایت موسوی بلده از سفر حصری به ایران

موسوی بلده با یادآوری خاطره سفر محمود خلیل‌ا‌لحصری به ایران در سال‌های قبل از انقلاب اظهار كرد: در سال‌های قبل از انقلاب وی به همراه هیئتی از اعضای دانشگاه الأزهر مصر به ایران آمد و در مراكز مختلف قرآنی از جمله در شهرهای تهران و مشهد به تلاوت قرآن پرداخت.   سید «محسن موسوی‌بلده»:

این‌كه استاد خلیل‌الحصری در تلاوت‌های خود كمتر به تكنیك‌های لحنی پرداخته به نظر من به اعتقاد و روحیه شخصی او برمی‌گردد

استاد موسوی بلده:

استفاده از تلاوت‌های آموزشی حصری برای نوجوانان مطلوب نیست

این توفیق را یافتم كه از نزدیك در مسجد الجواد (ع) تهران تلاوت استاد خلیل‌الحصری را بشنوم، استاد حصری آن روز آیات ابتدایی سوره «شوری» را برای تلاوت انتخاب كرده بود، البته به نظرم نوار تلاوت آن روز استاد هم‌اكنون نایاب است و به سختی یافت می‌شود.

این اولین باری بود كه قرائت یك قاری مشهور مصری را از نزدیك می‌شنیدم و با این‌كه نوارهای تلاوت این استاد را قبلاً هم گوش داده بودم با وجود این‌كه وی فردی مسن بود اما از صدایی بسیار قوی مانند یك قاری جوان برخوردار بود و در آن مراسم حاضران تشویق‌های بسیار گرمی را نیز از وی به عمل آوردند.

منبع:

خبرگزاری ایکنا، با اندکی تلخیص و تصرف