تبیان، دستیار زندگی
كودك و لكنت زبان ( قسمت ششم ) در قسمت قبل در مورد برخورد با كودكانی كه لكنت دارند ، نكاتی را متذكر شدیم . اینك در ادامه می خوانیم ... توصیه های ما برای شما بسیار متنوع است . بعضی از آنها دستورالعمل های بسیار دقیقی هستند كه ب...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نقش والدین در ارتباط با لكنت زبان كودك

نقش والدین در ارتباط با لكنت زبان كودك

در قسمت قبل در مورد برخورد با كودكانی كه لكنت دارند ، نكاتی را متذكر شدیم . اینك در ادامه می خوانیم ...

توصیه های ما برای شما بسیار متنوع است . بعضی از آنها دستورالعمل های بسیار دقیقی هستند كه باید كاملاً از آنها پیروی نمایید. برخی دیگر از توصیه ها ، رهنمودهای كلی هستند كه جزئیات امر به شما واگذار می گردد و دسته دیگر از توصیه های مطرح شده به صورت مباحث عمومی درباره لكنت زبان و طرح نگرش های مختلف و دیدگاههایی است كه می تواند برداشت صحیح تر و درك عمیق تری از پدیده لكنت به شما بدهد و یا تغییرات مثبتی در احساس شما نسبت به لكنت ایجاد نماید. برداشت شما از این توصیه ها و داوری تان در مورد به كار بستن هر یك از رهنمودها و دستورالعمل های ارائه شده بر چگونگی رابطه شما با كودكتان تأثیر خواهد داشت . به خاطر داشته باشید روشی كه شما در انجام كاری از آن استفاده می كنید به همان اندازه ی انجام خودِ  كار اهمیت دارد . لذا هیچ دستورالعمل ساده ای مثل : این كار را بكن یا این كار را نكن مؤثر واقع نخواهد شد ، مگر این كه شما متعهدانه به انجام آن ایمان راسخ داشته باشید . ارتباط شما با كودكتان امری است كاملاً منحصر به فرد و اختصاصی .

همچنین لازم است به خاطر داشته باشید كه گاهی هیچ كاری نكردن مهمترین كاری است كه شما در آن موقعیت انجام می دهید.

گفت و شنود با كودك

برای این كه بتوانید با كودك خود گفت و شنودی سازنده و سودبخش داشته باشید ، بهتر است با هم بر آنچه شما از كودك سنین 2 تا 6 سال انتظار دارید ، مروری داشته باشیم . این دوره از رشد كودك ( دو تا شش سال ) نشانگر رشد و تكاملی فوق العاده سریع و حیرت آور است . در حدود دو سالگی ، كودك شما ممكن است به طور مستمر از كلمات و جملات كوتاه استفاده كند. بالطبع در حدود شش سالگی دایره لغات و واژگان كودك به طور قابل ملاحظه ای گسترش می یابد و او از جملات طولانی تری استفاده می نماید . همچنین در این سن ، كودك به تدریج می آموزد كه چگونه از قدرت صدا و كلمات برای كنترل رفتار دیگران و بیان احساسات خود بهره بگیرد . لذا كودك سعی می كند كه در ارتباطات اجتماعی خود به طور فزاینده ای از گفتار استفاده نماید و در این دوره از رشد ، كودك در مقابل خود دریچه های تازه ای را می بیند كه به سرعت باز می شوند و در همه اینها "گفتار" نقش محوری دارد. كودك نه تنها نیاز دارد كه از طرف دیگران درك شود ، بلكه مایل است كه آنچه را می خواهد و هر زمان كه اراده می كند بگوید . بنابراین با توجه به مراتب فوق ، لازم است كه پیشنهادها و توصیه های زیر مورد توجه قرار گیرد.

اما راهكارهای پیشنهادی :

كمك كنید تا كودك شما راحت و روان صحبت كند

توصیه های ما مستقیماً درباره توانمندی كودك شما در روان صحبت كردن و برقراری ارتباط مطلوب با دیگران است. اگر شما نگران نحوه صحبت كردن فرزندتان هستید ، بی تردید توصیه های زیر از اهمیت خاصی برخوردار است ، ضمن آنكه به كار بستن این توصیه ها برای رشد اجتماعی همه كودكان سودمند می باشد ؛ اما بحث درباره هر یك از عناوین مطرح شده متضمن ایجاد تغییرات مستقیم در نگرش ها و رفتار شخص شماست . البته این بدان معنا نیست كه اگر كودك شما لكنت دارد ، لزوماً تقصیر شماست . به طور كلی لكنت زبان كودك یا لكنت ، بعضاً به طور لحظه ای حادث می شود و سپس از بین می رود. همچنین ممكن است كودك شما در بیشتر اوقات ، همانند سایر همسالان خود صحبت كند ، اما گاهی به طور آگاهانه و مضطربانه نگران اختلال تكلمی خود باشد .

آنچه شما بیش از هر چیز دیگر می توانید در محیط اطراف كودك ( كه فوق العاده مهم است ) كنترل كنید و تغییر دهید ، خود شما هستید . برای بسیاری از كودكان خردسال كه لكنت دارند ، بعضی تغییرات خاص در وجود شما و سایر اعضای خانواده ، مهمترین و مؤثرترین شیوه تشویق و ترغیب آنها به صحبت كردن روان و عادی است .

نقش والدین در ارتباط با لكنت زبان كودك

با همه وجود به حرفهای كودك گوش كنید

شاید تعجب كنید از این كه باید برای مسئله گوش دادن اهمیت فوق العاده ای قائل شوید . البته گوش دادن به حرفهای كودك خردسال ( در حدود 2 تا 4 سال ) شاید سخت باشد ، اما سخت تر از مرحله ای نیست كه كودك مرتباً پر حرفی می كند و مدام سؤالات گوناگون می پرسد ( در حدود 4 تا 6 سالگی ) . احتمالاً شما خود واقف هستید كه گوش دادن به حرف های كودك حالت انتخابی دارد و به دلیل مصالحی كه در نظر دارید ، همیشه همه آنچه را كه كودك می گوید ، نمی شنوید . ما می خواهیم به شما كمك كنیم تا حتی وقتی كه به طور انتخابی به صحبت های كودكتان گوش فرا می دهید ، رفتارتان به گونه ای نباشد كه كودك شما چنین احساس نماید كه شما هرگز به حرف های او درست گوش نمی دهید و اصلاً نمی خواهید صحبت های او را بشنوید . علاوه بر این ، شما می توانید نسبت به جریان رشد ، آگاهی بیشتری پیدا كنید و نسبت به آنچه برای كودك مهم است ، احساس و درك عمیق تری داشته باشید .

توجه مدام و منظم نسبت به جریان گوش دادن و بازنگری كافی نسبت به عادات شخصی خودتان در گوش دادن به حرفهای دیگران ، می تواند زمینه ارتباطی عمیق و غنی را برای كودكتان فراهم نماید

.سعی كنید از دستورالعمل های چهارگانه كه در قسمت بعد ارائه خواهد شد ، در طی چندین روز متوالی و به طور كامل پیروی نمایید.

زهره پری نوش - سایت تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.