تبیان، دستیار زندگی
كسی كه یك روز و یك شب، پرستاری ‏بیماری را به عهده بگیرد، خداوند او را با ابراهیم خلیل ‏علیه السلام محشور می‏كند، پس همچون درخشش برقی از صراط عبور می‏كند و كسی كه در برطرف كردن نیازهای مریض ‏تلاش كند و نیاز او را برآورد، همانند روزی كه‏ از مادر متولد شده ا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پرستاری از دیدگاه ائمه ‏علیهم السلام

پرستاری

پرستاری، به معنای كمك به رفع نیازهای ‏جسمی و روانی بیمار است و در كشورهای‏ غربی پس از كارهای پرستاری فردی به نام ‏فلورانس نایشنگل آغاز می‏گردد، و قدمتی به ‏طول چند صد سال دارد.

قدمت پرستاری در اسلام از شروع جنگ‏های ‏اولیه در صدر اسلام در میادین جنگ‏ها شروع ‏گردیده و تاریخ هزار ساله دارد.

در بعضی روایات نیز، از پرستاری پیامبرانی نام ‏برده شده كه قبل از ظهور اسلام ‏می‏زیسته‏اند.

پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود:

كسی كه یك روز و یك شب، پرستاری ‏بیماری را به عهده بگیرد، خداوند او را با ابراهیم خلیل ‏علیه السلام محشور می‏كند، پس همچون درخشش برقی از صراط عبور می‏كند و كسی كه در برطرف كردن نیازهای مریض ‏تلاش كند و نیاز او را برآورد، همانند روزی كه‏ از مادر متولد شده است از گناهانش پاك ‏می‏گردد.

لزوم پرستاری

امام صادق‏ علیه السلام می‎فرماید:

«المؤمنُ فی تبارهِم و تَراحمهم و تعاطفهم‏كمثلِ الجسدِ اذا اشتكی تداعی لهُ سائره‏َُ بالسهرِ و الحمی‏»(1)؛ مؤمنان در احسان و نیكی به یكدیگر و مهر ورزیدن و مهربانی به هم، مانند پیكری‏ هستند كه هرگاه عضوی از آن به درد آید، اعضای دیگر نیز به بی‏خوابی و تب با او همدردی می‏كنند.

در جامعه اسلامی، افراد نسبت ‏به یكدیگر نباید و نمی‏توانند بی‏تفاوت باشند، و پایه و اساس زندگی بر محبت و رسیدگی به یكدیگر می‏باشد، به خصوص نسبت ‏به سالمندان یا بیماران این تعهد و احسان باید صورت پذیرد.

در موقعیت‏های متفاوت پیامبر و ائمه‏ گرامی ‏علیهم السلام رهنمودهای فراوانی در این امر ارائه فرموده‏اند. از جمله سخنانی كه ‏پیامبر صلی الله علیه و آله در آخرین روزهای عمر با بركتشان در مسجد مدینه فرمودند چنین ‏است: «مَن قامَ علی مریض یوماً و لیلة بعثه‏الله معَ ابراهیم الخلیل ‏علیه‎السلام فجاز علی‏ الصراط كالبرق اللامع و مَن سعی لمریض ‏فی حاجةِ فقضاها خرجَ مِن ذنوبهِ كیومِ ‏ولدته امه.»(2)؛ كسی كه یك روز و یك شب، پرستاری ‏بیماری را به عهده بگیرد، خداوند او را با ابراهیم خلیل ‏علیه السلام محشور می‏كند، پس همچون درخشش برقی از صراط عبور می‏كند و كسی كه در برطرف كردن نیازهای مریض ‏تلاش كند و نیاز او را برآورد، همانند روزی كه‏ از مادر متولد شده است از گناهانش پاك ‏می‏گردد.

امام صادق‏ علیه السلام می‎فرماید:

مؤمنان در احسان و نیكی به یكدیگر و مهر ورزیدن و مهربانی به هم، مانند پیكری‏ هستند كه هرگاه عضوی از آن به درد آید، اعضای دیگر نیز به بی‏خوابی و تب با او همدردی می‏كنند.

این رهنمودها نشانگر اهمیت رسول‏ گرامی ‏صلی الله علیه و آله بر پرستاری بوده و تاكید ایشان را بر همیاری در جامعه نشان می‏دهد.

امام صادق علیه السلام از قول رسول خدا روایت می‎کند که: «من‏ سعی لمریض فی حاجة قضاها اولم یقضها خرج من ذنوبه كیوم ولدته امه...» (3)؛ كسی كه برای برآوردن نیاز بیماری تلاش‏كند، خواه نیاز او برآورده شود یا نه همانند روزی كه از مادر متولد شده است از گناهان ‏پاك می‏گردد.

پی‎نوشت‎ها:

1- بحارالانوار، ج 74، ص 274.

2- همان، ج 76، ص 368.

3- همان، ج 81، ص 217.

پیوند به:

پرستار یادگاران قیام کربلا

بزرگانی که پرستاری می کردند

پاداش پرستاری

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.