• Nombre de visites :
  • 5414
  • 4/2/2008
  • Date :

İmam Humeyni, Bağımsızlık, Hürriyet ve İslam cumhuriyeti

imam humeyni, bağımsızlık, hürriyet ve islam cumhuriyeti

   İran Müslüman halkının islami hareketi ve inkılabı sürecinde kullandığı en etkin ve ana sloganlardan biri, "İstiklal, Azadi ve Cumhuri İslami" (Bağımsızlık, hürriyet ve İslam cumhuriyeti)ydi. Halkın bağrından fışkıran bu slogan, İran milletinin ilahi ve islami nizamı kurma temellerinin atılmasına sebep oldu. İslam inkılabının büyük mimarı İmam Humeyni, İran milletinin yabancı güçlere karşı hürriyet ve bağımsızlığının korunması gerektiğini vurguluyor ve hürriyet ve istiklaltalep İran milletine hitaben şunları belirtti:

   Sizlerin hürriyetçi ve istiklal talepliğiniz tarihin anlında kaydedildi.

- İstiklali ihya ve bağımlılığı reddetme:

İmam Humeyni bağımsızlık konusunda şöyle buyuruyor:

  Şerefli İran milleti sizler, sömürgecilik ve sömürü düzenine karşı mücadelede büyük başarılar elde ettiniz. Allah-u Teala"ya tevekkül ederek, söz birliği yaparak, kenetli hareket ederek, zamanın tağutuna galebe çalıp, süper güçlerin omurgasını kırıp, sarstınız."

  İmam Humeyni milletlerin kendi kendilerine inanmaları gerektiğini kaydedip, şöyle buyuruyor:

  "Asıl mesele çalışmalarda başarılı olacağımız konusunda öz güvene sahip olmamızdır."

İmam Humeyni hürriyet ve bağımsızlığın hayati önem taşıdığını kaydedip şunları belirtiyor:

  "Aziz evlatlarım, artık hürriyet ve ülkenin istiklal fidanını besleyip, geliştirme görevi sizlere devredildi." Bizler hürriyet ve istiklalin hayati önemine vakıf insanlarız.

İmam Humeyni ithalata dayalı ekonomik sistemi reddedip, şöyle buyuruyor:

"Eğer bir ülke bağımsız ve kendine yeterli olmak isterse, bütün ihtiyaçların ithal etme düşüncesinden kurtulmalıdır. İmam Humeyni, ülke bağımsızlığını sağlayıp, korumak için uzun yıllar çile çekmeye hazır olunması gerektiğini kaydedip şöyle diyor: Herkes ülkenin yeniden yapılandırılması için 10 yıl, 15 yıl yoğun çalışma yapmaya hazırlanmalıdır. Eğer çalışır ve çilelere katlanırsak ülkemiz bağımsız olur ve insan kanına susamış kurtlardan kurtulabilir.

   İran milleti ve hükümeti, askeri güç olsun, yasama, yargı ve yürütme gücü olsun bağımsız olma hedefiyle ilerlemelidir. Herkes, nerede olursa olsun bağımlılıktan kurtulmak için çaba harcamalıdır. Bütün ihtiyaçlarımızı, başkalarından temin etme hayaline kapılmayalım. Millet, her şeyi bizzat kendisinin üretmesi ve geliştirmesi gerektiğini bilebilmelidir. "

   İmam Humeyni istibdad ve sömürgecilikle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayıp, şöyle buyuruyor:

 "Herkes İran"daki istibdad ve sömürgeci güçlerin köklerini kazımaya özen göstermelidir. Hiçbir güce ülkemizin kaderini belirleme doğrultusundaki müdahalelerine izin verilmemelidir."

 İmam Humeyni Müslüman milletlerin ve özellikle İran milletinin batılı ve doğulu güçlere bağımlı olmalarını reddedip şöyle buyuruyor:

"İran milleti doğu ve batılı güçlere bağımlı olmadan kendi ayakları üstünde durmaya, kendi dini ve milli birikimleriyle bağımsız olmaya kararlıdır. İran milleti, istibdad ve baskı rejiminden kurtulmaya, sömürgeci güçlerin pençesinden kurtulmaya, hür ve bağımsız olmaya, politikalarını bu iki temel ülke üzerine geliştirmeye çalışıyor. Bu nedenle hangi gücün bu politikalarını benimseyip, benimsemediğine önem vermemektedir."

   İmam Humeyni hiçbir yabancı gücün diğer milletlerin iç işlerine müdahele etmemesi gerektiğini vurgulayıp, şöyle buyuruyor:

 "Yabancı güçlerin herhangi bir milletin kaderini belirleme doğrultusunda müdahalelerine karşıyız ve bu müdahalelerle mücadele edeceğiz. İran dışişleri bakanlığının ağır yükümlülüklerinden biri, dış politikada ülke bağımsızlığı ve milli menfaatlerini korumak, ülkemizin iç işlerine karışmayan ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmektir. Bilindiği gibi, bağımlılık şaibesinin farklı boyutları vardır ve kesinlikle bundan sakınmanız gerekir."

  İmam Humeyni ilim, teknoloji ve üretim sürecindeki kendi kendine yeterliliğin stratejik önemimi vurgulayıp şöyle buyuruyor:

   "Eğer gerçekten bağımsız olmak isterseniz ve hakiki hürriyete kavuşmak isterseniz, her şeyde kendi kendinize yeterlilik düzeyine ulaşmalısınız. İstiklalin temel şartı, düşüncel ve kafa yapısı temelindeki bağımsızlıktır. Bağımsızlığın temel şartı, fikri istiklaldir. Eğer millet, süper güçlerin karşısında direnebileceğine inanırsa, bu inanç büyük bir güce dönüşür ve süper güçlerin karşısında direnme gücünü kazanır."

  İmam Humeyni ferdi, toplumsal ve bir milletin hürriyet hakkına özel bir önem verip, istibdat, diktatörlük ve baskı rejimlerine karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurguluyordu. Nitekim İmam Humeyni bu konuda şunları söylüyor:

"Hürriyet, Allah"ın bize nasip ettiği ilahi bir emanettir. İran ise hürriyetçilerin vatanıdır. İmam Humeyni islamın hürriyet dini olduğunu, insanın insana kulluğunu yasakladığını kaydedip buyuruyor ki; İslam bizlere hürriyeti armağan etti bu hürriyetin değerini bilin. İslamın bu değerini biliniz. İslam hürriyetleri engellememektedir. Halk hür ve serbesttir. Fakat ülkeyi bozguna uğratma ve milleti geri bırakma hürriyeti yoktur ve olamaz. Medeniyetin de ilk merhalesi milletin hürriyetini sağlamaktır. Herkes bilinçli davranmalı ve hürriyetlerin suistimal edilmesine izin verilmemelidir."

  İmam Humeyni, laubaliliği ve başı boş sözde özgürlüğü reddedip, şunları söylüyor:

" İslam tam bir hürriyet dinidir. Fakat laubalilik ve başı boşluk hürriyeti olamaz. Bizler batılı özgürlükleri kabul edemeyiz. İslamın hürriyet tanımlamasının sınırları, İslam hududu ve yasal sınırlamalardır. Hürriyet var haliyle hareket edip, kanunları ihlal etmek kabul edilemez. Herkes islam"ı hudud"a (şeriat kanunlarına) uymak, hürriyetleri suistimal etmemekle yükümlüdür. Hürriyet, İslam hadleri ve kıstaslarıyla ölçülür. İslamın kanun ve kuralları hakiki hürriyetler ve demokrasinin muhafızı ve ülkelerin gerçek istiklalinin garantörüdür.

  Müstekbir ve sömürgeci güçler, milletin hürriyetini ayaklar altına almaya, çarpık ve sözde özgürlükleri yaygınlaştırmaya, sizleri hakiki hürriyetlerden mahrum bırakmaya çalışıyorlar."

 

 

İran İslam İnkılabının Tarihi Kökleri

İslam Ümmeti Birliği

Muharrem"in İslam inkılabının zaferindeki rolü

İslam inkılabı, İslami kültür ve medeniyetin ihyası

İslam İnkılabı"nın Özellikleri

İran İslam Devriminin Yıldönümü ve Zafer Günü

İRAN İSLAM İNKILÂBI

İslam Cumhuriyeti

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)