تبیان، دستیار زندگی
بی نظیر بوتو نخست وزیر پیشین پاكستان عصر روز پنجشنبه در یك حمله تروریستی در شهر "راولپندی" در حالی كشته شد كه ترور وی موجی از خشونت را در سراسر پاكستان و به ویژه در ایالت اصلی وی (سند) به راه انداخت...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ترور بی‌نظیر بوتو و پیامدهای آن

بی نظیر بوتو

بی نظیر بوتو نخست وزیر اسبق پاكستان عصر روز پنجشنبه در یك حمله تروریستی در شهر "راولپندی" در حالی كشته شد كه ترور وی موجی از خشونت را در سراسر پاكستان و به ویژه در ایالت اصلی وی (سند) به راه انداخت.

به گزارش فارس، بی‌نظیر بوتو نخست وزیر اسبق پاكستان كه امیدوار بود در انتخابات ژانویه دوباره به قدرت برسد، روز پنجشنبه در انفجاری كه در اجتماع انتخاباتی در شهر "راولپندی" رخ داد، به ضرب گلوله و در پی آن حمله عملیات انتحاری جان باخت.

بر اثر این انفجار دست كم 20 نفر دیگر نیز كشته و 42 نفر مجروح شدند.

پاكستان كه 60 سال از عمر استقلالش می‌گذرد در پی این حادثه تروریستی دچار بحرانی جدی شده است.

در پی ترور بی‌نظیر بوتو، پرویز مشرف رئیس جمهوری پاكستان با حالتی افسرده بر صفحه تلویزیون ظاهر شد در نطقی تلویزیونی ترور بوتو را اقدامی تروریستی توصیف كرد و خواستار آرامش در این كشور شد.

این ترور همچنین به نگرانی‌ها درباره بازگشت پاكستان به وضعیت اضطراری و تعویق انتخابات مجلس در ماه آینده به رغم اعلام "محمدمیان سومرو"، نخست وزیر موقت، مبنی بر برگزاری انتخابات در زمان مقرر، دامن زد.

به دنبال عملیات تروریستی در پاكستان كه منجر به مرگ بوتو شد، مسئولان بلندپایه این كشور پس از تشكیل جلسه فوق‌العاده در شهرهای مختلف این كشور حالت آماده‌‌باش اعلام كردند.

در پی این ترور اوضاع عمومی شهرهای پاكستان وخیم شد و موجی از خشونت و نآرامی‌ها سراسر این كشور به ویژه در ایالت سند را فرا گرفت. طرفداران بوتو پس از شنیدن خبر كشته شدن وی،‌ به خیابان‌های پاكستان ریخته‌ و با شكستن شیشه‌ها و آتش زدن ماشین‌ها بر ضد مشرف شعار سردادند.

گزارش‌ها نیز حاكی است، پس از ترور بی‌نظیر بوتو و در پی خشونت‌های پنج‌‌شنبه تاكنون 32 نفر در این كشور كشته شده‌اند.

در حالی كه سخنگوی سازمان القاعده در پاكستان در بیانیه‌ای هر گونه دخالت این سازمان تروریستی در این ترور را رد كرده ولی برخی از گروه‌ها و جریان‌های سیاسی پاكستان دولت این كشور را مسوول و یا لااقل به سهل انگاری در حفاظت از جان بوتو متهم می‌كنند.

از سویی دیگر دولت پاكستان با رد این اتهامات اعلام كرد كه از همه توان خود برای تأمین امنیت بوتو استفاده كرده است.

"حمید نواز"، وزیر كشور پاكستان روز جمعه اعلام كرد نشانه‌هایی از دست داشتن شبكه‌های تروریستی القاعده و طالبان در ترور "بی‌نظیر بوتو"، نخست وزیر سابق، وجود دارد.

این در حالی است كه "حسان بخاری" عضو حزب مردم پاكستان پرویز مشرف و دولت این كشور را به دلیل برقرار نكردن تدابیر امنیتی لازم، مسوول ترور بی‌نظیر بوتو، رهبر حزب مردم دانست و گفت: رئیس جمهوری پاكستان آگاه بود كه بی‌نظیر بوتو در معرض خطر قرار دارد به طوری كه مشاور امنیتی بوتو چهارشنبه در پیام خود به مشرف از وی خواست تا امنیت را برای رئیس حزب مردم فراهم كند اما مشرف به این درخواست پاسخ نداد و دولت وی نیز هیچگونه اقداماتی در جهت افزایش تدابیر امنیتی صورت نداد.

همزمان با تشدید خشونت‌ها و درگیری‌ها در پاكستان، صدها هزار نفر در مراسم خاكسپاری نخست وزیر سابق در روستای خانوادگی وی شركت كردند.

پیكر بوتو در كنار مزار پدرش "ذوالفقار بوتو" نخست وزیر اسبق پاكستان در زادگاهش در استان سند واقع در جنوب این كشور به خاك سپرده شد. پدر بی‌نظیر بوتو در اوایل دهه 70میلادی نخست وزیر پاكستان بود.

"آصف علی زرداری"، شوهر بوتو، تابوت همسرش را با پرچم سه رنگ حزب مردم پاكستان از آمبولانس تا مسیر هفت كیلومتری آرامگاه خانوادگی وی در ایالت جنوبی سند همراهی كرد.

بوتو 54 ساله پس از تحمل هشت سال تبعید 18اكتبر (26مهر) به وطن بازگشت تا در آینده سیاسی پاكستان مشاركت داشته باشد اما ورود بوتو به پاكستان با انفجاری خونین همراه بود كه طی آن 135 نفر كشته و بیش از 300 نفر مجروح شدند.

رهبر حزب مردم در تاریخ 21ژوئن 1953در كراچی در یك خانواده با نفوذ و زمین‌دار متولد شد. بوتو مقطع ابتدایی و دبیرستان را در كراچی و راولپندی گذارند و از سال 1969تا سال 1973وارد دانشگاه "هاروارد" آمریكا شد.

وی از سال 1973تا 1976 در دانشگاه" آكسفورد" انگلیس در رشته‌های قانون، فلسفه، سیاست و اقتصاد تحصیل كرد.

یكسال پس از فارغ‌التحصلی از دانشگاه آكسفورد به كشور بازگشت و به حزب مردم پاكستان پیوست. بوتو در 18 دسامبر 1987 با "آصف علی زرداری" یكی از سرمایه‌داران بزرگ پاكستان ازدواج كرد كه حاصل آن یك پسر و دو دختر است.

وی اولین زن مسلمان پاكستان بود كه در 35سالگی هدایت كشورش را بر عهده گرفت. بوتو دو بار طی سال‌های 1988 تا 1990 و 1993 تا 1996 به نخست وزیری پاكستان رسید ولی وی به اتهام فساد مالی و سوء مدیریت از سمتش بركنار شد.

این در حالی است كه بوتو این اتهامات را توطئه علیه خود دانسته است. بدنبال این اتهامات بوتو از كشورش خارج شد و به مدت هشت سال در تبعیدی خود خواسته در دبی و لندن به فعالیت‌های خود ادامه داد.

بعد از بركناری بی‌نظیر بوتو، حزب مسلم لیگ (شاخه نواز) در انتخابات عمومی صاحب اكثریت شد و در نتیجه "محمد نواز شریف" برای تصدی پست نخست وزیری انتخاب شد.

از سال 1996 تا 1999 بی‌نظیر بوتو با رهبری حزب مردم به فعالیت سیاسی خود ادامه داد تا اینكه ژنرال پرویز مشرف در كودتای نظامی، نواز شریف را بركنار و شرایط كشور را به بر اساس قانون اساسی فوق‌العاده اعلام كرد. نواز شریف بعد از كودتای نظامی ژنرال مشرف به عربستان سعودی تبعید شد.

بوتو در اواخر دوره ریاست جمهوری مشرف به مذاكره پنهانی با ژنرال مشرف روی آورد و این مذاكرات در ابوظبی ادامه یافت تا جایی كه این مذاكرات از چشم رسانه‌ها نیز دور نماند.

پس از افشای این مذاكرات بی‌نظیربوتو در 14دسامبر 2007 تصمیم خود برای بازگشت به كشور را اعلام كرد. اعلام فرمان "آشتی ملی" از سوی ژنرال پرویز مشرف در 5 اكتبر زمینه حضور دوباره حزب مردم در صحنه سیاسی پاكستان را فراهم كند.

بوتو پس از سه ماه بازگشت به وطن خود روز پنجشنبه هنگام خروج از تجمع انتخاباتی هوادارانش در راولپندی به قتل رسید.