• Nombre de visites :
  • 5053
  • 24/10/2007
  • Date :

Namazın Önem ve şartları

                
Namazın Önem ve şartları

 

Soru : Kasten namazı terk eden veya namazı hafife alan kimsenin hükmü nedir?

Cevap: Günlük beş vakit namaz İslâm dininin en önemli farzlarındandır; hatta namaz dinin direğidir. Namazı terk etmek ve hafife almak şer'an haram olup kıyamette cezalandırılmaya sebep olur.

Soru : Su ve teyemmüm edilecek bir şey bulamayan kimseye namaz farz mıdır?

Cevap: İhtiyat gereği vakit içerisinde namazı kılmalı ve vakitten sonra abdest veya teyemmümle namazı kaza etmelidir.

Soru : Farz namazda niyet nerelerde çevrilebilir?

Cevap: Şu yerlerde niyeti çevirmek farzdır:

1- İkindi namazı esnasında öğle namazını kılmadığının farkına varırsa, niyetini ikindi namazından öğle namazına çevirmelidir.

2- Yatsı namazı esnasında akşam namazını kılmadığını hatırlarsa ve niyeti çevirme yeri geçmemişse -dör-düncü rekâtın rükûuna varmamışsa- niyetini yatsı namazından akşam namazına çevirmelidir.

3- Üzerine tertiple kılması gereken iki kaza namazı farz olur da unutarak sonra kılması gereken namazı önce kılarsa niyetini çevirmelidir.

Şu yerlerde de niyeti çevirmek müstehaptır:

1- Farz namazda niyeti edâdan kazaya çevirmek; elbette bununla namazın fazilet vakti geçmezse.

2- Cemaat namazına yetişmek için niyeti farz namazdan müstehap namaza çevirmek.

3- Cuma öğlesinde Cuma Suresi'ni okumayı unutarak başka bir sureyi okuyan ve surenin yarısına yetişen veya yarısını geçen kimsenin farz namazını Cuma Suresi'yle kılmak için niyetini farz namazdan nafile namaza çevirmesi.

Soru : Cuma günü hem Cuma namazını ve hem de öğle namazını kılmak isteyen kimsenin bunların hiçbirinin farz olduğunu niyet etmeksizin sadece kurbet kastı mı etmelidir (Allah'a yakın olmak için kılmaya niyet etmelidir) veya birinde farz ve kurbet kastı ve diğerinde ise sadece kurbet kastı mı etmeli, yoksa her ikisinde hem farz, hem de kurbet kastı mı etmelidir?

Cevap: Her ikisinde de kurbet kastı etmek yeterlidir; hiçbirinde farz kastı etmek gerekli değildir.

Soru : Namazın farz olduğu ilk vakitten itibaren ağzından veya burnundan kan gelmeye başlar, namazın son vaktine kadar devam ederse hüküm nedir?

Cevap: Vücudunu temizleyemez ve farz namazın vaktinin geçmesinden de korkarsa namazı o hâliyle kılmalıdır.

Soru : Namazda müstehap zikirleri okurken vücudun tamamen sâbit olup hareket etmemesi farz mıdır?

Cevap: Namazdaki zikirleri okurken vücudun hareket etmemesinin farz oluşunda, farz ve müstehap zikirler arasında fark yoktur.

Soru : Hastanelerde idrarın dışarı çıkması için bazı kimselere sonda takılıyor, bu durumda ister uykuda olsun, ister uyanık ve ister namaz halinde olsun elinde olmaksızın hastadan idrar çıkıyor, bu halde kıldığı namazı yenilemesi farz mıdır, yoksa bu haliyle kıldığı namaz yeterli midir?

Cevap: Bu haldeki şer'î vazifesine uygun olarak namaz kılarsa, namazı sahihtir; yenilemesi ve kaza etmesi de farz değildir.

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)