تبیان، دستیار زندگی
یك منتقد گفت: مهمترین عامل كشش مخاطب به سریال «یك وجب خاك»، رویكرد طنز آن است؛ البته از این عامل نیزبه‌گونه‌ای نازل استفاده شده است ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نقدی بر «یك وجب خاك»

یك وجب خاك

محمدتقی فهیم: رویكرد طنز مهمترین عامل كشش مخاطب به این سریال است

سفارشی شدن برخی بازیگران، حضور همیشگی آنان را سبب شده است

یك منتقد گفت: مهمترین عامل كشش مخاطب به سریال «یك وجب خاك»، رویكرد طنز آن است؛ البته از این عامل نیزبه‌گونه‌ای نازل استفاده شده است.

محمد تقی فهیم در گفت و گو با خبرنگار سرویس تلویزیون خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، درباره‌ی نوع طنز«یك وجب خاك» كه از شبكه‌ی سه سیما پخش می‌شود، اضافه كرد: در این سریال كمدی موقعیت نمی‌بینیم؛ طنز كلامی آن نیز ضعیف است.

وی درباره‌ی فیلمنامه‌ی«یك وجب خاك» اظهار كرد: در این سریال نكته جدیدی نمی‌بینیم و « یك وجب خاك » وامدار مجموعه‌های قبلی است.

این منتقد با اشاره به اصول درام نویسی گفت: طبق این اصول، فیلمنامه باید به گونه‌یی نوشته شود كه در یك سوم ابتدایی، شخصیت‌های جذابی برای مخاطب تصویر شود. درادامه قصه اوج پیدا و در یك سوم پایانی فروكش كند. این درحالیست كه فیلمنامه‌ی «یك وجب خاك» فاقد این اصول است و سریالی آ‌شفته و پراكنده با موضوع تكراری و پیش پا افتاده به شمار می‌رود.

فهیم با بیان این كه «یك وجب خاك» موضوعی شبیه به فیلم سینمایی«مهریه بی بی»دارد، یادآور شد: در آن فیلم نیز قیمت یافتن زمینی در اصفهان را شاهد بودیم. ولی به این موضوع به گونه‌یی باورپذیر پرداخته شده بود. اما در «یك وجب خاك»، اتفاقات مربوط به ارزش یافتن قیمت زمین افشاری ( با بازی رضا بابك) غیر منطقی جلوه می‌كند؛ چرا كه در روزگار كنونی بعید است كه فردی از قیمت زمین اطلاع نداشته باشد.

این منتقد با اشاره به فراز و فرودهای این سریال گفت: داستان «یك وجب خاك»، فراز و نشیب ندارد و اتفاقاتی در آن رخ نمی‌دهد كه بیننده را شوكه و در اثر تعلیق ایجاد كند.

وی درباره كارگردانی این سریال اظهار كرد: كودكان به تماشای ماجراهای تكراری علاقه دارند. علی عبدالعلی‌زاده - كارگردان - نیز با تجاربی كه در ساخت ‌آثاری در ژانر كودك دارد، تلاش كرده است كه از فاكتورهای كودكانه برای ایجاد جذابیت استفاده كند. این در حالیست كه مخاطبان هدف«یك وجب خاك» بزرگسالان هستند. بنابراین اتفاقات سریال در نظر آنان ساده و ابتدایی جلوه می‌كند.

فهیم با اشاره به كیفیت بازی بازیگران این سریال گفت: شخصیت‌ها ضعیف طراحی شده‌اند و بازیگران نیز براساس آن‌ها بازی كرده‌اند؛ بنابراین بازی خوبی از هیچ یك از آنان نمی‌بینیم. به عنوان نمونه «بابك»، بازی یكدستی ندارد.

وی افزود: در این سریال شخصیت‌های مختلف به افشاری می‌گویند چقدر به مردم كمك می‌كنی.این جمله آن قدر گفته می‌شود كه بیننده رغبت خود را برای دیدن آن از دست می‌دهد. در ماجرای مربوط به تصادف علی ( پسر خوانده‌ی افشاری) نیز همین روال تكرار می‌شود.

این منتقد درباره‌ی شخصیت‌پردازی« یك وجب خاك» گفت: اگر كاراكترها از ویژگی‌های متنوع و فرازو فرود شخصیتی برخوردار نباشند، درام درست شكل نمی‌گیرد.به عنوان نمونه از قسمت نخست تا بیستم« یك وجب خاك» شخصیت‌ها نه در ظاهر و نه در باطن هیچ تغییری نمی‌كنند و براساس یك روند كلی طراحی شده جلو می‌روند. برای قصه‌های فرعی نیز طرحی ریخته نشده است و همه‌ی آن‌ها یك روال دایمی و یك شكل را طی می‌كنند.

فهیم در پایان در زمینه حضور بازیگران تكراری در«یك وجب خاك» اظهار كرد:همان گونه كه در سال‌های اخیر، تصویربرداری سریال‌ها در چند لوكیشن محدود انجام می‌شود در انتخاب بازیگر و بازیگری تنوعی دیده نمی‌شود؛ البته می‌توان بازیگری را در كارهای مختلف در یك تیپ دید اما حواشی او باید متنوع باشد. اما به دلایلی چون سفارش شدن برخی بازیگران، شاهد حضور همیشگی برخی از آنان بر صفحه‌ی تلویزیون هستیم كه هیچ تغییری نیز در بازی خود ایجاد نمی‌كنند.

منبع : ایسنا