تبیان، دستیار زندگی
در حالی كه كمتر از ده روز تا 21 شهریور ماه، روز ملی سینما در ایران باقی است، تعدادی از اهالی سینما خطاب به مسوولان و هنرمندان تاكید كردند؛ «سینما و روز آن را دریابیم ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روز ملی سینما را دریابیم

روز ملی سینما را دریابیم

تعدادی از اهالی سینما:

سینما را زنده بخواهیم

در حالی كه كمتر از ده روز تا 21 شهریور ماه، روز ملی سینما در ایران باقی است، تعدادی از اهالی سینما خطاب به مسوولان و هنرمندان تاكید كردند؛ «سینما و روز آن را دریابیم».

ریسیان:

قدرت سینما به ماهیت آن است

رسانه‌ها روز ملی سینما را از یاد نبرند

علیرضا رییسیان رئیس كانون كارگردانان سینمای ایران با بیان اینكه قدرت سینما به ماهیت آن است، نه به هفته و روزی كه به نام آن نامگذاری می‌شود به ایسنا گفت: خوشبختانه روز ملی سینما توسط خود سینماگران انتخاب شده است و هر ساله 21 شهریور ماه روز سینما را با جشن سینما جشن می‌گیریم و این موضوع از آن جهت جای خرسندی دارد كه این اقدام از طرف دولت یا نهادهای رسمی انجام نشده و به همین دلیل به‌واقع می‌توان، این روز را به عنوان یك روز "ملی" مطرح كرد.

كارگردان "ایستگاه متروك" با بیان اینكه، سینما عنصر تعیین كننده‌ی در معادلات اجتماعی است به ایسنا گفت: امروزه نشان توسعه جوامع، در عناصر فرهنگی‌ آن جستجو می‌شود كه مهم‌ترین آنها هنر و بعد هم با فاصله‌ی كمی ورزش" است و سینمای ایران به عنوان مردمی‌ترین و موثرترین "هنر" بعد از انقلاب توانسته این جایگاه و ارتباط را با مردم برقرار بكند.

ریسیان گفت: اساسا اگر تصمیم گیرنده‌ها را در سه راس مثلث مسئولین دولتی، دست‌اندركاران و مردم در نظر بگیریم، حداقل دو راس از این جریان به شدت سینما را طی این سالها در اوج نگه داشتند، اما مسئولین خیلی احساس مثبتی ـ خصوصا در دوره‌های اخیر ـ نسبت به سینما نشان نداده‌اند.

رییس كانون كارگردانان در عین حال معتقد است: این روند به نفع سینما است كه خود دست اندركاران و فیلم سازان و عناصر اصلی سینما بیش از پیش در حفظ استقلال سینما و پیش بردن استاندارد فیلم‌ها كوشش كنند و خودشان برای رفع مشكلاتشان همت داشته‌اند.

وی درپایان سخنانش اظهار امیدواری كرد: رسانه‌های تاثیرگذاری چون تلویزیون همچون پوششی كه برای تجمع سینماگران دادند، روز ملی سینما را نیز از یاد نبرند.

علی معلم:

جایگاه سینما هنوز مشخص نشده است

یادآوری كنیم سینما را زنده بخواهند

علی معلم تهیه كننده و سخنگوی خانه سینما نیز با بیان اینكه "جایگاه سینما" به عنوان یك هنر فراگیر هنوز در ایران مشخص نشده است به ایسنا گفت: این درحالی است كه در كشورهای مختلف، تلاشهای فراوانی انجام شده است تا بتوانند فرهنگ ملی و روابط‌شان را در سینما نگه‌دارند و سهم خودشان را در بازار جهانی حتی اندك از دست ندهند. این درحالی است كه در ایران هم از لحاظ تماشاگر داخلی و هم از لحاظ بازار منطقه‌ای و بازار جهانی ، به نظر می‌آید سینما مثل بچه پولداری است كه پول‌هایی كه به دستش رسیده را جدی نمی‌گیرد و در جاهای مطمئنی سرمایه‌گذاری نمی‌كند و در واقع ما داریم هر روز از كیسه‌مان خرج می‌كنیم و كم كم صنعت سینما را به حاشیه می‌رانیم.

معلم با بیان اینكه این بی‌اعتنایی به سینمای ملی و تولید فرهنگی فقط به یك دوره‌ی خاص منوط نمی‌شود ادامه داد: بلكه یك نظر گاه كلی است كه باید در مجلس، در سایر قوه‌های مطرح شود و اراده‌ی كلی برای آن بوجود آید.

وی در ادامه تصریح كرد: "روز ملی سینما" از این جهت كمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، چون اساسا خود سینما جایگاه والا و شایسته‌اش را فقط ، در سخنان و احترام‌ها دارد و در مواردی كه مربوط به زیر بناهای سینما می‌شود، متاسفانه فعالیت‌ها كم‌رمق یا بی‌رمق هستند.

معلم به اقدام سال گذشته‌ی خانه‌ی سینما اشاره كرد و گفت: مثلا سال گذشته ما بودیم كه روز ملی سینما را با ارسال هدایایی به ارگانهای مختلف یادآوری كردیم. این درحالی است كه این روز به عنوان روز ملی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده و باید مورد توجه اغلب دستگاه‌ها قرار بگیرد و آنها برنامه‌هایشان را برای این روز اعلام بكنند. اما متاسفانه شاهد هستیم كه دوباره خود سینما است كه خودش را جدی می‌گیرد و سایر حوزه‌ها علی رغم آنكه از سینما خوششان می‌آید و به آن علاقه دارند، اما توجه آنچنانی حتی در لفظ به آن نمی‌كنند.

وی در عین حال گفت: یادآوری روز ملی سینما لازم است و این یادآوری برای آن است كه بگوییم سینمای ایران وجود دارد و به توجه نیاز دارد و در كنارش همین سینما وظایفی دارد كه باید بتواند آنها را در قبال ملت، تاریخ و تمدنش انجام بدهد، بنابراین این یادآوری یك یادآوری دوطرفه است.

وی متذكر شد: یادآوری برای سینماگران كه به رابطه‌شان با مردم فكر كنند و یادآوری به دستگاه‌های مسئول كه سینما را زنده بخواهند و كمك بكنند تا این موجود بتواند هویت مستقل پیدا بكند. البته این توجه باید برای شكل گیری سینمای ملی خرج شود، نه برای تشكیل یك سینمای وابسته به ارگانها چون واقعیت آن است كه سینما و سایر امور فرهنگی در بخش خصوصی است كه می‌توانند به رشد خود ادامه بدهند.

منوچهر محمدی:

روزملی به فرهنگ یك كشور اختصاص دارد

خواسته‌های مردم و سینما را ارزیابی كنیم

منوچهر محمدی نیز درباره‌ی توجه به روز ملی سینما به خبرنگار ایسنا گفت: زمانی كه در روز شمار تاریخی یك كشور، روزی را به عنوان روز ملی داریم، معنایش این است كه این مساله یا پدیده آن قدر ارزش و اهمیت داشته است كه روزی را به آن اختصاص بدهند.

وی ادامه داد: بنابراین روز ملی سینما پیش از آن كه به سینماگران اختصاص پیدا كند، به فرهنگ كشور اختصاص پیدا می‌كند. یعنی سینما بخشی از فرهنگ كشور، به عنوان پیشتازترین و مطرح ‌ترین و مهم ترین بخش فرهنگی كه با تمام تلاش و پویایی زنده بودنی كه در این بخش وجود دارد، نشان داده است این بخش از درجه اهمیت بالایی برخوردار است، بنابراین طبیعتا به همان اندازه كه سینماگرها احساس تعهد و بزرگداشت نسبت به چنین روزی دارند، سایر بخشهای جامعه در وهله اول مطبوعات و رسانه‌ی ملی و در مرحله‌ی بعدی مسئولین كه موضوع سینما به كارشان مربوط می‌شود، بایستی در این روز و فرصتی را كه پیرامون این روز تشكیل می‌شود را مغتنم بشمارند و مسایل خودشان را در ارتباط با حوزه‌های دیگر مطرح كنند. همچنین از این فرصت استفاده بكنند تا شرایطی فراهم شود، پاره‌ای از مشكلات سینما از حد جمع‌های تخصصی فراتر برود و در یك سطح عمومی‌تری به آن پرداخته شود.

محمدی معتقد است: رسانه‌ها حتی با صحبت با مردم و دریافت توقع‌ آنها و خواسته‌شان از سینما می‌توانند بخشی از این صورت مساله را تشكیل بدهند. این درحالی است كه متاسفانه در این سالها كار بنیادی در این رابطه انجام نشده است و شاید اگر یك مجموعه‌ای از پژوهش و تحقیق‌ها انجام می‌شد كه خواسته‌های متقابل مردم و سینما در آن ارزیابی موشكافانه‌ای می‌شد، مسایل فی‌مابین سینما و حوزه‌های دیگر در روز ملی سینما نیز مطرح می‌شد.