تبیان، دستیار زندگی
به دنبال ارائه این طرح ،سفیر انگلیس در تهران، نمایندگان ملت را به بازپس گیری مراکز فرهنگی جمهوری اسلامی در لندن به ویژه باغ منچستر در صورت تغییر وضعیت باغ قلهک تهدید کرد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماجراهای باغ قلهك (2)

با مطرح شدن موضوع باغ قلهك و مخدوش بودن اسناد مالكیت انگلیسی‌ها بر آن در كمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی، رسانه‌های انگلیسی گاردین، بی.بی.سی و دیلی تلگراف واكنش‌های تندی از خود در قبال این موضوع نشان دادند.

برای دیدن بخش اول مقاله اینجا کلیک کنید.

62 نماینده مجلس در نامه‌ای در تاریخ سوم خرداد85 خطاب به غلامعلی حداد عادل در اولین حركت پارلمانی خواستار آزادسازی باغ قلهك شدند.در این نامه آمده است:طبق اسناد و مدارك موجود باغ قلهك در سال 1278 هجری توسط ناصرالدین شاه قاجار جهت نشیمن ییلاقی به سفارت وقت انگلستان به صورت سكنی واگذار شده است.

این عقد صرفاً حق انتفاع به نحو خاص را افاده می‌كند نه انتقال عین و ملكیت و یا حتی استفاده در غیر مورد اشاره شده در عقد. ضمن آنكه با فوت یكی از متعاقدین آن عقد نیز عملاً ‌باطل شده است. نمایندگان در نامه خود تاكید كرده بودند:در سال 1309 هجری شمسی سفارت دولت انگلستان بر خلاف قوانین موجود تقاضای ثبت محل را می‌كند كه این امر طبق ماده 107 قانون ثبت كلاهبرداری بوده كه متاسفانه بر اثر تبانی با ماموران وقت ثبت در سال 1313 باغ و عمارت قلهك را با پلاك 2241 به نام دولت انگلستان به ثبت می رساند.

در ادامه این نامه با بیان اینكه در بررسی كارشناسانه پرونده ثبتی پلاك فوق و فعالیت‌های دولت انگلستان در این باغ تخلفاتی نظیر نقض ماده 48 قانون مدنی ماده 5 آئین‌نامه استملاك اتباع بیگانه، نقض مواد 23 و 24 و 57 و 72 آئین‌نامه قانون ثبت و عدم رعایت ترتیبات مقرره در مواد 22 قانون ثبت (‌در ارتباط با اظهارنامه اعلانات، تحدید و حدود و ...) و 1287 قانون مدنی، مشهود می‌باشد تصریح شده است: شمول ماده 107 قانون ثبت مواد 308، 310، 1288و 1293 و مفهوم ماده 309 قانونی مدنی، عدم شمول ماده 140 قانون مدنی در ارتباط با اسباب تملك و بند الف ماده 31 كنوانسیون وین، تخلف از ماده 41 كنوانسیون وین در ارتباط با موارد استفاده از اماكن ماموریت از دیگر تخلفات می‌باشد.

نمایندگان مجلس تاكید كردند: با عنایت به مراتب فوق و به‌منظور پاسداری از بیت المال مسلمین (تحقق ماده 1 قانون دیوان محاسبات كشور) و براساس اختیارات قانونی در مفهوم ماده 2 و تصریح ماده 6 قانون فوق در خصوص حفظ حقوق بیت‌المال و نیز گزارشات و استنادات موثق و مستدل در ارتباط با باغ قلهك و نیز مستنداً به بند هـ ماده 23 قانون مزبور با توجه به تسامح و غفلت انجام شده كه موجب تضییع بیت‌المال مسلمین و خروج دویست هزار متر مربع از اموال دولت جمهوری اسلامی ایران بدون رعایت تشریفات قانونی از عداد دولت شده است، با عنایت به موارد مطروح و با استناد به ماده 25 دیوان محاسبات از رئیس كل محترم آن دیوان درخواست شود كه عاجلاً رسیدگی به موضوع تصرف غیرقانونی دولت انگلستان بر باغ قلهك را در دستور كار قرار دهد.

طرح دو فوریتی نمایندگان

پس از نامه فوق، نمایندگان چندین بار در این خصوص تذكراتی را در صحن علنی به مسئولین اجرایی كشور دادند و نهایتاً طرح دو فوریتی الزام دولت به اقدام در تعیین وضعیت و تبدیل باغ قلهك به پارك استعمارشناسی و استعمارستیزی 27خردادماه با 20 امضاء تقدیم هیأت رییسه شد اما در عین ناباوری وبرخلاف آیین نامه در دستوركارجلسه علنی قرارنگرفت.

حمیدرضا حاجی‌بابایی، عضو هیأت رییسه مجلس در این راستا گفت: با توجه به مستندات متقن و غیرقابل انكار موجود در مورد تصرف غیرشرعی و غیرقانونی باغ قلهك توسط دولت انگلستان و مصوبه‌ جلسه‌ مورخ 30/8/85 كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در حضور وزیر امور خارجه و نمایندگان سؤال‌كننده مبنی بر پیگیری باغ قلهك در كمیسیون، بررسی جامع آن در كمیسیون مذكور مطرح شد.

به گفته‌ وی، با استناد به اصل 67 قانون اساسی و سوگند نمایندگان برای دفاع از حقوق ملت و استیفای حقوق ملت و اعاده‌ 200 هزار متر مربع از خاك میهن و مستند به اصل 71 قانون اساسی در ارتباط با اختیار مجلس برای وضع قانون در همه‌ امور و اصل 83 قانون اساسی مبنی بر غیرقابل انتقال بودن بناهای تاریخی كه از نفایس ملی می‌باشد و با توجه به این‌كه باغ قلهك با شماره‌ 10405 در آثار ملی ثبت شده است این طرح با قید دو فوریت تقدیم مجلس شد.

این عضو هیأت رییسه‌ مجلس شورای اسلامی، با تاكید بر این‌كه دولت موظف است ظرف مدت پنج ماه تمهیدات لازم را جهت تبدیل باغ قلهك به پارك استعمارشناسی و استعمارستیزی به عمل آورد، گفت: وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز مكلف است تا با هماهنگی سازمان ثبت اسناد و املاك سند باغ قلهك را به نام دولت جمهوری اسلامی ایران صادر نماید و اعتبارات آن را نیز از محل برنامه‌های 30214 و 30263 ذیل ردیف 111420 تامین كند.

تهدید سفیر انگلیس

به دنبال ارائه این طرح ،سفیر انگلیس در تهران، نمایندگان ملت را به بازپس گیری مراکز فرهنگی جمهوری اسلامی در لندن به ویژه باغ منچستر در صورت تغییر وضعیت باغ قلهک تهدید کرد.

جفری آدامز برای نمایندگان ملت، پیام ارسال نموده و آنها را تهدید کرد در صورتی که طرح دو فوریتی الزام دولت به تبدیل باغ قلهک به پارک موزه استعمار شناسی و استکبار ستیزی تصویب شود، دولت انگلستان اقدام متقابل را حق خود می‌داند.

سفیر انگلیس این اقدام متقابل را بازپس گیری مراکز فرهنگی جمهوری اسلامی در لندن بویژه باغ منچستر که به دولت ایران تعلق دارد، عنوان کرده است.

حسین اسلامی عضو کمیسیون اصل نود مجلس هم ، در واکنش به تهدید برخی مقامات انگلیسی در راستای اقدام متقابل در صورت تصویب طرح دو فوریتی الزام دولت به تبدیل باغ قلهک به پارک و موزه استعمارشناسی و استکبارستیزی، در صورت این طرح دو فوریتی، افزود: سفیر انگلیس نمی‌تواند برای نمایندگان ملت خط و نشان بکشد و برای نمایندگان ملت بزرگ ایران پیغام بفرستد که چه کار کنند وچه کار نکنند.

وی افزود: جفری آدامز تصور می کند سفیر بریتانیا در ایران زمان قاجاریه است که این طور برای ما پیغام می‌دهد.

عضو فراکسیون اصولگرایان گفت: بحث باغ قلهک در کمیسیون اصل نود هم پیگیری شده و باید این باغ پس گرفته شود و با توجه به اینکه تملک ایران بر برخی مراکز فرهنگی لندن از جمله باغ منچستر قانونی است آنها نمی توانند دست به اقدام مشابه بزنند.

در همین راستا مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: در خصوص باغ قلهک هیچ خلاء قانونی وجود ندارد که نیاز به قانونگذاری باشد.

جلالی خاطر نشان کرد: به عقیده من به لحاظ تاریخی در خصوص باغ قلهک و اینکه این ملک در اختیار انگلیسی‌ها باشد خدشه جدی وجود دارد و آنچه که واقعیت است بر این مبناست که این باغ به عنوان یک باغ ییلاقی برای مدت زمانی در اختیار انگلیسی‌ها توسط ناصرالدین شاه قرار گرفت.

نماینده مردم تهران هم درباره بازپس گیری باغ قلهک گفت: باید حقوق ملت ایران احقاق و کانون توطئه‌ای که به مرکز فساد و توطئه علیه مصالح نظام و ملت ایران تبدیل شده بسته شود.

الیاس نادران، نماینده تهران با بیان این مطلب اظهار داشت: بر اساس اسنادی که به کمیسیون ارائه شد و مذاکراتی که صورت گرفته است ، دولت انگلیس هیچ حق مالکیتی  بر باغ قلهک ندارد و اسناد جعلی است و جعلی بودن آن نیز محرز شده است.

با مطرح شدن موضوع باغ قلهك و مخدوش بودن اسناد مالكیت انگلیسی‌ها بر آن در كمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی، رسانه‌های انگلیسی گاردین، بی.بی.سی و دیلی تلگراف واكنش‌های تندی از خود در قبال این موضوع نشان دادند.

منبع: همشهری