تبیان، دستیار زندگی

پیامدهای نپرداختن نفقه

زن وقتی در تنگنای معیشتی قرار می گیرد و سستی و تنبلی همسر خود را می بیند گاه ناچار می شود كه به «قانون» پناه ببرد تا...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
عواقب عدم پرداخت نفقه

مرد اگر بی هیچ‌گونه عذر موجهی، خرج زندگی همسر و خانواده را نپردازد، با عواقب ناگواری رو به رو خواهد شد؛ صدمه به شخصیت و آبرو، سست كردن گوهر ذاتی انسان، نچشیدن طعم ایمان و عبادت، دور شدن از سلامت جسمی و روحی، از جمله عوارض طبیعی آنانست.

علاوه بر این ها، زن وقتی در تنگنای معیشتی قرار می گیرد و سستی و تنبلی همسر خود را می بیند گاه ناچار می شود كه به «قانون» پناه ببرد تا از این راه، حق خود و فرزندان را طلب كند. این اقدامات قانونی او هم در شكل های مدنی و كیفری خود را نشان می دهد؛ تا جایی كه به حبس و زندان مرد هم منجر می شود. همین زندانی شدن آغاز ماجراهای ناگوار دیگری است كه شخصیت مرد و كیان خانواده را در معرض تندبادهای شدیدی قرار می دهد.

نفقه

البته زنان آگاه و فهیم تا آن جا كه می توانند با شرایط زندگی و همسرشان می سازند و طرح دعوای كیفری و به زندان انداختن مرد را هم راه چاره نمی دانند، بالاخره مرد هم باید همتی كند و امروز و آینده خود و خانواده اش را در نظر گیرد.

توصیه به همسران

در مسئله«نفقه»، اخلاق و غیرت دینی و انسانی، بسیار مهم است كه زن و شوهر باید رعایت كنند. مرد باید از تنبلی وسستی یا لجاجت و بدخلقی دست بكشد و بداند كه خرج زندگی زن و فرزند با اوست و باید ذهن و اندیشه خود را به خلاقیت وادارد و از توان فكری و قدرت جسمی خود به نفع خانواده بهره ببرد. به جریان انداختن اندیشه توانا و انرژی بازوان نیرومند، از صحنه های زیبا و شرافت مندانه نظام آفرینش است و هم چون بهار و چشمه و آبشار و جنگل، آدمی را به شور و شعف و تحسین و تمجید وا می دارد.

نفقه

روزی رسول اكرم(ص) با اصحاب خود نشسته بود، جوان توانا و نیرومندی را دید كه اول صبح به كار و كوشش مشغول شده است. كسانی كه در محضر آن حضرت بودند، گفتند: اگر این جوان، نیروی خود را در راه خدا (مثلاً جهاد) به كار می گرفت، شایسته مدح وتمجید بود رسول خدا(ص) فرمود: این سخن را نگویید، اگر این جوان برای معاش خود كار می كند تا در زندگی محتاج دیگران نباشد و از مردم، مستغنی گردد، او با این عمل در راه خدا قدم بر می دارد.

همچنین اگر برای كودكان ناتوان خود یا والدین ضعیفش كار می كند تا آنان را تأمین كند و از مردم بی نیازشان سازد، باز هم در راه خدا كوشش می كند.

آری، تلاش برای تأمین خرج زندگی خانواده (نفقه)، كوششی بزرگ در راه خدا و در نظر پیامبر(ص) زیبا و ستودنی است. بر عكس، اگر ایشان می شنید كه جوانی بیكار است و بی هیچ عذری، تن به كار نمی دهد می فرمود كه از چشم من افتاد.

در سخن دیگر به تأكید و تكرار فرمود: ملعون است، ملعون است كسی كه بار زندگی خود را به دوش دیگران اندازد.

 
پینوشت:
فیض كاشانی، محجة البیضاء ، ج 3، ص 140
این شعبه حرانی، تحف العقول ، ص 3

منبع: دفتر پژوهش هاى اسلامى سازمان زندان‌ها
باشگاه کاربران – گلریزان