تبیان، دستیار زندگی

حجت‌الاسلام رضایی اصفهانی تشریح کرد:

ویژگی بانوان مطلوب از منظر قرآن کریم چیست؟

عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص) به تشریح ویژگی بانوان خوب از نگاه قرآن پرداخت و برخی از حقوق مرد نسبت به زن را تشریح کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی رضایی اصفهانی،
 حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی رضایی اصفهانی، نویسنده تفسیر مهر و مترجم قرآن کریم در ادامه سلسله جلسات تفسیر علوم اجتماعی قرآن در دارالقرآن علامه طباطبایی(ره) با اشاره به تعبیر آیه «الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللَّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِلْغَیْبِ بِمَا حَفِظَ اللَّهُ ...» گفت: زنانی که دارای ویژگی این آیه هستند، زن مطلوب از منظر قرآن کریم هستند.

وی با اشاره به صالحات با بیان اینکه مراد از صالحات، داشتن اعتقاد، عمل و رفتار نیکو و درست است افزود: قانتات در آیه نیز به معنای فروتنی و خضوع است که برای بانوان، خضوع در برابر شوهر صفتی مطلوب است همچنین در مقابل بیگانه باید متکبر باشند.

این قرآن‌‌پژوه و مترجم قرآن کریم تصریح کرد: مراد از حافظات للغیب نیز یعنی رازدار همسران خود در پشت سر آنان هستند و اسرار و آبروی آنان را حفظ می‌کنند.

رضایی اصفهانی با بیان اینکه در سوره تحریم، قرآن همسران فرعون و حضرت مریم را به عنوان دو زن نمونه و الگو برای همه مردان و زنان مومن معرفی کرده است بیان کرد: بنابراین بانوی خوب از منظر قرآن کسی است که غیر از داشتن صفات قبلی، پاکدامن و مقاوم در ایمان باشد.

نویسنده تفسیر مهر با بیان اینکه حضرت زهرا(س) کوثر جسمی، علمی و معنوی بود عنوان کرد: ایشان هم فرزندان زیادی داشتند؛ هم از نسل ایشان شخصیت‌های معنوی و علمی فراوانی به وجود آمدند؛ بنابراین زن خوب باید کوثر را در حد و وسع خود در ابعاد مختلف بیان شده داشته باشد.

وی با اشاره به آیه ۳۵ احزاب، «إِنَّ الْمُسْلِمِینَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِینَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِینَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِینَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِینَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِینَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِینَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِینَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِینَ اللَّهَ كَثِیرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِیمًا» افزود: تسلیم، ایمان، قانت بودن، صبر، خشوع در برابر خداوند و خضوع در برابر همسر، اهل صدقه، اهل روزه‌بودن، پاکدامنی و اهل ذکر بودن از ویژگی‌های مشترکی است که قرآن کریم برای مردان و زنان بیان کرده است و هر کسی واجد این صفات باشد زن و مرد مطلوب از منظر قرآن خواهد بود.

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی(ص) العالمیة با بیان اینکه در روایات برای زن، سه تعبیر بیان شده است؛ زن نعمت و امانت برشمرده شده و او را واجد حق عظیم دانسته است اظهار کرد: روایت است که در روز قیامت از نعمت زن، سؤال خواهد شد؛ همچنین در روایات یکسری حقوق اخلاقی، عاظفی، اجتماعی و ... برای زن بیان شده است.

وی افزود: حتی تصریح شده که در یک ماه، ده روز حق گوشت دارد و غذای خوب باید به زنان داده شود و میوه فصل نیز جزء آن باشد و در ایام عید، طعام فوق‌العاده به آنان بدهیم، همچنین در مورد لباس نیز چهار لباس متناسب با فصل سرما و گرما به عنوان حق برای آنان بیان شده است.

رضایی اصفهانی با بیان اینکه حتی در روایات قید شده که اموال آنان مانند مهریه و ارث را بدون رضایت، تصرف نکنید تصریح کرد: البته تاکید روایات بر بعد اخلاقی است به خصوص در رساله حقوق امام سجاد(ع) در این زمینه مطالب زیادی بیان شده است؛ اول اینکه مرد حق ندارد به زن خود اهانت کند و یا او را بزند؛ اگر کاری جاهلانه کرد او را عفو کنید و آنان را اکرام کنید.

رضایی اصفهانی عنوان کرد: همچنین در حدیث «حولا» آمده است که پیامبر فرمود: جبرئیل راجع به بانوان خیلی به من سفارش کرد تا جایی که من تصور کردم که حتی «اف» هم به آنان نگوئید؛ یعنی همان تعبیری که در مورد والدین آمده است، همچنین تاکید شده به آنان اخم هم نکنید و چیزی را به آنان تحمیل نکنید.

رضایی اصفهانی بیان کرد: مهربانی کردن به زن از جمله حقوقی است که بر دوش مردم گذاشته شده است؛ همچنین روایت فرموده است که مایه دلخوشی برای زن باشید و حتی اگر نمی‌توانید خواسته او را برآورده کنید وعده به او بدهید تا زمانی که توانستید آن را محقق کنید.

این محقق و نویسنده آثار متعدد قرآنی اظهار کرد: بسیاری از طلاق‌ها ناشی از این است که مرد، بلد نیست زن را به آینده خوشبین و امیدوار کند و به جای آن بدزبانی کرده و نومیدی ایجاد می‌کند همچنین حق دیگر زن براساس حدیث حولا این است که زنان را به خشم در نیاورید و عصبانی نکنید؛ همچنین اخم نکردن به همسر از دیگر حقوقی است برای آنان برشمرده شده است. حسن خلق از دیگر حقوق برشمرده شده زن بر گردن مرد است.

منبع : ایکنا