تبیان، دستیار زندگی
غلامعلی حداد عادل در این مراسم كه به‌مناسبت 80سالگی موحد برپا شده بود، با بیان این مطلب كه شناخت ابعاد شخصیتی محمدعلی موحد مستلزم شناخت و بررسی آذربایجان 80 سال پیش است...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عشق به ایران در آثار موحد موج می‌زند

عشق به ایران در آثار موحد موج می‌زند

مراسم بزرگداشت محمدعلی موحد برپا شد

حداد عادل: عشق به ایران در آثار موحد موج می‌زند

مراسم بزرگداشت محمدعلی موحد در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران برگزار شد.

غلامعلی حداد عادل در این مراسم كه به‌مناسبت 80سالگی موحد برپا شده بود، با بیان این مطلب كه شناخت ابعاد شخصیتی محمدعلی موحد مستلزم شناخت و بررسی آذربایجان 80 سال پیش است، اظهار كرد: آذربایجان در دوران مشروطه قلب تپنده مفاهیم نو و تازه بود، و مردان بزرگی را به اعتبار جریان پوینده مشروطیت پرورش داد.

رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به جریان جدید تعلیم و تربیت در آن دوران، تصریح كرد: استاد موحد 80 سال پیش در تبریز و در خانواده‌ای كه در ارتباط با انقلاب مشروطیت بود، به‌دنیا آمد.

حداد عادل در ادامه با خواندن بخشی از زندگی‌نامه موحد، كه در كتاب زندگی‌نامه و آثار او آمده است، افزود: این یك سند متقن در اثبات جایگاه، زمان و موقعیتی است كه ایشان در آن رشد و نمو یافته‌ است.

همچنین بیان‌كننده وضعیت خانواده موحد است. آشنایی او با ادبیات فارسی و عربی، علوم حوزوی و ... محصول زادگاه و ویژگی‌های تاریخی - اجتماعی زادگاهش است. این تعلیم و تربیت با تحصیل در ایران و اروپا عمیق‌تر می‌شود، و روشمندی در تحقیقات و تحصیلات آكادمیك، او را به‌عنوان شخصیت علمی در جامعه معرفی می‌كند.

حداد عادل جامعیت را از ویژگی‌های مهم موحد دانست و گفت: وی در حوزه‌های مختلف تاریخ، ادبیات، سیاست و حقوق قلم زده و در هر حوزه‌ای كه وارد شده، یك یا چند اثر ماندگار و مورد وثوق اهل علم را تألیف كرده‌ است، و همچنین عمق انضباط در روش و زبان و ... از دیگر ویژگی‌های موحد است.

او با بیان این مطلب كه آن‌چه همه این ویژگی‌ها را درخشان می‌كند، غیرت ملی موحد است، گفت: عشق و علاقه به ایران در آثار او موج می‌زند و این دلدادگی‌اش به ایران، یك خصلت ضداستعماری و ضداستكباری را به او داده است.

وی در پایان به بیان خاطره‌ای از اولین دیدار خود با محمدعلی موحد پرداخت.

همچنین بهاء‌الدین خرمشاهی «فصوص‌الحكم» ابن عربی ترجمه محمدعلی موحد را نقطه عطفی در ابن عربی‌پژوهی ایران دانست و گفت: از 150 شرحی كه بر آثار عربی نگاشته شده، 100 شرح را ایرانی‌ها نوشته‌اند و این می‌تواند صد و یكمین شرح باشد.

این قرآن‌پژوه در ادامه با معرفی كوتاه ترجمه و شرح «فصوص‌الحكم» ابن عربی به‌قلم دكتر موحد گفت: یك‌صد و یازده صفحه اول این اثر، تصویر روشنی از ابن عربی و تأثیر عظیم او در فرهنگ عرفانی - حكمی نه تنها ایران، بلكه جهان اسلام را تبیین می‌كند.

خرمشاهی در ادامه به صحبت‌هایی درباره ابعاد شخصیتی ابن عربی پرداخت.

مهدی محقق نیز در سخنانی كوتاه اظهار كرد: محمدعلی موحد در ابعاد مختلف علمی متبحر است؛ از سویی تلاش‌هایش در حوزه علم حقوق بر كسی پوشیده نیست و از دیگر سو، فعالیت مستمر وی در حوزه ادب و فرهنگ این سرزمین است. ضمن این‌كه از مترجمان و سخن‌دانان مبتكر در تاریخ معاصر ایران است.

رییس هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران در ادامه به تبیین اجمالی سیر تاریخی ترجمه پرداخت.

محسن محبی نیز در این برنامه درباره چهره حقوقی و تلاش موحد در حوزه علم حقوق گفت: چهره موحد حقوق‌دان همواره مغفول مانده است، در حالی‌كه او شش اثر حقوقی مهم را انتشار داده است.

استاد حقوق بین‌الملل دانشگاه بهشتی كتاب «مختصر حقوق مدنی» را شاخص‌ترین اثر موحد دانست و گفت: البته كتاب محصول تقریر وی به دانشجویان مدرسه عالی حسابداری و نفت است. اعتلای حقوق خصوصی و نیز نثر شیوای موحد از امتیازات این كتاب است.

او در معرفی دیگر اثر محمدعلی موحد گفت: «داوری‌های نفتی» از بهترین آثار در زمینه مسائل حقوقی نفت است. این اثر نخستین كتاب به زبان فارسی در زمینه قراردادهای نفتی است، و غیر از مبانی و مبادی تئوریك، كه در زمینه حقوق بین‌الملل وجود دارد، «داوری‌های نفتی» از جمله كتاب‌های منبع در این حوزه است.

محبی در پایان یادآور شد: كتاب «در هوای حق و عدالت» از جمله كتاب‌های موحد در زمینه فلسفه حقوق است. این اثر برخلاف دیگر آثار فلسفه حقوق، به مباحثی درباره هنجارگرایان می‌پردازد؛ در حالی‌كه در دیگر متون فلسفه حقوق، مباحث تا پوزیتیویست‌ها و تجربه‌گرایان بیش‌تر ادامه پیدا نمی‌كند.

همچنین صفدر تقی‌زاده با اشاره به سابقه دوستی چند ده ساله خود با محمدعلی موحد گفت: وی هوش و حافظه‌ای فوق‌العاده دارد و در بسیاری از دانش‌ها جامعیتی دارد، كه حاصل این توانایی ذهنی است. موحد همچنین حضور ذهن خوبی دارد و همواره در صحبت‌های تخصصی نكات ظریفی را بیان می‌كند.

این مترجم همچنین متذكر شد: ما در فرهنگ خود متفكران باهوشی چون موحد كم داشته‌ایم؛ وجود چنین متفكرانی است كه پویایی و طراوت فرهنگ جامعه را نگه می‌دارند.

تقی‌زاده در ادامه به بیان خاطراتی با محمدعلی موحد پرداخت.

همچنین عبدالحمید آیتی سخنان خود را با مقدمه ملك‌الشعرا بهار بر دیوان پروین اعتصامی آغاز كرد و گفت: خوشبختانه مراسم بزرگداشت موحد هم‌زمان شده است با انتشار ترجمه و شرح «فصوص‌الحكم». ترجمه این كتاب روزهای جوانی و دوران دانشجویی را در من زنده كرد.

عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه با بیان خاطراتی، به بررسی اجمالی زندگی محی‌الدین ابن عربی پرداخت.

محمدعلی موحد نیز در سخنانی كوتاه با بیان این‌كه امسال سال پربرکتی است و با اشاره به باز شدن درهای رحمت و باران‌های متوالی، گفت: من اكنون در معرض دو احساس متضاد قرار گرفته‌ام؛ از یك سو احساس سرفرازی می‌كنم، كه این كم دولتی نیست تا مقبول طبع مردم صاحب‌نظر شوی، و از سویی احساس سرافكندگی می‌كنم؛ چون خود را لایق این همه مهربانی نمی‌بینم.

استاد دانشگاه تهران و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی سخنان خود را با بیت‌هایی از سعدی به پایان برد.

در این مراسم همچنین با حضور حسن حبیبی - رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی -، غلامعلی حداد عادل و مهدی محقق، لوح یادبودی به محمدعلی موحد اهدا، و از خدمت‌های فرهنگی - علمی او تقدیر شد.

همچنین لوح سپاس خانه كتاب به پاس قدردانی از محمدعلی موحد، توسط مدیرعامل مؤسسه - مهدی جهرمی - به او اهدا شد.

منبع :  خبرگزاری دانشجویان ایران -  تهران

مطالب مرتبط :

"غروب شمس" در شب مولانا