تبیان، دستیار زندگی
ساعت 22 و 15 دقیقه به وقت تهران زمانی که تب فوتبال اروپا در ورزشگاه المپیک آتن به اوج برسد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فینال لیگ قهرمانان باشگاه‌های اروپا

تن آتن تب دار شد

امشب میلان - لیورپول  در فینال لیگ قهرمانان

امشب دوم خرداد 1386 ورزشگاه 71030 نفری اسپروس لوییس آتن که بخشی از مجموعه ورزشگاه های المپیک آتن به حساب می آید میزبان فینال پنجاه و دومین دوره مسابقات فوتبال لیگ قهرمانان باشگاه‌های اروپا برگزار است . اسپروس لوییس در سال 1896 به عنوان مدال طلای المپیک در رشته ماراتن دست پیدا کرد

رقابت های لیگ قهرمانان اروپا از سال 1955 به پیشنهاد گابریل هانوت روزنامه نگار فرانسوی و سردبیراکیپ برگزار شد.

فینالیست‌های امسال غریبه نیستند. وقتی پرونده هر یک را بررسی می‌کنیم می‌بینیم که افتخار در آن موج می‌زند.  میلان تاکنون 6 بار قهرمان اروپا شده و 17 بار نیز در ایتالیا سرود پیروزی سر داده است.

لیورپول نیز 5 بار بر بام فوتبال قاره سبز قرار گرفته و 18 بار هم جام لیگ جزیره نشینان را بالای سربرده است.

فلاش بک!

آنهایی که دو سال پیش در شهر استانبول ترکیه شاهد نبرد این دو باشگاه نامدار برای تصاحب جام پنجاهم اروپا بودند از نزدیک دیدند که لیورپول از غیرممکن «ممکن» ساخت و با عبور از حریف ایتالیایی در ضیافت پنالتی‌ها، جام را با پرواز مخصوص وارد انگلیس و آنفیلد کرد.

این افتخار به آسانی به دست نیامد چرا که قرمزهای انگلیسی دیگر همه چیز را برای خودشان تمام شده می‌دانستند.

اما رافائل بنیتز، مردی از سرزمین ماتادورها و رهبر لیورپول، یاد گرفته بود که فوتبال 90دقیقه است و تا آخرین لحظه باید به پیروزی فکر کرد.

او این تفکرات را در فاصله 15 دقیقه وقت استراحت به یارانش تزریق کرد و به آنها آموخت که خواستن توانستن است. چند متر آن طرف‌تر و در رختکن آ ث میلان، صدای شادی به گوش می‌رسید.

راستش را بخواهید از شخصی چون آنجلوتی بعید بود که با زدن سه گل در نیمه اول همه چیز را تمام شده بداند. شادی در دل هر میلانی لانه کرده بود اما  لیورپولی‌ها گویا انتظار سوت گونزالس اسپانیایی را می‌کشیدند تا در نیمه دوم قیام خود را به تصویر بکشانند و سرانجام آن اتفاقی که کمتر کسی تصورش را می‌کرد رقم خورد و لیورپول از باخت سه بر صفر تساوی 3-3 ساخت و با هدف‌گیری خوب در ضیافت پنالتی‌ها به میلانی‌ها آموختند این ساعت و سوت داوراست که خاتمه یک مسابقه ورزشی را اعلام می‌کند نه چیز دیگر! عقده انتقام‌گیری دو سال بود که در گلوی آنجلوتی تردد می‌کرد و حالا همه چیز دست به دست هم داده تا این دو فینالیست فصل 2005- 2004 بار دیگر در بازی نهایی فصل 2007- 2006 روبروی هم قرار بگیرند. تقریباً با همان مربیان و بازیکنان دو سال پیش، البته با اندکی تغییر

ترس از پنالتی

میلانی ها مصمم اند بازی به وقت اضافی و در نهایت ضربات پنالتی كشیده نشود تا بمانند دو سال قبل مقابل حریف فرصت طلب غافلگیر نشوند.

سابقه نشان میدهد كه بعد از پیروزی در ضربات پنالتی مقابل یوونتوس در فینال اروپا ، تیم میلان در 3 مصاف دیگر نتیجه را واگذار كرده است.

وی از طرفی حضور دروازه بانی به نام په په رینا در درون دروازه لیورپول كه سابقه خوبی در گرفتن پنالتی دارد میلانیها را بیشتر نگران كرده است.

كارلو آنچلوتی گفت : به ضربات پنالتی فكر نمی كنیم ولی اگر چنین اتفاقی بیافتد نباید بازنده شویم.

در اینصورت و در نبود آندری شفچنكو پنالتی زن اول فینال در فصلهای قبل ، آنچلوتی كاكا را بعنوان اولین پنالتی زن تیمش معرفی خواهد كرد و بعد نوبت به پیرلو ، جیلاردینو ، سیدورف و اودو خواهد رسید.

راه صعود

لیورپول و آث میلان برای ملاقات دوباره، راهی دشوار را پشت سر گذاشتند.

با یک حساب سرانگشتی ؛ لیورپول مقتدرانه‌تر از میلان مسیرش را طی کرده و به فینال آتن رسیده است. قرمزهای انگلیس با عبور از حیفا رژیم صهیونیستی ، آیندهوون، گالاتا سرای، بوردو، بارسلونا و دوباره آیندهوون و چلسی توانستند جواز حضور در مسابقه نهایی را دریافت کنند.

لیورپولی‌ها در اغلب بازی‌ها فاتح نشان دادند. لیورپول بدان جهت کارش برای صعود به فینال با ارزش‌تر بود که این تیم توانست ابتدا تیم قدرتمند بارسلونا، قهرمان سال قبل اسپانیا و اروپا را از میدان به در کند و مهمتر از همه فاتح نبرد سراسر انگلیسی با چلسی شود.

تیمی که با دلارهای تاجر روسی خود «ابراموویچ» می‌خواست اسب خود را برای رفتن به اولین فینال اروپا زین کند. اما سرسختی لیورپول تمام رویاهای پایتخت نشینان را باطل کرد.

اما پرونده عملکرد میلان بازگو می‌کند ایتالیایی‌ها با هزار زحمت و دشواری توانستند به مرحله یک هشتم نهایی راه یابند.

دو باخت پیاپی آنها در بازی با تیم‌های آ.ا. ک یونان (0- 1) و لیل (0- 2) می‌رفت تا آنجلوتی را ناکام کند اما امتیازات جمع‌آوری شده چهار بازی نخست فریاد رس شد و این تیم با لیل فرانسه به یک هشتم نهایی پرواز کرد. با توجه به مشکلاتی که میلان در طول فصل با آن دست به گریبان بود، انتظار می‌رفت که این تیم اصلا صعود نکند یا پس از صعود از مرحله اول، برای ادامه پیشروی به دیوار سخت تیم‌های بزرگتر اصابت کند.

حتماً تنبیهات ابتدای فصل دادگاه ورزش ایتالیا را به یاد دارید که قسمتی از آن متوجه میلان شد. این تیم بزرگ  در حالی که شوچنکوی گلزن را به چلسی فروخته بود با روحیه‌ای متزلزل سوار قطار جام اروپا و همچنین لیگ ایتالیا شد. مردان «سیاه و قرمز» سن سیرو، با این روحیه به جنگ رقبا رفتند که یوونتوس، حریف جدی خود را به دلیل خلاف سنگین‌تر در لیگ دسته دوم می‌‌دیدند.

هر چند تیم اینتر میلان از آب گل آلود ماهی گرفت ولی تلاش میلان، که از امتیاز 8- شروع کرد، ستودنی است. آنها اکنون تا رده چهارم جدول خود را بالا کشیده‌‌اند ولی دیگر دستشان به قهرمانی و اینترمیلان نمی‌رسد چرا که قبل از اینکه میلان اوج بگیرد آنها میخ قهرمانی را زودتر از موعد مقرر بر دیوار کالچیو کوبیدند.

میلان یک کار بسیار بزرگ را برای اوج گیری خود انجام داد که باید به طراح آن تحسین گفت و آن جذب رونالدوی بزرگ از رئال به سن سیرو بود. گویا با این عزیمت، میلان، اعتبار از دست رفته را به اردو برگشت داد و هر چند مهاجم قهار برزیلی نمی‌توانست در جام اروپا توپ بزند ولی با حضور خود در میلان یک خروار «روحیه» به تیم تزریق کرد.

عبور از بایرن مونیخ و متعاقب آن منچستر یونایتد نمی‌توانست کار آسانی باشد به ویژه رفتن از میدان مین منچستر که کاملاً در اوج به سر می‌برد و به دنبال پرواز جانانه میلان به فینال بود که سر الکس فرگوسن زبان گشود و اعلام کرد تیم ایتالیایی غیر قابل مهار است.

جایی برای اشتباه نیست

آنها غیر از قهرمانی به چیز دیگری فکر نمی‌کنند. اگر از مسائل انتقام‌جویی و این جور حرف‌ها بگذریم، میلان می‌داند که لیورپول دیگر آن تیم نیمه اول بازی دو سال پیش نیست که ابتدا 3- صفر عقب بیفتد. حالا هر تیمی که خطا کند باید تاوانش را پس بدهد.

چون تیم فاتح، دیگر اشتباهات دو سال پیش میلان را تکرار نمی‌کند و همه چیز با درایت و تیزبینی پیش خواهد رفت.

جنگ ستارگان

تجزبه و تحلیل توان توپچی‌های هر تیم نیز جذاب و خواندنی است.

رینا، سنگریان 25ساله اسپانیایی تیم لیورپول را باید یکی از چهره‌های کلیدی را فائل بنیتز برای  راهیابی به فینال معرفی کرد.

عکس ‌العمل‌‌ها، خروج‌ها و پروازهای تماشایی او هر بار سد راه مهاجمان شد. او کاری کرد که «دودک» دروازه بان شماره یک لیورپول نیمکت نشین شود.

«دید ا»ی برزیلی رقیب جدی رینا در دروازه مقابل است. او هر چند امروز مثل «رینا» آماده نیست ولی در پشت سر مدافعان سخت کوش میلان آسوده خاطر است.

دیدا سنگربان میلان که گاهی متزلزل نشان داده است

دفاع میلان با مالدینی، نستا، آمبروسینی و فاوالی یک سرو گردن قوی‌تر از دفاع لیورپول نشان می‌دهد.

خط دفاع میلان نان جنگندگی و حرکت پرس مردان خط هافبک تیم خود را می‌خورد. مردانی که به ظاهر هافبک هستند، ولی در اصل زودتر از مدافعان به استقبال جنگ‌های تن به تن می‌روند.

گتوسو، پیرلو، سیدورف و حتی آمبروسینی ایفاگر این نقش مهم می‌باشند.

رافائل بنیتز مربی فعلی لیورپول بیشتر از هر کس می‌داند که تکیه گاه میلان به خط هافبک جنگنده‌اش است.

جناحی که مردان آن نقش «پیش مرگ» را بازی می‌کنند، هم تاکتیک حریف را به هم می‌ریزند و هم برای مهاجمان خود توپ‌های گل می‌سازند. در واقع کاکا، اینزاگی و حتی جیلاردینو از این راه حمایت می‌شوند و زهر خود را می‌ریزند.

سیدورف، گاتوسو و  کاکا مثلث گران‌قدر میلان به حساب می‌آیند .

این در شرایطی است که در خط هافبک و حمله لیورپول هم ترافیک بازیکن و ستاره زیاد است.

استیون جرارد در تمرین دیروز لیورپول در آتن

استیون جرارد فرمانده هنگ لیورپول است. او هم مثل سیدورف از هیچ کوششی برای موفقیت تیم خود دریغ نمی‌کند.

زندن، آلونسو، ریسه و لوئیز گارسیا بال‌های جرارد و لیورپول در مرکز زمین هستند.

البته هنوز روشن نیست «بودوین زندن» بتواند برای تیمش بازی كند.

جنگ این عده با سربازان آنجلوتی در میانه زمین سرنوشت ساز و حیاتی است.

از درک کویت هلندی، پیتر کراوچ و هری کیول استرالیایی نباید غافل بود. تفاوت فوتبال لیورپول با فوتبال میلان این است که لیورپولی‌ها بیشتر با سرعت بالا توپ را می‌رقصانند اما بر عکس، میلانی‌ها با جنگندگی زیاد، دوندگی را بیشتر ترجیح می‌دهند.

سوت فندل برای فینال

هربرت فندل دیدار چهارشنبه شب فینال لیگ قهرمانان اروپا بین لیورپول و میلان در آتن را داوری خواهد كرد. بر اساس اعلام یوفا ، این نخستین قضاوت این داور 43 ساله آلمانی در فینال لیگ قهرمانان اروپا است. فندل فینال سال گذشته جام یوفا در آیندهوون هلند بین تیم های سویا و میدلزبورو را قضاوت كرد.

او تاكنون 17 بازی در لیگ قهرمانان را قضاوت كرده كه آخرین آن دیدار تیم های منچستریونایتد و رم در بازی رفت مرحله یك چهارم پایانی بود.

فندل که یک پیانیست است در خصوص این دیدار گفت: سوت زدن یک دیدار بزرگ شبیه نواختن پیانو در یک کنسرت است . در هر دو حالت شما نمی دانید چه چیزی انتظارتان را می کشد. شما باید آماده باشید و پیش بینی کنید که هر چیزی ممکن است در پایان وارونه شود.

كارستن كاداچ و وولكر وتزل بعنوان كمك و فلورین مه یر بعنوان داور چهارم او را در بازی چهارشنبه همراهی می كنند.

شطرنجبازان روی نیمکت

با همه ی اینها ، جنگ اصلی میان دو شطرنجباز نیمکت ذخیره‌هاست؛ رافائل بنیتز اسپانیایی (لیورپول) و کارلو آنجلوتی ایتالیایی. هنر این دو مربی گرانقدر بیشتر در نیمه دوم رو خواهد شد.

هر دو مربی یك بار توانسته‌اند تیم‌های خود را به قهرمانی در این رقابت‌ها برسانند. میلان با كارلتو در سال 2003 و لیورپول با بنیتس در سال 2005 قهرمانی را جشن گرفته‌اند.

کارلتو : لیورپول ضعیف است

کارلو آنجلوتی سرمربی میلان در نشست خبری در آتن

آنچلوتی سرمربی میلان نگاه عجیبی به تیم حریف دارد. او لیورپول را ضعیف‌ترین تیم جزیره می‌داند كه تاكنون به مرحله‌ی نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا راه یافته‌اند!

تردیدی نیست كه این گفته كارلتو انگیزه‌های قرمزها را چند برابر خواهد كرد. آنها برای رسیدن به ششمین عنوان قهرمانی در زادگاه سرمربی‌اشان، اسپانیا اردو زده‌اند. لامانگای اسپانیا جایی بود كه بنیتس برای برپایی اردوی آمادگی پیش از دیدار فینال انتخاب كرده بود.

بنیتز : بیمارستانی می شوم

رافائل بنیتز سرمربی لیورپول در آتن

رافائل بنیتز سرمربی لیورپول بر خلاف كارلتو معتقد است، تیمش از حریف قدرتمندتر است، او گفت ما به روشنی تیمی قوی‌تر هستیم و حضورمان در این مرحله اتفاق نیست. اما  در مصاحبه ای طنزگونه گفت اگر در بازی فینال امشب وضعیت فینال 2 سال پیش كه در نیمه نخست 3 گل از حریف عقب افتادیم تكرار شود من به یك تیم پزشكی برای مراقبت از سلامت خود احتیاج خواهم داشت.

اظهار نظر بازیکنان

به گمان ژابی آلونسو ممكن است سرنوشت این دیدار همانند دو سال قبل در ضربه‌های پنالتی رقم بخورد.

مرد اسپانیایی میانه میدان لیورپول درباره‌ی "رینا" سنگربان كنونی لیورپول هم گفت:« دو سال پیش یرزی بازیكنی كلیدی بود. پپ رینا هم در ضربه‌های پنالتی بسیار قدرتمند است. او به سختی كار می‌كند و برای این ضربه‌ها بسیار خوب آماده می‌شود. همانند كاری كه بازیكنان در ضربه‌های پنالتی انجام می‌دهند. اگر كار به ضربه‌های پنالتی برسد، ما بسیار مطمئن و آسوده خاطر خواهیم بود»

کاکا پیش از نشست خبری میلانی ها در آتن

كاكا ستاره‌ی برزیلی خط میانی میلان درباره‌ی این بازی گفت:« انسان اغلب شانس دوباره برای این بازی بسیار مهم را نمی‌یابد. ما باید از این فرصت استفاده كنیم. می‌خواهم جام را در دستانم بگیرم»

استیون جرارد كاپیتان لیورپول هم در آستانه دیدار پایانی گفت:« دو سال قبل هم اوضاع این گونه بود. هیچ كس ما را مدعی نمی‌دانست. هنوز هم خیلی‌ها رخدادهای دو سال قبل را باور ندارند»

اظهارات برلوسکونی

سیلویو برلوسکنی مالک باشگاه میلان و نخست وزیر سابق ایتالیا

سیلویو برلوسكونی مالک بلند پرواز میلان در آستانه این بازی نظرات جالبی دارد او در گفتگو با تلویزیون لومباردیا ایتالیا گفت : تردیدی ندارم كه تیم میلان مقابل لیورپول پیروز می شود.

نخست وزیر سابق ایتالیا ادامه داد: میلان در آتن قهرمان می شود زیرا این تیم در سطح بالاتری فوتبال بازی می كند.

برلوسكونی از ضربات پنالتی هم بیمی ندارد چون تیم میلان تمرینات خوبی در این خصوص انجام داده است. اودلیل خود را به این صورت بیان می كند كه میلان موفق به شكست منچستریونایتد شده و منچستر یونایتد هم لیورپول را شكست داده است .

از سوی دیگر به نظر می رسد نظرات خاصی را برای انتخاب تركیب اصلی اعمال كند.

وی در دو فینال قبلی در سالهای 2003 و 2005 سیستم 1- 2-3-4 را به تیم تجویز كرده بود.

سیستمی كه به درخت كریسمس شهرت دارد.اما اگر اینطور شود باید دید از بین اینزاگی یا جیلاردینو كدامیك در تركیب اصلی تیم قرار می گیرند.

البته اینزاگی با سابقه ای چون 56 گل زده در لیگ قهرمانان تجربه بیشتری برای فینال بزرگ دارد.

اما جوانی جیلاردینو 24 ساله به اینزاگی 33 ساله می چربد. البته او در 18 بازی لیگ قهرمانان تنها 2 بار گلزنی كرده است.

برلوسكنی گفت : اگر قرار باشد من تیم را انتخاب كنم جیلاردینو قوی جثه را در نیمه اول و اینزاگی سرعتی را در نیمه دوم به بازی می گیرم.

شوا میهمان ویژه

آندری شفچنكو مهاجم اوكراینی چلسی كه ظاهرا بار دیگر مورد توجه مسئولان میلان برای بازگشت به این تیم قرار گرفته، رسما از سوی این باشگاه به عنوان یكی از میهمانان ویژه برای تماشای بازی فینال لیگ قهرمانان اروپا برابر لیورپول به آتن دعوت شد.

آماده باش 15 هزار پلیس ناراضی

مسئولان وزارت كشور و پلیس یونان اعلام كردند براساس  تدابیر گسترده امنیتی برای این بازی 15 هزار نیروی پلیس آتن به حالت آماده باش درآمده اند و  7500 نفر از آنها مستقیما وظیفه حفظ امنیت این دیدار و حواشی آنرا به عهده خواهند داشت. این گسترده ترین سطح آمادگی پلیس یونان پس از رقابت های المپیك آتن در سال 2004 محسوب می شود.

این در حالی ست که  پلیس های یونان به عنوان اعتراض به شرایط كاری خود قصد دارند پارچه نوشته ای را كه روی آن جمله درخواست افزایش حقوق حك شده را در بیرون ورزشگاه نصب نمایند!

اعتراض افسران پلیس به همین موضوع هم ختم نشده و حتی به اینكه مسئولان فوتبال یونان بلیت برای نیروهایی كه در روز مسابقه در مرخصی بوده و میخواهند به ورزشگاه بیایند اختصاص نداده اعتراض كردند. ماموران در مرخصی پلیس برای ورود به ورزشگاه ناچار شده اند بلیت خریداری كنند.

مسئولان دولتی یونان معتقد هستند این اعتراضها به وجهه بین المللی یونان لطمه خواهد زد.

در انتظار فینال

به هر حال ما هم به انتظار می‌نشینیم تا ساعت 22 و 15 دقیقه به وقت تهران  فرا برسد. زمانی که تب فوتبال اروپا در ورزشگاه المپیک آتن به اوج برسد.

نمایی از ورزشگاه اسپروس لوییس آتن

این برای سومین بار است که ورزشگاه المپیک پذیرای فینال جام اروپا می‌شود.

در دو دوره قبل (1983، 1994) هامبورگ با برتری 1- صفر در برابر یوونتوس و میلان با برتری 4- صفر در مقابل بارسلونا سرود قهرمانی سر داده بودند.

باید منتظر ماند و دید که آیا باز ورزشگاه آتن برای دومین بار به میلان لبخند پیروزی خواهد زد یا نه؟

مطالب مرتبط :

سمفونی لیگ قهرمانان اروپا

توپ فینال لیگ قهرمانان اروپا

گزارش های تصویری از جام باشگاه های اروپا