تبیان، دستیار زندگی
همواره این آرزوی قوی و نیرومند- در سایه بارقه های رحمت الهی- در قلب این مرد سالخوره، زنده و بیدار و همواره در جریان بود تا آنگاه كه دنیا را ترك گفت، و این گاو برای فرزند یتیم و بی سرپرست او باقی ماند . پسر نیز همواره از این...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اهداف سوره بقره 2

همواره این آرزوی قوی و نیرومند- در سایه بارقه های رحمت الهی- در قلب این مرد سالخوره، زنده و بیدار و همواره در جریان بود تا آنگاه كه دنیا را ترك گفت، و این گاو برای فرزند یتیم و بی سرپرست او باقی ماند . پسر نیز همواره از این گاو تیمار و مراقبت به عمل می آورد وآنرا به چرا می برد، و پرتوی از امید و آرزو- كه باید آنرا از زمره میراث باقیات الصالحات پدرش برشمرد- قلبش را نوید می داد و مژده خبر خوشی را در دلش زنده نگاه می داشت.

آری وقتی خداوند متعال به بنی اسرائیل فرمان داد گاوی را ذبح كنند، و در اجراء این دستور سخت گرفتند و پرسشهائی غیر ضروری و بی جا مطرح كردند، خدا در مورد صفات و خصوصیات و رنگ و سن این گاو بر بنی اسرائیل سخت گرفت. مردم دیدند كه این صفات و خصوصیات جز در گاوی كه از آنِ آن یتیم است در گاو دیگری وجود ندارد، یتیمی كه خداوند متعال از ناحیه این گاو، خیر و بركتی در زندگانیش به هم رساند؛ چرا كه ناگزیر این گاو را با قیمت زیادی از این یتیم خریداری كرده و آنرا ذبح نمودند، و بدن مقتول را با بدن این گاو آشنا ساخته و بدان زدند. در این اثناء اراده الهی تجلی كرده و معجزه ای به وقوع پیوست، و مقتول زنده شد و نام قاتل را بر زبان آورد. خداوند متعال در این باره می فرماید:

" فَقُلنا اضرِبُُوهُ بِبَعضِها كَذلِكَ یحیی اللهُ المَوتی وَ یریكُم آیاتِه لَعَلَّكُم تَعقِلونَ"( بقره:73)

پس فرمان دادیم كالبد مقتول را با پاره ای از اندام گاو آشنا ساخته و بر آن بمالند، بدینسان خدا مردگان را زنده می كند، و آیات و نشانه های صدق و حقانیت خود را به شما ارائه می دهد، بدین امید كه عقل و اندیشه خود را به كار گیرید و حقیقت را دریابید.

با اینكه یهودیان چنین معجزه و جریان خارق العاده ای را از نزدیك مشاهده كردند برای پذیرفتن حق، انعطافی در آنها پدید نیامد؛ بلكه دلهای آنها همچون سنگ و یا سخت تر از آن گردید؛ و به جای آنكه از رهگذر شهود چنین معجزه ای به طریق ایمان رهنمون گردند با پیمان شكنی های خود، از حق به یكسو افتاده و گرفتار انحراف از آن شدند، و در گمرهی ره در می نوردیدند، و دست اندر كار كشتار انبیاء می گشتند، و به تحریف كتاب خدا دست می یازیدند، و اندیشه فتنه انگیزی و آشوب طلبی ونیرنگ كاری را در سر می پروراندند.

خداوند متعال ما را از كید و فریبكاری این گونه یهودیان برحذر داشته، و موظفمان ساخته كه به آشوب طلبی ها و تفرقه انگیزی های آنان وقعی نگذاشته و بدانها گوش فرا ندهیم؛ و حَزم و دوراندیشی را از دست ننهیم، و برای مقاومت و پایداری در برابر یورش آنها نیرو فراهم آوریم، و برای باز پس گرفتن حقوق از دست رفته و سرزمینهای غصب شده، قدرت و آمادگی كسب كنیم. رسول گرامی اسلام( صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود:

لحظه وقوع قیامت هرگز فرا نمی رسد مگر آنگاه كه با یهودیان ( صهیونیسم) به جنگ و ستیز برخیزید، و با آنها نبرد كنید( در چنین دوره ای است) كه هر یك از آنها پشت سنگ مخفی می شوند، و سنگ بانگ بر می آورد ای بنده خدا! این كسی كه در پس من پنهان شده است یك یهودی ( شرور) است، او را بكش."

باری، در لابلای داستان بقره بنی اسرائیل- برای كسانی كه بر خویشتن سخت می گیرند و بهانه جوئی می كنند- نكته عبرت آموزی جلب نظر می كند؛ چون خداوند متعال به بنی اسرائیل دستور داد، گاوی را سر ببرند. اگر آنان هر گاوی را با هر خصوصیتی ذبح می كردند موجب اسقاط تكلیف آنها می گشته و كافی بود؛ لكن آنها بر خود سخت گرفتند، و درباره صفات و خصوصیات آن به پرس و جو آغاز كردند، و به همان اندازه كه بر پرس و جوی خود می افزودند با مشكلات جدیدی در پاسخ مواجه می شدند و برصفات و خصوصیات آن گاو افزوده می شد، تا آنجا كه گاو مورد نظر به صورت گاو نادر و كمیابی برای ذبح تعیین شد.

درحدیث آمده است:

" شما همانند بنی اسرائیل نباشید كه بر خود سخت گرفتند و خدا نیز بر آنها سخت گرفت."

در قرآن كریم نیز آمده است:

" فَخُذما آتَیتُكَ وَ كُن مِنَ الشاكِرینَ"( اعراف:144)

ای موسی! آنچه به تو دادیم برگیر و از سپاسگزاران باش.

اهداف عمده و اساسی سوره بقره

1-    بیاناصول عقاید و ذكر ادله توحید و مبدا آفرینش انسان .

2-   تقسیم بندی مردم در برابر هدایت و روشنگری قرآن به 3 دسته ی: مومنین ، كافرین ، منافقین .

3-   بیان كردن تاریخ یهودیان و مناقشه با آنان در رابطه با عقایدشان .

4-   قانونگذاری اسلام تا با آن قوانین ، آنها را از سایر فرق ممتاز سازد .