تبیان، دستیار زندگی

مهمترین نشانه های خانواده قرآنی

خانواده یکی از مهم ترین نهادهای تشکیل دهنده جامعه است که در منابع اسلامی از جایگاه ارزشمند و بالایی برخوردار است. در فرهنگ قرآن شاخص های ارزشمندی برای خانواده قرآنی بیان شده است...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
زن و شوهر
یکی از نهادهای ارزشمندی که در منابع اسلامی از جایگاه و اهمیت ویژه‎ای برخوردار است، نهاد خانواده است. نهاد خانواده اصلی‎ترین رکن جامعه به حساب می‎آید، چرا که یک جامعه تشکیل یافته از خورده فرهنگ‎هایی است که در بستر خانواده‎ها شکوفا ‎می‎شوند؛ از این رو اگر نهاد خانواده اصلاح شود و فرهنگ قرآنی در آن خانواده رونق یابد، جامعه و گروه‎های انسانی را تحت‎تاثیر خود قرار می‎دهد. لذا در این نوشتار سعی داریم به مولفه‌ها وشاخصه‌های قرآنی خانواده قرآنی اشاره کنیم.

جایگاه و اهمیت خانواده در قرآن:

آیات ارزشمندی در قرآن مجید وجود دارد که جایگاه و اهمیت خانواده را تربیت اسلامی مشخص می کند  از جمله اینکه خداوند متعال در معرفی  اوصاف بهترین  بندگان خدا این اینگونه به موضوع خانواده اشاره می فرماید:[فرقان/74] و کسانى که می‎گویند: «پروردگارا! از همسران و فرزندانمان مایه روشنى چشم ما قرار ده، و ما را براى پرهیزگاران پیشوا گردان!»

همچنین خداوند متعال در خصوص اهمیت دادن به تربیت خانواده می فرماید:[تحریم/6]اى کسانى که ایمان آورده‌اید خود و خانواده خویش را از آتشى که هیزم آن انسانها و سنگهاست نگه دارید آتشى که فرشتگانى بر آن گمارده شده که خشن و سختگیرند و هرگز فرمان خدا را مخالفت نمى‌کنند و آنچه را فرمان داده شده‌اند (به طور کامل) اجرا مى‌نمایند!»

[مریم /55]او همواره خانواده‌اش را به نماز و زکات فرمان مى‌داد و همواره مورد رضایت پروردگارش بود. »

رسول اکرم صلى الله علیه و آله: بهترین شما کسى است که براى خانواده اش بهتر باشد، و من از همه شما براى خانواده ام بهترم، زنان را گرامى نمى دارد، مگر انسان بزرگوار و به آنان اهانت نمى کند مگر شخص پَست و بى مقدار.»

اصل احترام و تکریم:

از جمله مهمترین و زیبا ترین خصوصیات خانواده‌ی قرآنی پایبندی اعضای آن خانواده به اصول ارزش‎ها و احترام متقابل بین اعضاء می‌باشد. از این رو در این نوع خانواده احترام و تکریم اعضای خانواده از جایگاه ولای برخوردار است. کسی که همسری اتخاذ می نماید باید اکرامش نماید»

خطا پوشی و عذر پذیری:

این احتمال وجود دارد که در خانواده‌ای یکی از اعضای آن خانواده مرتکب خطا و اشتباهی در زندگی شود؛ در این بین اگر دیگران از خطا و اشتباه آنها چشم پوشی نکنند، اختلاف و درگیر و ناآرامی بستر خانواده را تحت تاثیر خود قرار می دهد، در نتیجه آرامش و صفا از آن خانواده دور می شود، به همین جهت برای دور شدن از اختلاف و تشویش و رونق دادن به آرامش در زندگی باید از مؤلفه‌ی عفو و گذشت در زندگی بهره‌ جست.

رسول اکرم صلى ‌الله ‌علیه‌ و ‌آله می فرمایند: هنگامى که بندگان در پیشگاه خدا مى ‌ایستند، آواز دهنده ‌اى ندا دهد: آن کس که مزدش با خداست برخیزد و به بهشت رود. گفته مى ‌شود: چه کسى مزدش با خداست؟ مى ‌گوید: گذشت کنندگان از مردم.»

منبع : افکار نیوز
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.