تبیان، دستیار زندگی

نگاهی متفاوت به مسئله کشف حجاب اخیر

دختران خیابان انقلاب؛ نتیجه کم کاری ما

در حادثه کشف حجاب های اخیر هر کس تحلیلی ارائه داد و به گونه ای دختران خیابان انقلاب را توبیخ کرد، اما هیچکس نگفت که چرا اصلا کار به اینجا کشید؟ هیچکس نگفت که شاید ما هم مقصریم، شاید ما هم کم کاری کرده ایم و شاید بهتر باشد کمی هم این حادثه را آسیب شناسی کنیم.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 
حجاب، میدان انقلاب، بی حجابی

در هفته های گذشته که برخی از دختران و زنان این سرزمین روسری خود را بر سر چوب می زنند تا از این طریق اعتراض خودشان را به حجاب اجباری نشان دهند، یک عکسی توجه من را به خودش جلب کرد. تصویر دختری چادری و محجبه که به تاسی از دختران خیابان انقلاب روسری نمادینی را بر سر چوب زده بود و از دیگر دخترها دفاع می کرد.
اما یک سوال مهم ذهنم را درگیر می کند، اینکه چگونه کار به جایی رسید که حتی دختری محجبه با آنکه می داند حجاب امری واجب در اسلام است و خودش نیز ملتزم به آن است، برای رفع حجاب دست به اعتراض می زند؟
در حقیقت چرا ما بعد از گذشت حدود چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، شاهد افت و نزول پایبندی به شرع و دین هستیم، تا جایی که حتی متدینین هم گویا به کمک بی باوران به گزاره های دینی می روند.

چرا وضع به اینجا کشید؟

در خصوص کشف حجاب های اخیر عده ای از جامعه مدنی و اعتراض در آن گفتند، بعضی ها هم از مقابله این اقدامات با قوانین حقوقی حرف به میان آوردند،

هیچ شکی نیست که احکام اسلامی باید در جامعه پیاده شود و نباید در اجرای آن کوتاهی کرد. اما مقوله فرهنگ با زور و بی احترامی و نظامی گری به سر انجام نمی رسد. حجاب هم چون مستقیما با فرهنگ سر و کار دارد باید با برنامه های تدریجی و با لطافت و نرمی در جامعه ترویج شود.


بعضی ها هم از شرع و حکم حجاب در اسلام گفتند، نیرو های امنیتی هم بر حسب وظائفشان از دستان خارجی ها در این حوادث خبر دادند. اما هیچکس نگفت که چرا اصلا کار به اینجا کشید؟ هیچکس نگفت که شاید ما هم مقصریم، شاید ما هم کم کاری کرده ایم و شاید بهتر باشد کمی هم این حادثه را آسیب شناسی کنیم.

 مقصر کیست؟

به نظر نگارنده بیش از این که بخواهیم در خارج از کشور به دنبال مقصر بگردیم، باید در داخل و در نهادهای متولی فرهنگ به دنبال مقصر باشیم، باید در نظام آموزشی خودمان دنبال مقصر باشیم، باید در حوزه و دانشگاه دنبال مقصر باشیم. ما خودمان با کم کاری هایمان کار را به اینجا کشاندیم.
در ادامه به پاره ای از نقائص و یا کارهای نکرده چند دهه گذشته اشاره می شود.


آسیب شناسی کشف حجاب های اخیر

استفاده از ابزار جبر، بدون بهره گیری از لطافت در تبلیغ
هیچ شکی نیست که احکام اسلامی باید در جامعه پیاده شود و نباید در اجرای آن کوتاهی کرد. اما مقوله فرهنگ با زور و بی احترامی و نظامی گری به سرانجام نمی رسد. حجاب هم چون مستقیما با فرهنگ سر و کار دارد باید با برنامه های تدریجی و با لطافت و نرمی در جامعه ترویج شود.
پیامبر اسلام اگر توانست با دست خالی پیروان زیادی را به اسلام متمایل کند به جهت همین نرمی و لطافت در رفتارشان بود. قرآن کریم می فرماید: «فَبِما رَحمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنتَ لَهُم  وَلَو كُنتَ فَظًّا غَلیظَ القَلبِ لَانفَضّوا مِن حَولِكَ»[1] به (برکت) رحمت الهی، در برابر آنان [= مردم‌] نرم (و مهربان) شدی! و اگر خشن و سنگدل بودی، از اطراف تو، پراکنده می‌شدند.

از طرفی یک حدیث یا اصل مشهور وجود دارد که انسان ها در جبر و فشار حریص تر می شوند: «الانسان حریص علی ما منع» لذا باید کار فرهنگ را با راهکارهای مناسب حل کرد.

نبود کارشناس برای تبیین موضوع
یکی دیگر از آسیب هایی که در بی اقبالی به مسئله حجاب دخیل بوده، نبود کارشناسان آگاه و محقق و در عین حال جذاب و دوست داشتنی است. مسئله حجاب و کاربردهای اجتماعی آن را درست و دقیق بیان نکردند و همیشه از موضع بالا و دستوری با دختران و زنان برخورد شده است.

نبود طراحی های جذاب برای حجاب و فقط تاکید بر چادر
چادر تنها مصداق حجاب اسلامی نیست، ولی همیشه طوری با خانم های مانتویی برخورد کردیم که گویا این ها بی حجابند. و اگر خانمی چادر نداشته باشد از نگاه خیلی ها محجبه محسوب نمی شود. دلیل تاکید بر چادر چیست؟
از طرفی می بینیم کشورهای اسلامی مثل ترکیه یا مالزی مدل های جذاب و متنوع حجاب را طراحی کرده اند و همین موضوع تاثیر به سزایی در ترغیب به حجاب اسلامی بوده است. و حال آنکه ما در این همه سال نتوانستیم مدل موفق و جذابی برای حجاب در نظر بگیریم.

ضعف در ایستادگی در مقابل هجمه های فرهنگی
هیچ کس نمی تواند هجمه ها و دسیسه های فرهنگی را انکار کند. ماهواره یکی از بزرگترین عامل های بد حجابی و بی حجابی در کشور است. اما هنوز در مقابل ماهواره آلترناتیو و جایگزینی پیدا نکرده بودیم که شبکه های اجتماعی هم به عنوان ضد ارزش های افزوده خوش درخشیدند.
وقتش رسیده در مقابل رسانه های جذاب و دل فریب غربی، ما هم از روش های جذاب استفاده کنیم و به جای تنها راهکار مقابله، یعنی فیلتر کردن دل بکنیم و بدانیم بهترین دفاع حمله است. در این همه سال ما با فیلتر کردن فقط در لاک دفاعی رفتیم و دشمن هم تا می توانست فشار آورد و حال آنکه ابتکار عمل باید در دست ما می بود و این ما بودیم که با ترویج فرهنگ اسلامی در غرب، تهاجم فرهنگی غربی ها محسوب می شدیم.

 و حرف آخر

مسئله دختران خیابان انقلاب هشداری برای همه متولیان فرهنگی است. فکر نکنند چند نفر کشف حجاب کردند و کار تمام شد، این مسائل اگر هم مقطعی خاموش شوند مانند آتش زیر خاکسترند که هر زمان ممکن است دوباره روشن شوند. کسی چه می داند، شاید اینبار آتشش دامان همه را بگیرد.

پی نوشت:
[1] سوره آل عمران، آیه 159
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.