تبیان، دستیار زندگی

پرسش و پاسخ هایی پیرامون غدد لنفاوی بدن

چرا زیر بغل متورم و دردناک می شود؟

بیشتر توده های زیر بغل بی ضرر هستند و معمولاً در نتیجه رشد بافت غیر طبیعی هستند با این حال، توده زیر بغل می تواند به یک مشکل سلامت اساسی جدی تر مرتبط باشد هر توده غیر معمول باید به دقت توسط یک پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
توده زیر بغل
خانمی هستم که چند روز است متوجه توده ای در زیر بغلم شده ام و خیلی نگرانم که گرفتار بیماری بدی نشده باشم لطفا بفرمایید دلیل این اتفاق چیست و چگونه درمان می شود؟

غدد لنفاوی متورم به علت عفونت در اثر سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با میکروب ها (باکتری ، ویروس،و غیره) است. غدد لنفاوی معمولی، به اندازه نخود است که در حالت بروز عفونت بزرگ می شوند و در مواردی از روی پوست قابل لمس و دردناک هستند.

از زمانی که فردی دچار عفونت می شود و این حالت در وی رخ می دهد تا زمانی که به حالت عادی برگردد ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد.
غدد لنفاوی در زیر بازوی شما واقع شده است این است که چرا بسیاری از مردم، به ویژه زنان، هنگام پیدا کردن یک توده زیر بغل عصبی می شوند. توده می تواند در اثر عفونت های باکتریایی، ویروسی، آلرژی ها، رشد بافت یا چربی بی ضرر و رشد سرطان ایجاد شود. پزشک یک معاینه فیزیکی انجام و یا ممکن است با بیوپسی یک نمونه به منظور تعیین علت توده برداشت نماید.

توده زیر بغل معمولاً به بزرگ شدن حداقل یکی از غدد لنفاوی زیر بازوی شما منصوب است. غدد لنفاوی کوچک، غدد بیضی شکلی هستند که در سراسر بدن قرار دارد و نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن شما بازی می کنند.

بیشتر توده های زیر بغل بی ضرر هستند و معمولاً در نتیجه رشد بافت غیر طبیعی هستند با این حال، توده زیر بغل می تواند به یک مشکل سلامت اساسی جدی تر مرتبط باشد هر توده غیر معمول باید به دقت توسط یک پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
یکی از مسائلی که برای افراد و بویژه خانم ها ایجاد نگرانی میکند ایجاد توده در زیر بغل است که میتواند به دلایل متعددی ایجاد گردد:

در برخی موارد پس از دوره بلوغ که نسج پستان در حال شکل گیری است ادامه پستان میتواند بصورت یک توده در زیر بغل خودش را نشان بدهد که بصورت توده ای نرم و بدون درد است. این توده تحت عنوان پستان زیر بغلی شناخته میشود. در خانمها با بروز حاملگی یا شیردهی اندازه این توده بزرگتر میشود لیکن پس از دوره شیر دهی کوچک میشود.

بزرگی غدد لنفاوی زیر بغل نیز میتواند بصورت توده خودش را نشان بدهد. بزرگ شدن غدد لنفاوی زیر بغل می تواندبدلیل وجود بیماریهای التهابی یا عفونی باشد اما میتواند ناشی از بیماریهای بدخیم مانند سرطان پستان و یا بدخیمی های دیگر نیز باشد.
غدد لنفی کوچکتر از یک سانتی متر اغلب بدلیل بیماریهای التهابی یا عفونی است. نرم بودن غدد لنفی نیز بیشتر به نفع بیماریهای خوش خیم است در حالیکه غدد لنفی سفت و بزرگ میتوانند مطرح کننده بدخیمی باشند.

وجود زخم یا خراشیدگی در اندام فوقانی همان طرف که غدد لنفاوی بزرگ شده است میتواند علت بزرگی غدد لنفی باشد. بیماریهای عفونی سیستمیک مانند بیماری توکسوپلاسموز که یک بیماری انگلی است نیز میتواند منجر به بزرگی غدد لنفی زیر بغل شود.در این صورت اغلب بزرگی غدد لنفی ناحیه بالای ترقوه و گردن هم وجود دارد.
غدد لنفاوی زیر بغل
بیماریهای التهابی و نسج همبند مانند سارکوییدوزیس نیز میتواند منجر به بزرگی غدد لنفی زیر بغل شود که اغلب همراه با بزرگی غدد لنفی داخل قفسه سینه و بروز علائم تنفسی مانند سرفه های مکرر و تنگی نفس است. درمان این بیماری دارویی است. لنفوم بصورت بزرگی غدد لنفی متعدد در ناحیه گردن و ترقوه و زیر بغل همراه با تعریق و تب شبانه و کاهش وزن خود را نشان میدهد.

ایجادعفونت در ریشه مو(فولیکولیت) نیز میتواند بصورت توده دردناک سطحی بروز کند و باعث ایجاد ترس در افراد گردد. این حالت بیشتر در افرادی که تعریق زیاد دارند و یا در مواردی که برای کوتاه کردن موی زیر بغل از تیغ استفاده میکنند دیده میشود. در این حالت توده ای که لمس میگردد غالبا بسیار سطحی است و همراه با ایجاد درد و قرمزی در سطح پوست است. در این حالت و نیز در سایر توده های این ناحیه که به عنوان بیماری پوست تلقی میگردند( و نه به عنوان بیماری غدد لنفی زیر بغل ) میتوان این توده هارا بین دو انگشت لمس کرد مثلا بین انگشت شصت و انگشت دوم در حالیکه غدد لنفاوی عمقی تر هستند و بندرت ممکن است کسی بتواند به این شکل آنها را لمس نماید.

و بالاخره بزرگی غدد لنفاوی میتواند ناشی از بیماریهای بدخیم مانند سرطان پستان باشد. در این صورت اغلب در داخل خود پستان نیز توده ای قابل لمس است یا به روشهای تصویر برداری مانند ماموگرافی و یا سونوگرافی میتوان آنرا پیدا نمود. وجود غده لنفی در زیر بغل اگر چه نشان دهنده مرحله پیشرفته تری در سرطان پستان است اما به معنای غیر قابل درمان بودن آن نیست.
بزرگی غدد لنفی اغلب قابل مشاهده نیست و با لمس عمیق این ناحیه میتوان متوجه آن شد بنابر این اغلب(ولی نه همیشه) توده های این ناحیه که قابل مشاهده هستند دلالت بر بیماریها ی خوش خیم دارند.
بهترین کسی که در این زمینه میتواند به شما کمک کند احتمالا متخصص جراحی عمومی است که پس از بررسی های تشخیصی میتواند شما را در صورت لزوم به سایر متخصصین مرتبط ارجاع دهد.

بیشتر توده های زیر بغل بی ضرر هستند و معمولاً در نتیجه رشد بافت غیر طبیعی هستند با این حال، توده زیر بغل می تواند به یک مشکل سلامت اساسی جدی تر مرتبط باشد. 



دلیل بوجود آمدن غده در زیر بغل چیست؟

ممکن است علت متورم شدن غدد لنفاوی در گردن، عفونت های گلو و ورم لوزه باشد.
ممکن است علت تورم غدد لنفاوی در زیر بغل، عفونت پوست بازو باشد.
ممکن است علت تورم غدد لنفاوی در کشاله ران، عفونت پا و یا اندام تناسلی باشد.
ممکن است توسعه تورم تعدادی از غدد لنفاوی در نقاط مختلف بدن مثل گردن، زیر بغل و کشاله ران به علت بیماری های ویروسی مثل مخملک و یا سرخک باشد.
علت کمتر شایع، لنفوم و سرطان خون
سرطان در حال گسترش نزدیک هر غده لنفاوی که باشد، باعث متورم شدن آن می شود.

چگونه از وجود توده در زیر بغل مطمئن شویم؟

انجام معاینه جسمی اولین گام در تشخیص توده زیر بغل است از لمس یا ماساژ، برای تعیین سازگاری بافت توده استفاده می شود این روش منحصراً با دست انجام می شود.
در برخی موارد، ممکن است یک معاینه بالینی توده مضر نباشد به عنوان مثال، توده های خوش خیم، مانند lipomas، نیازی به درمان اضافی ندارند.

بر اساس نتایج حاصل از بررسی فیزیکی، دکتر شما ممکن است آزمایش های بیشتر به منظور رد کردن عفونت، واکنش های آلرژیک و یا تغییرات سرطانی را درخواست کند دکتر شما ممکن است ترکیبی از آزمونهای تشخیصی زیر را سفارش دهد:
شمارش کامل خون
برای اندازه گیری تعداد سلول های قرمز و سفید خون در سیستم شما
عکس از قفسه سینه یا پستان (ماموگرام)
این تست تصویربرداری است که اجازه خواهد داد که پزشک توده را بهتر ببیند.
بیوپسی (برداشتن یک قطعه کوچک از بافت توده برای تست)
تست آلرژی

آیا غدد زیر بغل درمان پذیرند؟

درمان بستگی به علت تورم دارد. تورم غدد لنفاوی نشان دهنده شرایط گوناگونی هستند، و هر کدام چشم انداز متفاوت و درمان متفاوتی دارند. بنابراین، برای مثال، اگر علت تورم بیماریهای ویروسی باشد درمان خاصی توصیه نمی شود. در حالیکه، تورم غدد لنفاوی توسط لنفوم و یا سرطان خون به درمان گسترده نیاز دارد.
تورم غدد لنفاوی به علت عفونت ویروس علتی معمول است. برای مثال، تورم غدد لنفاوی در گردن ممکن است در صورتی که دارای عفونت گلو باشیم و این زیاد نگران کننده نیست. اما تورم غدد لنفاوی اگر بدون هیچ دلیل روشنی باشد این نگران کننده است.


منبع: پرسش و پاسخ های عمومی بخش پزشکی مرکز مشاوره