تبیان، دستیار زندگی

ویژگی‌های منتظران قائم در کلام امام رئوف

تربیت نسل منتظر که از اصلی ترین مباحث مهدوی است در فرمایشات حضرت ثامن الحجج (ع) به شکل خاص مورد توجه قرار گرفته، همچنین در نگاه ایشان «آمادگی برای خدمت» از ویژگی های منتظران است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
ویژگی‌های منتظران قائم در کلام امام رئوف

 حجت الاسلام محمدحسین اجرایی درباره «آموزه مهدویت در سیره رضوی»، اظهار کرد: مباحث مهدویت یکی از مباحث بسیار اساسی و زیربنایی است که هم در قرآن کریم به صورت جدی به آن پرداخته شده و هم وجود مقدس رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و ائمه اطهار (علیهم السلام) درباره آن صحبت کرده و مواضع جدّی در این ارتباط داشته اند. به حدّی که وقتی از امام صادق (علیه السلام) درباره امام مهدی (علیه السلام) سوال می شود حضرت می فرمایند: «اگر من زمان او را درک می کردم تا آخر عمر در خدمت او بودم» یعنی بحث مهدویت تا این حدّ برای ائمه(علیهم السلام) مهم بوده است.

وی افزود: امام رضا (علیه السلام) به همین شکل در مورد آن بزرگوار کلماتی دارند که بررسی آنها نشان از اهمیت و جایگاه ویژه موضوع مهدویت در نگاه امام رضا (علیه السلام) دارد و حضرت در موقعیت های مختلفی به این مسئله اشاره کرده اند. کسی که منتظر امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) است از نظر حضرت ثامن الحجج (علیه السلام) باید شاخصه هایی داشته باشد. به عبارت دیگر، حضرت ثامن الحجج(علیه السلام) برای فرد منتظر ویژگی ها و خصوصیاتی را لازم می دانند که نخستینِ آنها «خدامحوری» است.

کارشناس مرکز تخصصی مهدویت تصریح کرد: فرد منتظر باید نگاهی الهی داشته باشد. در کلمات امام رضا (علیه السلام) می خوانیم که می فرمایند: «اول الایمان هو توحید و الاقرار لله تبارک و تعالی بالوحدانیة؛ سرآغاز ایمان، توحید و اقرار به وحدانیت خداوند تبارک و تعالی است» این نشان می دهد کسی که می خواهد منتظر امام عصر(عجل الله تعالی فرجه) باشد باید توحید در عمق جانش جای داشته باشد.

حجت الاسلام اجرایی «دین محوری» را دومین ویژگی منتظر دانست که امام رضا (علیه السلام) به آن اشاره می فرمایند و گفت: حضرت رضا(علیه السلام) یکی از ویژگی های امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه) را آشکار کردن دین الهی می دانند و می فرمایند: «التاسعُ مِن وُلدُکَ یا حسین! هو القائمُ بالحقّ، المُظهِرُبِالدّین» بنابراین یکی از ویژگی های شخص امام مهدی عجل الله تعالی فرجه و همچنین از ویژگی های منتظران ایشان، دین محوری است.

عضو هیئت مدیره اتحادیه شکل های قرآن و عترت(علیه السلام) کشور در بخشی از سخنان خود با اشاره به ویژگی های نسل جوان امروز کشور در رابطه با دین مداری، ابراز کرد: امروز در میان نسل جوان می بینیم که جوانان ما در صحنه های مختلف دینی حضور فعّال و گسترده دارند. امروز امثال محسن حججی ها و جوانانی که مشتاقانه در پیاده روی اربعین حاضر می شوند و از هیچ خدمتی دریغ نمی کنند، کم نیستند. نسل جوان ما امروز در عرصه دین محوری و دینداری جدّی است.

وی تاکید کرد: ویژگی دیگری که می توان از حضرت ثامن الحجج (علیه السلام) در این باره بیان کرد «توجه و ایمان به آینده» است. آن حضرت در موارد گوناگونی به این مسئله اشاره دارند از جمله در کلامی می فرمایند: «حجت قائم که در غیبتش همه انتظارش را می کشند و در ظهورش مُطاع (مورد اطاعت) باشد، اگر از دنیا یک روز باقی مانده باشد خدا آن روز را به قدری طولانی می کند تا او ظهور کرده و زمین را سرشار از عدل نماید» این کلام حضرت(علیه السلام) دربردارنده این خبر خوش و نوید برای ماست که باید نسبت به آینده ای روشن برای جامعه امیدوار باشیم.

کارشناس مرکز تخصصی مهدویت ادامه داد: امید به چنین آینده روشنی انسان را در انجام وظایفش مشتاق تر و محکم تر می کند. بنابراین، هم منتظران و هم نسل منتظر باید به گونه ای پرورش و تربیت پیدا کنند که امید و ایمان به آینده در وجود آنها نهادینه شده و در این زمینه جدیت داشته باشند.

حجت الاسلام اجرایی تصریح کرد: «آمادگی برای خدمت» و «پا به رکاب حضرت حجت علیه السلام بودن» از دیگر نکاتی است که در کلام امام هشتم(علیه السلام) درباره مباحث مهدوی و منتظران وجود دارد. این روایت از حضرت رضا (علیه السلام) نقل شده که از قول جد بزرگوارشان(صلی الله علیه و آله) می فرمایند: «افضل الاعمال انتظار الفرج الله؛ برترین اعمال انتظار فرج خداوند است» یعنی فرجی که باید از جانب خدا به ما برسد؛ به عبارت دیگر، این انتظار کشیدن، آمادگی و تلاش کردن برای آمدن امام غایب(عجل الله تعالی فرجه) یکی از شاخصه های جامعه منتظر است، مانند کسی که روزه بوده و منتظر افطار باشد.

پنجمین ویژگی یاران و منتظران حضرت حجت (علیه السلام) که این کارشناس مباحث مهدوی آن را عنوان کرد «زندگی کردن با یاد امام عصر(عجل الله تعالی فرجه)» است. وی در این رابطه گفت: منِ منتظر باید با یاد حضرت حجت(عجل الله تعالی فرجه) زندگی کنم و دعای سلامتی ایشان روزانه ورد زبان من باشد، دعاهای ندبه و دعاهای عهد روزانه ام فراموش نباید فراموش شود. ویژگی دیگر منتظران «زندگی با تفکر جهانی» است. منتظر باید جهانی بیندیشد و از پرداختن به مسایل جزیی بپرهیزد، از خودمحوری درآید، جامعه و فرد منتظر می بایست نگاه وسیعی به جهان داشته باشند.

اجرایی ادامه داد: روایتی از امام رضا (علیه السلام) نقل است که حضرت فرمودند: «در روز ظهور حضرت حجت علیه السلام منادی از آسمان ندا می دهد و همه مردم را خطاب می کند که ای مردم زمین! حجت خدا در کنار خانه خدا آشکار شده و ظهور کرده، پس از او تبعیت کنید و بدانید که حق با اوست»؛ بنابراین، ما باید فرزندان و نسل آینده خود را با این نگاه و این نوع تفکر تربیت کنیم. امروز در تربیت فرزندان مان توجه داشته باشیم که آنها را به گونه ای تربیت کنیم که به کار امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) بیایند و دردی از جامعه امام عصر(عجل الله تعالی فرجه) درمان کنند.

عضو هئیت مدیره اتحادیه تشکل های قرآن و عترت(علیه السلام) کشور خاطرنشان کرد: «عدالتخواهی» از دیگر مواردی است که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد. جامعه منتظر باید مطالبه گرِ عدالت باشد. دین معمولا همه جوانب زندگی را مدنظر دارد و فراتر از رفع نیازهای موضعی و مادی است، بنابراین، اگر من دین مدار باشم، تفکر من نیز باید تفکر«عدالت محور» باشد. باید به هر نحو ممکن و به هر شکل با هر نوع ظلمی مخالف باشم. حضرت امام رضا (علیه السلام) در این باره می فرمایند: «امام مهدی (علیه السلام) وقتی ظهور کند زمین را به نور خود روشن می کند و عدل را در میان مردم نشر می دهد.»

وی در پایان خاطرنشان کرد: تربیت نسل منتظر که یکی از اصلی ترین و اساسی ترین مباحث مهدوی است در فرمایشات حضرت ثامن الحجج (علیه السلام) به شکل خاص مورد توجه قرار گرفته است. از جمله ایشان در این باره می فرمایند: «اگر جوانی از جوانان شیعه را ببینم که به دنبال علم آموزی نباشد برای تنبیه، او را تازیانه می زنم.» یعنی حضرت رضا(علیه السلام) تا این حد نسبت به علم آموزی و آموزش جوانان (در مسایل دینی و دنیایی خود) جدیّت دارند. در رابطه با خانواده طراز اسلامی نیز ایشان فرمایشات گهربار فراوان و سفارشات بی مانندی دارند که در مجالی دیگر باید به آن پرداخت.

منبع: خبرگزار رسا