تبیان، دستیار زندگی
امروز ، بیست ونهم اسفند ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با 30 صفر 1428 هجری قمری و 20 مارس 2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند: *** محاصره تاریخی بابل 2546 سال پیش ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امروزدرتاریخ(29اسفند85)


امروز ، بیست ونهم اسفند ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با 30 صفر 1428 هجری قمری و 20 مارس 2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:

***


محاصره تاریخی بابل

2546 سال پیش در چنین روزی در سال 539 قبل از میلاد ، کورش کبیر محاصره بابل را آغاز کرد . وی توانست پس از یک سلسله مبارزات این سرزمین را فتح کند . کورش کبیر پس از تسلط بر آنجا بابلیان را محترم شمرد و قتل و غارت را ممنوع اعلام کرد . وی نسبت به نبونید با جوانمردی رفتار نمود و فقط او را از سرزمین خود تبعید نمود .

گرفتن بابل کار بسیار مشکلی به نظر می آمد زیرا استحکام برج و باروهای این شهر مشهور آفاق بود چنان که مورخین نوشته اند: ارتفاع دیوار هشتاد ذرع و قطر آن بیست و پنج ذرع بود. این دیوار صد و پنجاه برج داشت و دروازه های آن از برنز بود.

راجع به تسخیر بابل به دست کوروش دو روایت هست: یکی از هرودوت و مردم بنی اسراییل که در اسارت دولت بابل بودند و دیگری مبنی بر مدارکی است که از حفریات بابل و تحقیقات دانشمندان به دست آمده است.

موافق روایت اول واقعه ی تسخیر بابل بدین قرار بود : پادشاه بابل در نزدیکی آن شهر با پارس ها جنگ کرده و شکست خورده، با عده ی زیادی از سپاهیان خود به شهر بابل پناه برد. در این وقت ریاست قشون بابل به پسر شاه که بلتسر نام داشت محول شد. گرفتن شهر با حمله محال بود و با محاصره هم خیلی طول می کشید زیرا بابلی ها در اراضی وسیعی که در درون شهر داشتند کشت و زرع می کردند.بنابر این به امر کوروش رود فرات را برگردانیدند و پس از این که رود تغییر مسیر داد قشون ایران از راه رودخانه ی قدیم وارد شهر شد ولیکن در شهر بابل غارت و کشتاری نشد و کوروش با کمال مهربانی با اهالی رفتار کرد.

بنابر نوشته ی منابع بابلی چون نبونید، پادشاه بابل مجسمه ی رب النوع (اور) را به بابل آورده و برای بت بل مردوک، الهه ی بابلی شریک علم نمود، بابلیها از پادشاه رنجیدند و در حمله ی کوروش به بابل با او مواضعه نمودند و کوروش در وقتی که رود دیاله و دجله نسبتاً کم آب بود، این دو رود را برگردانید و در محوطه ای که بین شهر بابل و سد بخت النصر واقع بود داخل شهر شد بعد به طرف شمال حرکت کرده و ارتباط قشون بابلی را با شهر قطع نمود. سپس سردار کوروش به نام گشوبرود بدون جنگ از طرف جنوب وارد بابل شد و نبونید پادشاه بابل تسلیم گردید. شاه در معبدی بزرگ موافق مراسم مذهبی بابلیها تاجگذاری کرد و احترام زیاد به مذهب و معتقدات اهالی نمود. (یکی از معاصرین گوید:کوروش به قلوب اهالی تسکین بخشید.)بعد از تسخیر بابل تمام ممالکی که مطیع آن بودند به اطاعت کوروش در آمدند که از جمله ی آنها فلسطین و فینیقیه بود.دو شهر فینیقی موصوم به صور و صیدا از معروف ترین شهر های دنیای آن روز بودند.

کوروش پس از جنگ های لیدیه،پارت،هرات،خوارزم،باختر،سغد،هند،بابل،شامات،فلسطین و ... که همگی برای دولت شاهنشاهی ایران با فتح و پیروزی کامل همراه بود، به ایران بازگشت.

***


شهادت امام ضا (ع)

1225 سال پیش در چنین روزی در سال 203 ه ق ، حضرت ثامن الائمه علی بن موسی الرضا (ع) به شهادت رسیدند .

پس از ولایتعهدی ، ابتدای گرفتاری آن حضرت ، به خاطر معاشرت با مأمون ملعون بود.او به حسب ظاهر در تعظیم و احترام حضرت می کوشید ، اما در باطن به آزار و اذیت آن حضرت می پرداخت .(1)

مأمون كه روز به روز گرایش بیشتر مردم به امام رضا(ع) را مى دید، برنامه حذف امام رضا(ع) را دنبال كرد، اما مى كوشید كه این برنامه را به گونه اى عملى سازد كه دامان خود او از این امر پاك نشان دهد. پس در راه سفر به بغداد، در توس توقف مى كند و در همان جا با خوراندن انار یا انگور زهرآلود به حضرت، امام رضا(ع) را مسموم مى سازد و مانند آن چه پس از قتل فضل بن سهل كرد، در این جا نیز بر پیكر پاك امام اشك ریخت و حضرت را در كنار قبر پدر خود هارون الرشید دفن کرد.

او پیش از این هم از آزار و اذیت و جسارت نسبت به حضرت کوتاهی نکرد ه ، و حتی حضرت را سه ماه در سرخس زندانی کرده بود .(2)

یاسرخادم می گوید : هر جمعه که آن حضرت از مسجد جامع مراجعت می کرد ، با بدنی عرق دار و غبارآلود دستها را به آسمان می برد و به درگاه الهی می فرمود :«بار الها اگر گشایش و فرج کار من در مرگ من است ، مرگ مرا برسان ». آن حضرت مدام در غم و حزن بود تا در غربت رحلت فرمودند .(3)

پس از غسل و کفن و نماز بر بدن شریف حضرت که توسط امام جواد (ع)انجام شد آن حضرت را جلوی قبر هارون در خانه ی حمیدبن قبحطه ، مکان فعلی دفن کردند .(4)

بنابر بعضی از روایات مأمون از ترس فتنه مردم دستور به دفن شبانه ی حضرت دادند .(5)مدت امامت آن حضرت 20سال بود .(6)

سن شریف امام جواد د(ع) هنگام شهادت امام رضا (ع) 7 سال و چندماه بود .(7)

***


تولد یوهان سباستیان باخ

349 سال پیش درچنین روزی در سال 1658 میلادی ، « یوهان سباستیان باخ » موسیقیدان بزرگ آلمانی در شهر آیزنباخ این کشور متولد شد . پدر یوهان از نوازندگان دربارو خانواده اش جملگی اهل هنر بویژه موسیقی بودند . او در چنین محیطی پرورش یافت و از نوابغ موسیقی جهان شد.

ده ساله بود که پدر و مادرش درگذشتند و وی تحت نظر برادر بزرش قرار گرفت . در پانزده سالگی به عشق آموختن نوازندگی ارگ کلیسا ، پای پیاده تا هامبورگ که یکصد و بیست کیلومتر با اقامتگاه او فاصله داشت راه افتاد و به خدمت رانیکون نامی که استاد ارگ کلیسای سنت کاترین هامبورگ بود رسید . به زودی در سال 1703 ارگ نواز آرنشتاد و سپس در سال 1707 ارگ نواز مولهاوزن شد و به سال 1708 در وایمار به ارگ نوازی در بار برگزیده شد . در سال 1714 رهبر ارکستر شد و به سال 1717 رهبری ارکستر کوئن را به عهده گرفت . از سال 1723 تا آخر عمرنیز در لایپزیک رهبری آواز و کانتوری و ارگ نوازی کلیسای سن توماس را به عهده داشت .

باخ در همه زمینه‌هایی كه فعالیت می‌كرد، از جمله در نواختن ارگ و موسیقی كلیسایی ملهم از مضامین دینی، نگارش آثاری برای ویولن و امثال آنها، بر همه موسیقیدانهای عصر خود برتری داشت و توجه او به نظم تكنیكی بنیادین در موسیقی (كنترپوآن) بی‌همتاست و تركیب ملودیهای مستقل در جهت خلق آثار هارمونیك و ریتمیك جاویدان، كار كسی جز او نیست. باخ در این زمینه صاحب چنان تشخ‍ّص والایی است كه سایه خود را بر سر كل تاریخ موسیقی انداخته است و امروزه هم، موسیقیدانان برجسته جهان، از این نظم بی‌نظیر، بهره‌ می‌برند.

او بیشتر عمر خود را در کلیسا گذراند و آثارش بیشتر جنبه مذهبی دارند و در زمان خویش از آن همه آثار ارزنده چند تایی به چاپ نرسید . آثار مشهور او عبارتند از : فانتزی کرومتیک و فوگ ، کنسرتو ایتالین ، واریاسیون های کلدبرگ ، هدیه موسیقی ، هنر فوگ ، کنسرتوهای براندنبورگ ، توکاتا و فوگ در رمینور ، و....

باخ در سال 1749 نابینا شد و دیگر نتوانست اثری را خلق كند. او در سال 1750 در لایپزیگ درگذشت. او در حاشیه تفسیر آبراهام كالوف از انجیل لوتری، مطالب جالبی را برای استفاده شخصی خود نوشته است. در یكی از این حاشیه‌ها آمده است:

«هر جا كه موسیقی روحانی حضور دارد، خداوند، رحمت و بركاتش را به بندگانش به طور ویژه‌ای هدیه می‌دهد.»

***


تولد هنریک ایبسن

179 سال پیش در چنین روزی در سال 1828 میلادی هنریک ایبسن نویسنده ، نمایشنامه نویس و شاعر مشهور نروژی به دنیا آمد . وی به دلیل خلق آثار خلاقه درجه دکترای افتخاری را از دانشگاه اوپ سالا دریافت نمود .

او همچنین در دوان هنری خود جوایز ادبی بسیاری در یافت کرد . « دشمن مردم» و « خانه عروسک » عناوین مهمترین آثار اویند . وی به سال 1906 میلادی در نروژ دیده از جهان فروبست . هنوز نیز آثار او مورد اقتباس فیلمسازان و تولیدکنندگان آثار تلویزیونی قرار می گیرد . این جمله از او نقل شده است:

هیچ چیز تازه‌ای اتفاق نمی‌افتد ، اما چیزی هم که اتفاق افتاده است، به‌عینه تکرار نمی‌شود.

نگاه است که عمل را دگرگون می‌کند.

نگاه نو عمل کهنه را دگرگون می‌کند.

***


افتتاح برج ایفل

118 سال پیش در چنین روزی در سال 1889 میلادی برج بزرگ ایفل در فرانسه افتتاح شد . برج ایفل در سال 1889 میلادی وبه مناسبت یکصدمین سالگرد انقلاب فرانسه توسط "گوستاوا یفل"طراحی وساخته شد.

پادشاه انگلستان شاه ادوارد هفتم که در آن زمان ولیعهد انگلیس بود برج ایفل را افتتاح کرد.

این برج که هم اکنون نماد کشور فرانسه محسوب می شود از سال 1983 میلادی مورد توجه همگان قرار گرفت . در سال بیش از شش میلیون نفربرای دیدن مناطق مختلف پاریس بر فراز این برج می روند .

برج ایفل با 300 متر ارتفاع و 7000 تن وزن بعنوان مرتفع ترین برج جهان در سال 1930 انتخاب شد. دیگر ویژگی های برج ایفل به قرار زیر است:

-- تعداد 5/2 میلیون عدد پرچ میخ

-- 300 کارگر پولادسازی و صرف مدت زمان 2 سال برای ساخت برج(1887-1889)

-- قابلیت انعطاف در مقابل بادهای شدید حداکثر 12 سانتی متر

-- بلندی برج به تناسب دمای محیطی تا 15 سانتی متر بلندتر و یا کوتاه تر می شود.

-- 15000 قطعه آهن و پولاد

-- 40 تن رنگ

-- ساخت 1652 پله برای رفتن به بالای برج

این برج در سال 1909 تا حدودی فرو ریخت اما استفاده از آنتن هایی که در آن زمان برای تلگراف نصب شده بود مانع از تخریب کامل آن شد. از سال 1910 یکی از رسانه های ارتباط جمعی به حساب می آمد. رادیو فرانسه(1918) و تلویزیون فرانسه(1957)بدلیل بلندی این ساختمان از آن استفاده می کردند.

***


بیسمارك صاحب فرضیه جنگ محدود ، خواب ماند و برکنار شد !

117 سال پیش در چنین روزی در سال 1890 میلادی ، بیمسارك ، مردی كه به تدبیر او آلمان كه به صورت امیر نشین های متعدد بود یكپارچه و به صورت یك قدرت در اروپا در آمد ، از صدر اعظمی بر كنار و خانه نشین شد. وی با سه جنگ « محدود » دانمارك ، اتریش و فرانسه ــ سه مدعی ایالات آلمانی ــ را شكست داده بود و به هدف خود كه ایجاد آلمان واحد بود و كسی قبلا تصورش را نمی كرد ، جامه عمل پوشانیده بود.

بیسمارك « جنگ محدود » را تعریف كرد . تعریفی كه هنوز به قوت خود باقی است. طبق این تعریف ، جنگ محدود ستیز مسلحانه میان دو طرف است كه پای دیگران به آن كشانده نشود . وی گفته است كه ورود سایر كشورها به یك جنگ محدود باعث نقض غرض و تغییرات سیاسی ــ جغرافیایی وسیع می شود و ای بسا كه نتیجه كار هم معكوس باشد.

ویلهلم دوم كه هنگام نشستن برجای پدر به عنوان قیصر آلمان 29 ساله بود بیسمارك را مانع جاه طلبی های خود می دید ولی به دلیل محبوبیت بیسمارك در جامعه المان قادر به تغییر او نیود.

دو سال بعد مخالفت پارلمان آلمان با یك برنامه اجتماعی بیسمارك كه پارلمان عقیده داشت به زیان كارگران تمام خواهد شد این فرصت را به دست قیصر جوان داد. بیسمارك در صدد انحلال پارلمان و تجدید انتخابات بر آمد كه قیصر او را به مذاكره دعوت كرد ، ولی در ساعت مقرر بیسمارك به دیدار او نیامده بود . قیصر به كشف علت پرداخت و معلوم شد كه بیسمارك خواب بوده است . قیصر با اعلام این كه بیسمارك پس از این همه تلاش نیاز به استراحت دارد او را معاف كرد.

***


درگذشت سید اشرف الدین حسینی گیلانی ،نسیم شمال

16 سال پیش در چنین روزی در سال 1312 ه.ق ، سید اشرف الدین حسینی گیلانی شاعر و طنزپرداز و نویسنده و مدیر روزنامه نسیم شمال درعصر انقلاب مشروطه درگذشت.

پدرش ملاآقا عبدالله (امام جمعه‌ی قزوین) و پدربزرگش شهید ثالث بود. در شش‌ماهگی پدرش را از دست داد. در 14 سالگی به نجف و کربلا رفت تا علم دین بیاموزد. از طرف مادر سید بود و برای همین خود را سید می‌دانست و به سنت سادات عمامه‌ی سیاه می‌بست. در 19 سالگی به قزوین برگشت. بعد از مرگ مادر به تبریز رفت و هیئت و جغرافیا و هندسه آموخت. در 22 سالگی به قزوین آمد و بلافاصله راهی رشت شد. اولین شماره‌ی «نسیم شمال» را در 1284 شمسی منتشر کرد. این روزنامه‌ی فکاهی و ادبی هفتگی چاپ می‌شد. بعد از فتح تهران از طرف مشروطه‌خواهان، اشرف‌الدین به تهران آمد و دوره‌ی دوم «نسیم شمال» را از 1290 تا 1305 شمسی منتشر کرد. غالب مندرجات روزنامه به شعر و گوینده‌ی آنها خودِ اشرف بود. او به‌تنهایی نویسنده، شاعر، ناشر و مصصح روزنامه‌اش بود و آن را با همه‌ی جزئیاتش ظرف چند ساعت آماده می‌کرد. رضاخان که به سلطنت رسید، سختگیری بر مطبوعات شروع شد و کار به آنجا کشید که به سید نسبت جنون دادند و در دارالمجانین بستری‌اش کردند. در آنجا مدتی نگاهش داشتند وکسی نمی‌داند در آنجا به او چه گذشت زیرا اقوام و بستگانی در تهران نداشت.

اوسرانجام در 29 اسفند 1312 در فقر و تنگدستی جان سپرد و در ابن بابِوِیهِ ری دفن شد .

نسیم شمال شاعری بود آزاد اندیش و در جهت دفاع از مشروطیت مقالات بسیاری به شیوه طنز در روزنامه خود می نگاشت . اشعار او غالبا رگه هایی از طنز را به همراه داشتند .

***


بازگشت وثوق الدوله به ایران

81 سال پیش در چنین روزی در سال 1304 ه.ش ، پس از انتقال سلطنت به خاندان پهلوی به ایران بازگشت كه بعدا مقام فرهنگی هم به او داده شد!

او صدر اعظم دهه 1290 ایران بود كه در پی امضای قرارداد 9 اوت 1919 ( مرداد 1298) با دولت انگلستان ، كه اگر به اجرا در می آمد ایران تحت الحمایه آن دولت می شد ، و مخالفت بعضی رجال و مجلس با آن در تیرماه 1299 كناره گیری كرده و به اروپا رفته بود ، در اسفند سال 1304 و دو روزمانده به نوروز 1305 به ایران بازگشت .

وثوق الدوله و تنی چند از وزیرانش برای امضای قرار داد تحت سرپرستی انگلستان قرار گرفتن ایران ، از آن دولت رشوه نقدی گرفته بودند و چون می دانستند كه روزی باید پاسخ این عمل خود را بدهند كه در عرف بین المللی خیانت به وطن بشمار می آید ، از دولت انگلستان تضمین گرفته بودند كه در صورت لزوم به آنان در خاك خود پناهندگی بدهد. این رشوه بعدا از آنان اخذ و به صندوق دولت ریخته شد.

وی كه از طریق دوستان انگلیسی خود آگاه شده بود كه روسیه در آستانه تحولات عظیمی است در تابستان 1995 (1916) روسها را قانع كرد كه تا پایان جنگ جهانی اول به مانند انگلستان از به دست گرفتن امور نظارت بر ارتش و مالیه ایران صرفنظر كنند كه پذیرفتند. وثوق الدوله چند ماه بعد در اسفند همین سال سید ضیاء طباطبایی یزدی را در صدر هیاتی از جانب خود برای عقد یك رشته قرارداد در زمینه های مختلف به روسیه فرستاد و سید ضیاء طبق نوشته خود او تجربه سیاسی فراوان از این سفر به دست آورد.

اگر قرارداد اوت 1919 به تصویب مجلس رسیده بود این احتمال وجود داشت كه به همان گونه كه انگلیسی ها در جزیرة العرب هر رئیس قبیله را امیر امارت كردند كه اینك كشور هایی كوچكتر از یك شهر شده اند و در این دنیای آشفته و بی قانون ناچار به داشتن حامی هستند در ایران هم رئیس هر ایل و عشیره را ایلخان و دارای استقلال داخلی می كردند و ....

***


مذاكرات مهم و محرمانه هیتلر و موسولینی رهبران وقت آلمان و ایتالیا در گذرگاه « برنر »

67 سال پیش در چنین روزی در سال 1940 میلادی ، مذاکرات مهم و محرمانه هیتلر و موسولینی پایان یافت .

این مذاکرات در گذرگاه « برنر » در بخش ایتالیایی آلپ برگزار شد و جزئیات آن سالها پس از پایان جنگ جهانی دوم افشاء شد و اتحاد دو دولت وارد مرحله ای تازه گردید.

براساس اسنادی كه پس از جنگ انتشار یافت ، سران دو دولت تصمیم گرفتند كه دست انگلستان را از اروپای قاره ای ، حوزه مدیترانه و خاور میانه كوتاه كنند . برای رسیدن به این هدف ، قرار شد كه با شوروی متحد شوند ، زیرا نه تنها می توانست سوخت و مواد مورد نیاز را به آنها برساند بلكه برای بیرون راندن انگلستان از خاورمیانه به دلیل همسایگی با این منطقه می توانست عملا كمك كند .

هیتلر مسئولیت تماس با استالین را بر عهده گرفت تا مطامع او را تعدیل دهد و سعی كند كه استالین مخصوصا در خاور میانه سهم زیادی مطالبه نكند.

در این مذاكرات قرار شد كه ایتالیا ابتكار بیرون راندن انگلستان را از منطقه مدیترانه ( مالت ، مصر، قبرس و...) برعهده بگیرد و آلمان در غرب اروپا به محاصره دریایی و بمباران لاینقطع انگلستان دست بزند.

یك مورد از مذاكرات سران دوكشور درباره ایران بود. هیتلر از موسولینی كه به تاسیس نیروی دریایی برای ایران كمك فراوان كرده بود پرسیده بود كه آیا ناوگان تازه تاسیس ایران می تواند در برابر كشتی های انگلیسی ایستادگی كند؟ . موسولینی پاسخ داده بود كه اگر آموزش افسران آن ادامه یابد و غافلگیر نشود خواهد توانست آزادی عمل در خلیج فارس را از انگلیسی ها بگیرد. موسولینی توضیح داده بود كه چگونه بدون این كه انگلیسی ها متوجه شوند افسران ارتش ایران را كه برای آموزش زمینی به ایتالیا امده بودند فنون دریایی اموخته است.

طبق اسناد دیگر ، مذاكره با استالین برای اتحاد انجام شد ولی چون استالین نسبت ایران تمایل نشان داده بود هیتلر به او بدگمان شد و نه تنها مذاكرات را قطع كرد بلكه نقشه حمله به شوروی را كشید و به اجرا در آورد و همین امر باعث شكست او و بر هم خوردن همه برنامه ها شد. هیتلر پس از تردید نسبت به تعهدات استالین تصمیم گرفت به جای خرید سوخت از او ، منابع نفت قفقاز را تصرف كند. مورخان نوشته اند كه اگر تصمیمات « برنر » عینا اجرا شده بود مسیر تاریخ در جهتی دیگر قرار می گرفت.

***


بر گزاری نوروز1322 در سایه ترس از تیفوس

63 سال پیش در چنین روزی در سال 1322 ه.ش ، تهرانی ها در سایه ترس از تیفوس آغاز كردند و نوروز خوبی نداشتند .

عامل بیماری تیفوس اپیدمیک ریکتزیا پرووازکی می‌باشد. در سیر این بیماری ریکتزیا توسط شپش نر یا ماده یا نمف همراه با خون خورده شده و وارد سلول‌های اپی‌تلیال می‌شود.

بیماری مسری و كشنده تیفوس كه نتیجه فقر ناشی از جنگ و اشغال نظامی ایران بود از اواخر سال 1321 بر بیچارگی مردم افزوده بود و هر روز صدها تن از این بیماری و بعضا در گوشه كوچه و خیابانهای پایتخت جان می سپردند.

به همین دلیل بود که در آن سال بدلیل مسری بودن این بیماری هیچکس جرات رفتن به میهمانی را نداشت .

در نیمه اسفند دولت وقت از مجلس اعتبار اضافی برای مبارزه با این بیماری تقاضا كرد كه به میلغ پانصد هزار تومان تصویب شد ولی موثر واقع نگردید.

تیفوس از جمله بیماری هایی است كه اخیرا از جهان ریشه كن شده است.

***


ملی شدن صنعت نفت ایران

56 سال پیش درچنین روزی در سال1329هجری شمسی، پس از ماهها مبارزه مردم ایران با استعمار و رهبری های دکتر محمد مصدق و آیت الله کاشانی ، ماده واحده ملی شدن صنعت نفت ایران از تصویب نمایندگان مجلس سنا گذشت .

به همین مناسبت دكتر محمد مصدق نخست وزیر وقت و مبارز راه ملی شدن نفت ایران ، روز 29 اسفند هر سال را روز ملی شدن نفت ، یك روز ملی و تعطیل عمومی اعلام كرد.

یك روز پیش از اعلام روز 29 اسفند به عنوان یك روز ملی ، دكتر مصدق جزئیات ظلمهای انگلستان به ملت ایران در طول 150 سال و مداخلات این دولت از جمله انحصار نفت ایران در دست خود را برای دهها روزنامه نگار آمریكایی كه به تهران آمده بودند تشریح كرده بود و چند روز پیش از آن هم آب پاكی روی دست نمایندگان بانك جهانی كه برای میانجیگری به تهران آمده بودند ریخته بود.

در اجرای این قانون پس از پنج دهه، دست استعمار انگلستان ، از نفت ایران خلع برچیده شد و این دولت را چنان بر آشفت كه تا بر اندازی حكومت دكتر مصدق در مرداد 1332 دست از مخالفت ، تحریك ، تحریم و توطئه نكشید.

در پی این اقدام ، دولت انگلستان که خود را متضرر می دید ، در شورای امنیت سازمان ملل از ایران شکایت کرد. پس از طرح این شکایت در شورای امنیت سازمان ملل، دکتر مصدق عازم نیویورک شد و به دفاع از حقوق ایران پرداخت. سپس به دادگاه لاهه رفت و با توضیحاتی که در مورد قرارداد نفت و شیوه انعقاد و تمدید آن داد، دادگاه بین‌المللی خود را صالح به رسیدگی به شکایت بریتانیا ندانست و مصدق در احقاق حق ملت ایران به پیروزی دست یافت.

***


قتل كرم پور شیرازی ناشر نشریه « شورش » ، در زندان

53 سال پیش در چنین روزی در سال 1332 ه.ش ، كرم پور شیرازی ناشر نشریه « شورش » در زندان رژیم پهلوی درگذشت .

یك هفته مانده به آخر آن سال به بحث در باره چگونگی این قتل گذشته بود .

وی که در روزهای پیش از بیست و هشتم مرداد بدلیل بدگویی تند و استهزا گفتن به خاندان پهلوی در روزنامه اش زندانی شد ه بود ، در زندان فرمانداری نظامی بدلیل سوختگی درگذشت . پزشكی قانونی تهران علت مرگ او را سوختگی شدید تشخیص داده بود .

از آنجا كه مرگ با این نوع سوختگی در زندان امری عادی و اتفاقی نبود در قتل او از طریق آتش زدن پس از شكنجه های فراوان تردید باقی نگذارده است كه نقطه ای سیاه در تاریخ است.

***


در گذشت کارل تئودور درایر

39 سال پیش در چنین روزی در سال 1968 میلادی ، کارل تئودور درایر از برجسته ترین کارگردانان جهان دیده از جهان فروبست . وی اصالتا دانمارکی بود .

کارل تئودور درایر در سال 8918 در کپنهاک دانمارک متولد شد و در سن 79 سالگی چشم درگذشت. او طی سال های فعالیت هنری خود به عنوان کارگردان، نویسنده و تدوینگر فعالیت داشت و 23 فیلم کارگردانی کرد.

در بحث سینمای دینی نام درایر در صدر فیلمسازان قرار می گیرد . « مصائب ژاندراک » به عنوان شاهکار وی هنوز نیز یکی از بر جسته ترین فیلم های تاریخ سینماست .

عناوین برخی از فیلمهای او از این قرار است :

خون‌آشام ، اوردت ، روز خشم و ...

***


تاکید حضرت امام خمینی ( ره ) بر حفظ ارتش

28 سال پیش در چنین روزی در سال 1357، امام خمینی (ره ) با صدور فرمانی مردم را به حمایت از ارتش فراخواند . پیش از آن به دلیل جنایاتی که نظامیان رژیم پهلوی در جریان به پیروزی رسیدن انقلاب اسلامی علیه مردم ایران روا داشته بودند ، بر خی از احزاب و گروهک ها در صدد انحلال ارتش بر آمدند . بدنه ارتش خود در سالهای پایانی رژیم پهلوی با تبعیت از رهنمود های داهیانه امام خمینی (ره ) به حربه ای علیه رژیم پهلوی بدل شده بود و در روزهای پس از انقلاب نیز مطیع فرامین امام خمینی ره بود . بازار تهران در این روز در بیانیه ای ضمن تقدیر از ارتش اعلام کرد : مقدم ارتش انقلاب ملی به بازار تهران گلباران باد . بازاریان تهران امروز برای نخستین بار با یک دنیا شور و هیجان بی نظیر شاهد رژه ارتش ملی دلیر ایران یعنی پاسداران این مرز و بوم بودند .

***


ژاک شیراک نخست وزیر شد

21 سال پیش در چنین روزی در سال 1986 میلادی، ژاک رنه شیراک نخست وزیر فرانسه شد . وی از 17 مه سال 1955 تا کنون عهده‌دار مقام ریاست‌جمهوری فرانسه است.

در جهان سیاست این دولتمرد 75 ساله را به عنوان سیاست مداری محافظه کار می شناسند .

***


روز جهانی زمین

همه ساله چنین روزی به عنوان روز زمین در سراسر جهان گرامی داشته می شود . روز زمین در بیشتر کشورها جشن گرفته میشود. این روز در نیمکره شمالی اول فروردین یعنی روز اعتدال بهاری و در نیمکره جنوبی برابر با آغاز پاییز است. روز زمین روز تعادل و توازن است، روزی است که تفاوتها فراموش میشوند و تمام موجودات نو شدن طبیعت را جشن میگیرند. روز زمین با این هدف مشخص شده است که سهم هریک از ما را در حفظ و نگهداری از زمین، یادآور شود. سازمان ملل متحد هر سال روز جهانی زمین یعنی روز اعتدال بهاری (حدود 21 مارس) را جشن میگیرد.

***


روزجهانی مبارزه با تبعیض نژادی

همه ساله چنین روزی به عنوان روز جهانی مبارزه با تبعیض نژادی ، که از سوی سازمان ملل متحد نامگذاری شده ، گرامی داشته می شود . همچنین از این روز، هفته همبستگی با ملت های در حال مبارزه علیه نژاد پرستی و تبعیض نژادی آغاز می گردد.

نژاد پرستی امروزه به حالتی اطلاق می گردد که طی آن یک گروه خود را به لحاظ نژاد ، زبان ، و یا رنگ پوست بر سایر اقوام برتر بدانند .

بارزترین جلوه های تبعیض نژادی در تاریخ مربوط به سیاست آپارتاید و نازیسم هیتلر می باشد .

سیاست آپارتاید به معنای جدید آن از سال 1947 میلادی از سوی حزب ناسیونالیست آفریقای جنوبی آغاز شد . این سیاست اگربه درستی مورد بررسی قرار گیرد، به اندازه دوران بشریت عمر دارد چرا که از دیر باز سیاهان تنها به دلیل تیره بودن رنگ پوستشان برده سفید پوستان بوده اند . نظام آپارتاید به مفهوم جداسازی سیاه پوستان از سفید پوستان در آفریقای جنوبی ، سرانجام پس از سالها مبارزه در هفدهم ژوئن 1991 میلادی از سوی پارلمان آفریقای جنوبی لغو شد . برتری نژادی از سوی هیتلر هم موجبات دو جنگ جهانی را فراهم آورد .

لکن دین اسلام از همان ابتدا با این شیوه مبارزه کرد و متقی ترین مردم نزد پروردگار را گرامی ترین آنان می دانست . بلال حبشی در صدر اسلام موید این مطلب است .

***

پی نوشت:

1- فیض العالم

2- منتخب التواریخ

3-ارشاد:ج2

4-ارشاد:ج2

5- ارشاد :ج2

6-ارشاد:ج2

7-ارشاد :ج2

منابع :

روزنامک

مهر

صدا و سیما

ویکی پدیا

سایت کوروش

تقویم شیعه

شبکه امام رضا (ع)

هنرموسیقی

گفتگوی هارمونیک

سایت شهر شیراز

ویکی گفتاورد

FEXON