تبیان، دستیار زندگی
ند85) امروز ، جمعه هجدهم اسفند ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با 19 صفر 1428 هجری قمری و 9 مارس 2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند: در گذشت ابو شکور بلخی 1020 سال پیش در...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امروزدرتاریخ(18اسفند85)

امروز ، جمعه هجدهم اسفند ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با 19 صفر 1428 هجری قمری و 9 مارس 2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:


در گذشت ابو شکور بلخی

1020 سال پیش در چنین روزی در سال 987 میلادی ، ابوالحسن شهید بلخی یکی از شاعران بر جسته در عصر رودکی ، در گذشت.

وی در قرن سوم و اوایل قرن چهارم هجری در اواخر عصر رودكى و اوائل عهد فردوسى مى زیست.

تولد وى مقارن با روزگار سامانیان بود . گفته می شود دانشش افزون و خطش نیکو بوده است . اشعار او غالبا با چاشنی فکر و فلسفه همراه بوده است .او نخستین شاعرى است كه مثنوى داستانى ساخت. او شاعری بود که به دو زبان فارسی و عربی شعر گفته است و در دربار سامانیان در بخارا به سر برده است.

از تألیفات وی مثنوى «آفرین نامه» است كه در حدود سالهاى 333 تا 336 قمری آن را فراهم آورد ، البته ظاهراً مثنویهاى دیگرى هم داشته است. لیکن ابیات و قطعات پراكنده‌ اى كه از وى باقى است روى هم رفته به 400 بیت نمى رســـــد . رودکی در قطعه ای که در سال 325 ه ق در سوگ بوشکور سرو ده است وی را به فضل و خردورزی ستوده است :

کاروان شهید رفت از پیش ** وانِ ما رفته گیر و می اندیش

از شمار دو چشم یک تن کم ** وز شمار خرد هزاران بیش

***


تولد آمریگو وسپوچی ، وجه تسمیه قاره آمریکا

556 سال پیش در چنین روزی در سال 1451 میلادی ، آمریگو وسپوچی به دنیا آمد .

وسپوچی تاجر و کاشف و ملوان ایتالیایی است که قاره غربی به نام او « آمریکا » نامیده می‌شود.چهار بار از نیم‌کره غربی (آمریکا) دیدن کرد و نقاطی را که در این مسافرتهای دریایی مشاهده کرد بیش از نقاط مورد بازدید کریستف کلمب بود. کلمب سفر دریایی به سوی غرب را در سال 1492 آغاز کرده بود و نخستین سفر آمریگو در سال 1497 آغاز شده بود. هردو برای دولت اسپانیا کار می‌کردند و هزینه سفرهای آنان را آن دولت پرداخت می‌کرد.

هیچ مقامی برای نیمکره غربی که پیش از سفر اروپائیان مسکون و در پاره‌ای نقاط دارای تمدنی درخشان بود نام آمریگو وسپوچی را پیشنهاد نکرده بود. این نام را « مارتین والدسیمولر» آلمانی بر قاره غربی نهاد که کار او ترسیم نقشه‌های جغرافیایی بر پایه اطلاعاتی بود که دریانوردان می‌دادند.

از آنجا که بیشتر اطلاعات واصله به این آلمانی که بعدا چاپگر نقشه‌های جفرافیایی شد توسط کارکنان کشتی ها و همراهان آمریگو و خود او داده شده بود برای مشخص ساختن نقشه ها آنها را به نام رئیس گروه « آمریگو » نوشت که سرزبانها افتاد و به تدریج قاره غربی « آمریکا » خوانده شد و نام دائمی آن قرار گرفته است.

همه ساله چنین روزی به عنوان روز آمریگو در کشور آمریکا گرامی داشته می شود . وی در سال 1512 درگذشت .

***


درگذشت سید جمال الدین اسدآبادی

110سال پیش درچنین روزی در سال1275 ه.ش ، « سید جمال الدین اسدآبادی »حكیم، فیلسوف و آزادیخواه جهان اسلام درگذشت.

جمال الدین در شعبان سال 1254 در اسد آباد همدان بدنیا آمد. پدرش سید صفدر و مادرش سكینه بیگم بودند. مطابق شجره نامه های موجود وی از سادات حسینی ساكن در محله سیدان اسدآباد می باشد. اما به دلایلی نام خود را به همراه كلمه افغانی به كار می برده است و بدین نام مشهور می باشد.

پدرش از سن پنج سالگی وی را با قرآن و مقدمات علوم روز آشنا كرد و با مشاهده نبوغ فراوان او، سیدجمال را برای ادامه تحصیل علم با خود در سال 1264 به قزوین برد. وی مدت 2 سال در آنجا به كسب عمل مشغول می شود. در سال 1266 وارد تهران می شود و به محضر آقا سید صادق عالم و مجتهد معروف می رسد و توسط ایشان لباس رو حانیت می پوشد.در سن 12سالگی به درجه ای از تبحر در علوم اسلامی می رسد كه باعث شگفتی مردمان و اطرافیان خود می گردد.

وى در 16 سالگى به شهر بمبئى رفت و از آنجا به طرف ایالات مرکزى هند حرکت کرد. سید مدت دو سال با عالمان و روشنفکران آن دیار به گفتگو نشست و مشکلات مسلمانان آن منطقه را از نزدیک مورد مطالعه قرار داد. از این زمان بود که فعالیتهاى سیاسى و اصلاحى سید جمال الدین آغاز شد. او در این برهه زمانی دریافت که استعمارعامل همه بدختی های مسلمانان آن دیار است.

در سال 1276 به قصد عزیمت به افغانستان وارد ایران می شود. در این سفر چند روزی در اسدآباد اقامت گزیده و با بستگان خود تجدید دیدار می كند. سپس به تهران رفته و چند ماهی در آنجا می ماند. در سال 1278 وارد كابل می گردد؛ اما در سال 1282 در نتیجه رقابتهای شدید سیاسی داخلی افغانستان تحت عنوان مسافرت وارد ایران می شود و پس از آرامش نسبی در افغانستان مجدداً در سال 1283 به هرات می رود. پس از دو سال فعالیت و انتشار كتاب (ثقه البیان فی تاریخ الافغان ) و مبارزه بر علیه استعمار و زدن جرقه های بیداری در افغانستان در سال 1285 به طرف هند از افغانستان خارج می شود.

در هند مورد استقبال علماء و مردمانی كه آوازه او را شنیده بودند قرار می گیرد. اما استعمار انگلیس چون سید جمال را تهدید بزرگی برای خود می دید، از اقامت سید در هندراضی نبود. لذا پس از یك ماه او را بالاجبار از هند خارج می کنند. در نتیجه سید جمال از طریق سوئز وارد مصر می شود.

در مصر به جامع الازهر رفت و آمد می نموده و خطابه های آتشینی در مبارزه با استبداد و استعمار بیان می کند.

سید جمال درمصربا شیخ محمد عبده به ترویج افكاراسلامی پرداخت و برای این كار «هفته نامه عُروَةُ الوُثقی» را منتشركرد. این روزنامه پس از18 شماره توقیف شد. سید جمالُ الدّین اسدآبادی را مظهراندیشه اتحاد اسلام خوانده‎اند.

وی منادی بیداری مسلمانان و بازگشت به اسلام و بدعت زدایی بود و اتحاد اسلام و پرهیز از تفرقه بین مذاهب اسلامی را تبلیغ می‌كرد و در آخر هم جان خود را در همین راه از دست داد.

سیدجمال،‌ اواخر عمر خود را در عثمانی سپری ‌كرد و غیر مستقیم تحت نظر سلطان عبدالحمید،‌ امپراطور عثمانی قرار داشت. وقتی خبر قتل ناصرالدین شاه توسط میرزا رضا كرمانی، از شاگردان سید جمال، به اسلامبول رسید،‌ سلطان عبدالحمید،‌ به هراس افتاد و دستور قتل سید جمال را داد و سرانجام در 19 اسفند 1275 برابر با 9 مارس 1897 او را مسموم ساختند و پیکر او را در قبرستان مشایخ اسلامبول به خاك سپردند.

***


تولد یوری گاگارین

73 سال پیش در چنین روزی در سال 1934 میلادی ، یوری گاگارین در نزدیکی گاتسک در غرب مسکو به دنیا آمد.

در سال 1941 میلادی به مدرسه می‌رود ولی تحصیل وی بعد از یک ماه بخاطر حمله آلمان قطع می‌شود. او بعد از جنگ به ادامه تحصیل می‌‌پردازد.

در سال 1951 مدرسه فنی را با یادگیری حرفه فلزکاری به اتمام رساند و در دانشکده فنی به ادامه تحصیل داد. در اوقات فراغتش به یادگیری خلبانی پرداخت.

در سال 1955 از دانشگاه فارغ التحصیل شده و به عنوان خلبان به نیروی هوایی شوروی پیوست.

در سال 1960 به گروه فضانوردان می‌‌پیوندند و بعدا به عنوان اولین شخص جهت پرواز به فضا در نظر گرفته می‌شود.

12آوریل1961 او در مدت 108 دقیقه مسیر 40.000 کیلومتری مدار زمین را می‌‌پیماید.

و نهایتا در 27 مارس 1968 در یک پرواز آزمایشی معمولی دچار سانحه می‌شود و به طرز فجیعی کشته می‌شود.

یوری گاگارین نخستین انسانی بود که در تاریخ به فضا سفر کرد . وی پس از آنكه 108 دقیقه با سرعت 27400 کیلومتر در ساعت یكبار زمین را دور زد به سلامت به زمین بازگشت و افتخاری بی‌نظیر را برای خود و كشورش به ارمغان آورد.

مداری كه یوری گاگارین پیمود، مداری بیضی شكل بود كه حداقل ارتفاع آن 169 كیلومتر و حداكثر ارتفاع آن 315 كیلومتر بود. صفحه این مدار با صفحه استوا زاویه‌ای 65 درجه‌ای می‌ساخت تا فرود یوری گاگارین در خاك شوروی تضمین شود.هنگام بازگشت به زمین، در نقطه‌ای از خاک سیبری، یوری گاگارین چند دقیقه قبل از برخورد سفینه به سطح زمین با چتر نجات خود را بیرون پرتاب کرد و به کمک چتر نجات به سفر خطرناک و ماجراجویانه اش خاتمه داد. یوری گاگارین پس از بازگشت به زمین با استقبال فراوان مقامات و مردم اتحاد شوروی مواجه شد و به قهرمان ملی این کشور مبدل گردید.

او نشانهای افتخار زیادی دریافت کرد. بویژه اینکه اسم شهر زادگاهش گاتسک که در نزدیکی مسکو قرار دارد به گاگارین تغییر یافت.

یوری گاگارین نتوانست شاهد پیشرفت‌های فضایی در دهه‌های بعد باشد زیرا در روز 27 مارس سال 1968 میلادی در سن 34 سالگی در جریان یک ماموریت آموزشی بر اثر سقوط هواپیمایش کشته شد.

***


تولد چارلز بوکوفسکی

13 سال پیش در چنین روزی در سال 1994 میلادی ، چارلز بوکوفسکی نویسنده و شاعر آمریکایی به دنیا آمد .

بـوکوفسکی در یکی از شهرهای آلمان به نام"آندرناخ "از پدری آمریکایی و مادری آلمانی به سال 1920 به دنیا آمد ازسه سالگی به همراه خانواده به آمریکا رفت ومدت پنجاه سال درشهرلس آنجلس زندگی کرد.

چارلز بوکوفسکی یکی از معروف ترین چهره های شعر و نـثر به شیوه ی جدید در آمریکاست که گفته می شود بیشترین تاثیررادراین عرصه بر دیگران گذاشته است مـقلدان فراوان سبک و شیوه ی او تاییدی بر این مدعاست .

اولین داستانش را به سال 1944 و در سن بیست و چــهار سالگی نوشت. سـرودن شعر را نیز از سی و پنج سـالگی آغـاز کرد. اولین مجموعه اش " گل ،مشت و فریاد حیوانی " نام دارد . زبان وسبـک بوکوفسکی درشعرویژه ی خود اوست سروده های او با بهره گیری اززبان محاوره در عین سادگی از نوعی پیچیدگی و طنز سیاه برخور دارند که نوع نگرش او را به هستی بیان می کنند..وی در طول زندگی ادبی اش بیش از چهل و پنج اثر به نظم و نثر منتشرکرد.

از آثار او می توان به :

اشعاری سروده شده پیش از پریدن از پنجره طبقه پنجم 1968 ، روزها می تازند به سان اسبان وحشی بر فراز تپه ها 1969 ، سوختن در آب ، غرق شدن در آنش 1974 و ... اشاره کرد .

او در سن هفتاد و سه سالگی بر اثر سرطان خون درگذشت .

***


انتخابات پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی

11 سال پیش در چنین روزی در سال 1374 ه ش ، پنجمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی بر گزار شد .دراین دوره از مجلس شورای اسلامی حجه الا سلام و المسلمین ناطق نوری ریاست مجلس را به عهده داشت .

***

منابع :

صداوسیما

مهر

کتاب تاریخ ادبیات ایران

ویکی پدیا

روزنامک

رشد

BIDARGA