تبیان، دستیار زندگی
امروز ،چهار شنبه شانزدهم اسفند ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با 17 صفر 1428 هجری قمری و 7 مارس ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امروزدرتاریخ(16اسفند85)


امروز ،چهار شنبه شانزدهم اسفند ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با 17 صفر 1428 هجری قمری و 7 مارس 2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:

***


درگذشتارسطو

2329 سال پیش در چنین روزی در سال 322 پپش از میلاد ، ارسطو ، فیلسوف بزرگ یونان و جهان در گذشت.

وی به سال 384 پیش از میلاد درشهر بندری ستاگیروس در شمال شبه جزیره یونان به دنیا آمد .پدر او دوست و پزشک پادشاه مقدونیه جد اسکندر مقدونی بود.ارسطو در جوانی برای تحصیل در آکادمی افلاطون راهی آتن شد . در آنجا توسط افلاطون عقل مجسم (NOUS) آکادمی نام گرفت. ارسطو گفته بود آموزگارش افلاطون را دوست دارد ، ولی « حقیقت » را بیشتر از اودوست دارد .

وی پس از مرگ افلاطون آکادمی را ترک کرد و به آسیای صغیر رفت . در آنجا با دختر یک خانواده ثروتمند و پر نفوذ ازدواج کرد. بعد از مدت نه چندان طولانی فیلیپ پادشاه مقدونیه ارسطو را برای آموزش فرزندش اسکندر به دربار خود دعوت نمود. زمانی که ارسطو شروع به تربیت اسکندر کرد اسکندر 13 سال داشت . او حدود 12 سال به این کار مشغول بود.

پس از آن به آتن رفت و مدرسه خود را به نام لوکیون بنا کرد .ارسطو تمام علوم را در دایره فلسفه می دانست.او دانش بشری را به سه بخش عمده فلسفه نظری , فلسفه عملی و فلسفه ادبی تقسیم می کند. فلسفه ادبی شامل مواردی همچون شعر و ادبیات و سخنرانی و چیزهای نظیر اینها می شود. فلسفه عملی هم در برگیرنده مواردی نظیر اخلاق و سیاست و اقتصاد است.او فلسفه نظری را نیز به سه بخش عمده تقسیم می کند :

1- علوم طبیعی نظیر فیزیک و زیست شناسی

2 - ریاضیات

3- فلسفه متافیزیک و خدا شناسی .

ارسطو را می توان واپسین فیلسوف دوره یونانی نامید. افكار وی، بویژه توجه او به غایت شناسی و روش استدلالی وی در منطق چنان بر علم پرتو افكند كه تا سالها پس از مرگش همچنان بر جهان بینی غرب حاكم ماند. مهمترین نظرات ارسطو را می توان از دو كتاب وی یعنی اخلاق نیكوماخوسی و سیاست قرائت كرد. مهمترین نوآوری ارسطو در فلسفه سیاست، فهم زندگی شهری و استعلای آن در مقایسه با قدرت فرد بود. ارادت ارسطو به طبیعت و احترامی كه برای جهان طبیعی قائل بود، وی را بر آن داشت كه به جهان محسوس مقام دهد و آن را از انزوای مدنی خارج سازد و بر این اساس طرح ایده الیستی افلاطون را در درون ماده بدمد.

گفته می شود در این زمان وی از حمایتهای همه جانبه و فراوان اسکندر برخوردار بوده است به طوریکه با کمکهای او موفق به تاسیس اولین باغ وحش تاریخ می شود.

نظریات او مخصوصا مابعدالطبیعه و منطقش،در سراسر قرون وسطی حاکم بر مکاتب فکری اروپا و کلیساها بود و پس از آن نیز افکارش زمینه ای شد برای رنسانس علمی و فرهنگی.

در فلسفه اسلامی نیز نقش او بیش از دیگر فلاسفه یونان است. بیشتر فلاسفه اسلامی مانند فارابی و ابن سینا پیرو او بودند و به همین خاطر، به مکتب مشاء تعلق دارند. آن ها عمدتا به شرح و تفصیل آراء منطقی و فلسفی او پرداختند.

پس از در گذشت اسكندر در سال 323 پیش از میلاد در بابل‌، آتنی ها كه از سلطه مقدونی ها راضی نبودند و ارسطو را مورد حمایت اسكندر می دانستند با او به مخالفت بر خاستند و همان اتهامی را كه قبلا به سقراط وارد ساخته و اورا اعدام كرده بودند ؛ اتهام « بسط بی ایمانی میان جوانان » ، به ارسطو هم وارد آوردند كه به شهری دور دست فرار كرد و طولی نكشید كه بر اثر بیماری معده در گذشت.

***


درگذشت آنتونینوس پیوس ، امپراطور روم

1846 سال پیش در چنین روزی در سال 161 میلادی ، آنتونینوس پیوس امپراتور روم ، در گذشت .

وی امپراتوری صلح طلب و مخالف جنگ غیر ضروری بود و سنای روم را مجبور كرده بود كه «جنگ غیر ضروری » را تعریف كند و این تعریف را به تصویب برساند و قانون كند . به همین سبب در دوران حكومت او میان روم و ایران جنگ بزرگی روی نداد و دو كشور اختلافات خود مخصوصا بر سر ارمنستان را از راه مذاكره حل كردند و بلاش سوم شاه وقت ایران از این فرصت استفاده كرده و دست به عمران و آبادانی زده بود. تنها خشونت دوران امپراتوری پیوس شورش طایفه انگلیسی « بریگانتس » در منطقه یوركشایر بود.

از كارهای جالب پیوس تعیین دو جانشین برای خود بود و وصیت كرده بود كه هر دو با هم امپراتور باشند تا قدرت مردم آزاری به دست نیاورند و هر كدام كه بد شود مردم به دیگری متوجه شوند. پیوس مراسم نهصدمین سالگرد تاسیس شهر « رم » در 21 آوریل سال 147 میلادی را با شكوه هر چه تمامتر برپا داشت. توجه پیوس عمدتا به ایجاد ساختمانهای تازه و عمران و اصلاح امور اداری بود .

پس از مرگ پیوس سنای روم یكی از دونفری كه او معرفی كرده بود ــ ماركوس اورلیوس ــ را امپراتور و لوسیوس وروس نفر دیگر را «نایب امپراتور» و به اصطلاح « كمك امپراتور » تعیین كرد .

***

تولد نخستینعكاس جهان

242 سال پیش در چنین روزی در سال 1765میلادی ، ژوزف نایپس نخستین عكاس جهان در فرانسه به دنیا آمد.

وی برای این منظور جعبه ای را ساخته بود كه یك روزنه برای ورود نور در آن تعبیه شده بود . روزنه دریچه متحرك داشت . ژوزف در ضلع دیگر جعبه، مقابل این دریچه به فاصله معین یك قطعه فلز بشقاب مانند قرار می داد كه رویش لعابی را ماده شیمیایی « بیتومن » پوشانده بود. این ماده كه نسبت به نور حساس بود ، متناسب با نور وارده از روزنه، فلز را سیاه می كرد كه پس از شستن فلز اثر نور به صورت سیاهی در آن باقی ماند كه هماتا عكس اشیاء بود.

ژوزف نخستین عكس را در سال 1827 میلادی از پشت پنجره اطاق خود درپاریس كه در طبقه دوم ساختمان قرار داشت برداشت كه در كتابهای « تاریخچه عكاسی » عنوان آن را « منظره ای از پنجره »نهاده اند. این ، نخستین عكس ثابت و بادوامی است كه در جهان برداشته شده است . ژوزف برای برداشتن این عكس هشت ساعت وقت صرف كرد. پس از او ، لوئی داگر فرانسوی و تالبوت انگلیسی به تكمیل فن عكاسی همت گماشتند.

***


تولد الساندرو مانزونینویسنده مشهور ایتالیایی

222 سال پیش در چین روزی در سال 1785 میلادی ، الساندرو مانزونی نویسنده و شاعر مشهور ایتالیایی به دنیا آمد .

وی نسبت به سنتهای قومی و محلی علاقه‌ی خاص نشان می‌داد و این در آثارش به خوبی تجلی یافته است .او نخستین نویسنده‌ی ایتالیایی بود که خود را آشکارا یک رمانتیست خواند.

مانزونی در جوانی مدتی در پاریس اقامت کرد و در آنجا با تعدادی از ادیبان و هنرمندان آشنایی یافت که از آن‌جمله نام کلود شارل فوریل از منتقدین و ادیبان سرشناس آن زمان را باید ذکر کرد. همچنین وی در نمایشنامه‌ی معروف خود به نام «کنت کارما نیولا»، که یک اثر رمانتیک واقعی است، ظاهراً تا حدی از یک نمایشنامه‌ی شیلر آلمانی موسوم به «والنشتاین» متأثر بود، و این نکته ارتباط او را با ادب آلمانی هم، که مادام دواشتال آشنایی با آن را به ایتالیایی‌ها توصیه کرد، نشان می‌دهد. آنچه جنبه‌ی رمانتیک مانزونی را دراین اثر به روشنی ارائه می‌کند عدم اعتنای وی به قاعده‌ی وحدتهای ارسطویی بود.

«نامزد » عنوان مهمترین اثر اوست . برای مانزونی هدف واقعی رمانتیسم نیل به حقیقت بود. اساطیر یونانی و افسانه‌های عهد شرک را که مضمون عادی تراژدیهای کلاسیک بود، مخصوصاً به همین سبب طرد می‌کرد که باطل و خلاف حقیقت بود. همین علاقه به حقیقت هم بود که او را به تاریخ دوران جدید مسیحی علاقمند کرد و رمان معروف «نامزدها» را به وی الهام داد. با آنکه این داستان سعی در بازآفرینی یک حقیقت– یک حقیقت گذشته– بود، مانزونی، به سبب وسواسی که در امر مذهب و مسأله حقیقت پیدا کرده بود، بعدها در یک رساله‌ی انتقادی به نام «رمان تاریخی» کوشید نشان دهد که رمان تاریخی نوعی اثر دو رگه است که نه جویندگان حقیقت را خرسند می‌کند، نه طالبان داستان خیالی را. ظاهراً به همین ملاحظه بود که وی بعدها قلمرو شعر و هنر را تقریباً به کلی ترک کرد و بعدها تا پایان عمر جز آثاری معدود، که به تاریخ، فلسفه، و عقاید مذهبی مربوط بود، چیزی ننوشت.

***


تولد آگوست رنوار ،نقاش فرانسوی

166 سال پیش در چنین روزی در سال 1841 میلادی ، آگوست رنوار نقاش مشهور فرانسوی به دنیا آمد .

ابتدا به عنوان هنرمند تجاری و سپس چندین سال به عنوان نگهبان موزه لوور پاریس کار کرد. در سال 1862 برای تحصیل نزد چارلز گلیر (CHARLES GLEYRE) رفت و در استودیو شخصی او با بازیل (BAZILLE)، کلود مونه (MONET)و سیسلی( SISLEY) آشنا شد و به عضویت گروه آنها در‌آمد. در سال 1870 اولین طرح خود را کشید و از آن پس اغلب با مونه کار کرد. او را به عنوان یکی از استادان امپرسیونیسم می شناسند . رونوار با طیف رنگی مخصوص به خودش، بیش از 6000 تابلو از زنان, کودکان, گلها و دشتها کشید.

او در آثار خود موفق به ابداع روشی برای نمایش نور شد كه صحنه های نقاشی شده را بسیار شفاف و زنده به نمایش می گذاشت. «رنوار» اما هیچ گاه از ریشه های سنتی هنر غافل نشد و همیشه درباره آثار كلاسیك لب به تحسین می گشود.

«پایان شام» ، « مادام شارپانتیه » و « آسیاب کالت » از مشهور ترین آثار اویند . رنوار با وجود ناراحتی‌های جسمانی که داشت تا آخر عمر به نقاشی کشیدن ادامه داد و سرانجام در سال 1919 در فرانسه در‌گذشت.

***


تولد میرچا الیاده

100 سال پیش در چنین روزی در سال 1907 میلادی ، میرچا الیاده یکی از اسطوره شناسان و مورخان بر جسته جهان به دنیا آمد .

الیاده در رومانی به دنیا آمد. در دبیرستان به مطالعه شیمی و زیست‌شناسی علاقه نشان داد. در هفده سالگی برای مطالعه کتاب « شاخه زرین » اثر جیمز فریزر زبان انگلیسی را فراگرفت. سپس آموختن زبان‌های ایتالیایی، عربی و فارسی را آغاز کرد. پس از دریافت مدرک کارشناسی از دانشگاه بخارست به هند عزیمت کرد و در دانشگاه کلکته به آموختن زبان سانسکریت و مطالعه آثار شرقی، دین‌شناسی و اسطوره مشغول شد. در آن‌جا مدرک دکترا گرفت و برای تدریس به دانشگاه سوربن دعوت شد. در سال 1952 میلادی مجموعه گفتگوهای خود با کارل یونگ منتشر کرد.

«اسطوره بازگشت » مهمترین اثر وی نام دارد . اسطوره شناس معروف «میرچا الیاده » می گوید : « دایره ساختن و دایره زدن ایمنی بخش است و مانع از هجوم ارواح خبیثه می شود.»

الیاده در سال 1986 درگذشت .

***


تولد کوبو آبه ، نمایشنامه نویس ژاپنی

83 سال پیش در چنین روزی در سال 1924 میلادی ، کوبو آبه نمایشنامه نویس ژاپنی متولد شد .

مجموعه‌داستان «تجاوز قانونی»، « زن » و «تپه های شنی » عناوین مهمترین آثار اویند . «زن در ریگ روان» رمانی ژاپنی نوشته ی کوبو آبه می باشد . وی در این رمان در یگ گودال پهن شن در دهکده ای شنی با یک زن و یک مرد، اسطوره انسان را با استادانه ترین شکل ممکن بازگو می کند. کوبو آبه در این رمان با کمترین دستمایه، تمامی عناصر داستان را به خدمت می گیرد و حماسه یی می آفریند و رنج زندگی و زیستن به همراه تلاش عبث آدمی را بازگو می کند. کل رمان را می توان مثالی کنایی دانست که انسان در هستی را در برابر آرزوهای بی سرانجامش به تصویر می کشد.

***


ورود نیروهای مسلح آلمانی به منطقه خلع سلاح شده رنانی

71سال پیش درچنین روزی در سال 1936 میلادی ، نیروهای مسلح آلمان نازی وارد منطقه خلع سلاح شده رنانی شدند و بدین ترتیب اولین تجاوزنظامی نیروهای نازی درقرن 20 میلادی روی داد.

متفقین برای تقویت و احیای كشور لهستان، در جریان كنفرانس صلح ورسای در 28 ژوئن 1919 باعث شدند نماینده سیاسی آلمان شكست خورده ، پای قراردادی را امضا كند كه به موجب آن آلمان به طور کامل خلع سلاح می شد و تنها به میزانی كه متفقین ( یعنی ایتالیا، انگلستان و فرانسه با نظارت ویلسون رئیس جمهور آمریكا ) تعیین می کردند باید نیروی نظامی می داشت . علاوه بر آن باید غرامت جنگی سنگینی می پرداخت . متفقین همچنین برای تقویت لهستان جدید مصمم شدند برای آن كه این کشور به دریای بالتیك راهی پیدا كند بندر «دانزیگ» به اضافه دالان كریدوری به عرض هشتاد كیلومتر كه به موازات دریای بالتیك یا بندر دانزیگ ادامه داشت را به لهستان الحاق کنند. ضمنا مقرر شد كه منطقه رنانی رن در مرز فرانسه و آلمان از قوای مسلح آلمان تخلیه و منطقه زغال سنگ خیز سار نیز به فرانسه واگذار شود .

اما چنانچه ذکر شد سپاهیان آلمانی به فرمان آدلف هیتلرمقررات ورسای و معاهده لوكارنو را زیرپا گذاشتند و به این منطقه وارد شدند. برطبق معاهدات ورسای و لوكارنو منطقه رنانی كه مورد اختلاف آلمان و فرانسه بود بی طرف اعلام شده بود اما نیروهای آلمانی این منطقه را كه عرض آن 50 كیلومتر بود دراین روزاشغال كردند.

***


تولد جلال ذوالفنون

69 سال پیش در چنین روزی در سال 1316 ه.ش ، جلال الدین ذوالفنون نوازنده ی چیره دست سه تار ، در آباده فارس متولد شد.

در کودکی با خانواده به تهران آمد ، تار پدر و ویلن برادرش اورا با موسیقی آشنا کرد و باعث شد که از سن ده سالگی سه تار در دست بگیرد.

برای ادامه موسیقی به هنرستان موسیقی ملی رفت، در آنجا سه تار چندان مورد استفاده نبود و او اجباراً تار را برگزید، با سازهای دیگر چون ویلن نیز آشنا شد و آن را نزد برادرش محمود ذوالفنون آموخت و در این حال سه تاررا همچنان می نواخت. در هنرستان از رهنمودهای مرحوم موسی خان معروفی در زمینه تکنیک سه تار برخوردار گشت و به این ترتیب هشت سال آموزش وی در هنرستان به فراگیری سه تار، تار و ویلن گذشت.

همزمان با تاسیس رشته موسیقی دانشکده هنرهای زیبا به آنجا راه یافت و با شخصیتهای ارجمند موسیقی ایران نظیر مرحوم نورعلی برومند و دکتر داریوش صفوت آشنا شد و از این رو شناخت تازه ای از موسیقی اصیل و امکانات وسیع سه تار کسب کرد و تمام توجه تجربه خود را از سال 1346 بر این ساز متمرکز کرد.

در ادامه راه از روشهای اساتیدی چون مرحوم صبا و مرحوم ارسلان خان درگاهی و همچنین راهنماییهای ارزنده دکتر صفوت بهره فراوان یافت.

پس از آن به آموزش موسیقی پرداخت . استاد ذوالفنون آنگونه در ارائه آثار موسیقی با سه تارش ماهرانه عمل کرد که خیل عظیمی از جوانان و نوجوانان نیز به موسیقی اصیل ایرانی مجذوب شده و به آموزش آن اقدام کردند.

سبک استاد ذوالفنون در زمینه سه تار نوازی کاملا مشهود و منحصر به فرد است.او توانست پس از زنده یاد احمد عبادی ، نقش بارزی در شناسایی ، آموزش و نوازندگی سه تار ایفا کند.تکنوازی او مانند یک ارکستر باشکوه است و نوای فاخته سه تارش انیس دلهای سوخته و جانهای عاشق است.

برخی آثار هنری جلال ذوالفنون عبارتند از :

آلبوم گل صد برگ ( با صدای شهرام ناظری) ، آتش در نیستان ( با صدای شهرام ناظری) ، شیدایی ( با صدای صدیق تعریف ) ، مستانه ( با صدای علیرضا افتخاری ) ، پرند ( تکنوازی سه تار ) و...

***


درگذشت علی رزم آرا

56سال پیش درچنین روزی در سال1329ه.ش ، علی رزم آرا نخست وزیروقت ایران و مهره سرسپرده استعمارانگلیس بدست خلیل طهماسبی مبارزمسلمان و از یاران نزدیك مجاهد جلیل القدرنواب صفوی درجمعیت فدائیان اسلام مورد قهرانقلابی قرارگرفت و كشته شد.

رزم آرا درتیرماه همین سال پس ازاستعفای منصوربه نخست وزیری رسید و درعین حال برامورارتش نیزنظارت داشت. پس ازمعرفی او به عنوان نخست وزیرآیت الله كاشانی و دكترمصدق همراه با مردم به مخالفت علنی و صریح با او برخاستند. آنان ضمن انجام اعتراضات گسترده علاوه بر اینکه دولت نظامی او را یک دولت کودتایی می دانستند ، خواستار عزل وی شدند . گفته می شود پس از مخالفت آیت الله کاشانی با رزم آرا، بازار تهران تعطیل شد و هزاران نفر در میدان بهارستان اجتماع کرده تا از ورود او به مجلس جلوگیری نمایند . رزم آرا اما همچنان بر تصویب قرار داد الحاقی نفت جنوب ( گس گلشاییان ) پافشاری می‎کرد . وی حتی کار را به جایی رسانده بود که در حضور نمایندگان مردم در مجلس شورای ملی به لیاقت مردم ایران در اداره صنعت نفت، اهانت کرد و آنقدر بر این موضع خود پافشاری نمود تا بدست خلیل طهماسبی از اعضای جمعیت فدائیان اسلام به هلاکت رسید .

قتل رزم آرا به منزله هشداری برای نمایندگان وابسته به انگلیس درمجلس شانزدهم و مخالفان ملی شدن صنعت نفت بود. بعد ازحركت انقلابی خلیل طهماسبی و قتل رزم آرا ، كمیسیون نفت اصل ملی شدن صنعت نفت را درسراسركشور پذیرفت .

روز بعداز رویداد، آیت الله كاشانی اقدام خلیل طهماسبی را در كشتن رزم آرا امری واجب اعلام داشت و از طهماسبی به عنوان نجات دهنده ملت یاد كرد.

پس از مرگ رزم آرا عموم نمایندگان مجلس شورای ملی و بسیاری از مقامات کشور به این امر واقف شده بودند که نفت ایران راهی جز ملی شدن ندارد یك روز پس از كشته شدن رزم آرا، كمیسیون ویژه (نفت) مجلس به ریاست دكتر محمد مصدق، طرح ملی شدن نفت را كه رزم آرا با آن مخالفت می كرد به تصویب رساند.

***


افتتاح مجدد كانال سوئز

50 سال پیش درچنین روزی در سال 1957 میلادی ، كانال سوئزمعتبرترین ومهمترین معبردریایی شرق قارّه اِفریقا پس ازمبارزه‏های طولانی و پیگیرملت مسلمان مصر، باردیگرافتتاح شد.

كانال سوئز معبرى است به طول 103 میل كه دریاى مدیترانه را به بحر احمر متصل نموده و بدین وسیله اقیانوس هند را از طریق مدیترانه به اقیانوس اطلس مربوط مى سازد و همچنین قاره عظیم آفریقا را از پیكر بزرگ آسیا و اروپا جدا مى نماید.

«سعید پاشا» سومین فرمانرواى مصر، نواده «محمد على پاشا» بنیان گذار سلسله خدیوى مصر، با الهام از تفکرات «فردینان دولسپس» فرانسوى ، بر این باور بود كه مى توان دریاى سرخ را به دریاى مدیترانه متصل كرد. براساس همین فكر بود كه ساختن كانال سوئز را كه قرار بود در زمان فرمانروایى پسر عمویش «خدیو اسماعیل پاشا» به پایان برسد آغاز كرد.

در7 نوامبر 1854 فردیناند دولسپس وارد مصر شد تا قرارداد حفر این كانال را با محمد سعید پاشا امضا كند. در 30 نوامبر 1869 قرارداد احداث آن را با دولت محمد سعید پاشا به امضا رسانید. در 17 نوامبر 1869 این كانال افتتاح گردید. بعد از آن ، در26ژوئیه 1956 كانال به فرمان جمال عبدالناصر ملى گردید .

درپی ملی شدن كانال سوئزدرسال 1956 میلادی به فرمان جمال عبدالناّصر، رژیم اشغالگر قدس و قوای انگلیس و فرانسه به خاك مصردرشبه جزیره سینا حمله كرد تا خلیج عقبه را برروی كشتی های رژیم صهیونیستی بازكنند. درپی این جنگها شبه جزیره سینا به تصرف آنها درآمد ولی با تهدید شوروی سابق و فشارسازمان ملل متحد قوای اشغالگر قدس ازشبه جزیره سینا خارج شدند. ازاین پس كانال سوئز كه دریای مدیترانه را به دریای سرخ و درنتیجه اقیانوس هند متصل می‎كند بطوركامل دراختیاردولت مصركه درجنگ پیروزشده بود، قرارگرفت.

اهمیت سوئز در سال هاى اخیر به قدرى بوده است كه ساختمان هاى بیشمار وشهرهاى بزرگى در آن حوالى به وجود آمده است. یكى از اینها شهر و بندر زیباى سوئز است كه در كرانه شمالى دریاى احمر بوده و آب شیرین آن از طریق كانال منشعبه از رود نیل و از حوالى قاهره تهیه مى شود. لازم به ذکر است که بدانیم کتیبه بیستون داریوش در کانال سوئز کشف شده است .

***


درگذشت علامه فیلسوف احمد محمد حیدر

32 سال پیش درچنین روزی در سال 1975 میلادی ، علامه فیلسوف احمد محمد حیدر، ادیب و مفسرسوری بدرود حیات گفت.

او دردامان خانواده‎ای با تقوا پرورش یافت و ابتدا ادبیات عرب و تاریخ را فراگرفت و به مدد حافظه قوی خود نهج البلاغه را ازحفظ كرد. علامه احمد حیدر علاوه بردیوان اشعارتألیفاتی چون«النَّغَمُ القُدسی، التَّكوینُ و التَّجَّلی و كِتابُ الخَیرات» دارد كه دربیان فضایل امیرالمؤمنین و ائمّه اطهار(ع) است.

***


قطع روابط ایران و انگلستان پیروصدور حکم اعدام سلمان رشدی

18 سال پیش درچنین روزی در سال 1367 ه.ش ، درپی صدور حكم حضرت امام(ره) مبنی براعدام سلمان رشدی نویسنده مرتد هندی الاصل ، سلمان رشدی و کتاب موهن وی به نام آیات شیطانی ، وزارت امورخارجه ایران قطع روابط ایران را با انگلیس اعلام كرد.

پس ازاین اقدام مجلس شورای اسلامی طرح قانونی قطع كامل روابط ایران و انگلیس را كه به امضای بیش از 100 تن ازنمایندگان رسیده بود تصویب كرد.

امام خمینی (ره) به عنوان رهبری مقتدر و اندیشمند در عرصه سیاست ،عواقب دشوار این فتوا را در نظر داشتند و مى‏دانستند که غرب، زیر بار آن نخواهد رفت. چنانکه پس از صدور فتواى تاریخى امام خمینى (ره)، سیاستمداران غربى ، "سلمان رشدى" را در قواره یک نویسنده و دیپلمات آراستند تا طعمه منافع آینده خود قرار دهند. به همین دلیل امام خمینی در پیام مهمی با نام منشور روحانیت در این باره چنین فرمودند :

"راستى به چه علت است که در پى اعلام حکم شرعى و اسلامى مورد اتفاق همه علماء در مورد یک مزدور بیگانه اینقدر جهانخواران بر افروخته شدند و سران کفر و بازار مشترک و امثال آنان به تکاپو و تلاش مذبوحانه افتاده‏اند؟ غیر از این نیست که سران استکبار از قدرت برخورد عملى مسلمانان در شناخت و مبارزه با توطئه‏هاى شوم آنان به هراس افتاده‏اند و اسلام امروز مسلمانان را یک مکتب بالنده و متحرک و پر حماسه می دانند و از اینکه فضاى شرارت آنان محدود شده است و مزد بگیران آنان چون گذشته با اطمینان نمى‏توانند علیه مقدسات قلم فرسائى کنند مضطرب شده‏اند ... خیلى جالب و شگفت‏انگیز است که این به ظاهر متمدنین و متفکرین وقتى یک نویسنده مزدور با نیش قلم زهرآگین خود احساسات بیش از یک میلیارد انسان و مسلمان را جریحه دار مى‏کند، عده‏اى در رابطه با آن شهید مى‏شوند، برایشان مهم نیست و این فاجعه عین دموکراسى و تمدن است، اما وقتى بحث اجراى حکم و عدالت‏به میان مى‏آید نوحه رافت و انسان دوستى سرمى دهند. ما کینه دنیاى غرب را با جهان اسلام و فقاهت از همین نکته‏ها به دست مى‏آوریم. قضیه آنان قضیه دفاع از یک فرد نیست، قضیه حمایت از جریان ضد اسلامى و ضد ارزشى است که بنگاههاى صهیونیستى و انگلیس و امریکا براه‏انداخته‏اند و با حماقت و عجله خود را روبروى همه جهان اسلام قرار داده‏اند ... اگر غفلت کنیم این اول ماجراست و استعمار از این مارهاى خطرناک و قلم بدستان اجیر شده در آستین فراوان دارد ... »

***

منابع :

مهر

ویکی پدیا

سایت آدم و حوا

روزنامک

سایت پس و جو

سایت رشد

صداوسیما

روزنامه ایران

روزنامه شرق

سالنامه موسیقی ایران :ج 1و2

ZENDAGI.