تبیان، دستیار زندگی

بررسی اثر آویشن و باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر لارو بید کلم

هدف دانش آموزان بررسی تاثیر عصاره آویشن و باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر لارو بید کلم بود. از آن جایی که بید کلم فقط در مرحله لاروی از کلم تغذیه می کنند، این آزمایش روی لاروها انجام شد...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی اثر آویشن و باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر لارو بید کلم

هدف دانش آموزان بررسی تاثیر عصاره آویشن و باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر لارو بید کلم بود.

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

بررسی اثر آویشن و باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر لارو بید کلم

 

دوازدهمین دوره  از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

 

 

نام ایده: بررسی اثر آویشن و باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر لارو بید کلم

نام ارائه دهنده/دهند گان: سیده زهرا دیبا، روژین جواندل و پرگل ریوفی

زمینه و نوع پروژه: ایده های برگرفته از طبیعت

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: مجتمع آموزشی ضحی

 

مقدمه

بید كلم یا شب پره پشت الماسی یكی از شایع ترین و مضرترین آفات گیاهان چلیپاییان در اغلب كشورهای جهان است. این آفت در سال 1378 در استان تهران حالت طغیانی پیدا نموده و خسارت زیادی واردکرد. این گونه در سراسر اروپا، آفریقای شمالی و جنوبی، آسیا، استرالیا، آمریكای شمالی و جنوبی انتشار دارد.

 

به طور كلی در هر منطقه ای كه كلم رایج می باشد این آفت نیز مشاهده می گردد. در ایران نیز شب پره مزبور در سواحل دریای خزر، اطراف تهران، فارس و احتمالا در سایر نقاط كشور نیز انتشار دارد. کشت گیاهان چلیپائیان و سبزیجات سالم و عاری از خسارت آفات مهمترین منبع درآمد کشاورزان است. بنابراین مهمترین ابزار کنترل آفات، استفاده از آفت کش های شیمیایی است که اغلب به صورت سمپاشی به کار می رود که علاوه بر به خطر انداختن سلامتی کشاورزان و مصرف کنندگان، از بین رفتن حشرات مفید و مقاومت آفات به سموم را نیز منجر می شوند.

در طی سی سال گذشته کشاورزان همواره حشره کش های شیمیایی را برای کنترل بید کلم به کار برده اند اما مقاومت به حشره کش ها و در دسترس نبودن مواد قابل استفاده در جهت کنترل این آفت سبب شد تا ابزارهای جدید کنترل جستجو شود. حفظ و حمایت از پارازیتوئیدها به عنوان محور اساس برنامه مدیریت تلفیقی قرار گرفت. در مالزی، اندونزی، تایوان و فیلیپین حفاظت از پارازیتوئیدها با کاربرد بی تی به خوبی انجام گرفت. در نواحی از ایالات متحده که مشکل کنترل آفت وجود دارد علاوه بر کنترل زراعی و کشت مخلوط، آبیاری بارانی، تناوب، فرمون جنسی، روش هایی مانند رهاسازی پارازیتوئیدها، حفاظت از دشمنان طبیعی، اخلال در جفت گیری و نیز کاربرد مواد بیولوژیک به جای سم به کار گرفته می شود.

 

بررسی اثر آویشن و باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر لارو بید کلم

 

هدف

هدف دانش آموزان بررسی تاثیر عصاره آویشن و باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر لارو بید کلم بود. از آن جایی که بید کلم فقط در مرحله لاروی از کلم تغذیه می کنند، این آزمایش روی لاروها انجام شد.

 

روش

ابتدا عصاره آویشن به روش سوکسوله گرفته شد. در هر پلیت 10 عدد لارو بید کلم گذاشته شد. سپس کلم را آغشته به عصاره آویشن کرده و در پلیت ها قرار داده شد. در 3 پلیت هم به عنوان شاهد، کلم بدون آغشته شدن به عصاره گذاشته شد. میزان مرگ و میر لاروها در طی چند روز مشاهده شد و نتایج به صورت نمودار نمایش داده شدند. همین کار با سوسپانسیون باکتری باسیلوس سوبتیلیس انجام شد. آزمایشات 3 مرتبه و هر مرتبه 3 بار تکرار شدند.

 

مهارت ‌های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

 

تنظیم کننده: محبوبه همت