تبیان، دستیار زندگی
بخش چهارم و پایانی مصاحبه اختصاصی تبیان با حجت الاسلام والمسلمین فرحزاد در موضوع صلوات بر محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله .
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهری هدهدی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا در نوشته ها نوشتن(ص) به جای(صلی الله علیه و آله) صحیح است؟/مصاحبه

بخش چهارم و پایانی مصاحبه اختصاصی تبیان با حجت الاسلام والمسلمین فرحزاد در موضوع صلوات بر محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله .

مصاحبه از:  مهری هدهدی - بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان

حجت الاسلام فرحزاد، مصاحبه تبیان با فرحزاد

بخش اول مصاحبه/ بهترین عمل در شب و روز جمعه    

بخش دوم مصاحبه/ عملی داریم که با ذکر صلوات برابری کند؟  

بخش سوم مصاحبه/ چگونه صلوات موجب پاک شدن گناهان می‌شود؟

حجت الاسلام والمسلمین حبیب الله فرحزاد از کارشناسان حوزه دین هستند. ایشان در حوزه از محضر اساتید برجسته همچون: آیات عظام نجفی مرعشی، بهجت، بهاء الدینی، مکارم شیرازی بهره بردند. همچنین از محضر معلم اخلاق حاج اسماعیل دولابی نیز بهره برده اند. ایشان تالیفاتی از جمله: کتاب محبت و رحمت (سیره رسول گرامی اسلام )، کتاب آوای محبت (سیری در فضائل و آثار صلوات) و کتاب محبت به زنان و کودکان دارند. حجت الاسلام فرحزاد از سال 90 جزء کارشناسان برنامه زنده سمت خدا می باشند.

تبیان: آیا برای رفع حاجات و مشکلات، دستور خاصی از صلوات داریم؟!

در روایات داریم که هیچ دعایی بدون صلوات مستجاب نمی شود. لَا یَزَالُ الدُّعَاءُ مَحْجُوباً حَتَّی یُصَلَّی عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد و باز سفارش شده که قبل از دعا صلوات را بفرستید، وسط آن حاجات خود را بطلبید و بعدش هم صلوات بفرستید؛ این گونه طلب حاجت باعث می شود که خداوند حیا کند بین دو دعای مستجاب، دعایی را مستجاب نکند.

پس اول و آخر دعاها ذکر صلوات داشته باشیم و باز در روایت داریم که پیامبر(صلی الله و علیه و آله) فرمود: ذکر صلوات باعث اجابت دعاهای شما می شود.

باز روایت داریم شخصی آمد خدمت پیامبر (صلی الله علیه و آله) عرض کرد که من دعاهایم را برای شما قرار دادم؛ یعنی به جای اینکه خواسته ای از خدا برای خودم داشته باشم، به جای آن به شما درود و صلوات می فرستم.

پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمودند: خداوند هم حاجات تو را برآورده می کند. یعنی وقتی شما در کار پیامبر و آل پیامبر صلوات الله علیهم اجمعین باشید، خداوند هم در کار شما خواهد بود.

مرحوم آیت الله بهجت (ره) فرمودند: ما گشتیم و گشتیم ذکری بالاتر و برتر از صلوات پیدا نکردیم و فرموده بودند: ذکر صلوات را به نیت همه ی آثار و برکاتش بفرستید؛ چون صلوات یک اثر- دو اثر- 10 اثر ندارد، ده ها اثر دارد

از چیزهایی که سفارش بزرگان است که تأثیر فراوان برای وسعت رزق، آمرزش گناهان، ادای دین، برای شفای مریضان، برآورده شدن کل حاجات حتی بالاترین حاجات که فرج و ظهور امام زمان(علیه السلام) است، قطعاً از برترین دعاها تأثیر صلوات است و البته عدد خاصی در روایت نیست و حداقلی که بزرگان، فرمودند اینکه 14000 هزار صلوات هدیه به 14 معصوم تأثیر به سزایی دارد برای برآمدن همه ی حاجات و رفع همّ و غم و گرفتاری.

تبیان: آیا برای صلوات هم همچون اعمال دیگر آدابی بیان شده است؟!

اگر ذکر صلوات در مکان های مقدس و زمان های خاص باشد، با توجه و با حضور قلب، با وضو، رو به قبله باشد که نورٌ علی نور است و بهتر است، و کمال بیشتری دارد. اما ذکر صلوات مثل نماز نیست که حتماً باید وضو داشته باشیم یا رو به قبله باشیم. شرایط خاص و آداب مخصوصی ندارد و اگر شرایط را گفته اند برای کمال است و بهتر است، ولی ذکر صلوات با وضو، بی وضو، خوابیده، نشسته، در حال راه رفتن، حتی عزیزانی که عذر شرعی دارند یا غسل بر آنها واجب است، در هر حالی گفتن این ذکر هیچ مشکل و مانعی ندارد و فضیلت خواهد داشت منتهی اوج فضیلت این است که آدابی چون رو به قبله، مکان خاص، وضو و ... رعایت شود.

تبیان: آیا در نوشته ها نوشتن (ص) به جای (صلی الله علیه و آله) درست است و اثری دارد؟

یکی از اشتباهات بزرگ و غلط بسیار نابجا این است که مقابل نام پیامبر یا اهل بیت(علیهم السلام) حرف (ص) یا (ع) به جای (صلی الله علیه و آله) یا (علیه السلام) به کار برده می شود که بسیار بسیار کار خلاف و ناپسندی است که در حقیقت این بی حرمتی به پیامبر(صلی الله علیه و آله) و اهل بیت علیهم السلام است.

در روایت است که کسی که در نوشتار کتبی ذکر صلوات را می نویسد تا وقتی آن نوشته صلوات وجود دارد برایش یا دعا می کنند، یا گناهان آمرزیده و پاک می شود و این نوشته برایش خیر و برکت است.

خیلی خوب است که نام پیامبر و ائمه علیهم السلام را با ذکر صلوات نوشته شود و در معرض دید دیگران قرار داد تا دیگران هم بهره بگیرند.

در کل نوشتارها، مکتوبات و پیام ها حتماً عزیزان اسم پیامبر و اهل بیت علیهم السلام را با (صلی الله علیه و آله) یا نام معصوم را با علیه السلام بنویسند.

شیخ عباس قمی در کتاب سفینة البحار نقل می کند که اول کسی که (ص) یا (ع) را اختراع کرد بر اثر این بی‌حرمتی دستش فلج شد.

از چیزهایی که سفارش بزرگان است که تأثیر فراوان برای وسعت رزق، آمرزش گناهان، ادای دین، برای شفای مریضان، برآورده شدن کل حاجات حتی بالاترین حاجات که فرج و ظهور امام زمان(علیه السلام) است، قطعاً از برترین دعاها تأثیر صلوات است و البته عدد خاصی در روایت نیست و حداقلی که بزرگان، فرمودند اینکه 14000 هزار صلوات هدیه به 14 معصوم تأثیر به سزایی دارد برای برآمدن همه ی حاجات و رفع همّ و غم و گرفتاری

حالا افرادی که ناآگاه هستند و نمی دانند شاید خدا این بلا را سرشان نیاورد، ولی از این به بعد متوجه باشند.

تبیان: از آثار و برکاتی که صلوات دارد بفرمایید.

حقیقتاً آثار و برکات صلوات بسیار فراوان است و وقت زیادی می طلبد ولی اگر به این کتبی که معرفی شد مراجعه شود و حتی در فضای مجازی هم جستجویی داشته باشید روایات فوق العاده ای از شیعه و سنی از پیامبر و ائمه (علیهم السلام) نقل شده، از باب تیمّم و تبرک یکی دو مورد را عرض می کنم:

در روایتی داریم که پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله) فرمود: نزدیک ترین افراد به من (صلوات باعث می شود که با اولین شخص عالم که صاحب صلوات، پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) است محشور شود) أولَی النّاسِ بِی یَومَ القِیامَۀِ أکْثَرُهُمْ عَلَیَّ صَلاۀً (فِی دارِ الدُّنیا) در روز قیامت، کسانی هستند که در دنیا بیشتر از دیگران بر من صلوات فرستند.

خدای بزرگ به حضرت موسی(علیه السلام) فرمودند: ای موسی! اگر دوست داری از کلام به زبان تو من نزدیک تر باشم و از آنچه چشمت می بینید، من به چشمت نزدیک تر باشم و از روح به بدن و از اندیشه و فکر به قلب تو من نزدیک تر باشم؛ یعنی ای موسی اگر قرب اعلی را می خواهی و می خواهی که از همه به خدا نزدیک تر باشی، فرمود: زیاد (حداقل در روایت داریم که در شبانه روز 100 مرتبه) بر حبیب من محمد مصطفی (صلی الله علیه وآله) صلوات بفرست که زیاد گفتن این ذکر تو را به من از همه نزدیک تر می کنند.

رمزش هم پیدا است چرا که پیامبر و آل پیامبر صلوات الله علیهم از همه به خدا نزدیک تر هستند و این صلوات ها اتصال برقرار می کند و صله ای است که ما را وصل می کند به پیامبر که از طریق آنها به خدا نزدیک تر می شویم.

و بعد به حضرت موسی (علیه السلام) فرمود: ای موسی! زیرا که صلوات بر حبیب من نور و رحمت و هدایت است.

ما دیگر آثاری بالاتر از این ذکر نداریم که؛ اول قرب اعلی و بعد هم سه آثار مهم نور، رحمت و هدایت که یکی از این ها برای نجات بشر کافی است اگر داشته باشد؛ چرا که هر کسی نور دارد در آتش جهنم نمی رود.

یکی از اشتباهات بزرگ و غلط بسیار نابجا این است که مقابل نام پیامبر یا اهل بیت(علیهم السلام) حرف (ص) یا (ع) به جای (صلی الله علیه و آله) یا (علیه السلام) به کار برده می شود که بسیار بسیار کار خلاف و ناپسندی است که در حقیقت این بی حرمتی به پیامبر(صلی الله علیه و آله) و اهل بیت علیهم السلام است

هر کسی که نور دارد مومن است و با خدا و اهل بیت آشنا است و این فرد عاقبت به خیر می شود.

صلوات ما را از لعن در می آورد و مورد رحمت خدا قرار می دهد. از دوری خدا به نزدیکی به خدا می برد و ما را هدایت می کند چرا که سرچشمه هدایت، پیامبر و آل پیامبر (صلوات الله علیهم اجمعین) هستند. فرمود صلوات بر حبیب من هم نور می آورد، هم رحمت می آورد، هم هدایت می آورد.

صلوات کار خدا و کار همه ی انبیاء و فرشتگان و دستورالعمل بسیاری از بزرگان است.

مرحوم آیت الله بهجت (ره) فرمودند: ما گشتیم و گشتیم ذکری بالاتر و برتر از صلوات پیدا نکردیم و فرموده بودند: ذکر صلوات را به نیت همه ی آثار و برکاتش بفرستید؛ چون صلوات یک اثر- دو اثر- 10 اثر ندارد، ده ها اثر دارد.

تمام شخصیت های بزرگ چون مرحوم آیت الله بهاء الدینی(ره)، آیت الله بهجت(ره) و دیگر بزرگان بر این ذکر و مداومت بر آن، سفارش می کردند که چه در جلسات، چه در مشاهده مشرفه چه در جاهایی که فرد می ‌خواهد عبادت کند، در هر حال و صورتی این ذکر را داشته باشید.

حضرت امام و دوستان ایشان، در منزل آیت الله شبیری زنجانی، جلسه و ختم صلوات داشتند. "زنجانی" در کتاب "جرعه ای از دریا" مرحوم آیت الله شبیری زنجانی نقل کردند که منزل پدر من مرحوم آیت الله سید احمد زنجانی که از دوستان صمیمی امام راحل بودند جلسه ای می گذاشتند، 14 نفر از علما که همه سید بودند می آمدند و نفری 1000 صلوات می فرستادند تا هم مجلس نورانی شود و هم مشکلات امت اسلامی حل شود.

فکر نکنیم که صلوات کار آدم های خدایی ناکرده بیکار، کار پیرمردها و پیرزن ها است، صلوات کار خدا و کار اولیای خداوند است. ذکر و عبادت بلندی است که نورانیت ایجاد می کند، نفاق و تفرقه را می برد بدی ها و شیاطین را دور می کند که اگر آثار و برکاتش را بگوییم بسیار زیاد و فوق العاده است.

در روایت است که کسی که ذکر صلوات را می گوید خدا و 1000 صف از ملائکه به او درود می فرستند و تمام موجودات و ذرات عالم به گوینده این ذکر درود می فرستند و او را دعا می کنند. چنین تعبیری برای غیر از این عبادت و ذکر نداریم و زیاد گفتن این ذکر نیز در روایات بسیار سفارش شده است.


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.