تبیان، دستیار زندگی
همه ما کم و بیش با داستان حضرت یوسف علیه السلام و برادرانش آشنایی داریم و اگر این داستان را مطالعه نکرده باشیم، با دیدن فیلم حضرت یوسف علیه السلام با سکانس های این داستان شیرین و جذاب و پر از درس و عبرت نا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بازخوانی سکانسی از داستان حضرت یوسف علیه السلام

همه ما کم و بیش با داستان حضرت یوسف علیه السلام و برادرانش آشنایی داریم و اگر این داستان را مطالعه نکرده باشیم، با دیدن فیلم حضرت یوسف علیه السلام  با سکانس های این  داستان شیرین و جذاب و پر از درس و عبرت نا آشنا نیستیم.

فرآوری: زهرا اجلال- بخش قرآن تبیان
داستان حضرت یوسف

در این فرصت بر آن شده ایم تا یکی از سکانس های این داستان را با هم مروری داشته باشیم تا ان شالله درسی باشد برای زندگی امروز همه ی ما .... با ما همراه باشید

در آیه 66 سوره یوسف علیه السلام داریم که می فرماید: قَالَ لَنْ أُرْسِلَهُ مَعَكُمْ حَتَّىٰ تُؤْتُونِ مَوْثِقًا مِنَ اللَّهِ لَتَأْتُنَّنِی بِهِ إِلَّا أَنْ یُحَاطَ بِكُمْ فَلَمَّا آتَوْهُ مَوْثِقَهُمْ قَالَ اللَّهُ عَلَىٰ مَا نَقُولُ وَكِیلٌ : گفت: «من هرگز او را با شما نخواهم فرستاد ، تا پیمان مؤکّد الهی بدهید که او را حتماً نزد من خواهید آورد! مگر اینکه ( بر اثر مرگ یا علّت دیگر ، ) قدرت از شما سلب گردد. و هنگامی که آنها پیمان استوار خود را در اختیار او گذاردند ، گفت: «خداوند ، نسبت به آنچه می گوییم ، ناظر و نگهبان است!»

هنگامی که برادران یوسف خواستند که یوسف را به بهانه بازی و تفریح با خود همراه کنند، حضرت یعقوب نبی علیه السلام نکاتی را در سخنانش بیان می کند که به واقع زیبا و درس آموز است ...

معناى توکل این نیست که انسان نسبت امور را به خودش و یا به اسباب، قطع و یا انکار کند، بلکه معنایش این است که خود و اسباب را مستقل در تاثیر ندانسته و معتقد باشد که استقلال و اصالت منحصرا از آن خداى سبحان است، و در عین حال سببیت غیر مستقله را براى خود و براى اسباب قائل باشد

قراردادها را محکم ببندید

لَنْ أُرْسِلَهُ مَعَكُمْ حَتَّىٰ تُؤْتُونِ مَوْثِقًا مِنَ اللَّهِ لَتَأْتُنَّنِی بِهِ ... (موثق ) یعنی وثیقه و امری که مورد اعتماد باشد و (موثقا من الله ) امریست که هم مورد اعتماد یعقوب پیامبر بوده و هم به خدای تعالی مرتبط باشد، مثل عهد و قسمی که احترام به خداوند به منزله ضمانت اجرای آن است . پس یعقوب به فرزندانش گفت : که هرگز برادرتان را با شما روانه نمی کنم ،جز آنکه عهد ببندید و سوگندی بخورید که ملتزم باشید او را به نزد من بازگردانید.

در قراردادها حوادث غیر مترقبه را هم پیش بینی کنید

در قراردادها، پیش‏بینى حوادث غیرمترقّبه و خارج از حیطه اختیار را بکنید: «الاّ ان یحاط بکم: مگر اینکه (بر اثر مرگ یا علّت دیگر ،) قدرت از شما سلب گردد.» در حقیقت با توجه به اینکه وفای به عهد و پیمان وابسته به قدرت شخص است، بیان می کند که در موردی که دچار گرفتاری شدید و قدرت و استطاعت از شما سلب شود، این عهد و پیمان هم از شما برداشته می شود. (تکلیف خارج از توانایى، ممنوع است.)

در همه کارها توکل فراموش نشود

توکل بر خدا به معناى اعتماد بر او و اطمینان به او در امرى از امور است، و توکیل خداى تعالى و توکل بر او در امور به این معنا است که خداوند اجازه داده است تا هر امرى را به مصدرش و هر فعلى را به فاعلش نسبت دهند. بنابراین رشد فکرى آن است که وقتى انسان امرى را اراده مى ‏کند و به منظور رسیدن به آن، متوسل به اسباب عادى ‏اى که در دسترس اوست مى ‏شود در عین حال چنین معتقد باشد که تنها سببى که مستقل به تدبیر امور است خداى سبحان است، و استقلال و اصالت را از خودش و از اسبابى که در طریق رسیدن به آن امر بکار بسته نفى نموده بر خدا توکل و اعتماد کند.

یعقوب (علیه السلام) کلام خودش را با فرزندانش این گونه خاتمه می دهد و آن اینکه : ... اللَّهُ عَلَىٰ مَا نَقُولُ وَكِیلٌ ... یادتان باشد خداوند بر آنچه ما می کنیم شاهد و ناظر است. ... عالم روی آیفون است و هر چه می گوییم خدا می بیند و می شنود.

و این درسی است برای امروز ما ... و راستی اگر ما هستی را بر روی آیفون می دیدیم آیا هر سخنی را می گفتیم یا حساب شده سخن گفته و نیز حساب شده رفتار می کردیم؟!

پس معلوم شد که معناى توکل این نیست که انسان نسبت امور را به خودش و یا به اسباب، قطع و یا انکار کند، بلکه معنایش این است که خود و اسباب را مستقل در تاثیر ندانسته و معتقد باشد که استقلال و اصالت منحصرا از آن خداى سبحان است، و در عین حال سببیت غیر مستقله را براى خود و براى اسباب قائل باشد. (ترجمه المیزان، ج‏11، ص: 296 و 297)

در داستان حضرت یوسف علیه السلام نیز می بینیم که یعقوب ‏(علیه السّلام) بطورى که آیات مورد بحث حکایت مى‏ کند در عین توکلش بر خدا اسباب را لغو و مهمل ندانسته و به اسباب عادى تمسک مى ‏جوید، نخست با فرزندان درباره برادرشان گفتگو نموده سپس از ایشان پیمانى خدایى مى ‏گیرد، آن گاه بر خدا توکل مى ‏کند. (همان)

عالم روی آیفون است

یعقوب (علیه السلام) کلام خودش را با فرزندانش این گونه خاتمه می دهد و آن اینکه : ... اللَّهُ عَلَىٰ مَا نَقُولُ وَكِیلٌ ... یادتان باشد خداوند بر آنچه ما می کنیم شاهد و ناظر است. ... عالم روی آیفون است و هر چه می گوییم خدا می بیند و می شنود.

و این درسی است برای امروز ما ... و راستی اگر ما هستی را بر روی آیفون می دیدیم آیا هر سخنی را می گفتیم یا حساب شده سخن گفته و نیز حساب شده رفتار می کردیم؟!

منابع:
تفسیر نور؛ نکات آیه 66 سوره یوسف علیه السلام
ترجمه المیزان، ج‏11