تبیان، دستیار زندگی
آیت الله شهید فضل الله محلاتی اول اسفند ۱۳۶۴، به همراه ۸ تن از نمایندگان مجلس و قضات عالی رتبه با هواپیمایی عازم جبهه های جنگ بود که هواپیمای حامل آنها مورد حمله جنگنده عراقی قرار گرفت و شهید شدند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیت‌الله محلاتی چگونه شهید شد؟

آیت‌الله شهید فضل‌الله محلاتی اول اسفند ۱۳۶۴، به همراه ۸ تن از نمایندگان مجلس و قضات عالی‌رتبه با هواپیمایی عازم جبهه‌های جنگ بود که هواپیمای حامل آنها مورد حمله جنگنده عراقی قرار گرفت و شهید شدند.

بخش تاریخ ایران و جهان تبیان

آیت‌الله محلاتی چگونه شهید شد؟

شهید بزرگوار حجت‌الاسلام شیخ فضل‌الله محلاتی، در سال 1309، در خانواده‌ای مذهبی، از مادری باایمان و پدری پرهیزکار به نام «حاج غلامحسین مهدی‌زاده» به دنیا آمد.

ایشان پس از طی دوران ابتدایی و تعلیم بخش‌هایی از مقدمات، در پانزده سالگی برای ادامه تحصیل به قم هجرت کرد و در حوزه علمیه به دروس حوزوی مشغول شد.

شهید محلاتی پس از اتمام دروس حوزه، درس‌های تخصصی فقه و اصول را در محضر اساتید بزرگواری چون مرحوم «آیت‌الله بروجردی» رحمه‌الله و «امام خمینی» رحمه‌الله گذراند.

او در دوران تحصیل در قم، همواره با کلیه شخصیت‌های علمی و مبارزان بر ضد رژیم پهلوی ارتباط نزدیک داشت و همین ارتباط و روحیه مبارزه با طاغوت، از او عالمی ساخت که تا آخر عمر گران‌بهایش هم تجسم تلاش و تحرک بود و هم مظهر عشق به امام و امت.

سوابق مبارزاتی شهید محلاتی

شهید محلاتی در سال 1326 به دنبال آشنایی با فدائیان اسلام و مرحوم «آیت‌الله کاشانی»، مبارزه خود را علیه رژیم آغاز کرد. او که در آن زمان جوان نوخاسته‌ای بود، با دعوت فدائیان اسلام برای اعزام به «بیت‌المقدس» و مبارزه با اشغالگران فلسطین، اعلام آمادگی و ثبت‌نام کرد.

وی که از شور و نشاط زیادی برخوردار بود به هنگام انتخاب دوره هفدهم مجلس از طرف فدائیان اسلام و آیت‌الله کاشانی برای تبلیغ به آذربایجان رفت تا به‌عنوان یک روحانی متعهد و آشنا به مسائل سیاسی،‌ مردم را برای شرکت در انتخابات و حمایت از کاندیداهای فدائیان اسلام دعوت نماید، که در این مسیر از سوء قصدی که سلطنت‌طلبان به جان او کردند، جان سالم به در برد.

شهید محلاتی در مأموریت دیگری که از سوی مرحوم «آیت‌الله العظمی بروجردی» به وی واگذار شد، با وجود اینکه بیش از 22 سال نداشت، نقش مؤثر و فعالی را ایفا کرد و این نشان می‌داد که وی دارای ویژگی‌های شخصیتی و علمی خاصی است که مورد عنایت آیت‌الله العظمی بروجردی قرار گرفته است.

شیخ فضل‌الله محلاتی در رمضان سال 1332 به واسطه اینکه در بجنورد علیه کنسرسیوم نفت و کودتای 28 مرداد سخنرانی آتشینی کرده بود، دستگیر و به مشهد تبعید شد و در سال 1341 به دنبال اعلام تصویب نامه انجمن‌های ایالتی و ولایتی، همراه با نهضت حضرت امام خمینی(ره) سعی در آگاه نمودن مردم و تشریح نظرات مراجع و علمای قم کرد.

وی در آن زمان به‌عنوان رابط بین علمای تهران و قم نسبت به تبادل پیام‌ها اقدام می‌نمود و با تنظیم اعلامیه و طومار، توانست امضای 120 تن از علمای تهران را بگیرد؛ که در آن زمان چنین اقدامی بی‌سابقه بود.

پس از قیام عمومی مردم ایران در 15 خرداد 1342، با همکاری هیات مؤتلفه، نسبت به چاپ و توزیع اعلامیه‌های حضرت امام خمینی(ره) از هیچ کوششی دریغ نکرد.

پس از رحلت حضرت«آیت‌الله حکیم(ره)» و توطئه رژیم شاه جهت منحرف کردن اذهان عمومی از توجه به حضرت امام خمینی(ره)، به همراه تعدادی از روحانیون مبارز تهران تلگرام تسلیتی به حضرت امام خمینی(ره) مخابره و رحلت آن مرجع عالیقدر را تسلیت گفتند و جامعه را به تقلید از امام بزرگوار فراخواندند.

حجت الاسلام شهید فضل الله محلاتی در اول اسفند 1364، به همراه هشت تن از نمایندگان مجلس، قضات عالی رتبه قضایی در حالی که نمایندهٔ حضرت امام خمینی (ره) در سپاه پاسداران بود، با هواپیمای اف27 فرندشیپ عازم جبهه‌های جنگ بود که هواپیمای حامل آنها مورد حمله دو فروند جنگنده عراقی قرار گرفت و در 25 کیلومتری شمال اهواز سقوط کرد و همهٔ سرنشینان هواپیما که نزدیک به 50 نفر بودندشهید شدند.


منبع: فارس