تبیان، دستیار زندگی
بازدید از بناهای مذهبی اقلیت های مذهبی کشور هم جنبه دیگری از گردشگری است که می تواند زمینه آشنایی گردشگران با سایر ادیان و فرهنگ و آداب و رسوم آنها را فراهم کند. با هم به دیدار کوچکترین کلیسای ایران می رویم که این روزها با وجود اینکه نزدیک به یک ماه از تو
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کوچکترین کلیسای ایران

بازدید از بناهای مذهبی اقلیت های مذهبی کشور هم جنبه دیگری از گردشگری است که می تواند زمینه آشنایی گردشگران با سایر ادیان و فرهنگ و آداب و رسوم آنها را فراهم کند. با هم به دیدار کوچکترین کلیسای ایران می رویم که این روزها با وجود اینکه نزدیک به یک ماه از تولد حضرت عیسی(ع) گذشته همچنان میزبان هم وطنان مسیحی است.

فرآوری: علیرضا عابدینی-بخش گردشگری تبیان

کوچکترین کلیسای ایران

کوچک ترین کلیسای کشور با نام حضرت مریم، در روستای «جانُسلو» در نزدیکی ارومیه قرار دارد.این کلیسا کمی پس از روستا در دامنه یک تپه مشرف به شهر با باغ های پردرخت در دو طرفش قرار دارد. نام روستای «جانُسلو» از یک سیاهپوست انگلیسی که ازمبلغان کلیسای پروتستان بوده گرفته شده است، زیرا به گفته کشیش این کلیسا پروتستان ها 200 سال قبل در این منطقه سکونت داشتند.

این روستا اکنون حدود 500 نفر جمعیت دارد که بیشترشان مسلمان هستند، اما تا کمتر از 100 سال پیش همه مردمش ارمنی و آشوری بوده اند. حالا بیشترشان به شهرها مهاجرت کرده اند و روستا خالی شده است.با این که روی تابلوی جلوی مسیر ورودی به این کلیسای کوچک سنگی عبارت «کلیسای مریم مقدس» را نوشته اند، کمتر کسی برای به جا آوردن مراسم مذهبی به اینجا می آید.

به گفته مسئول کلیسا اینجا مکان دفن زنی مومن است ، که به مرور زمان زمین هایی برایش وقف شده است و بنایی بر گورش ساخته اند تا کسانی که به اینجا می آیند و شمع روشن می کنند، چند دقیقه ای عبادت کنند.

روشنایی شبانه روزی حاشیه صلیب در پشت بام مجوطه داخلی و بیرونی و ورودی باریک این کلیسای تاریخی، گویای رفت و آمد به این مکان در میان باغ های متراکم حاشیه شهر است.

کشیش کلیسای شرق آشور ارومیه معتقد است که کلیسای حضرت مریم غریب ، متعلق به قرن هفتم میلادی بوده و در میان جامعه آشوری و ارمنی ایران از تقدس ویژه ای برخوردار است. شانزده خانوار مسیحی ساکن در روستاهای اطراف این کلیسا همواره برای زیارت و نیایش به این کلیسا می آیند .

این کلیسای شرق آشوری سنگی مربع شکل دارای دیواری به طول و عرض 4متر است که ضلع شرقی آن رو به جاده اصلی است و برروی آن یک صلیب درشت برجسته سنگی قرار دارد.

درب ورودی در ضلع جنوب شرقی کلیسا از جنس آهن ضخیم ولی بسیار کوچک است . این درب آبی رنگ در ابعاد 90 در 130 سانتی متر، ورود نیم خیز به کلیسا را اجباری کرده است. شیار کوچکی هم در گوشه سمت راست آن در وجود دارد ، تا خیران بتوانند بدون ورود به محوطه داخلی کلیسا وجوهات خود را از آن شیار به داخل بیاندازند.

کوچکترین کلیسای ایران

داخل این کلیسا مملو از تابلوها و عکس های متعدد از حضرت مریم و حضرت عیسی است و در دیوار شمال شرقی داخل کلیسا نیز سکویی وجود دارد که مسیحیان رو به آن عبادت می کنند.درکنار این سکوی کوچک یک صندوقچه فلزی قفل شده به وجوهات خیرین اختصاص یافته است . داخل این کلیسا هم تمیز و مرتب و مفروش است .

در نزدیکی در کلیسا و بیرون از محوطه کلیسا ، کلبه فلزی کوچکی برای روشن کردن شمع وجود دارد که یک صلیب فلزی نیز بر روی آن به چشم می خورد.چند شمع در داخل آن روشن است ، مثل اینکه دقایقی قبل کسانی برای عبادت به اینجا آمده باشند.

کوچکترین کلیسای ایران

در محوطه بیرونی این کلیسا پنج صلیب سنگی یا فلزی در دیوارهای ضلع جنوب شرقی و شمال شرقی، بالای پشت بام ، محل روشن کردن شمع و بر روی درب ورودی قابل رویت است.

به گفته اهالی تا دو دهه پیش ، عکسی از حضرت مریم بر دیوار سیمانی ضلع شمال شرقی این کلیسا وجود داشته که به مرور زمان از بین رفته و دیوار سنگی ضخیم جایگزین آن شده است.

اگرچه امروز بسیاری از مسیحیان این منطقه را ترک کرده اند و کلید داری این کلیسا به گفته کشیش «داریاووش عزیزیان» به یکی از هم وطنان کرد واگذار شده ، اما چراغ این کلیسای کوچک تاریخی همچنان روشن است.


منابع : ایرنا، ایسنا