تبیان، دستیار زندگی
آغاز روز با تماشای هوای غبارآلود شهر تهران، احساسی ناخوشایند و توام با ناامیدی برای شهروندان ایجاد می کند. حسی شبیه به حسرت تماشای آسمانی پاک و هوایی که با خیالی آسوده بتوان در آن تنفس کرد. اما انگار قصه آلودگی هوا، دست از سر ما برنمی دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

برج های بلند جلوی وزش باد را سد کرده اند!

آغاز روز با تماشای هوای غبارآلود شهر تهران، احساسی ناخوشایند و توام با ناامیدی برای شهروندان ایجاد می کند. حسی شبیه به حسرت تماشای آسمانی پاک و هوایی که با خیالی آسوده بتوان در آن تنفس کرد. اما انگار قصه آلودگی هوا، دست از سر ما برنمی دارد.

فرآوری: فاطمه ناظم  زاده- بخش اجتماعی تبیان

برج های بلند جلوی وزش باد را سد کرده اند!

قبل تر ها، وقتی سخن از آلودگی هوا به میان می آمد، همه چشم انتظار بارش باران بودند و می دانستند اگر باران بیاید، مشکل حل می شود. اما پاییز و زمستانی که یک ماهش گذشته، نشان داد که حتی بارش های چند میلیمتری هم نمی توانند کلان شهری مثل تهران را، از آلودگی نجات دهند. حالا بیشتر از وزش باد سخن می گویند و اینکه اگر وزش باد نداشته باشیم هوا پاک نخواهد شد.

به این ترتیب اذهان عمومی به این سمت می رود که چرا باد نمی آید و اینکه آیا ما در کاهش جریان وزش باد هم مقصر بوده ایم؟

ساختمان های بلند، مانع جریان وزش باد

رئیس سازمان هواشناسی کشور، اظهار کرد: اخیرا سازمان هواشناسی در شورای عالی مدیریت شهرسازی گزارشی در مورد تاثیر بلندمرتبه سازی در آلودگی هوا ارائه کرد.

رئیس سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه سابقه آمار و اطلاعات جوی در سازمان هواشناسی به بیش از 60 سال گذشته باز می‌گردد اینطور بیان کرد که این سازمان با جمع آوری و بایگانی اطلاعات جوی از 60 سال گذشته تا کنون بانک ارزشمند و ذی قیمتی فراهم کرده است که بسیاری از مسائل به ویژه مسائل مربوط به اقلیم را می‌توان با آنها حل و فصل کرد. همین آمار می تواند بیانگر این مطلب باشد که افزایش ساخت و سازهای بی رویه و برج های بلند، تا چه حد بر میزان آلودگی و کاهش وزش باد، تاثیر داشته است. (1)

طبق گزارشی که اخیرا در شورای عالی مدیریت شهرسازی در مورد بلندمرتبه سازی و تاثیر منفی آن در تخلیه هوا ارائه شده، نه تنها بلندمرتبه سازی باعث اشکال در تهویه هوا می‌شود بلکه نوع و جنس ساختمان نیز در تهویه هوا تاثیر می‌گذارد.

وزیر راه و شهرسازی هم، با اشاره به‹‹ تأثیر ساختمان های بلندمرتبه بر تهویه طبیعی و تجارب جهانی آن›› با تاکید بر اینکه بررسی 50 ساله جریان باد در تهران نشان می دهد که در 10سال اخیر به دلیل کثرت ساختمان های بلند، جریان باد در شمال تهران کاهش یافته است، گفت: تجارب و مطالعات دیگر کشورها از جمله آمریکا، هنگ کنگ و کره در زمینه تاثیر ساختمان های بلند بر جریان باد نیز این موضوع را تایید می کند.(2)

در خصوص آلودگی هوا در کلانشهرها جریان بادهای سطحی و محلی مهم و مورد نظر است که ساخت ساختمانهای بلند اثر

سازمان با جمع آوری و بایگانی اطلاعات جوی از 60 سال گذشته تا کنون بانک ارزشمند و ذی قیمتی فراهم کرده است که بسیاری از مسائل به ویژه مسائل مربوط به اقلیم را می‌توان با آنها حل و فصل کرد.

زیادی در جریان بادهای سطحی دارد.

در ارتباط با ساخت و ساز ساختمان های بلند و تاثیر آن بر شرایط جوی، وزیر راه و شهرسازی گفت: در تهران جریان اصلی باد سطحی است این بادهای سطحی ناشی از تغییر درجه هواست. آمارهای مربوط به 50 سال اخیر که به صورت نمودار در آمده است، نشان داد که جریان هوا در بخش شمال تهران در 10 سال اخیر به دلیل کثرت ساختمان های بلند تحت تاثیر قرار گرفته است.

وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: هر چه به سمت شرق تهران می رویم نشان می دهد جریان ها ساکن تر می شود که بیانگر این است که ساختمانهای بلند در جریان هوا موثر بوده است.

آخوندی با اشاره به اینکه ما شاهد پدیده جدیدی در شهر نشینی ایران هستیم، ادامه داد: از جامعه مهندسین درخواست داریم که اخلاق مهندسی از منظر بررسی آثار تبعی ساخت‌ و سازها در زندگی مردم را مورد توجه قرار دهند زیرا که بارگذاری جمعیت در محدوده‌های مشخص، در بخش حمل و نقل ، سکونت واشتغال، به همراه خود، آلودگی به دنبال دارد که قاعدتا با افزایش جمعیت شهر نشین، آلودگی افزایش می یابد.(3)

وی افزود: بر اساس طرح جامع، شهر تهران باید 7.8 میلیون نفر ظرفیت جمعیت پذیری داشته باشد که در حال حاضر به بیش از 10.6 میلیون نفر افزایش پیدا کرده است و اگر این روند ادامه پیدا کند مشکلات زیستی، روند تصاعدی خواهد گرفت و باید مدیریت شهری و مدیریت مرکزی، یک نقطه پایانی برای توسعه شهری تهران و کلانشهرها تعیین کند.

...با وجود مطرح بودن تمامی این موارد، همه روزه شاهد تخریب یک ساختمان قدیمی و بنا شدن پایه های ساختمان بلند دیگری در تهران، هستیم. از نقاط مرکزی در مناطق مختلف شهر گرفته تا نزدیکی جاده  های اطراف تهران، این داستان ادامه دارد. ای کاش روزی برسد که طرح های عملیاتی محقق شوند و شاهد اتفاقاتی امیدوار کننده باشیم.

پی نوشت:

1- "بلندمرتبه‌سازی‌ها در تهران و تاثیر منفی آن در تخلیه هوا/ تهران تهویه‌هوای خود را از دست داده است"، خبرآنلاین، 1395

2-" ساخت ساختمانهای بلند اثر زیادی در جریان بادهای سطحی دارد" خبرگزاری فارس، 1394

3- همان


منابع: خبر آنلاین، خبرگزاری فارس