تبیان، دستیار زندگی
در این قسمت با روش های دیگر ایجاد انگیزه برای آمادگی کنکور آشنا می شوید...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

با انگیزه باشید – بخش دوم

در این قسمت با روش های دیگر ایجاد انگیزه برای آمادگی کنکور آشنا می شوید...

با انگیزه باشید – بخش دوم

با کتاب شوخی کنید

وقتی تلویزیون تماشا می‌کنید یا با دوستتان صحبت می‌کنید، لبخندی بر لب دارید و راحتید؛ اما وقتی از کتاب و مطالعه صحبت می‌شود و به سراغ درس‌ها می‌روید، جدی و محکم و اخمو می‌شوید. در روان‌شناسی حافظه و یادگیری گفته می‌شود: مطالبی که بار هیجانی بیشتری دارند، بیشتر در حافظه می‌مانند و بهتر به خاطر آورده می‌شوند؛ چرا که هیجان، علاقه، تمرکز و ورود مطلب به حافظه را راحت‌تر می‌کند.

برای یاد سپاری بهتر مطالب کتاب، مثال هایی مهیج، شادی آفرین و حتی خنده دار بزنید. این موضوع به علاقه و تمرکز شما کمک زیادی می‌کند؛ مثلاً بعد از اینکه خواندید الکترون در سیم حرکت می‌کند و به مقاومتی مثل لامپ برخورد می‌کند و لامپ را روشن می نماید، به زبان خودتان بگویید: موتور سوار (الکترون) در خیابانی خلوت (سیم) به سرعت حرکت می‌کند که ناگهان به دیواری (مقاومت) برخورد می‌کند و آن وقت احساس می‌کند که پروانه‌ها دور سرش می‌چرخند (روشن می‌شود) ! هر چه می‌توانید به سخت‌ترین مطالب کتاب، بار هیجانی مثبت بدهید و آن را بخوانید تا مطالب بهتر و بیشتر در ذهن شما بمانند. برای انجام این کار، مثال‌های مهیج بزنید و آن چنان با کتاب، شاد و مهیج برخورد کنید که گویی به دوست داشتنی‌ترین دوست خود رسیده‌اید.

 به لذت های نهایی توجه کنید، نه دشواری های مسیر

برای شروع هر کار باید این نکته را قبول کنید که دشواری هایی در مسیر وجود دارد و باید تلاش کنید تا به اهداف خود و آنچه برایتان لذت بخش است، برسید. پذیرش دشواری مسیری که در پیش دارید، شما را برای مقابله با سختی‌های راه و پیشرفت آماده می‌کند. هر کاری که ما به انجام آن مبادرت می‌کنیم، حتماً بسته به نوع کار، سختی‌ها و مشکلاتی را با خود به همراه دارد. اگر شما این موضوع را قبول نکنید که در راه آمادگی برای کنکور ممکن است که دچار سختی شوید یا مجبور شوید که از بسیاری از کارهای مورد علاقه خود در این مدت صرف‌نظر کنید، حتماً انگیزه خود را از دست خواهید داد و نخواهید توانست بخوبی قدم در راه بگذارید و پیشرفت کنید.

این موضوع، بخصوص در ابتدای کار و تا وقتی که به اصطلاح کارهایتان به روال نیفتاده است، ممکن است که برای شما سخت باشد؛ پس حتماً، برای اینکه انگیزه خود را از دست ندهید، به دشواری‌ها به عنوان یکی از جذابیت های رسیدن به هدف فکر کنید و نه موانعی که بر سر راه شماست و شما توان مقابله با آن را ندارید.

اگر باید روزی 40 صفحه مطالعه کنید، فکر خود را به رنج روزی 40 صفحه مطالعه کردن متمرکز نکنید؛ بلکه به لذت‌های نهایی که از حاصل این کار نصیبتان می‌شود، توجه کنید. آنچه شما را به تلاش پی‌گیر و مستمر وا‌ می‌دارد، میل به جذب لذت‌هاست. کسانی از کوه بالا می‌روند و قله را فتح می‌کنند که لذت رسیدن به قله را در ذهن بپرورانند. این افراد در طول مسیر هرگز به دشواری راه نمی‌اندیشند؛ بلکه خود را در آن بالا مجسم می‌کنند و به این فکر می‌کنند که از آن بالا همه چیز زیباست.

همین شوق ذهنی باعث می شود که آنها براحتی، دشواری مسیر را بپذیرند و پیش بروند؛ حال آنکه اگر آنان، تمام ذهنشان را معطوف به دشواری مسیر می‌کردند و مدام به این فکر می‌کردند که چقدر تا پایان راه باقی است، این رنج که در ذهنشان مجسم می‌شد، بسرعت آنها را خسته می‌کرد.

به خودتان پاداش بدهید

یکی از کارهای بسیار مهمی که باعث می‌شود انگیزه شما برای مطالعه بهتر و یادگیری ماندگارتر بیشتر شود این است که پس از هر مطالعه رضایت بخش یا حل تمرین‌ها، که با برنامه‌ریزی و به صورت اصولی صورت گرفته است، از خودتان تشکر کنید و برای انجام این کار به خودتان پاداش دهید.

این جایزه می‌تواند تماسی کوتاه با یک دوست صمیمی یا دیدن قسمتی از فیلم و کارتون مورد علاقه‌‌تان یا هر کار دیگری باشد که شما دوست دارید در آن لحظه انجام دهید؛ حتی می‌توانید برای مطالعه بهتر به خودتان وعده دهید که اگر درس خاصی از ریاضی یا زیست شناسی را بخوبی یاد گرفتید به خود جایزه بدهید. این جایزه دادن‌ها و تشکر کردن‌ها از خودتان باعث می‌شود تا انگیزه و تلاش شما برای یادگیری، بهتر و بیشتر شود.

از افکار منفی بپرهیزید

یکی از مخرب‌ترین و بدترین کارهایی که می‌تواند انگیزه شما را برای یادگیری پایین آورده یا از بین ببرد، این است که شما در طی مطالعه و آمادگی برای کنکور، به شکست‌ها فکر کنید و ناامید شوید. افکار منفی مانند اینکه: «داوطلبان بسیار قوی زیادی وجود دارند که من نمی‌توانم با آنها مقابله کنم»، «من پیشرفت خوبی نکرده‌ام و با این همه درس نخوانده نمی‌توانم نتیجه خوبی به دست بیاورم»، «من در درس ریاضی و عربی ضعیف هستم و این درس‌ها، درس‌های مهمی برای کنکورند و من هم نمی‌توانم ضعف‌های خودم را در این درس‌ها از بین ببرم» و ... می‌تواند آسیب جدی‌ بر انگیزه و روحیه شما وارد کند.

برای آمادگی بهتر و تقویت انگیزه، نه تنها حتی به افکار منفی فکر نکنید، بلکه افکار خنثی را هم از ذهن خود بیرون کرده و فقط به نکات مثبت خود و توانایی‌هایتان فکر کنید تا بتوانید محکم در ادامه راه حاضر باشید و تا پایان آن، که رسیدن به هدف نهایی است، گام بردارید.

مرکز یادگیری سایت تبیان