تبیان، دستیار زندگی
نقش بزرگ در اخذ و انتقال آثار و روایات آنان توسط اصحاب و شاگردان امامان معصوم علیهم السلام در تاریخ غیر قابل چشم پوشی است. علی بن یقطین یکی از اصحاب بزرگ حضرت امام کاظم علیه السلام است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کارگزار امام کاظم علیه السلام

نقش بزرگ در اخذ و انتقال آثار و روایات آنان توسط اصحاب و شاگردان امامان معصوم علیهم السلام در تاریخ  غیر قابل چشم پوشی است. علی بن یقطین یکی از اصحاب بزرگ حضرت امام کاظم علیه السلام است.

فرآوری: محمد باعزم - بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان

م

علی بن یَقْطین بن موسی بغدادی، محدّث، فقیه، متکلّم و از بزرگان شیعه بوده است. وی اهل کوفه، ساکن بغداد و از چهره‌های برجسته شیعه معاصر با امام صادق(علیه السلام) و امام کاظم(علیه السلام) بود. نکتۀ مورد توجه در زندگی علی بن یقطین آن است که او با وجود شیعه بودن، از وزیران حکومت عباسی و مورد اعتماد آنان بود. ابن یقطین منزلت والایی نزد ائمه و عالمان شیعه دارد. تراجم نگاران سه کتاب را به او نسبت داده‌اند.

اگر این حاملان آثار امامت و ناقل آن اخبار ولایت نبودند، آثار گرانبهای اهل بیت علیهم السلام از بین می رفت و بازرگانان حدیث و واضعان مکتب جهل، میدان را برای عرضه متاع بی ارزش غرور خود، بلامانع احساس کرده و بازار دین سازی را، رونق می بخشیدند. در میان اصحاب ائمه معصومین (علیهم السلام) کسانی هستند که در میادین مختلفی به پاسداری از حریم تشیع و حفظ آثار امامان پرداخته، و گسترش فرهنگ امامت راوظیفه خود می دانستند. «علی بن یقطین » یکی از نمونه های بارز این مردان سختکوش است او برای رسیدن به رشد و تعالی و رضوان الهی مرارتها و سختیها کشیده، از هیچ مانعی نهراسیده،و در دامان ولایت پرورش یافته است.

نقش بزرگ در اخذ و انتقال آثار و روایات آنان توسط اصحاب و شاگردان امامان معصوم علیهم السلام در تاریخ غیر قابل چشم پوشی است. علی بن یقطین یکی از اصحاب بزرگ حضرت امام کاظم علیه السلام است.

جایگاه علی بن یقطین در کلام امام

علی بن یقطین که در زمان دو امام معصوم(علیهما السلام) زندگی می‌کرد مورد تأیید و توجه آنان قرار گرفته است. گفته اندامام صادق(علیه السلام) در زمانی که وی کودک بود در حق او دعا کرد. در مورد او از امام کاظم(علیه السلام) چند حدیث بیان شده است. حضرت در مورد او فرمود:

1.«‌برای تو چیزی را دوست دارم که برای خود دوست دارم.

2. ایشان گواهی داده که علی بن یقطین اهل بهشت است.

3. حضرت برای او ضمانت کرده که آتش جهنم به او نرسد.

4.  در روایتی دیگر، موسی بن جعفر(علیه السلام) می‌فرماید: وقتی که در حج بودم هیچ کس در ذهنم خطور نکرد، جز علی بن یقطین که همواره با من بود و از نظرم نرفت تا اینکه از آنجا رفتم.

5. در روایتی که شیخ طوسی نقل می‌کند، علی بن یقطین برخی نامه‌ها و اموال را از طریق دو تن از شیعیان به نزد موسی بن جعفر(علیه السلام) می فرستاد و پاسخ امام(علیه السلام) را دریافت می‌نمود.

6. در مورد ایمان و پارسایی علی بن یقطین روایات بسیاری آمده است، از جمله اینکه امام کاظم(علیه السلام) بهشت را برای او تضمین کرده است.

نتیجه بررسی های این روایات،جایگاه رفیع و منزلت عظیم این شاگرد امام و نقش موثر وی در تاریخ را نشان می دهد. بر اساس این روایت ها خدمات بزرگ این شاگرد امام که تحت تربیت خاص ائمه معصومین علیهم السلام در تاریخ بزرگ اسلام و به خصوص سابقه درخشان شیعه،غیر قابل پوشش بوده و لازم است که به زندگی این شخصیت ها بیش از پیش پرداخت شود.


منابع:
1. پایگاه اطلاع رسانی حوزه
2. دانشنامه اهل بیت

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.