تبیان، دستیار زندگی
استاد رضا لعل ریاحی در سن ٩٨سالگی در غربت درگذشت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سازنده مجسمه کوهنورد درگذشت

استاد رضا لعل ریاحی در سن ٩٨سالگی در غربت درگذشت.

فراوری- بخش هنری تبیان

رضا لعل ریاحی

متاسفانه خبر فوت استاد رضا لعل ریاحی، هنرمند مجسمه ساز و نقاش ایرانی در بروکسل اعلام شد. مشهورترین مجسمه ساخته شده توسط وی، مجسمه مرد کوهنوردی است که سالهاست در دربند تهران ایستاده است.

خبر فوت استاد از سایتهای خارجی اعلام شد و به دلیل آنکه هیچ یک از مسئولین فرهنگی و هنری در ایران با خانواده وی ارتباطی ندارند، پیگیری چند و چون این واقعه امکان پذیر نیست.

سید مجتبی موسوی معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی  ضمن اعلام خبر فوت رضا لعل ریاحی پیشکسوت نقاشی و مجسمه‌سازی گفت: متاسفانه با خبر شدیم هنرمند نقاش و پیشکسوت مجسمه سازی کشورمان رضا لعل ریاحی روز ششم دی ماه در بروکسل درگذشت. او از هنرمندان پیشکسوت عرصه هنرهای تجسمی بودند که در ارتش کار می کردند.

این هنرمند در سال های اخیر به دلیل سن بالایی که داشت صرفا نقاشی می کرد و بیشتر آثار به جا مانده از او هم در این زمینه است و چندی پیش کتابی از نقاشی های این هنرمند چاپ شد.

وی ادامه داد: یادگاری ارزشمند این هنرمند برای ما مجسمه «کوهنورد» است که در محله دربند از سال ۱۳۴۱ نصب شده است.

همچنین این مقام مسئول گفت: سال قبل این مجسمه توسط سازمان زیباسازی، مرمت و از آن، قالب گرفته شد که در مجموعه نگارخانه برگ نگهداری می‌شود تا اگر اتفاقی برای مجسمه افتاد، بتوانیم از آن قالب استفاده کنیم.

وی ادامه داد: به‌دلیل ساکن بودن این هنرمند در خارج از کشور و این‌که ارتباطی با خانواده او نداریم، اطلاعات ما درباره درگذشت او، در حد همان خبرهایی است که در برخی سایت‌ها منتشر شده است. این هنرمند در سال های اخیر به دلیل سن بالایی که داشت صرفا نقاشی می کرد و بیشتر آثار به جا مانده از او هم در این زمینه است و چندی پیش کتابی از نقاشی های این هنرمند چاپ شد.

رضا لعل ریاحی

موسوی با بیان اینکه مجسمه «کوهنورد» تنها یادگاری این هنرمند در تهران است، بیان کرد: این هنرمند مجسمه های کوچک دیگری در ابعاد موزه ای دارد، اما به عنوان مجسمه شهری تنها یک مجسمه در سطح شهر تهران از او وجود دارد که سال‌های ۱۳۳۶ از طرف فدراسیون کوهنوردی ساختش به وی پیشنهاد و در نهایت در سال ۱۳۴۱ در محل نصب می شود. جنس این مجسمه از بتن است و خوشبختانه تا الان آسیب جدی ندیده است. اگر چه یکی دو بار در این سال‌ها مرمت های سطحی شده است اما مجسمه مقاومت خوبی دارد.

لازم به ذکر است که سابقه ساخت مجسمه کوهنورد به سال ۱۳۳۷ برمی‌گردد. در این سال، کوهنوردان باسابقه‌ی کشور پیشنهادی را مبنی بر ساخت و نصب یک مجسمه با موضوع کوهنوردان ایرانی به فدراسیون کوهنوردی دادند. سرهنگ بیات که در آن سال‌ها رییس فدراسیون کوهنوردی بود، با این پیشنهاد موافقت کرد و با همکاری و حمایت مالی شهرداری تهران کار ساخت مجسمه آغاز شد.

سرهنگ بیات، امیر شاه‌قدمی را به‌عنوان مدل به استاد رضا لعل‌ ریاحی، مجسمه‌ساز و استاد دانشکده هنرهای زیبا، معرفی کرد. شاه‌قدمی حدود هشت‌ماه و روزی هفت ساعت نزد ریاحی می‌رفت و به شکلی که گفته شده بود، ژست می‌گرفت تا پیکر مجسمه تراشیده شود.

رضا لعل ریاحی

اولین‌بار در سال ۱۳۳۸ مدل گچی این مجسمه در میدان نصب شد، اما زمستان همان سال به‌دلیل بارندگی و یخ‌زدگی، بخش‌هایی از مجسمه آسیب دید. در سال ۱۳۴۱ مدل سیمانی مجسمه ساخته و جایگزین مجسمه قبلی شد. بعدها به مجسمه رنگ مسی زده شد و سال‌هاست که در میدان دربند پابرجا و نماد کوهنوردان ایرانی است.


منابع: ایلنا/ مهر/ هنرآنلاین /ایسنا