تبیان، دستیار زندگی
با نزدیک شدن دی ماه، بیشتر دانش آموزان کنکوری، یک دغدغه مهم پیدا می کنند و آن نگرانی هم این است که چطور با پیش آمدن زمان امتحانات، هم برای کنکور و هم برای امتحانات پایان ترم درس بخوانند...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

در دی ماه چگونه درس بخوانیم؟ بخش اول

با نزدیک شدن دی ماه، بیشتر دانش آموزان کنکوری، یک دغدغه مهم پیدا می کنند و آن نگرانی هم این است که چطور با پیش آمدن زمان امتحانات، هم برای کنکور و هم برای امتحانات پایان ترم درس بخوانند.


در دی ماه چگونه درس بخوانیم؟


زمانی این نگرانی برای گروهی از دانش آموزان کنکوری بیشتر می شود که آنها می بینند داوطلبان پشت کنکوری، بدون داشتن چنین مسأله ای با خیال راحت و آرامش بیشتر، فقط در حال مطالعه برای کنکور هستند و لازم نیست كه برنامه خود را میان مطالعه دروس امتحانی و کنکور تقسیم کنند یا برای مطالعه به این صورت سردر گم شوند. علاوه بر برنامه ریزی خوب و قوی، یکی دیگر از مشکلات و مسائلی که دانش آموزان با آن مواجه هستند، این است که نمی دانند در ایام امتحانات پایان ترم، به چه شیوه ای (تستی یا تشریحی)  درس بخوانند یا اینکه بعد از مطالعه، چگونه به صورت تستی کار کنند.

  دی ماه و یک توفیق اجباری
بسیاری از دانش آموزان فکر می کنند که پیش آمدن ایام امتحانات، به برنامه مطالعاتی آنان به منظور آمادگی برای کنکور، خدشه وارد می کند؛ در صورتی که این طور نیست و شما با تلاش بسیار در ایام امتحانات می توانید گام هایی مؤثر، برای موفقیت در کنکور نیز بردارید؛ زیرا در زمان امتحانات معمولاً مدارس تعطیل است و فرصت بیشتری برای یادگیری وجود دارد و

انگیزه دانش آموزان
برای درس خواندن در این ایام، بیشتر است؛ پس آنها بیشتر تلاش می کنند.  همچنین در دوره امتحانات، خود برنامه امتحانی، یک برنامه متمرکز آموزش در اختیار دانش آموزان قرار می دهد؛ پس دانش آموزان به صورت متمرکزتر درس می خوانند؛ از طرف دیگر، عادت افزایش ساعت مطالعه و زیاد درس خواندن نیز از حسن های این دوره است. این بهترین فرصت است که دانش آموزان ساعت مطالعه خود را افزایش داده و در نیمسال دوم هم آن را حفظ کنند؛ به همین دلیل، شما دانش آموزان عزیز می توانید از این دوره تقریباً سه هفته ای بخوبی استفاده کرده و بسیاری از مباحث درسی را به طور کامل یاد بگیرید.
 تضمین موفقیت با برنامه ریزی
هر قدمی که از سوی شما داوطلبان عزیز برای کنکور برداشته می شود، حتماً باید توأم با برنامه ریزی باشد.
باید به این نکته توجه داشته باشید که برنامه ریزی به اهداف شما جهت م یدهد و از اتلاف وقت و انرژی شما جلوگیری می کند. ایام امتحانات دی ماه هم از این موضوع مستثنی نیست. برای یک برنامه ریزی خوب و حساب شده در این ایام، شما باید به طور مشخص بدانید كه در این دوره، پرداختن به چه کاری درست است تا آن را انجام دهید و سپس برای این اولویت های خود، با توجه به اطلاعات و توان خود در درس های مورد نظر، برنامه ریزی کنید؛ به طور مثال:
الف- کتاب درسی را با دقت بخوانید و روی تک تک کلمات آن تمرکز کنید؛
ب- جزوه معلم را مطالعه کنید؛
پ- مثال های حل شده کتاب درسی را چند بار حل کنید؛
ت- تست های اصلی آن مباحث را حل کنید )تست های اصلی، سؤالات آزمون سراسری چند سال گذشته است(؛
ث- یک زمان بندی مشخص برای حل تست های بیشتر، از هر درس پس از امتحان آن درس داشته باشید؛ مثلاً در درس زیست شناسی برای هر روز پس از امتحان 10 تست از آن مباحث را در نظر بگیرید.

به خاطر داشته باشید که برنامه ریزی باید فردی باشد. هر دانش آموزی پس از شناخت نقاط قوت و ضعف خود، به طور ویژه بر اساس شرایط شخصی خود تصمیم گیری می کند که چه میزان از زمان خود را صرف مطالعه تشریحی و چه میزان را صرف مطالعه تستی یا حتی چه میزان از وقت خود را صرف مرور دروس پایه نماید. هیچ کس بهتر از ما شرایط فردی مان را نمی داند و هیچکس بهتر از ما نیازهای مقطعی مان را نمی شناسد؛ پس حتماً بعد از گرفتن راهنمایی های تخصصی از معلمان و مشاورانتان، به درون خود نظر کنید و بهترین برنامه را برای خودتان طراحی کنید.
 جای تستی و تشریحی خواندن
 در ایام امتحانات بسیاری از دانش آموزان کنکوری گمان می کنند که ایام امتحانات دی ماه، به دلیل اینکه دربردارنده امتحانات تشریحی است، باعث می شود تا وقت داوطلب بیهوده از بین برود. این تصور، یک تصور اشتباه است؛ زیرا گرچه مطالعه تستی، بیشتر روی نکات تکیه دارد و مطالعه تشریحی، بیشتر روی کلیات، اما باید بدانید که برای تست زدن، دانستن همان کلیات هم لازم است؛ از طرف دیگر در سال های اخیر، تغییرات زیادی در کنکور اتفاق افتاده و توجه ویژه ای به یادگیری مفاهیم از طریق کتاب های درسی، به عنوان مهم ترین منبع طرح سؤالات کنکور، شده است؛ به همین دلیل، تشریحی خواندن دانش آموزان از طریق کتاب های درسی، تأثیر شگرفی در بهبود یادگیری آنها داشته است. در ایام امتحانات، خوب درس خواندن و تشریحی خواندن کتاب درسی، نتیجه کار در کنکور را بهبود می بخشد؛ به علاوه، بارها دیده شده است که دانش آموزان در سر جلسة برگزاری کنکور، در پاسخ دادن به سؤالات ساده نیز دچار اشتباهات قابل توجهی می شوند. این موضوع نشان می دهد که آنها به کتاب درسی و مفاهیم
پایه ای آن، توجه کافی نکرده اند. یکی از راه های حل این مشکل، در ایام امتحانات است. اگر شما در روزهای امتحان و در مطالعه هر درسی بخوبی در مطالب عمیق شوید، مطمئن باشید كه بخش بزرگی از مشکلات شما در تست زنی در کنکور در همان درس ها از بین خواهد رفت.
مطالعه تشریحی برای امتحانات، تفکر گشتالتی را تجسم می بخشد. دانش آموزانی که در طول ماه ها به یادگیری نکته ها پرداخته و اجزا را به ذهن سپرده اند، حالا با مطالعه تشریحی، فراگیری تعریف ها، نام بردن ها و توضیح آنها و دلیل آوردن ها، به جامعیت فکری و یادگیری گشتالتی نزدیک می شوند؛ در واقع، در ایام امتحانات، چون توجه دانش آموزان به شیوه یادگیری تشریحی است، کیفیت آموزش در آنان افزایش می یابد.

بخش یادگیری سایت تبیان