تبیان، دستیار زندگی
بیستم آذرماه سال ١٣٦٠ ، آیت الله سیدعبدالحسین دستغیب امام جمعه شیراز بر اثر انفجار بمب، به شهادت رسیدند. سازمان مجاهدین خلق (منافقین) مسئولیت این حادثه را برعهده گرفت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مردی از تبار نور که شیفته ی مردم بود

بیستم آذرماه سال ١٣٦٠ ، آیت الله سیدعبدالحسین دستغیب امام جمعه شیراز بر اثر انفجار بمب، به شهادت رسیدند. سازمان مجاهدین خلق (منافقین) مسئولیت این حادثه را برعهده گرفت.

فرآوری:فهیمه السادات آقامیری-بخش تاریخ ایران و جهان تبیان
آیت الله دستغیب

ولادت

شهید آیت الله سید عبدالحسین دستغیب در شب عاشورای 1292 شمسی در شهر شیراز ، در یك خانواده روحانی پای به عرصه وجود گذاشت. این تولد مبارك در خانه ای محقر در یكی از كوچه های قدیمی شیراز، كنار بازار مرغ كه امروز « خیابان احمدی » نامیده می شود ، صورت گرفت. ولادت او در شب عاشورا ، سبب گردید كه به « عبدالحسین» مسمی شود و حیاتش مصداق بارزی از نام شریفش گردد.

پدرش سید محمد تقی فرزند میرزا هدایت ا... مرجع بزرگ فارس بود كه به هنگام تولد فرزندش در كربلا بسر می برد. شهید دستغیب در سن 12 سالگی از نعمت داشتن پدر محروم گردید و از همان تاریخ سرپرستی مادر، سه خواهر و دو برادر خویش را بعهده گرفت. خاندان دستغیب از خاندان های اصیل و شریف استان فارس و شیراز است كه سابقه ای 800-700 ساله دارد و از این سلسله رجال ، دانشمندان بزرگ ، ادباء و خطبای شایسته ای برخاسته اند. این خاندان با 33 واسطه به حضرت امام سجاد علیه الصلوه و السلام می رسد .

در عرصه تحصیل علم و معرفت

در سالهای كودكی ، از بركت هوش سرشار و استعداد شكوفایی كه خداوند در ذاتش به ودیعه نهاده بود ، دروس مقدماتی را خواند و پس از اتمام دروس سطح ، امامت جماعت مسجد باقرخان را عهده دار گردید و پس از گذراندن سالها رنج و مشقت و فقر شدید مادی ، در سال 1314 به منظور ادامه تحصیل راهی نجف اشرف شد .

ایشان خود در این باره می گوید : « در زمان رضا خان قلدر ملعون ما را چند بار زندانی كردند و یك دفعه بناشان تبلیغ بود. بعد فشار آوردند كه اصلاً باید از روحانیت بیرون بروی و 24 ساعت مهلت دادند كه بنده اصلاً خلع لباس كنم و از روحانیت بیرون روم و مسجد و منبری نباشم. بناچار فرار كردم و رفتم نجف و این هم خواست خدا وسیله خیری شد برای استفاده از محضر بزرگان . »

در آنجا از محضر اساتیدی چون مرحوم آیت ا... حاج شیخ كاظم شیرازی ، آیت ا... حاج سید ابوالحسن موسوی اصفهانی ، آیت ا... العظمی حاج سید میرزا آقا اصطهباناتی و آیت ا... حاج میرزا علی آقا قاضی طباطبایی كه یكی از اعاظم اهل معرفت بود ، كسب فیض نمود. در سن 24 سالگی موفق به كسب درجه اجتهاد از مراجعی چون آیات عظام آقا ضیاء عراقی ، شیخ كاظم شیرازی و سید ابوالحسن اصفهانی گردید . شهید دستغیب صاحب 8 اجازه اجتهاد بود .

پس از مراجعت از نجف اشرف ، ضمن اقامه نماز جماعت در مسجد جامع عتیق و تنویر افكار عموم ، تحصیل و فراگیری علم و دانش را ادامه داد و خدمت فقیه و عارف نام مرحوم آیت ا... حاج شیخ محمد جواد انصاری همدانی ( قدس سره ) رسید و با بهره گیری از مراحم آن بزرگوار ، مدارج عالیه ای را در عرفان طی كرد و بالاخره همنشینی و رفاقت با حضرت آیت ا... نجابت جملگی موجب آزادی از قیود عالم طبع گردید و آرزویی جز تقرب به ذات مقدس پروردگار و وصال او باقی نگذاشت.

آیت اللَّه دستغیب همراه با قیام امام خمینی(ره) در سال 1341، مبارزات خویش را آغاز نمود و در 15 خرداد 1342 بازداشت و به تهران تبعید گردید. از آن پس چندین بار در مدت حكومت طاغوت بازداشت و تبعید شد. در طی این مقطع از مبارزات بود كه ایشان به همراه چهار تن دیگر از علما، اعلامیه ای صادر و شاه را از سلطنت خلع نمودند. آیت اللَّه دستغیب پس از پیروزی انقلاب اسلامی وظایف ارزشمندی را در نظام جمهوری اسلامی از جمله: نمایندگی مردم شیراز در مجلس خبرگان، امامت جمعه شیراز و نمایندگی امام خمینی(ره) در استان فارس به عهده گرفت.

به مردم علاقه ی زیادی داشت

به مردم علاقه زیادی داشت و سروكار ایشان با افراد طبقه 3 جامعه بود كه همواره به یاری و حل مشكلات آنها می شتافت. معمولاً خاموش بود و با دقت به سخنان افراد گوش می داد و سخنان درست آنها را می پذیرفت . با دشمنانش نیز رفتاری شایسته داشت و به هیچكس اجازه نمی داد كه از مخالفین ایشان بدگویی كند. حتی گاهی با تعریف از مخالفین خود ، آنها را به شگفت می انداخت.

آیت اللَّه دستغیب علاوه بر خدمات متعددی كه صرف ساخت، تاسیس و بازسازی بناها و آثار خیریه نمود دارای تالیفات متعددی است كه آدابی از قرآن، معراج، ایمان، گناهان كبیره، قلب سلیم، داستان های شگفت و... از آن جمله اند. این عالم وارسته و معلم اخلاق سرانجام در بیستم آذر 1360 ش برابر با چهاردهم صفر 1402ق هنگامی كه برای ادای نماز جمعه عازم محل برگزاری آن بود از سوی منافقین ضدانقلاب در 68 سالگی به شهادت رسید.


منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، سایت مشاهیر، سایت شهید آوینی