تبیان، دستیار زندگی
رییس مجلس شورای اسلامی در واکنش به اقدام کنگره آمریکا در تمدید تحریم های ایران با بیان این که اقدام آمریکا هیچ توجیه بین المللی ندارد، گفت: دولت هرچه سریع تر براساس قانون مجلس شورای اسلامی اقدام متقابل را با رفتار آمریکا انجام دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اقدام آمریکا هیچ توجیه بین المللی ندارد

رییس مجلس شورای اسلامی در واکنش به اقدام کنگره آمریکا در تمدید تحریم های ایران با بیان این که اقدام آمریکا هیچ توجیه بین المللی ندارد، گفت: دولت هرچه سریع تر براساس قانون مجلس شورای اسلامی اقدام متقابل را با رفتار آمریکا انجام دهد.

بخش سیاست تبیان

لاریجانی، علی لاریجانی، رییس مجلس، مجلس، برجام، تحریم، تحریم های ایران، تمدید تحریم، نقض برجام

به گزارشتبیان به نقل از خبرگزاریایرنا، علی لاریجانی در ابتدای جلسه علنی روز یکشنبه مجلس درباره مصوبه اخیر کنگره آمریکا برای تمدید قانون تحریم های ایران افزود: همانطور که نمایندگان ملت مستحضرند مجلس نمایندگان آمریکا و مجلس سنا در مورد قانون ISA (ایسا) تصمیم صددرصدی و تمدید آن گرفتند و در همین حال رییس جمهوری آمریکا که یک طرف توافق هسته ای بود، در مقابل این سوال که چنین اقدامی خلاف توافق است، اعلام کرد که شما محدودیت های من را درکنگره می دانید.
وی با طرح این سوال که آیا این یک موضع صادقانه است؟، اظهار داشت: یعنی شما پس از انتخابات اخیر آنقدر در مجلس نمایندگان سنا بی اعتبار شدید که حتی هم حزبی های شما هم به نظر شما توجهی نمی کنند؟ حدود نیمی از اعضای کنگره از حزب دموکرات هستند، چطور یک نفر از آنها رأی نداد؟ این امر فقط حکایت از آن می کند که کل سیستم حکومت آمریکا دموکرات و جمهوری خواه در تمدید این موضوع توافق کردند و معنای این امر بی اعتباری رییس جمهوری فعلی است.
وی ادامه داد: چطور زمان انجام توافق هسته ای اعضای حزب شما در مجلس نمایندگان و سنا موفق شدند جلوی جمهوری خواهان را بگیرند، اما در اینجا یک نفر از دموکرات ها در سنا شأنی برای تعهد شما قائل نشد. این حادثه نشان می دهد رییس جمهوری فعلی آمریکا در این توافق با شرافت عمل نکرد و گفته اخیر وی که بنده محدودیت هایی در کنگره دارم از روی صداقت نیست. محدودیت دارند، نه اینقدر! اما این مصوبه خلاف توافق هسته ای است.

"دولت باید ظرف مدت چهار ماه برنامه خود را برای این منظور جهت تصویب به شورای عالی امنیت ملی ارائه کند."

عضو شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: حداقل با بررسی اجمالی که انجام دادم، در 8 مورد در برجام به نوعی مخالفت با چنین رویکردی را نشان داده است. به عنوان مثال در بند (ه ) دیباچه آمده است که گروه 1+5 و ایران متعهد می شوند که این برجام را با حُسن نیت و در فضایی سازنده برمبنای احترام متقابل اجرا نمایند و از هرگونه اقدام مغایر با نص روح و هدف این برجام که سبب تخریب اجرای موفق آن شود، خودداری کنند و گروه 1+5 از تحمیل الزامات مقرراتی و آیین نامه ای تبعیض آمیز به جایگزینی تحریم ها و اقدامات محدودیت سازی که تحت پوشش این برجام قرار می گیرد، خودداری خواهند ورزید.
وی افزود: یا در بند 21 برجام آمده است ایالات متحده منطبق با این برجام تحریم های مشخص شده در پیوست 2 را متوقف ساخته و به این توقف ادامه خواهد داد. این تحریم ها شامل حوزه های زیر است که آنها را برمی شمارم: در بند (ل) می گوید که معاملات با بخش انرژی ایران، در بند (ط) سرمایه گذاری شامل مشارکت در سرمایه گذاری های مشترک کالا، خدمات، فناوری و دانش فنی و کمک به بخش های نفت و گاز و پتروشیمی.
رییس مجلس ادامه داد: توجه کنید در قانون ایسا محور تمرکز تحریم ها روی نفت و گاز و سرمایه گذاری های بعدی آن پتروشیمی است که با صراحت در بند 21 برجام؛ ایالات متحده باید از این تحریم ها خودداری کند.
رییس مجلس افزود: بارها وزیر خارجه آمریکا این معنا را اعلام کرد و حتی تا قبل از بحث در سنا نیز اعلام نگرانی کرد، لذا اقدام آمریکایی ها هیچ توجیهی از نظر تعهد بین المللی ندارد و از طرفی پایبندی ایران نیز بر حذف نظر سازمان های بین المللی مسجل است.
لاریجانی تصریح کرد: ما در مجلس قانون بسیار مهمی تصویب کردیم و به نظر می رسد تکلیف کار در قانون مصوب مجلس روشن شده است. در بند 3 این قانون ما به صراحت بیان کردیم اگر یکی از طرفین به تحریم ها روی بیاورد یا تحریم های جایگزین مشخص نماید، چه اقداماتی را دولت باید انجام دهد.
وی با بیان این که چون در این گونه موارد تحریم هایی ایجاد شده، پس دولت باید متناسب با این قانون اقدامات لازم را صورت دهد، ادامه داد: لذا ما اکیداً از دولت می خواهیم مطابق مصوبه مجلس در قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام بخصوص بندهای 3 و 7 آن اقدام متقابل را در ازای گستاخی آمریکا هرچه سریع تر به اجرا درآورد و گزارش آن را به مجلس بدهد و از همه دوستداران انقلاب در قوای مختلف می خواهیم در شرایط فعلی کشور که احتیاج به وفاق بیشتر داریم، تمامی سعی خود را در وحدت و همدلی صرف کنند و از اقداماتی که چالش برای کشور ایجاد می کند، بپرهیزند تا وقت مسئولان صرف منافع ملی کشور شود.
به گزارش ایرنا، سنای آمریکا روز پنج شنبه گذشته قانون ایسا را با اجماع تصویب کرد که عمدتا سرمایه گذاری در حوزه انرژی ایران را هدف قرار می دهد.
این قانون که در سال1996در کنگره تصویب شده بود در سال 2016به اتمام می رسید که جمهوری خواهان آن را برای 10سال دیگر تمدید کردند. آن طور که سخنگوی کاخ سفید گفته است وزیر خارجه آمریکا بندهای مرتبط با تحریم های هسته ای این قانون را تعلیق خواهد کرد.
براساس بند 3قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام، دولت موظف است هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو موثر تحریم ها یا بازگرداندن تحریم های لغو شده یا وضع تحریم تحت هر عنوان دیگر را به دقت رصد کند و اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف کند و توسعه سریع برنامه هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد به طوری که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنی سازی کشور به 190 هزار سو افزایش یابد.
شورای عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع است. دولت باید ظرف مدت چهار ماه برنامه خود را برای این منظور جهت تصویب به شورای عالی امنیت ملی ارائه کند.
در بند ۷ این قانون نیز مقرر شده است: دولت و قوای مسلح کشور موظفند به منظور حراست از امنیت و منافع ملی کشور و حمایت از متحدان در مقابله با تروریسم، تدابیر لازم را نسبت به تقویت توانمندی های دفاعی جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه های آفندی و پدافندی از جمله هوایی، دریایی، زمینی، موشکی و ایجاد پدافند در مقابل حملات هسته ای و ساخت پیش ران ها، باطری های هسته ای، تصویربرداری نوترونی و پزشکی هسته ای با قوت و جدیت برنامه ریزی و اقدام کنند.


منبع : خبرگزاری ایرنا

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .