تبیان، دستیار زندگی
مانیتور های LED امروز، دیگر به مانند ماینتور های CRT دیروز شده اند. در این مطلب با مانیتور های نسل فردا آشنا شوید...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از مانیتور های Quantom dot چه می دانید؟

مانیتور های LED امروز، دیگر به مانند ماینتور های CRT دیروز شده اند. در این مطلب با مانیتور های نسل فردا آشنا شوید...

ترجمه: سید محمد  امین سعادت-بخش دانش و زندگی تبیان

مانیتور

اکتبر 2016 زمانی بود که شرکت سامسونگ اولین مانیتور کوانتوم دات در دنیا را عرضه کرد. وسیله ای بدون لبه همراه با تکنولوژی نمایش پیشرفته، به روش هایی که بسیاری از افراد آن را امکان پذیر نمی دانستند.

ما در اینجا درباره یک صفحه ی خمیده صحبت نمی کنیم. بلکه موضوع بحث ما شیوه ای نوین در تولید تصویر بر روی صفحه می باشد.

مانیتوری که سامسونگ اخیرا عرضه کرده است، در حال بازاریابی در میان بازی خور های حرفه ایست. گامی درخور برای یک مانیتور حرفه ای. اما چه چیز باعث می شود که این مانیتور حرفه ای نامیده شود؟ با ما همراه باشید...

کانتوم دات چیست؟

کوانتوم در لغت علاوه بر مفهوم فیزیکی، می تواند به معنای ذره ی بسیار ریز باشد. دات هم که نقطه است. بنابراین کوانتوم دات را در لغت می توان به ریز ذره و یا نقطه ی کوانتومی ترجمه کرد.

بسیاری از افراد امروزه از روی کار آمدن تکنولوژی های صفحه نمایش HDR و صفحه نمایش 4K هیجان زده هستند. اما بد نیست بدانید که هر دوی این ها با مفهومی به نام کوانتوم دات امکان پذیر هستند.

یک کوانتوم دات در حقیقت یک نانو کریستال نیمه هادی، یا به زبان ساده تر، قطعه ای کوچک که می تواند با رساندن برق به آن، نور ساطع کند. اما کوچکی آن به چه اندازه است؟ هر کوانتوم دات یا QD دارای قطری به اندازه 4 الی 12 نانومتر دارد؛ و همین اندازه ی بسیار کوچک است که قابلیت منحصر به فرد و ویژگی های الکتریکی را موجب می شود، و همین قابلیت های منحصر به فرد است که اجازه می دهد تصاویری تولید شوند که بسیار بسیار با تصاویری که ما تا کنون دیده ایم متفاوت باشند.

نحوه عملکرد QD ها بدین صورت است که یک طول موج از نور را می گیرند، و همان را با طول موج متفاوت ساطع می کنند. و از آنجایی که طول موج های متفاوت نور در اصل همان رنگ ها هستند، یک نقطه ی کوانتومی در واقع یک رنگ را می گیرد، و در مقابل یک رنگ دیگر را تحویل می دهد!

میزان این تبدیل به اندازه ی یک نقطه ی کوانتومی بستگی دارد: هرچه نقطه کوچک تر باشد، رنگ آبی یا سردی تصویر بیشتر می شود، و هرچه بزرگتر، گرم تر و یا قرمز تر.

کوانتوم دات

حالا این نقاط چگونه در یک مانیتور کار می کنند ؟ بطور خلاصه، کوانتوم دات ها بر روی لایه ی LED سوار می شوند. به محض اینکه نور از مانیتور خارج می شود، به لایه ی کوانتوم دات برخورد می کند و تغییر حالت پیدا می کند. این تغییر حالت باعث می شود که نور غنی تر شود، و طیف نور قابل رویت بیشتری نسبت به مانیتور های قدیمی تولید شود.

بطور خاص تر در این نوع مانیتور ها، صفحه ی LED تمام هاله های آبی مورد نیاز در تصویر را تولید می کند، و کوانتوم دات ها نور آبی را برای تصاویر سبز و قرمز می شکنند. یک مانیتور کوانتوم دات، میلیارد ها کوانتوم دات را در خود جای می دهد، و هر نقطه، به خوبی تنظیم شده تا رنگ خاصی را منتشر بسازد.

3 مزیت بزرگ مانیتور های کوانتوم دات

اکنون که با نحوه عملکرد آنها آشنا شدید، بهتر است بدانید که نتیجه نهایی نمایش چگونه است، و در مقایسه با مانیتور های معمولی چه برتری هایی دارد.

تاریکی و روشنایی

بر اساس نحوه عملکرد مانیتور های کوانتوم دات، تصویر نهایی منتشر شده بر روی صفحه می تواند روشن تر از آنچه در مانیتور های معمولی دیده می شود، باشد. و نه فقط این، بلکه می تواند به همین ترتیب تاریک تر نیز باشد. روشنِ روشن تر، و تاریکِ تاریک تر، تنها یک معنا و مفهوم دارد: کنتراست بالاتر.

یک کوانتوم دات در حقیقت یک نانو کریستال نیمه هادی، یا به زبان ساده تر، قطعه ای کوچک که می تواند با رساندن برق به آن، نور ساطع کند.

و در حقیقت، این میزان کنتراست بالاتر موجب می شود که راه برای دامنه دینامیکی بیشتر یا همان HDR هموار شود. اگر شما قصد تجربه ی HDR بدون هزینه ی اضافی هستید، یک مانیتور کوانتوم دات گزینه ی مناسبی برای شما می باشد.

اشباع رنگی (Color Saturation)

آن مبحث اندازه ی هر کوانتوم دات، و جایگیری دقیق آنها و همچنین تبدیل رنگ هریک از آنها را به یاد دارید؟ این بدین معناست که رنگ های روی صفحه می توانند خالص تر و دقیق تر باشند؛ و نه تنها رنگ ها دقیق تر هستند، بلکه اشباع رنگی بیشتری دارند. اگر نگاهی به تلویزیون های قدیمی بیاندازید، می بینید که رنگ ها به نظر شسته شده و مرده هستند. این به نظر شسته آمدن ناشی از کمبود اشباع رنگ است.

لوستر

بر اساس برآورد ها، کوانتوم دات ها می توانند محدوده فراوانی رنگ های نمایش را تا 50 درصد بالا ببرند. با یک مانیتور کوانتوم دات، شما می توانید مطمئن باشید که رنگ هایی که می بینید حقیقی هستند؛ و این یعنی سطح و جزئیاتی بالاتر در فیلم ها و بازی های ویدیویی.

قیمت نهایی و فراهم بودن

نزدیک ترین رقیبان نمایشگر های کوانتوم دات، حداقل از نظر کیفیت تصویر، نمایشگر های پلاسما و OLED هستند؛ و در اکثر قسمت ها، کوانتوم دات بنظر قوی تر می باشد.

اولین مانیتور کوانتوم دات که اخیرا توسط سامسونگ عرضه شد، مدل 24 اینچی و 27 اینچی CFG70 به ترتیب 399 و 499 دلار قیمت داشتند، و همینطور مدل CFG71 34 اینچی Ultra Wide نیز 999 دلار قیمت داشت، که این قیمت ها بنظر زیاد می آیند. اما بگذارید یک مانیتور OLED مشابه را مقایسه کنیم. مانیتور 25 اینچی سونی،  5495 دلار قیمت دارد! و می بینید که دیگر نیازی به توضیح اضافه نیست.

میزان کنتراست بالاتر موجب می شود که راه برای دامنه دینامیکی بیشتر یا همان HDR هموار شود.

ایراد تکنولوژی OLED این است که تولید آن دشوار است، و تولید انبوه آن تولید کنندگان را با مشکل مواجه می کند. همچنین در پلاسما نیز ایراد تصاویر سوخته وجود دارد، که بیشتر از این که به تلویزیون ها مربوط باشد، با کامپیوتر ها سر و کار دارد.

با یک مانیتور کوانتوم دات، ما تجربه ی OLED و پلاسما را با قیمت یک LED در اختیار خواهیم داشت.

آیا ارزشش را دارد؟

تمام مطالب تا بدین جا جنبه ی تعریفی از این مانیتور ها را داشت. اما پیشنهاد ما این نیست که شما به یکباره به داخل یک قطار در حال حرکت پرش کنید. بلکه در رابطه با یک تکنولوژی جدید، بهتر است صبر کنید تا نتیجه آن را در آینده ببینید، و سپس اقدام کنید.

تکنولوژی جدید همواره تکنولوژی جدید است. بهتر است صبر کرد تا همانند دیگر موارد، عیب و ایراد های نهفته ی خود را مشخص کند.

علاوه بر این، این صبر کردن موجب می شود تا در آینده از قیمت آن نیز به طور مطلوبی کاهش یابد. چرا که تکنولوژی های جدید همواره در بدو عرضه قیمت بسیار زیادی دارند، اما با گذشت زمان رفته رفته قیمت شان کاهش می یابد.

بعنوان آخرین نکته، توجه داشته باشید که کوانتوم دات ها علاوه بر استفاده شدن جهت صفحه نمایش، مزایای دیگری نیز دارند. دانشمندان در حال کار کردن روی آنها برای استفاده روی سلول های خورشیدی و سوخت خورشیدی و همچنین تصویر برداری سلول های آزمایشگاهی هستند.


منبع: Makeuseof