تبیان، دستیار زندگی
زیدیه یکی از فرقه های با سابقه در تاریخ اسلام و شیعه است که در حال حاضر نیز در یمن حضور دارند و از آنها به عنوان شیعه زیدیه یاد می شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آشنایی با شیعه زیدیه

زیدیه یکی از فرقه های با سابقه در تاریخ اسلام و شیعه است که در حال حاضر نیز در یمن حضور دارند و از آنها به عنوان شیعه زیدیه یاد می شود.

فرآوری: محمد باعزم- بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان
م

زیدیه یکی از فِرَق شیعه است که پیروان آن معتقدند پس از امامت حضرت علی، امام حسن، امام حسین، امام سجاد(علیه السلام) و زید بن علی، امامت به هر مردی از اولاد حضرت فاطمه می رسد که مردم را به امامت خود دعوت کند و در ظاهر، عادل، عالم و شجاع باشد و مومنان با او برای جهاد بیعت کنند.
مذهب زیدیه از جمله مذاهب شیعه به شمار می َرود که پیروان آن همچون دیگر شیعیان پس از پیامبر اسلام به امامت علی بن ابی َطالب(علیه السلام) و فرزندان ایشان و مرجعیت اهل َبیت معتقدند.

زید کیست؟

زید فرزند امام سجاد علیه السلام است . او در نیمه دوم قرن اول و نیمه اول قرن دوم می زیست و بر ضد هشام بن عبدالملک حاکم اموی قیام کرد و سرانجام به شهادت رسید . امامان معصوم علیه السلام و دانشمندان امامیه معمولا زید را به جهت دانش ، تقوا و شجاعت ستوده اند ؛ از نظر برخی از محققین زید بن علی مدعی امامت نبود و به امامت برادر و پسر برادرش اعتقاد داشت و با رضایت آنان و با انگیزه انتقام خون امام حسین علیه السلام ، امر به معروف و نهی از منکر و اصلاح امور امت و تشکیل حکومت و واگذاری آن به امامان معصوم علیه السلام قیام کرد . از نظر علمی و اعتقادی ، زید شاگرد پدر و برادرش ، امام سجاد علیه السلام و امام باقر علیه السلام بود.
حاکم ابوسعد محسن بن محمد جشمی (متوفای 494 ق)، یکی از شخصیتهای زیدیه ایران در قرن پنجم، می گوید:

زیدیه یکی از فرقه های با سابقه در تاریخ اسلام و شیعه است که در حال حاضر نیز در یمن حضور دارند و از آنها به عنوان شیعه زیدیه یاد می شود.

عقیده محوری مذهب زیدیه برتری علی بن ابی طالب(علیه السلام) بر دیگر صحابه و اعتقاد به اولویت ایشان در امامت است. آنان پس از امام حسن و امام حسین(علیه السلام)، امامت را در دو بطن (نسل آن دو امام) منحصر می َدانند و در نظر آنان استحقاق امامت با دعوت و فضل خواهد بود نه با وراثت. همچنین آنان معتقد به وجوب خروج بر حاکمان ظالمان َاند و همچون معتزله به توحید و عدل و وعد و وعید، قائل اند.

عبدالله بن زید عنسی(متوفای 667 ق)، یکی از شخصیتهای زیدیه یمن در قرن هفتم، می َگوید:
زیدیه اصحاب زید بن علی(علیه السلام) هستند، همان گونه که شافعیان اصحاب شافعی و حنفیان اصحاب ابوحنیفه َاند. و اصحاب انسان کسانی َاند که همراه اویند و او را در دین و گفتار دوست می َدارند و از خواسته َهای او پیروی می َکنند و دوری از او را نمی َپسندند.
تفاوت مهم زیدیه و امامیه در مساله امامت در دو نکته اساسی است . یکی اینکه امامیه به دوازده امام منصوص و تعیین شده از سوی خداوند و پیامبر صلی الله علیه و آله قائل اند ، در حالی که زیدیه به سه امام منصوص معتقدند . دیگراینکه زیدیه شرط امام را مبارزه مسلحانه می دانند ، در صورتی که امامیه به چنین شرطی اعتقاد ندارند . اصولا ویژگی اصلی زیدیه همین مبارزه با شمشیر و جهاد علنی است .


منابع:
آشنایی با فرق و مذاهب اسلامی
پایگاه اطلاع رسانی حوزه
دانشنامه اهل بیت

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.