تبیان، دستیار زندگی
مراغه شهری است که به واسطه موقعیت مناسب قرارگرفتن درمنطقه خوش آب و هوای آذربایجان و دامنه کوه سهند ، امکان تولید انواع میوه های گوناگون در آن میسر است. مردم مراغه نیز از این فرصت بهترین استفاده را کرده و انواع سوغاتی های مختلف را در اشکال گوناگون تولید می
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سوغات لذیذ برای شیرینی کام گردشگران مراغه

مراغه شهری است که به واسطه موقعیت مناسب قرارگرفتن درمنطقه خوش آب و هوای آذربایجان و دامنه کوه سهند ، امکان تولید انواع میوه های گوناگون در آن میسر است. مردم مراغه نیز از این فرصت بهترین استفاده را کرده و انواع سوغاتی های مختلف را در اشکال گوناگون تولید می کنند. بسیاری از این محصولات با کیفیت بسیار عالی به کشورهای خارجی صادر می شود.یکی از این محصولات که با طمع لذیذش کام گردشگران داخلی و خارجی را شیرین می کند، دوشاب مراغه است.

فرآوری:علیرضا عابدینی- بخش گردشگری تبیان
شیره انگور

شهرستان مراغه به علت موقعیت طبیعی و قرار گرفتن در دره حاصلخیزی که توسط آب رودخانه های صوفی و موردی آبیاری می شود و به علت استعداد فوق العاده خاک و وفور آب ، مستعد پرورش انواع و اقسام محصولات کشاورزی است . ابن حوقل بیش از 1000سال قبل مراغه را به دلیل داشتن باغات میوه و محصولات کشاورزی فراوان ستوده است. حدود 26 نوع انگور، 5 نوع بادام، 17 نوع سیب و 5 نوع آلوچه در مراغه پرورش داده می شود.

دوشاب چیست؟

دوشاب به شیره انگوری گفته می شود که باغداران مراغه ای هرساله پس از برداشت انگور در آغاز فصل پاییز آن را تولید می کنند. دوشابی که به دلیل تاثیر گذاری نوع خاک و آب وهوای مناسب منطقه در انگور این منطقه بسیار مرغوب و بی نظیر است و نظیر آن را با این طعم در جای دیگری نمی توان دید. بر اساس تحقیقات به عمل آمده 26 نوع انگور در مراغه تولید می شود.بنابراین  می توان دریافت که تنوع دوشاب مراغه برحسب نوع انگوری که در تهیه آن استفاده می شود، گستره وسیعی را شامل می شود.

شیره انگور

دوشاب چگونه تهیه می شود؟

برای تهیه دوشاب، پس از برداشت انگورها ، آنها را در مکان های خاصی که در زبان آذری به آنها کَرَز گفته می شود، له می کنند و آب انگور گرفته شده را در ظرفی که از جنس سفال است و در زبان آذری به آن تاغار می گویند، می ریزند و جهت خنثی شدن اسیدیته انگور و تصفیه آن ، نوعی خاک آهکی دوشاب توپراقی به آن اضافه کرده و هم می زنند تا کف کند. آب انگور به مدت 12 ساعت به همین حالت باقی می ماند و سپس کف آن را می گیرند و آب انگور صاف شده را در ظرف دیگری ریخته و گل تاغار را می جوشانند و از صافی رد می کنند تا آب انگور صافی به دست آید. سپس آب انگور را مجددا از صافی گذرانده و درون تشت های مسی روی اجاق های بزرگ که به نام شیره اجاقی معروف است ، می پزند. آب انگور آنقدر می جوشد تا اینکه به حالت شهد درآید . سپس از روی آتش آن را برمی دارند و پس از سرد شدن در ظرف های مخصوص می ریزند و بیرون از یخچال نگهداری می کنند.

شیره انگور

انواع دوشاب

از انواع دوشاب می توان به دوشاب کدو، دوشاب شیر، دوشاب بادمجان،دوشاب به، دوشاب سیب و دوشاب خرما را نام برد.

شیره انگور

تهیه انواع شیرینی جات از دوشاب

از دوشاب انگورمراغه همچنین برای پخت شیرینی های خوش طعم مراغه ای مانند باسلوق و سجوق و حلوا که در کارگاه های شیرینی پزی به صورت سنتی تهیه می شود و به صورت سوغات بسته بندی شده عرضه می گردد، اشاره کرد.


منابع: ماراویا، وبلاگ شهرستان مراغه