تبیان، دستیار زندگی
بعد از تخلیه خانه «حیرانی» در یزد و خانه «آبگینه» در سنندج و همچنین تعطیلی خانه صنایع دستی مازندران، این بار نوبت به خانه «محسنی» در بهبهان رسیده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

در این خانه چه خبر است؟

بعد از تخلیه خانه «حیرانی» در یزد و خانه «آبگینه» در سنندج و همچنین تعطیلی خانه صنایع دستی مازندران، این بار نوبت به خانه «محسنی» در بهبهان رسیده است.

بخش هنری تبیان

خانه محسنی

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان درباره خانه محسنی در بهبهان اظهار کرد: رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری (مسعود سلطانی فر) دستور داد که اگر اداره های کل میراث فرهنگی در خانه های تاریخی، پروژهای خاصی مانند تاسیس موزه دارند، می توانند از خانه های تاریخی که در اختیار سازمان است، استفاده کنند و این خانه ها را از فهرست صندوق احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی خارج کنند.

خسرو نشان ادامه داد: ما با صندوق احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی توافق کردیم که برخی از خانه ها را از لیست خارج کنیم، زیرا برنامه هایی برای این بناها داریم. از طرفی امکانی فراهم شد تا بناهایی را هم به فهرست اضافه کنیم، اما درباره خانه محسنی مزایده ای برگزار شده بود و خانم «اعتبار» که اهل بهبهان است، در این مزایده برنده و خانه به او واگذار شد. در دو سال گذشته، اداره شهرستان بهبهان خانه محسنی را بدون قرارداد و به صورت توافقی، به هنرمندان واگذار کرد و یک رستوران سنتی هم در آن برپا شد.

او بیان کرد: ما با سرمایه گذار توافق کردیم که شرایط آسانی را فراهم کند تا هنرمندانی که در خانه مستقر هستند بتوانند همچنان در آنجا حضور داشته باشند. بعد از چند مورد مذاکره هربار شرایط را برای صنعتگران آسان تر می کردیم، به طوری که در نهایت به این نتیجه رسیدیم که صنعتگران برای حضور در این خانه، ماهانه 100 هزار تومان به مالک بپردازند تا مالک هم بتواند هزینه های نگهداری خانه را تامین کند؛ اما صنعتگران و مالک به توافق نرسیدند.

قرار ما حمایت از صنعتگران بود

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان گفت: قرار ما این بود که از صنعتگران حمایت کنیم. بنابراین شرایط را تا جایی که ممکن بود، برای آن ها آسان کردیم و فکر می کنم پرداخت مبلغی کمتر از 100 هزار تومان برای کرایه، اجحاف در حق کسی است که باید یک خانه را مرمت و هزینه های مالی آن را تأمین کند، اما هنرمندان نپذیرفتند. البته راضی کردن سرمایه گذار در این زمینه هم کار بسیار دشواری بود.

او ادامه داد: من با فرماندار هم تماس گرفتم و گفتم ترتیب جلسه ای مشترک را با صنعتگران بدهد و به آن ها اعلام کند ما حاضریم برای آن که هنرمندان بتوانند هزینه اجاره 100 هزار تومان را تامین کنند، صنایع دستی را از صنعتگران بخریم و از اقلام خریداری شده به عنوان هدیه و نمایش در نمایشگاه ها استفاده یا امکان فروش آن ها را فراهم کنیم. فرماندار هم بعد از صحبت های من اظهار کرد، شما بهترین پیشنهادها را به صنعتگران دادید، چرا آن ها این پیشنهادها را قبول نکردند؟

نشان با بیان این که در حال راه اندازی چند فروشگاه در استان خوزستان هستیم، گفت: در چندماه آینده، با اولین اعتبار، بازارچه صنایع دستی اهواز را که 90 درصد کارهای آن انجام شده است، راه اندازی می کنیم و می توانیم کالاهای خریداری شده از صنعتگران را در این بازارچه ها عرضه کنیم. علاوه بر این، با استفاده از منابع استانی، مکانی به عنوان خانه صنایع دستی بهبهان کلنگ زده شده که مسوولان شهری می گویند تا چهارماه آینده به بهره برداری می رسد، اما اگر بخواهیم به این موضوع خوش بینانه نگاه نکنیم، این مکان تا شش ماه دیگر حاضر می شود و دوستان صنعتگر می توانند این شرایط  را تحمل کنند تا بعد از آماده شدن این مکان، آن را در اختیار صنعتگران قرار دهیم.

او با اعلام این که محل در حال احداث در شهر بهبهان است، افزود: اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان با ارتباطاتی که داشته، تلاش کرده این مکان را استانداری در اختیار قرار دهد، از طرفی از منابع مالی استان هم برای کارگاه و خانه صنایع دستی بهبهان استفاده می شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان اظهار کرد: خانه هایی که میراث فرهنگی مالک آن هاست، در اختیار صندوق قرار  می گیرند و ما فقط دو نمونه از آن ها را در استان و شهرستان های شوشتر و بهبهان داشتیم. قبل از این که من متوجه شوم، خانه افضل در شوشتر واگذار شد و ما تلاش کردیم به هر نحوی، این موضوع را جبران کنیم. به همین دلیل با مدیر پایگاه  قلعه تاریخی سلاسل شوشتر صحبت کردیم که کارگاه های صنایع دستی خانه افضل به آنجا منتقل شود. با مسوول میراث فرهنگی شهرستان هم صحبت کردیم که صنعتگران دیگر نیز در بناهای تاریخی دیگری که در شوشتر وجود دارد، مستقر شوند.

نشان ادامه داد: قرارداد سرای افضل در شوشتر چندماه پیش بسته شده و در اختیار سرمایه گذار قرار گرفته و قرار است بعد از مرمت، در اختیار صنعتگران قرار گیرد.

او در پاسخ به این که چه تضمینی وجود دارد که نظر سرمایه گذار در این زمینه تغییر نکند؟ گفت: کاربری بازارچه صنایع دستی برای سرای افضل تعریف شده است و سرمایه گذار نمی تواند استفاده دیگری از آن کند، فقط ممکن است از فضاهای دیگر خانه به عنوان فضاهای تشریفاتی استفاده شود، چون پیش از این نیز بخشی از این خانه به عنوان کافه سنتی استفاده شده است. سرای افضل 40 غرفه دارد و یکی از جاذبه های دیدنی استان است.

صنعتگران خانه محسنی را تخلیه کردند

عبدالرسول مصلحی - هنرمند منبت و معرق ساکن خانه محسنی - درباره اظهارات مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان به ایسنا گفت: صنعتگران، خانه محسنی را تخلیه کردند. آقای نشان از سرمایه گذار حمایت و با تعیین ضرب الاجل از ما خواست تا خانه محسنی را تخلیه کنیم، ما هم این کار را انجام دادیم. متاسفانه در این قضیه، از سرمایه گذار حمایت و پشت صنعتگران خالی شد. مسوول میراث بهبهان نیز با حضور در خانه محسنی خواست که ما آنجا را تخلیه کنیم.

او با بیان این که یک ماه پیش، بعد از سختی بسیار موفق شدیم مدیرکل میراث، صنایع دستی و گردشگری استان را ببینیم، افزود: من در جلسه ای که با آقای نشان داشتیم، از او پرسیدم اصلا قرارداد سرمایه گذار خانه محسنی با صندوق به دفتر میراث خوزستان ابلاغ شده است؟ او پاسخ داد، بله قرارداد آماده شده، من هم امضا کردم و برای صحافی به تهران فرستادیم. در حالی که من این موضوع را از صندوق احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی در تهران پیگیری کردم و متوجه شدم، قرارداد سرمایه گذار خانه محسنی اصلا امضا نشده است. به نظر می رسد سرمایه گذار را در مزایده برنده اعلام کردند و گفتند برو!

مصلحی اعلام کرد: مدیرکل میراث، صنایع دستی و گردشگری باید ابتدا از صنعتگر حمایت می کرد، اما نمی دانم چرا همه از سرمایه گذار حمایت کردند. ما منتظر بودیم نیروی انتظامی وارد عمل شود، اما از آنجا که به مسوول اداره میراث فرهنگی بهبهان قول داده بودیم، خانه محسنی را تخلیه کردیم.

این صنعتگر درباره این که چرا دیگر صنعتگران از فروش صنایع دستی و کمک استان استقبال نکرده اند، گفت: خودتان قضاوت کنید. اگر کسی به صنعتگر در چنین شرایطی که فروش نیست، بگوید تولیداتش را می خرد، از این درخواست استقبال نمی کند؟ میراث فرهنگی هنوز پول آثار صنایع دستی را که از دیگر هنرمندان برای جشنواره های قبل خریده، پرداخت نکرده است! ما فقط حرفی که از آقای نشان شنیدم، تخلیه خانه محسنی بود.

چون به شرایط تن دادند مجبور به تخلیه شدند

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان در پیگیری دوباره خبرنگار ایسنا، مبنی بر دستور تخلیه خانه محسنی، اظهار کرد: چون صنعتگران به شرایطی که ما برای آن ها ایجاد کرده بودیم، تن ندادند، مجبور به تخلیه شدند. اگر همین حالا هنرمندان بپذیرند به مدت شش ماه و تا زمانی که خانه دیگری آماده می شود، ماهی 100 هزار تومان اجاره بدهند، من با سرمایه گذار صحبت می کنم تا بپذیرد که هنرمندان همچنان در آن خانه بمانند.

نشان در پاسخ به این که هنرمندان مدعی هستند سرمایه گذار قراردادی ندارد مبنی بر این که خانه را در مزایده برده است، توضیح داد: قرارداد حداقل سه جانبه ای بین سرمایه گذار و صندوق وجود دارد که من هم به عنوان مدیرکل میراث فرهنگی آن را امضا کرده ام.

او اظهار کرد: روزی که از صندوق احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی برای دیدن خانه محسنی رفتند، صنعتگران با زدن قفل روی در، از ورود آن ها به خانه جلوگیری کردند.

در این زمینه، مصلحی در تماس دوباره خبرنگار ایسنا درباره این که آیا چنین کاری انجام داده اند؟ گفت: هنگامی که از صندوق احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی آمدند، خودِ من در خانه را برای آن ها باز کردم و تا ظهر در خانه در این باره صحبت کردیم. حتی آن ها در صحبت های شان به سرمایه گذار گفتند، با هم به تفاهم برسید، زیرا باید صنعتگران در این خانه مستقر باشند و کار کنند؛ اما سرمایه گذار گفت من تمایلی ندارم که آن ها در این خانه بمانند. هنرمندان معتقد بودند اگر قرار باشد در خانه محسنی بمانند، باید زیر نظر اداره میراث فرهگی یا صندوق باشند، نه سرمایه گذار که هر دقیقه یک سازی برای ما کوک کند.

این چه مزایده ای است که کسی در جریان آن نبود؟

مهردخت مصحفی - مسوول خانه هنرمندان بهبهان - نیز در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: به ما پیشنهاد دادند دو کارگاه را به شش بخش تقسیم کنند و هر قسمت را به مبلغ یک میلیون تومان به عنوان ودیه و ماهی 150 هزار تومان اجاره دهند که مبلغ اجاره، بعدها به 120 هزار تومان کاهش پیدا کرد و ما چنین پیشنهادی را نپذیرفتیم، زیرا با اصل واگذاری خانه مخالفیم.

او ادامه داد: طبق صحبت های مسوول صندوق احیا و بهره برداری، خانه محسنی را دوبار به مزایده گذاشتند که کسی در آن شرکت نکرد. این چه مزایده ای بوده که کسی در جریان آن قرار نمی گیرد و در آن شرکت نکرده و شخصی از استان خوزستان پیشنهاد می دهد و در آن برنده می شود؟! اگر استان پیشنهاد دهنده بوده چرا ما را معرفی نکرده  است؟ پیش از این خانه محسنی دوبار توسط مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و معاون صنایع دستی او افتتاح شده بود. بنابراین خیال مان راحت بود که حضور ما در این خانه رسمیت دارد، اما زمانی که خانه را در مزایده گذاشتند اصلا به ما خبر ندادند.

مصحفی در پاسخ به این که مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادعا کرده که روی خانه محسنی قفل نصب کرده بودید تا کسی نتواند وارد شود، اظهار کرد: چون در خانه محسنی یک رستوران سنتی هم وجود دارد و یکی از وسایل رستوران گم شده بود، صاحب آن برای جلوگیری از اتفاقات بعدی، قفلی روی در زد و این، به صندوق احیا ربطی نداشت! حدود پنج روز پیش، مسوول مربوط در صندوق احیا و بهره برداری، از خانه محسنی دیدن و به ما اعلام کرد که فقط دوماه برای تخلیه به شما فرصت می دهیم که ما نیز زودتر از زمان موعد، آنجا را تخلیه کردیم.

پیش از این مسعود سلطانی فر - رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری - دستور داده بود، بناهایی که در آن ها هنرمندان صنایع دستی فعالیت می کنند، حق تغییر کاربری ندارند.

بهمن نامورمطلق - معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور - نیز پس از پیگیری های خبرنگار ایسنا درباره تخلیه خانه های صنایع دستی در استان ها، گفته بود: طبق ابلاغ آقای سلطانی فر، خانه هایی با کاربری صنایع دستی که موجب رشد اشتغال و تجارت این حوزه می شوند، حق واگذار شدن ندارند و اگر چنین کاری در حال انجام است، هنرمندان و مدیران استان می توانند اعتراض خود را نسبت به این موضوع طی نامه ای به ما اعلام کنند تا ما آن را پیگیری کنیم.

محمدرضا پوینده - مدیرعامل و رییس هیات مدیره صندوق احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی - نیز به ایسنا اعلام کرده بود: از طرف من به هنرمندان بگویید، خانه دوم آن ها، صندوق احیا و بهره برداری از بناهای تاریخی است، تنها راهکار و مسیر  قانونی واگذاری بنای تاریخی است. هر خانه ی تاریخی که مد نظر صنعتگران است، بگویند تا ما در این زمینه به آن ها کمک کنیم.


منبع: ایسنا