تبیان، دستیار زندگی
درگذشت استاد محمد تقی مروت، پیشکسوت قرآنی، مبتکر و یکی از پایه گذاران سبک نوین آموزش فنون و هنر قرائت قرآن کریم برگرفته از مکتب اصیل تلاوت، كه بدون تردید در باروری نهال نوپای فنون قرائت قرآن كریم و موفقیت های حال حاضر این هنر اسلامی در كشور نقش مهمی داشت
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توصیه ای از استاد مروت به قاریان جوان

درگذشت استاد محمد تقی مروت، پیشکسوت قرآنی، مبتکر و یکی از پایه گذاران سبک نوین آموزش فنون و هنر قرائت قرآن کریم برگرفته از مکتب اصیل تلاوت، كه بدون تردید در باروری نهال نوپای فنون قرائت قرآن كریم و موفقیت های حال حاضر این هنر اسلامی در كشور نقش مهمی داشتند، برای جامعه قرآنی دردآور بود.

فرآوری: زهرا اجلال - بخش قرآن تبیان
استاد مروت

استاد مروت در سال 1323 در تهران به دنیا آمد و زیر نظر استاد مرحوم ملامحمد باقرفانی كسب علم نمود. اهم فعالیت های قرآنی استاد را می توان، كسب رتبه اول مسابقات بین المللی قرآن كریم كشور مالزی در سال 1352، برگزاری دوره های آموزشی قرآن كریم، از پایه گذاران تلاوت قرآن كریمبه صورت اصولی و صحیح در ایران، مبتكر شیوه هم خوانی و جمع خوانی قرآن در جلسات آموزش قرآن كریم (قبل از انقلاب اسلامی)، آموزش و تربیت بسیاری از قاریان و داوران بین المللی قرآن كریم نام برد.
این استاد پیشكسوت در سال 1354 جهت كسب و ارتقاء معلومات قرآنی به كشور مصر سفر می كند، كه در این كشور از محضر اساتیدی چون مصطفی اسماعیل، عبدالباسء علی البناء، خلیل الحصری، عبدالعزیز علی الفرج، عامر السید عثمان، احمد الرزیقی و شیخ فتح الباب قندیل بهره می جوید.

استاد محمد تقی مروت از بنیانگذاران تلاوت نوین در کشور و دارنده اولین مقام نخست مسابقات بین المللی قرآن مالزی، سه شنبه 20 مهر پس از تحمل یک دوره بیماری در کانادا درگذشت

اهم فعالیت های استاد مروت در مصر را می توان حضور مستمر در محافل و مجالس قرائت قرآن كریم در شهرهای مختلف كشور مصر و بهره مندی از تلاوت اساتید و قاریان برجسته اسلام، اجرای برنامه های قرآنی در محافل و جلسات متعدد مصر، تلاوت قرآن كریم در مراسم ترحیم استاد شیخ مصطفی اسماعیل و استاد سید النقشبندی، (كه به اصرار و پیشنهاد استاد محمود علی البناء، این كار صورت می گیرد)، نشر و ترویج فرهنگ تشیعدر جامعه قراء مصری و... را نام برد.
این استاد بین المللی قرآن كریم در سال 1359 به كشور كانادا سفر می كند و در آن كشور با حضور در جلسات قرآن كریم، اجرای برنامه در مناسبت های مختلف و جذب علاقه مندان به قرآن كریم و مفاهیم متعالی آن، برگزاری دوره های آموزش قرآن كریم (تجوید، صوت و لحن) در مساجد و مراكز قرآنی شهر تورنتو فعالیت مستمر و مثمرثمری داشته است.
از آثار و تألیفات استاد مروت می توان، آموزش تجوید به زبان انگلیسی (بیش از 500 صفحه) برای اولین بار در جهان تشیع را نام برد.

قرآن خواندن، آوازه خوانی نیست

استاد مروت پیرامون چگونه خواندن قرآن بیان داشتند که؛ قرآن خواندن، جیغ و فریاد زدن نیست، عربده کشیدن نیست؛ قرآن باید با تواضع، با خشوع و با توجه به معنی خوانده شود. تلاوت صحیح قرآن، جیغ کشیدن و آواز خوانی نیست و شخصی که قرآن را تلاوت می کند باید با احترام به قرآن، احترام به خدا و برای قرآن و برای خود بخواند تا تلاوت خوبی داشته باشد. روایتی داریم از پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و اله وسلم) که می فرمایند: «زمانی می آید که امت من صدایشان را در تلاوت قرآن مثل خواننده ها می کنند و در حالی که قلب هایشان فریب خورده است می خواهند شنونده ها را هم فریب دهند.»

تقلید هم می کنید، درست تقلید کنید

ایشان در باب تقلید از قاریان می فرمودند: می روند تعدادی قاری از مصر می آورند که این قاریان حتی شایستگی تقلید از قاریان بزرگ مصری را ندارند، چه برسد به اینکه خودشان سبک خاصی داشته باشند و جوان ما بخواهند از آنها تقلید کنند.

توصیه ام به قاریان جوان این است که نوارهای تلاوت قاریان معتبر و قدیمی مصری را بسیار زیاد گوش دهند. آنها باید حتما این تلاوت ها را به طور دقیق بشنوند، طوری که سبک تلاوت قاریان عصر طلایی مصر در ذهن و فکرشان رسوخ کند

مثلا همین پسر شحات انور. آقای محسن بادپا که از شاگردانم است وقتی در کانادا بودم خیلی از ایشان تعریف می کرد و می گفت که هر سال به ایران دعوت می شود تا تلاوت کند وقتی آمدم ایران، یک روز دعوت شدم به جلسه قرآن حسینیه فاطمیون. رفتم دیدم محمود شحات انور هم آنجاست. تلاوتش را شنیدم. فردایش زنگ زدم به بادپا و گفتم که حالا فهمیدم چرا قاریان جوان ما، قرآن را این طور می خوانند. گفتم دیشب تلاوت یکی از کسانی را شنیدم که قاریان جوان ما سراغش رفته اند و از او تقلید می کنند. باور کنید محمود شحات از این جوان های خودمان بهتر نیست. من نمی گویم حتما بروند سراغ مصطفی اسماعیل؛ حداقل سراغ عبدالباسء حصری، رفعت و... بروند و تقلید کنند قرائت صحیح، مقامات خواندن نیست.

قاریان نسل جدید ما چه کنند که تلاوت صحیحی داشته باشند؟

در بیانی استاد مروت اذعان داشتند که؛ متاسفانه قاریان جوان ما افتاده اند دنبال مقامات. خیلی نمی خواهم درباره مقامات صحبت کنم ولی همین قدر بدانید که اگر روزی قرار باشد جلسه قرآنی در ایرانی دایر کنم، تابلویی بر سر در این جلسه آموزش قرآن می زنم و روی آن می نویسم: «فقط تجوید». مقامات، صوت، لحن، نفس و... همه بعد از تجویداست و خود به خود بعد از یاد گرفتن کامل تجوید می آید. قاریان جوان امروز باید اول توجه به تجوید داشته باشند. نمی توان سقف یک خانه را بدون ساختن پایه های آن بنا کرد.

هماهنگی کلام با موسیقی

قرآن را باید به سبک عربی و با موسیقی عربی خواند و راه دیگری وجود ندارد. باید کلام با موسیقی هماهنگی داشته باشد؛ مثلا نمی توانیم یک آهنگ اصیل ایرانی را با موسیقی پاپ خارجی بخوانیم. قرآن هم موسیقی اصیل خودش را دارد که موسیقی عربی است؛ پس ما مجبوریم که تقلید کنیم. به نظرم این افراد چون نمی توانند تقلید کنند و برایشان سخت است، سراغ این قاریان معتبر نمی روند.

توصیه ای از استاد مروت به قاریان جوان

توصیه ام به قاریان جوان این است که نوارهای تلاوت قاریان معتبر و قدیمی مصری را بسیار زیاد گوش دهند. آنها باید حتما این تلاوت ها را به طور دقیق بشنوند، طوری که سبک تلاوت قاریان عصر طلایی مصر در ذهن و فکرشان رسوخ کند. قاریان باید حتماً به معانی آیاتی که تلاوت می کنند تسلط داشته باشند. موسیقی عربی را باید یاد بگیرند. اصل اساسی در قرائت قرآن، یادگیری قواعد آن به شکل کامل و آبیاری روح و ذهن با این قواعد است. اگر می خواهند جزو قاریان برتر قرار بگیرند باید از نوراهای موجود قاریان بزرگ استفاده و براساس آن نوارها تمرین کنند.
تقلید از قاریان ممتاز و بزرگ در صورتی که تقلید لهجه باشد، خوب است برای اینکه تلاوت خوبی داشته باشیم باید با گوش دادن به تلاوت های قاریان ممتاز با لهجه قرآنی آشنا شده و از آنها بهره بگیریم.

کلام آخر:
استاد محمد تقی مروت از بنیانگذاران تلاوت نوین در کشور و دارنده اولین مقام نخست مسابقات بین المللی قرآن مالزی، سه شنبه 20 مهر پس از تحمل یک دوره بیماری در کانادا درگذشت.


منابع:
مجله قرانی آیه
سایت شورای عالی قرآن
سایت شبکه قرآن