تبیان، دستیار زندگی
در یکی از خانه های تاریخی اسکاتلند تابلویی پیدا شد که به عقیده کارشناسان یکی از آثار رافائل هنرمند سرشناس ایتالیایی در دوران رنسانس است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حضرت مریم رافائل کشف شد

در یکی از خانه های تاریخی اسکاتلند تابلویی پیدا شد که به عقیده کارشناسان یکی از آثار رافائل هنرمند سرشناس ایتالیایی در دوران رنسانس است.

فرآوری: یاسمن پیشوایی- بخش هنری تبیان

حضرت مریم رافائل،

یكی از نام آورترین هنرمندان عصر رنسانس ایتالیا، رافائل است. او نقاش، پیكره تراش و معماری برجسته بود كه آثار با ارزشی را از خود به یادگار گذاشته است. معروفیت آثار رافائل بیشتر به علت نبوغ خاص او در به كارگیری ماهیت نور و سایه و همچنین عمق و بعد در نقاشی است.

حال به تازگی اثری جدید از این هنرمند پرآوازه کشف شده است. این تابلو از شمایل حضرت مریم که تا پیش از این اثری از یک هنرمند گمنام تلقی می شد، اکنون نام یکی از بزرگترین هنرمندان تاریخ را یدک می کشد. رافائل در هنر رنسانس چهره ای در حد و اندازه لئوناردو داوینچی و میکل آنژ است.

گاردین نوشت: تاریخ خلق این نقاشی به سال های 1505 تا 1510 میلادی بازمی گردد و سال 1899 به عنوان یک نسخه کپی 20 پوند ارزش گذاری شد. در حال حاضر از این اثر به عنوان یک نقاشی از رافائل با ارزش بیش از 20 میلیون پوند یاد می شود. کارشناسان در جریان ساخت سریالی برای شبکه بی بی سی به ارزش این نقاشی پی  بردند.

بندور گراسونور فردی که نخستین بار به ارزش این تابلو پی  برد با اشاره به جلای زرد و کهنه ای که ارزیابی را مشکل می کرد، گفت: «من به خانه های بسیاری مانند این رفته بودم، و شاید همین تجربه بود که به من در یافتن این نقاشی کمک بسیاری کرد.»

او پی برد که این نقاشی اوایل قرن نوزدهم به عنوان یکی از آثار رافائل خریداری شده و سال 1841 در کنار دیگر آثار این هنرمند در انستیوی بریتانیایی لندن به نمایش درآمده بود. اما مدتی پس از آن در ارزیابی جدیدی تابلو را به دوران پس از رافائل نسبت دادند و اعلام کردند که این نقاشی اثر رافائل نیست.

گراسونور اعتقاد دارد کیفیت نقاشی به اندازه ای بالاست که بعید است اثر فرد دیگری غیر از رافائل باشد و به همین دلیل از مسئولان نشنال تراست اسکاتلند اجازه گرفت تا روی نقاشی کار کند. او با پاک کردن لایه های آلودگی و جلای کهنه روی نقاشی به چیزی رسید که آن را اثری بی نهایت زیبا با کیفیتی نفس گیر توصیف کرد. او در ادامه افزود: «همه شواهد حرف ما را تایید می کنند، این تابلو احتمالا تنها نقاشی رافائل در اسکاتلند است.»

لازم به ذکر است که نام كامل او رافائل سانزیو (Raphael sanzio) است و در تاریخ هنر به رافائل سانزی نیز شهرت دارد. وی در ششم آوریل سال 1483 در شهر یوربینو (Urbino) متولد شد و تا دوران نوجوانی در همان جا ساكن بود.
پدرش جیووانی سانزیو در بارگاه فدریگود مونتفلترو بعنوان نقاش كار می كرد. ذوق زیبایی شناسی پدر در كنار طبع شعری كه داشت باعث شد تا تربیت رافائل از همان آغاز با هنر آذین بسته شود.رافائل كودك، اصول مقدماتی نقاشی را از پدر آموخت ولی عمر این آموزش چندان به طول نكشید و او بعد از آنكه مادرش ماجیا در سال 1491 درگذشت، پدرش را نیز 3 سال بعد از دست داد و بدین شكل سرپرستی اش از سن یازده سالگی به عمویش بارتلولومئو سپرده شد.

در حال حاضر از این اثر به عنوان یک نقاشی از رافائل با ارزش بیش از 20 میلیون پوند یاد می شود. کارشناسان در جریان ساخت سریالی برای شبکه بی بی سی به ارزش این نقاشی پی بردند.

بعد از مرگ پدر با حمایت های عمویش به شهر پروجیا در نزدیكی محل سكونتش مسافرت كرد و باپیتروپروجینو آشنا شد.
پروجینو از نقاشان معروف و نامی آن روزگار بود كه در واتیكان خدمت می كرد. به مدت ده سال، رافائل اصول استفاده از ماهیت نور و سایه و همین طور عمق و پرسپكتیو را از پروجینو آموخت. نبوغ هنری او و ممارست در یادگیری فن نقاشی وی را از استادش نیز به پیش انداخت.
اولین سفارش حرفه ای اش را در زمانیكه تنها بیست سال داشت از كلیسای سنت نیكلاس گرفت. تكمیل این اثر با نام ازدواج ویرجین(Marriage of Virgin) یكسال به طول انجامید. متاسفانه این نقاشی در زلزله سال 1789 صدمه دید. در این نقاشی می توان مهارت رافائل را در به كارگیری پرسپكتیو در جهت پویایی كل اثر مشاهده كرد.
در سال 1504 به فلورانس نقل مكان كرد. این شهر در آن زمان محل تجمع بسیاری از مشهورترین هنرمندان دوران نوزایی هنر بود. او ابتدا شاگرد میكل آنژ شد و توانست تحت نظارت وی به پیچیدگی ها و رموز آناتومی بدن انسان پی ببرد.
رافائل، سپس سال هایی را در كنار لئوناردو داوینچی گذراند. این استاد بزرگ به شاگرد جوانش علم و فیزیك سایه - روشن را به بهترین شكل آموخت. آشنایی او با فرابارتو لومئو خالق اثر خانواده مقدس (The Holy Family) نیز سبب ارتقای دانش هنری اش گشت. اقامت در فلورانس، رافائل را در بطن پویای جریانات هنری آن زمان قرار داد و دیری نگذشت كه خود توانست به یكی از شاهرگ های این جریان بدل شود.

حضرت مریم رافائل،


معروفیت رافائل بیشتر به خاطر خلق مجموعه آثاری با عنوان «مدونا» است. او اولین نقاشی بود كه توانست چهره حضرت مریم (س) را در نقش زنی زمینی، دوست داشتنی و دلسوز انسان ها به تصویر بكشد. تصاویری كه تا پیش از او به موضوع حضرت مریم (س) پرداخته بودند از ایشان تصویری فرا زمینی، فرشته گونه و در كل دور از ماهیت انسانی را به مخاطب عرضه می كردند.
مشهورترین اثر رافائل در مجموعه مدونا تابلوی مدونای گلد فینچ (Madonna of the Goldfinch) است كه در سال 1506 خلق شد و تصویری مهربان و انسانی از حضرت مریم (س) را به نمایش می گذارد.
در ایتالیا این اثر به نام مدونای دل كاردلینو نیز معروف است. این نقاشی حضرت مریم (س) ، سنت جان و حضرت مسیح (ع) را، در حالی كه سنت جان به مسیح نوزاد، پرنده كوچكی را هدیه می كند نشان می دهد. شباهت این اثر با تابلوی بانوی صخره ها (Virgin of the Rocks) اثر لئوناردو داوینچی انكار ناپذیر است. آنچه این دو اثر را از هم متمایز می سازد گرایش رافائل به استفاده از رنگ های روشن و نور برخلاف تیرگی به كار رفته در آثارداوینچی است.
در سال 1508 به دعوت پاپ جولیوس دوم به واتیكان فرا خوانده شد. این دعوت برای رافائل 25 ساله یك فرصت محسوب می شد و در مدت زمانی كه در واتیكان بود توانست به خوبی از آن استفاده كند. رافائل انسانی محجوب، نیك سیرت و احساساتی بود و تمام این خصائل در كنار مهارت شگفت انگیزش در خلق نقاشی وی را به چهره ای محبوب و دوست داشتنی در دستگاه كلیسا تبدیل ساخت. مجموعه آثاری كه از وی در بناهای واتیكان به جامانده شامل دیوار نگاره ای مشتمل بر داستان های انجیل، قانون و عدالت الهی، فلسفه و ادبیات است.با درگذشت پاپ در سال ،1513 پاپ لئو دهم یكی از اعضای خاندان مدیچی به رهبری رسید. علاقه پاپ جدید به هنر نقاشی باعث شد تا حمایت كلیسا از رافائل نقاش بیش از پیش شود. او در این مدت به چهره نگاری برخی از كاردینال ها و همچنین طراحی برخی فضاهای داخلی ساختمان های واتیكان پرداخت.
زندگی هر مخلوقی پایانی دارد و برای رافائل این پایان خیلی زود فرا رسید. او هیچ گاه ازدواج نكرد و تمام لحظات عمرش را در خلق آثار هنری سپری كرد. رافائل در روز جمعه پاك مصادف با جشن تولد 37 سالگی اش دیده از جهان فرو بست. منتقدین و كارشناسان هنری بر زنده بودن طبیعت و فیگورهای نقش شده در آثار وی اتفاق نظر دارند و این همان ویژگی هنر اوست: دمیدن روح در رنگ، نور، سایه و خلق نقاشی های زنده بر بوم.


منابع: خبرآنلاین/هنرآنلاین/ویستا/روزنامه ابرار