تبیان، دستیار زندگی
این روزها شهر حال و هوای دیگری دارد و همه به نوعی به عزاداری و نذری دادن و ... مشغول هستند و به هر روشی که بتوانند ارادتشان را به سالار شهیدان امام حسین علیه السلام نشان می دهند. در این مطلب به نکاتی که باید رعایت کنید تا سلامت نذری ها تامین شود، پرداخته
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

45 نکته ی مهم در مورد نذری ها

این روزها شهر حال و هوای دیگری دارد و همه به نوعی به عزاداری و نذری دادن و ... مشغول هستند و به هر روشی که بتوانند ارادتشان را به سالار شهیدان امام حسین علیه السلام نشان می دهند. در این مطلب به نکاتی که باید رعایت کنید تا سلامت نذری ها تامین شود، پرداخته شده است، با ما همراه باشید...

بخش تغذیه و آشپزی تبیان
نذری

دستورالعملی برای تهیه كنندگان غذای عزاداران حسینی

1. با توجه به اینکه احتمال بروز بیماری های مرتبط با غذا در مکان هایی که به صورت دسته جمعی غذا تهیه و توزیع می شود، بیشتر است بنابراین باید ضوابط بهداشت رعایت شود.
2. افرادی که در توزیع آب، چای و غذا مشارکت دارند ضمن رعایت بهداشت فردی، بایستی به دریافت کارت معاینه پزشکی اقدام کنند..
3. توزیع آب، شربت یا شیر با لیوان یک بار مصرف صورت گیرد.
4. افرادی که افتخار خدمت در آشپزخانه تکایا و مساجد را دارند، حتماً باید کارت (معاینه بهداشتی کارت سلامت) داشته باشند.
5. گوشت و مواد غذایی پروتئینی را ترجیحاً به صورت بسته بندی شده تهیه نموده و به پروانه های بهداشتی و بهره برداری صادره از سازمان دامپزشکی کشور و تاریخ مصرف و انقضای آن ها دقت نمایید.
6. افرادی که مسئولیت توزیع مواد غذایی را برعهده دارند، حتماً باید به نکات بهداشت ها فردی توجه نموده و اکیداً از پا گذاشتن روی سفره ی غذا خودداری نمایند.
7. کلیه افراد درگیر در آماده سازی، پخت و توزیع مواد غذایی از مصرف دخانیات جدا پرهیز کنند.
8. اگر از ظروف ملامین، کریستال و ... در توزیع مواد غذایی استفاده می کنید، هر بار پس از مصرف، آن ها را به خوبی شستشو داده و گندزدایی کنید.
9. در صورت استفاده از ظروف یک بار مصرف برای غذاها و نوشیدنی های داغ، از ظروف جنس فوم یا کاغذ استفاده کنید.
10. برای توزیع شربت بین عزاداران هیچ گاه پارچ شربت را به داخل ظرف اصلی وارد نکنید.

نذری


11. مواد غذایی پخته شده را بیش از دو ساعت در دمای محیط (5 تا 60 درجه سانتی گراد) قرار ندهید. غذاها باید به صورت سرد (دمای یخچال) یا داغ (بالای 60 درجه سانتی گراد) توزیع شوند.
12. از سالاد و سبزی در این جلسات استفاده نکنید و اگر بهر دلیل قصد استفاده از سالاد یا سبزیجات را دارید، حتماً قبل از مصرف نسبت به شستشو و گندزدایی (چهار مرحله ای) آن ها اقدام نمایید (پاک کردن، شستشو، ضد عفونی، شستشو، انگل زدایی، شستشو)
13. اگر قصد شستشوی ظروف را برای مصرف دوباره دارید از فرو بردن یکباره همه آن ها در ظرف حاوی آب خودداری نموده و با استفاده از مواد شوینده، آن ها را به صورت جداگانه بشویید.
14. در موارد توزیع شیرکاکائو بهتر است شیر آن، از نوع پاستوریزه تهیه شده باشد.
15. یخ مورد استفاده باید از مراکز مجاز و بهداشتی تهیه شده و ترجیحاً به صورت غیرمستقیم نوشیدنی ها را خنک کند.

توصیه هایی به هیئت امنای مساجد، تکایا و حسینیه ها

با عنایت به اینکه در ماه محرم همزمان با برگزاری جلسات و مراسم مذهبی و عزاداری در مساجد و تکایا، توزیع نذورات و غذا توسط هموطنان عزیز به ویژه هیئت های عزاداری صورت گرفته، احتمال بروز بیماری های مرتبط با غذا و مسمومیت های غذایی، بیشتر مشاهده می شود، انتظار می رود مدیران محترم هیئت های عزاداری و مسئولین طبخ و تهیه غذا در تأمین سلامت عمومی دقیق، کوشا و ساعی باشند.
در این راستا توجه به توصیه هایی ذیل ضروری است:
1. هرگونه پخت و پز باید در مکانی انجام شود که حداقل شرایط بهداشتی را دارا باشد و لذا، مدیر هیئت موظف است نسبت به معرفی محل به مرکز بهداشت و درخواست بازدید و اخذ مشاوره و تائیدیه بهداشتی اقدام نماید.
2. ورود و خروج به محل طبخ غذا و دخالت افراد متفرقه در امر تهیه و توزیع غذا و چای و غیره ممنوع می باشد.
3. کلیه افراد مرتبط با تهیه غذا و توزیع چای، بایستی نسبت به دریافت کارت گواهی تندرستی اقدام نموده بهداشت فردی را رعایت نمایند.

مواد غذایی پخته شده را بیش از دو ساعت در دمای محیط (5 تا 60 درجه سانتی گراد) قرار ندهید. غذاها باید به صورت سرد (دمای یخچال) یا داغ (بالای 60 درجه سانتی گراد) توزیع شوند

4. مسئولین تهیه مواد اولیه باید از سالم و بهداشتی بودن مواد اولیه مصرفی اطمینان داشته باشند و آن ها را از محل های معتبر خریداری نمایند.
5. هدایا را از افراد معتبر و شناخته شده به عنوان نذورات قبول نمایند.
6. در صورت مشکوک بودن به سلامت مواد غذایی، ادارات نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی معاونت های غذا و دارو دانشگاه های علوم پزشکی و مرکز بهداشت، آماده هر گونه همکاری می باشند.
7. مدیران محترم هیئت ها و هیئت امنا مساجد و تکایا، در قبول نذورات به صورت غذای آماده دقت مضاعف نمایند و ضمن خودداری از قبول غذای آماده از افراد ناشناس از سلامت غذای ارائه شده قبل از توزیع اطمینان حاصل نمایند.
8. آب آشامیدنی بایستی بهداشتی و ترجیحاً از شبکه توزیع عمومی باشد.
9. در تهیه فرآورده های دامی به ویژه گوشت و علی الخصوص گوشت طیور از کشتار دام تحت نظارت ناظرین دامپزشکی در محل های مجاز اطمینان حاصل نمایند.
10. از ذخیره سازی مواد پروتئینی خام و پخته در مجاورت هم موکدا خودداری و در ذخیره سازی گوشت نیز رعایت نکات ایمنی به ویژه تمیز و قطعه نمودن گوشت و فریز نمودن فوری گوشت های مازاد در قطعه های کوچک را رعایت نمایند.
11. سبزیجات تازه مسلماً آلوده به عوامل بیماری زا هستند و لذا با توجه به محدودیت وقت، ازدحام و حجم بالای توزیع غذا از توزیع سبزی خودداری نمایند.
12. ابزار کار مناسب و تمیز و بهداشتی در سالم بودن غذای تهیه شده در آشپزخانه بسیار با اهمیت است و لذا ظروف و ابزار کار را قبل از استفاده شستشو و در صورت نیاز ضد عفونی نمایند.
13. از نگهداری غذای پخته و آماده در دمای محیط و یا روی شعله ملایم بیش از دو ساعت جدا و موکدا خودداری نمایید. در صورت لزوم بایستی غذای آماده را در دمای زیر 4 درجه یا بالای 60 درجه نگهداری کنید.
14. در جریان توزیع غذا از دخالت افراد متفرقه به ویژه در محلی که غذا سرو می گردد، جلوگیری شود.

نذری


15. در توزیع غذا از ظرف به ظرف کردن بی مورد آن خودداری و حتی الامکان در کوتاه ترین فاصله غذای تهیه شده به صورت گرم توزیع گردد.
16. استفاده از ظروف یک بارمصرف بهداشتی و مناسب نوع غذا (برای غذای گرم، نوع مات مناسب است) در توزیع غذا توصیه می شود.
17. برای توزیع چای حتی المقدور از لیوان های یکبار مصرف مات و نو استفاده شود.
18. در صورت استفاده از ظروف ملامین یا چند بار مصرف، مکانی برای شستشو و ضدعفونی آن برای هر نوبت استفاده، پیش بینی شود.
19. حتماً از سفره های یک بار مصرف برای سرو غذا استفاده و از راه رفتن افراد روی سفره در حین پذیرایی خودداری گردد.
20. پس از پذیرایی نسبت به جمع آوری و دفع مناسب زباله های تولید شده اقدام و از مردم خواسته شود از پراکندن ظروف یکبار مصرف در معابر خودداری نمایند. بدین منظور به تعداد کافی زباله دان تهیه و در اطراف محل توزیع غذا، قرار داده شود.
21. ایمنی مکان های تهیه و توزیع غذا و نیز محل های تجمع عزاداران را بررسی نماید. پله ها و نرده ها و سیستم های برق کشی روشنایی و گاز بخصوص محل های اتصالات آن ها مهمترین نقاط حادثه خیز می باشند. از بررسی و اطمینان از ایمن بودن آن ها غافل نشوید.

سبزیجات تازه مسلماً آلوده به عوامل بیماری زا هستند و لذا با توجه به محدودیت وقت، ازدحام و حجم بالای توزیع غذا از توزیع سبزی خودداری نمایند

22. تهیه و نصب تجهیزات اطفاء حریق به منظور کنترل و جلوگیری از آتش سوزی، احتمالی الزامی است. همچنین مکان را به جعبه کمک های اولیه نیز مجهز نمایند.
23.در مکان های تجمع عزاداران به ویژه اماکن سربسته ضمن نصب تابلوی منع مصرف دخانیات از استعمال سیگار جلوگیری نمایید.
24. ضمن توجه به رعایت نظافت و شستشوی مستمر سرویس های بهداشتی، نصب سیستم لوله کشی صابون مایع در آن ها صورت گیرد.
25. نظارت شود که ذبح و قربانی احشام در جلوی هیئت های عزاداری و یا تکایا و مساجد در محل های تعیین شده صورت گیرد. به گونه ای که از پراکنده شد ن خونابه و فضولات حیوانات در این مکان ها جلوگیری به عمل آید.

توصیه هایی به خانواده های محترم تهیه کننده یا توزیع کننده غذای نذری

1. رعایت شرایط سالم طبخ و توزیع بهداشتی مواد غذایی ضروری است.
2. از ظروف یک بار مصرف مات دارای پروانه ساخت از وزارت بهداشت، درمان استفاده نمایید و از ظروف نازک پلاستیکی یکبار مصرف و ظروف بازیافتی که رنگ کدر و بویی خاص دارند به دلیل سرطان زا بودن به هیچ وجه، استفاده ننمایید.
3. هنگام ذبح احشام میان دسته های عزاداری یا در محل تکایا و مساجد، محیط را آلوده نکنند و اگر توسط شهرداری ها مکان های خاصی برای ذبح در مسیر حرکت دسته ها یا نزدیک حسینیه ها و تکایا پیش بینی و آماده شده, از این مکان ها استفاده نمایند.

نذری

* ذبح در خیابان و در مسیر حرکت دسته ها، می تواند باعث "تب کریمه کنگو" که بیماری بسیار خطرناکی است، شده و قصاب و عزادارانی را که با گوشت تازه، خون و ترشحات آن برخورد کنند در معرض این بیماری قرار دهد.
* گوسفند باید در فضای بهداشتی با ها حضور دامپزشک ذبح شود و قصاب نیز با دستکش گوسفند را ذبح کنند تا به این بیماری مبتلا نشوند. عوامل ایجادکننده بیماری های سل و وبا، می توانند سالیان دراز در خاک و آب باقی بمانند. به لذا هر طریق ممکن است گوشت گوسفند ذبح شده در خیابان به آن ها آلوده می شود.
4. به دلیل انتقال بیماری های مشترک از طریق احشاء دام توصیه می شود در صورت ذبح دام در مسیرهای عبور، امعاء و احشا و فضولات در محل رها نشود. در این صورت قصاب و کمک های او سعی نمایند حداقل تماس با لاشه و ترشحات دام را داشته باشند.
5. خانواده ها از سالم بودن مواد غذایی نذورات خود اطمینان کامل حاصل نمایند. در صورت توزیع شیر حتی المقدور از شیرهای پاکتی استریلیزه یا نهایتاً پاستوریزه استفاده نمایید.
* از توزیع شیر خام که کمتر از 10 دقیقه جوشیده، بپرهیزید.


منبع: دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.