تبیان، دستیار زندگی

آرتروز کمر؛ این علائم را جدی بگیرید

آرتروز کمر بیش از هر چیز، به مهره های کمری واقع در انتهای ستون فقرات حمله می‌کند. علائم زیادی خبر از بروز این بیماری می‌دهند که باید نسبت به آنها هوشیار بود. در این مطلب به 6 علامت مشخص آرتروز کمر اشاره کرده و توصیه می‌کنیم با مشاهده آنها با پزشک متخصص مشورت کنید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 کمردرد

آرتروز کمر در ناحیه پایین ستون فقرات بروز می‌کند. این نوع آرتروز مانند آرتروز هر قسمت دیگری از بدن ناشی از پدیده تخریب مفصل است. در واقع غضروف آسیب‌پذیر شده و غشای سینوویال مفصل دچار التهاب می‌شود و ضخامت انتهاهای استخوان ها افزایش پیدا می‌کند.

بعد از 65 سالگی معمولا آرتروز کمر، مفاصل بین مهره ای پشتی را درگیر می‌کند. این نوع آرتروز در بیماران جوان تر بیشتر در ناحیه دیسک های بین مهره ای جا خوش می‌کند.

درد انتهای کمر که با راه رفتن تشدید می‌شود

بر اساس بررسی های محققان فرانسوی، 84 درصد آقایان و 74 درصد خانم‌های بالای 50 سال در عکس‌های رادیولوژی علائمی از آرتروز کمری را دارند. در واقع با در نظر گرفتن تعداد مفصل ها و فشردگی مهره‌های کمری، این میزان شیوع قابل فهم به نظر می‌رسد.

دردهای ناشی از این مشکل در اکثر موارد «دردهای مکانیکی» بوده و با راه رفتن تشدید می‌شود. ممکن است فردی بعد از یک کیلومتر دچار کمردرد شود و فرد دیگری با پنجاه متر پیاده روی نیز احساس درد کند. در این صورت بیمار باید به مدت چند دقیقه‌ای توقف کرده و دوباره مسیر خود را در پیش بگیرد.

دلیل آن چیست؟

مهره های کمری با ساخت استخوان اضافی نسبت به ضعف مفصل واکنش نشان می دهند و این مسئله باعث تنگی کانال نخاعی کمر شده و حرکت ستون فقرات را محدود می‌کند.  این مسئله نیز باعث ایجاد درد در این ناحیه خواهد شد.

دردهای ناگهانی بعد از تحرک بدنی

در این صورت درد در ناحیه انتهای کمر بسیار شدید است و بعد از هر نوع فعالیت بدنی، از بلند کردن اشیا گرفته تا حتی یک عطسه ساده، درد ناگهانی بروز می‌کند. این درد همچنین به پای بیمار سرایت می‌کند.

دلیل آن چیست؟

این درد از ضعف دیسک بین مهره ها که از حلقه فیبری غضروفی تشکیل شده ناشی می‌شود و بخشی از هسته ژلاتینی داخل دیسک بیرون می زند که به آن بیرون زدگی دیسک (فتق دیسک) گفته می‌شود.

این بیرون زدگی به ریشه های عصب سیاتیک فشار وارد می‌کند و ممکن است باعث بروز سیاتیک شده و یا به عصب کرورال فشار آورده و باعث بروز سیاتیک پا (جلوی ساق پا) می‌شود.

برخی افراد که از درد کمری رنج می‌برند، خمیده راه می‌روند، زیرا خم شدن با گشاد کردن کانال تنگ شده نخاعی باعث تسکین مفاصل کمری می‌شود

 

نیاز به خم کردن کمر

برخی افراد که از درد کمری رنج می‌برند، برای تسکین درد خود به سمت جلو خم می‌شوند. در واقع کمر خود را خم کرده و خمیده راه می‌روند. این افراد همچنین با دوچرخه سواری نیز تسکین پیدا می‌کنند و بر خلاف پیاده راه رفتن که باعث درد می‌شود، می‌توانند کیلومترها دوچرخه سواری کنند.

دلیل آن چیست؟

خم کردن پشت با گشاد کردن کانال تنگ شده نخاعی کمر باعث تسکین مفاصل کمری می‌شود. مشکل تنگی کانال نخاعی به دلایل متعددی بروز کرده و باعث کمردرد می‌شود. توجه داشته باشید ممکن است در مواردی علی رغم آسیب زیاد مفصل و غضروف، فرد هیچ دردی احساس نکند، ولی برخی بیماران با رادیوگرافی نسبتا طبیعی، دردهای شدیدی احساس کنند. لذا لازم است که این گونه دردها حتما توسط پزشک متخصص بررسی شود.

گزگز و درد پراکنده در پاها

درد آرتروز کمری در برخی مواقع انتشار یافته و به ران ها و پاها بویژه در حین راه رفتن منتقل می‌شود. این دردها با مور مور شدن و گزگز همراه است.

دلیل آن چیست؟

تنگی کانال نخاع باعث ایجاد فشردگی مسیر عصب سیاتیک یا عصب کرورال شده و باعث بروز درد می‌شود.

فلج یا ضعف (در موارد نادر)

عدم عملکرد درست دیسک های بین مهره ای می تواند باعث بروز فلج شود که در نتیجه  فشردگی عصب سیاتیک بروز می‌کند.

دلیل آن چیست؟

دردهای رادیکولار (دردهای مربوط به ریشه اعصاب مانند سیاتیک) می تواند باعث بروز بی حسی در اعضای تحتانی یا یک ضعف دائمی (پارالیز یا پارزی یا فلج ناقص) شود. این تغییرات معمولا بسیار دیر بروز می‌کنند و فلج کامل به ندرت پیش می آید. در صورت بروز این مشکل بیمار هرگز به صورت فلج شده از خواب بیدار نمی‌شود، بلکه تغییرات به کندی صورت گرفته و ضعف حاصل می‌شود.

احساس خشکی در کمر

در این صورت به نظر می رسد که حرکت ستون فقرات محدود شده است و بیمار به راحتی نمی تواند بدن خود را خم و راست کند.

دلیل آن چیست؟

آرتروز به واسطه استقرار خود در مفاصل و اثرات خود روی بافت های خارج و داخل مفصلی باعث بروز خشکی مفصلی می‌شود. این مسئله نیز به صورت کاهش انعطاف پذیری مفاصل خود را نشان می دهد. البته این پدیده یک واکنش طبیعی و محافظتی فیزیولوژیکی بدن است. به این صورت که بدن تحرک خود را از دست می دهد تا درد کمتر شود. عضلات نیز به دلیل چسبندگی و فیبروزه شدن، با کاهش انعطاف پذیری و کشسانی مواجه می‌شوند.


 

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.