تبیان، دستیار زندگی
دانش آموزان تصمیم گرفتند گلدانی طراحی کنند که نیاز به آبیاری مداوم توسط انسان نداشته باشد. آب به خاطر خاصیت مویینگی توانایی صعود برخلاف جاذبه زمین را دارد و این قانون بنای اصلی کار دانش آموزان بود....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گلدان خود ابیار

گلدان خود ابیار

یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: گلدان خود ابیار
نام ارائه دهنده/دهندگان: فاطمه اخوان
 زمینه و نوع پروژه: زیست_ کشاورزی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: اسلام

چکیده

دانش آموزان تصمیم گرفتند گلدانی طراحی کنند که نیاز به آبیاری مداوم توسط انسان نداشته باشد. آب به خاطر خاصیت مویینگی توانایی صعود برخلاف جاذبه زمین را دارد و این قانون بنای اصلی کار دانش آموزان بود.

گلدان خود ابیار

مقدمه

انسان در دوران زندگی خود می تواند از طبیعت استفاده کند. گیاهان و خاک از اجزای مهم طبیعت محسوب می شوند. گیاهان از منظر تولید اکسیژن و زیبایی و هم چنین اولین زنجیره غذایی حائز اهمیت هستند. انسان ها امروزه با توجه به زندگی ماشینی برای انس با طبیعت و تصفیه هوا از گیاهان نیز استفاده می کنند. گیاهان گروهی از موجودات زنده هستند که با توجه به تولید اکسیژن، جنبه های زیبایی شناسی و... دارای اهمیت می باشند.

گیاهان قادر به حرکت نبوده و مواد مورد نیاز خود را با کمک ریشه از خاک جذب می کنند. آب یکی از نیاز های اساسی گیاهان است. بنابراین دانش آموزان تصمیم گرفتند گلدانی طراحی کنند که نیاز به آبیاری مداوم توسط انسان نداشته باشد. آب به خاطر خاصیت مویینگی توانایی صعود برخلاف جاذبه زمین را دارد و این قانون بنای اصلی کار دانش آموزان بود.

ایده این طرح از طبیعت و حرکت آب در آوند ها گرفته شده است. هدف از ارائه این طرح صرفه جویی در مصرف آب و هم چنین عدم نیاز به آبیاری توسط انسان بود. گیاه به مقدار نیاز آب مصرف می کند و این امر کمک به رشد صحیح آن می کند گاهی با آبیاری زیاد گیاه پوسیده می شود این امر مانع پوسیدگی و از بین رفتن گیاه می شود.

در ضمن بعضی از گیاهان را نباید از قسمت بالای خاک آبیاری کرد و در این طرح این امر در نظر گرفته شده است. دانش آموزان در ابتدا به جمع آوری اطلاعات راجع به عوامل مورد نیاز برای رشد گیاه پرداخته و سپس جریان صعود آب در اوند ها را با نمونه دست ساز امتحان کردند.

گلدان خود ابیار

نخی را از داخل نی رد کرده و سپس در داخل لیوان یک بار مصرف آب قرارداده و یک بار آب را از داخل نی بالا کشیده و سپس آن را در لیوان یک بار مصرف سبکی قراردادند و انتهایش را پنبه گذاشتند. به علت جریان هوا پنبه خشک می شد و به خاطر خاصیت مویینگی دائما آب به سمت بالا هدایت شد. 5 روز این آزمایش تکرارشد. برای مرحله بعد مقداری خاک به جای پنبه در لیوان ریختند و مشاهده کردند خاک هم مرطوب باقی ماند. بنابراین از این ایده جهت آبیاری گل ها استفاده کردند.
  
مهارت های کسب شده
1. چگونگی تفکر طراحی
2. چگونی پژوهش و استخراج مطالب
3. آشنایی با استاندارهای طراحی و نحوه ارائه ایده در گام های اولیه و نهایی
4. آشنایی با روش های ایده یابی
5. آشنایی با نگارش مقاله

بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: مهدی رحمانی،تنظیم: نیلوفر یاقوتی