تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از این پژوهش بررسی کارکرد تکنیک های عملیات روانی در حوزه خبر در سه فرایند ذهنی اثرگذاری، گستردگی و مدت اثر تبلیغ می باشد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کاربرد های تکنیک های عملیات روانی در حوزه تبلیغات

کاربرد های تکنیک های عملیات روانی در حوزه تبلیغات

یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: کاربرد های تکنیک های عملیات روانی در حوزه تبلیغات
نام ارائه دهنده/دهندگان: ارشیا عرفاتی
 زمینه و نوع پروژه: روان شناسی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: دبیرستان دوره اول اسلام

چکیده

هدف دانش آموزان از این پژوهش بررسی کارکرد تکنیک های عملیات روانی در حوزه خبر در سه فرایند ذهنی اثرگذاری، گستردگی و مدت اثر تبلیغ می باشد.

مقدمه

درجهان پیرامون ما کالای مصرفی بیش از هر شیء دیگری می خواهد با ما رابطه ذهنی برقرار کند. یعنی چرخه اقتصادی مبتنی بر تولید انبوه، همزمان که باید مسیر تولید را برای درآمد بیشتر توسعه ببخشد، باید فکری نیز به حال نظام تقاضا کند تا بسترهای لازم برای توسعه تولید و عرضه، همواره فراهم باشد.

در این میان تبلیغات مهمترین دستاویز نظام تولیدی برای ایجاد این هدف است. جهان پیرامون ما همزمان با حجم بسیار زیادی از کالاهای مصرفی و تبلیغات متعدد این کالاها مواجه است.

تولید روز افزون کالاهای صنعتی و رقابتی که هر روز فشرده تر می شود نیاز به تبلیغ را روز به روز افزون تر می کند. از این منظر، هر روز تکنیک هایی پیچیده تر برای درگیر نمودن ذهن مخاطب در عرصه تبلیغ، به وجود می آید. استفاده از تکنیک های عملیات روانی در حوزه خبر، که سابقه بیشتری نسبت به حوزه تبلیغات دارد، کاربردی روزافزون در این عرصه دارد. هدف از این پژوهش بازیابی این تکنیک ها در حوزه تبلیغات می باشد.

کاربرد های تکنیک های عملیات روانی در حوزه تبلیغات

با نگاهی ساده به برنامه روزانه صدا و سیما دانش آموزان دریافتند بخش عمده ای از زمان پخش برنامه ها به تبلیغات اختصاص دارد. کافیست با اطلاع از هزینه های پخش تبلیغ در تلویزیون، این سوال در ذهن تداعی می گردد که برای چه شرکت ها این همه پول برای تبلیغات می دهند؟ آیا این تبلیغات تاثیر گذاراند؟ چگونه می توان تبلیغی تاثیر گذار داشت؟ این تاثیر گذاری به چه قیمتی برای فرهنگ ما تمام خواهد شد؟

هدف دانش آموزان از این پژوهش بررسی کارکرد تکنیک های عملیات روانی در حوزه خبر در سه فرایند ذهنی اثرگذاری، گستردگی و مدت اثر تبلیغ می باشد. در این تحقیق مقصود از اثر گذاری، مقدار جلب توجه مخاطب به پیگیری پیام رسانی تبلیغ، از طریق ایجاد کنجکاوی، تعلیق و همذات پنداری می باشد.

مفهوم گستردگی تبلیغ اشاره به جذب حداکثری مخاطب از رده های سنی متفاوت و سبک های زندگی گوناگون می باشد؛ در نهایت مدت اثر تبلیغ اشاره به مدت زمان ماندگاری پیام در ذهن مخاطب دارد. در این پروژه دانش آموزان با بررسی تکنیک های: واژه های همسنخ، انتخاب تیتر، آهنگ و ضرب آهنگ گزارش، همنشینی و مفروض انگاری به بیان مثال هایی در تبلیغات صدا و سیما پرداخته و با آشکار سازی این تکنیک ها و جایگاه کاربرد آن ها، کارکرد این تکنیک ها را در سه فرایند ذهنی، اثرگذاری و گستردگی و مدت اثر تبلیغ بررسی کردند.

به منظور تکمیل پژوهش با کمک آزمون لیکرت، نگرش پاسخ دهندگان در زمینه سه متغیر پژوهش، شامل فرایندهای ذهنی اثر گذاری، گستردگی و مدّت اثر تبلیغ مورد بررسی قرار گرفت.
 
مهارت های کسب شده
1. چگونگی تفکر طراحی
2. چگونی پژوهش و استخراج مطالب
3. آشنایی با استاندارهای طراحی و نحوه ارائه ایده در گام های اولیه و نهایی
4. آشنایی با روش های ایده یابی
5. آشنایی با نگارش مقاله

بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه:مهدی رحمانی، تنظیم:نیلوفر یاقوتی