تبیان، دستیار زندگی
خداوند متعال به دنبال عمل احسن است. اگر با اعتقاد در محضر قرآن باشیم، با اعتقاد یاد بگیریم، بخوانیم، حفظ کنیم و آموزش دهیم، می توانیم جامعه را از بسیاری از مشکلات و معضلاتی که در آن وجود دارد، نجات دهیم
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حافظان و قاریان؛ سزاوارترین گروه برای ادای حق تلاوت قرآن هستند

تلاوت قرآن

تبیان به نقل از گزارش خبرگزاری مهر، عباس سلیمی، پیشکسوت قرآنی کشور روز ۲۸ مردادماه در همایش حافظان کل قرآن کریم استان اردبیل با اشاره به خاطره تاریخی روز ۲۸ مردادماه، سالروز کودتای آمریکایی اظهار کرد: از همین تاریخ است که سند دشمنی آمریکا با ملت بزرگوار قرآنی ما تثبیت شد و این دشمنی هنوز نیز ادامه دارد.

وی ادامه داد: البته بنده خود در این زمینه، اعتقادی دارم که می خواهم هم اکنون با شما خوبان قرآنی چک کنم و ببینم که اگر اشتباه بود آن را درست کنم. بنده معتقدم که به استناد یکی از آیات قرآن کریم، ما هرگز با آمریکا و اسرائیل به صلح و سازش نخواهیم رسید.

سلیمی با اشاره به اینکه حتی در اوج خوش بینی هایی که جلسات سوپر دیپلماتیک برگزار می شد نیز من باز این ذهنیت را داشتم و حتی برخی مواقع به خود می گفتم که شاید این امر ناشی از بدبینی من باشد، تصریح کرد: با تمام این برنامه ها، بعدها در جریانات دبه درآوردن آمریکایی ها مشخص شد که همان ذهنیت درست قرآنی ما تأیید شده است و نمی شود که قرآن کریم نستجیربالله، خلاف بگوید.

پیشکسوت قرآنی کشور در ادامه با اشاره به آیه ای و فرمایشی که خداوند متعال به پیامبر(صلی الله و علیه وآله) در این آیه دارد، ادامه داد: خداوند در قرآن کریم فرموده «وَلَنْ تَرْضَی عَنْکَ الْیَهُودُ وَلَا النَّصَارَی حَتَّی تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَی اللَّهِ هُوَ الْهُدَی وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِی جَاءَکَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَکَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِیٍّ وَلَا نَصِیرٍ»، «و هرگز یهودیان و ترسایان از تو راضی نمی شوند، مگر آنکه از کیش آنان پیروی کنی، بگو در حقیقت تنها هدایت خداست که هدایت(واقعی) است و چنانچه پس از آن علمی که تو را حاصل شد باز از هوس های آنان پیروی کنی در برابر خدا سرور و یاوری نخواهی داشت». این آیه در حقیقت از آیات سیاست بین الملل است.

وی در ادامه با اشاره به کلمه «لن» در این آیه، اظهار کرد: از نظر ادبیات عرب، کلمه «لن» از اداتی است که نفی ابد می کند، یعنی اول کار، خیال انسان را راحت می کند که هرگز و ابداً یهود و نصارا یعنی یهودی که سمبلش امروز اسرائیل غاصب و نصارایی که سمبلش آمریکای جنایتکار است از تو راضی نخواهند شد.

سلیمی با اشاره به جنایت های آمریکا در دشمنی با ملت ایران افزود: این آمریکا، همان آمریکایی است که بیش از ۲۲۰ هزار نفر از جوانان ما را به خاک و خون کشید، همان آمریکایی که به اشاره او بیش از ۵۰۰ هزار نفر از جوانان ما از نعمت سلامتی محروم شدند، همان آمریکایی که به فرمان او بیش از ۴۸ هزار نفر از جوانان ما بهترین سال های عمر خود را در زندان به سر بردند و برخی از ایشان، مانند حافظ کل قرآن، سرلشکر حسین لشکری، ۱۸ سال را در اسارت به سر برد که بنابر تعریف خود این آزاده سرافراز، حدود ۹ سال از این ۱۸ سال را در یک سلول انفرادی سپری کرد.

منظور از ادای حق تلاوت قرآن چیست؟ که پیامبر(صلی الله و علیه وآله) فرمودند این است که کسی که قرآن را می خواند، مو به مو از دستورات آن اطاعت عملی کند، یعنی اگر قرآن به مردان مسلمان و باایمان می گوید «قُلْ لِلْمُوْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ؛ ای پیامبر! به مردان باایمان امت خود بگو چشم خود را از نگاه ناروا به نامحرم فرو پوشانند» که البته این آیه برای بانوان باایمان نیز وجود دارد.

وی با بیان اینکه مسبب همه این ها آمریکا و اسرائیل جنایتکار هستند، گفت: حافظ و قاری قرآن، هنرش فقط این نیست که سه خط قرآن را یک نفس بخواند و مقامات و نغمات را هم به اصطلاح پیدا کند و جایزه بگیرد و .... امام صادق(علیه السلام) در رابطه با جایگاه حافظان فرموده اند که حافظان، عامل به قرآن کسانی هستند که به قرآن عمل کنند و بدانند در چه جایگاه و قله ای هستند که اگر این گونه به قرآن نگاه کردیم، جایگاه ما آنجا خواهد بود که پیامبر(صلی الله و علیه وآله) برای شما حمله قرآن توصیف می کند.

پیشکسوت قرآنی کشور ادامه داد: خداوند، روح پرفتوح همه شهیدان بزرگوار و همه کسانی که برای این سرزمین از جان، جوانی و مال خود گذشتند را با اولیاء و شهدای کربلا محشور کند و به ما و نیز همه جوانان ما این توفیق را بدهد که این خاطرات تاریخی را به فراموشی نسپاریم. همیشه بدانید که در ایام مختلف، همان آمریکایی که در ۲۸ مرداد این جنایت را کرد، همان آمریکایی است که به ناو هواپیمابر خود در خلیج فارس دستور داد تا هواپیمای مسافربری بی دفاع را با بیش از ۳۰۰ نفر مسافر بی گناه با دو فروند موشک زمین به هوا پودر کند.

سلیمی با اشاره به اینکه وقتی قرآن را می خوانیم، نباید سرسری به آیات نگاه کنیم، افزود: از جمله تأملاتی که رهبر معظم انقلاب در فرمایشات خود بیان فرمودند نیز همین است که سرسری به آیات قرآن نگاه نکنیم. هم اکنون دوره نوجوانی و جوانی که شما در آن هستید، فرصت خوبی است که انس و تعامل خود را با قرآن سازماندهی و مدیریت کرده و به گونه ای به قرآن نگاه کنید که در آن جایگاهی که امام صادق(علیه السلام) فرمودند، قرار بگیرید.

وی در ادامه با بیان اینکه اگر با این اوصاف جزء حمله قرآن شدید، پیامبر(صلی الله و علیه وآله) می فرمایند «انَّ اَکْرَمَ العِبادِ إلَی اللهِ بَعْدَ الاَنبیاءِ العُلَماءُ ثُمّ حَمَلَةُ القُرآن؛ بلند مرتبه ترین بندگان نزد خدا، اول پیامبران، سپس، علمای دین و سپس، حمله قرآن هستند»، افزود: حمله قرآن کیست؟ کسی است که در یک تعریف بسیار کوتاه اما جامع، قرآنی بیندیشد، قرآنی سخن بگوید و قرآنی عمل کند.

این پیشکسوت قرآنی کشور در ادامه گفت: چنین کسی به ضمانت پیامبر(صلی الله و علیه وآله) چهار امتیاز از سوی خداوند دارد که «یَخْرُجونَ مِن الدُّنیا کَما یَخْرُجُ الاَنبیاء وَ یَحْشُرونَ مِنْ قُبُورِهِم مَعَ الاَنبیاءِ و یَمُرُّونَ عَلی الصِّراط مَعَ الاَنبیاءِ و یَأخُذونَ ثوابَ الاَنبیاء. فَطوبی لِطالب العِلْمِ و حامِلِ القرآنِ ممّا لَهُم عِندَ اللهِ مِن الکرامَةِ وَ الشَّرَفِ؛ مانند انبیاء از دنیا می روند، همراه انبیاء از قبرهایشان خارج می شوند، به همراه انبیاء از صراط می گذرند و ثواب انبیاء را می برند. پس خوشا به حال پوینده راه علم و حافظ قرآن به سبب کرامت و شرافتی که نزد خدا دارند».

وی در ادامه با بیان اینکه قدر این جایگاه را بدانید و اگر شاکر باشید، خداوند بزرگ بر اساس وعده ای که داده «لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ» نعمت خود را افزون خواهد کرد، تصریح کرد: اگر این نعمت را ناسپاسی کنیم، خداوند آن را از ما می گیرد و بوده اند کسانی که خداوند این نعمت را به ایشان داده و قدر ندانستند و نعمت را از ایشان گرفته است.

سلیمی در ادامه با اشاره به فرمایشی از پیامبر اکرم(صلی الله و علیه وآله) که به ویژه برای حافظان قرآن به مراتب مفیدتر است و در کنزالعمال آمده، اظهار کرد: پیامبر اکرم(صلی الله و علیه وآله) می فرمایند «از شرکت در مجالس گناه، دوری کنید، زیرا گناه و لهو باعث می شود که انسان، محفوظات قرآنی خود را فراموش کند».

از جمله تأملاتی که رهبر معظم انقلاب در فرمایشات خود بیان فرمودند نیز همین است که سرسری به آیات قرآن نگاه نکنیم. هم اکنون دوره نوجوانی و جوانی که شما در آن هستید، فرصت خوبی است که انس و تعامل خود را با قرآن سازماندهی و مدیریت کرده و به گونه ای به قرآن نگاه کنید که در آن جایگاهی که امام صادق(علیه السلام) فرمودند، قرار بگیرید.

وی با بیان اینکه برخی مواقع خداوند متعال به انسان هشدار می دهد، ادامه داد: برای مثال یک سوره را انسان کاملاً بر آن مسلط است که برخی مواقع حتی بدون توجه صحیح می خواند، اما اگر انسان حدود الهی را نادیده بگیرد، همین را نیز فراموش می کند و درست بر سر آسان ترین واژه ها مشکل پیدا می کند.

این پیشکسوت قرآنی کشور با بیان اینکه حافظ قرآن باید متوکل به خدا و توجهش به سمت خدا باشد، ادامه داد: حافظ قرآن باید خواندنش برای خدا باشد و واقعاً دنبال شهرت و عنوان، مادیات و دنیا نباشد، چون اولاً که اگر اینطور باشد، اکثر مواقع آن را به دست نمی آورد و در آینده نیز حتی اگر بر فرض، این مادیات را به دست آورد، حتماً در دنیا از دست می دهد یعنی هیچ مقامی نمی ماند و در روایت نیز داریم که به دنبال دنیا ندوید، چون این دنیا به کسی وفا نمی کند و اگر هم دنیا بماند، تو نمی مانی.

سلیمی با بیان اینکه اگر واقعاً یک حافظ قرآن، عامل به قرآن باشد، به جایگاهی می رسد که بزرگان آن را مطرح کرده اند، گفت: پیامبر(صلی الله و علیه وآله) در فرمایشات خود می فرمایند «ال القرآن ال آلله؛ اهالی قرآن، خانواده خدا هستند». البته ماندن در این خانواده شرایطی دارد که حافظ و قاری قرآن باید چند سؤال از خود کند و ببییند که آیا در جایگاه اکرم العباد هست یا نه و بهترین کسی نیز که در مورد ما می تواند قضاوت کند، خودمان هستیم. این سؤالات این است که آیا ما حق تلاوت را ادا می کنیم؟، آیا مؤدب به آیات قرآن هستیم؟، آیا در جامعه، مردم ما را حقیقتاً قرآنی می دانند؟، آیا ما قرآن را باور داریم؟ و آیا در قیامت، قرآن با ما سخن می گوید و از ما شفاعت می کند؟

وی با بیان اینکه اگر پاسخ به این سؤالات، منفی باشد، باید فکری برای خود کنیم و اگر پاسخ مثبت بود، خوشا به سعادتمان، تصریح کرد: قاری و حافظ قرآن در بایسته های اخلاقی خود باید چند کار انجام دهد که اگر این چند کار را خلاصه کنیم و به ما بگویند این کارها را در یک عنوان بگوئید، می گوئیم: ادای حق تلاوت قرآن که این عنوان از یکی از آیات قرآن گرفته شده است «الَّذِینَ آتَیْنَاهُمُ الْکِتَابَ یَتْلُونَهُ حَقَّ تِلَاوَتِهِ».

سلیمی در ادامه سخنان خود افزود: از پیامبر(صلی الله و علیه وآله) پرسیدند که منظور از ادای حق تلاوت قرآن چیست؟ که پیامبر(صلی الله و علیه وآله) فرمودند این است که کسی که قرآن را می خواند، مو به مو از دستورات آن اطاعت عملی کند، یعنی اگر قرآن به مردان مسلمان و باایمان می گوید «قُلْ لِلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ؛ ای پیامبر! به مردان باایمان امت خود بگو چشم خود را از نگاه ناروا به نامحرم فرو پوشانند» که البته این آیه برای بانوان باایمان نیز وجود دارد. آیا واقعاً این کار را می کنند؟

وی ادامه داد: ادای حق تلاوت قرآن، یعنی عمل کردن به قرآن، ادای حق تلاوت قرآن یعنی اینکه اگر قرآن می فرماید «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِیدًا»، «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَکُونُوا مَعَ الصَّادِقِینَ»، «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثِیرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا یَغْتَبْ بَعْضُکُمْ»، «لا تأکل الربا» «ویل للمطففین»، «وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» و آیات فراوان دیگری که در این زمینه وجود دارد، به این آیات عمل کنیم، هم اکنون ده ها و صدها هزار نفر به خاطر نزاع و قتل و ... در زندان ها نبودند، پس حق تلاوت قرآن را ادا نکردیم.

سلیمی با بیان اینکه سزاوارترین گروهی که باید حق تلاوت قرآن را ادا کنند، حافظان و قاریان قرآن هستند، ادامه داد: اگر این کار را کردیم، آن وقت جامعه ما رنگ بهشتی پیدا می کند. همچنین، از دیگر نکاتی که امروز حافظان قرآن اعم از بانوان و آقایان باید انجام دهند، تعمیق باورهای دینی و باورهای انقلابی در نسل جوان و نوجوان است. تمام شبکه های مجازی منحرف، کمر به نابودی نسل آینده ما بسته اند و هیچ کدام، قربة الی الله وارد این میدان نشده اند، هیچ کدام نیامده اند تا نماز شب را ترویج کنند و هیچ کدام نیامده اند تا سیره نبوی را تبلیغ کنند. البته هیچ قدرتی نیز نمی تواند نسل جوان و نوجوان را از دسترسی به فن آوری ارتباطات منع کند. پس باید کاری کنیم که جوان و نوجوان خود به عمق آیه «أَلَمْ یَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ یَرَی» پی ببرد.

این پیشکسوت قرآنی کشور با بیان اینکه حافظ و قاری قرآنی هنرمند است که به جوان و نوجوان امروزی ما تفهیم کند که هر کجا که باشی خدا با توست و تو را می بیند، ادامه داد: ما زمانی می توانیم این نسل جوان را برای مأموریت های سنگین آینده در برابر این همه دشمنان منطقه ای و بین المللی آماده کنیم که بتوانیم به ایشان بفهمانیم که خدا در هر حال ناظر بر شماست. «إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلَیْکُمْ رَقِیبًا»، زمانی می توانیم به افراد یاد بدهیم که مراقب زبان خود باشند و هر حرف و شایعه و ... را در جامعه نشنوند که جان او باور کند که طبق آیات قرآن هیچ کلامی از میان دو لب شما خارج نمی شود، الا اینکه فرشته ای مراقب و آماده به ثبت آن را یادداشت کند.

سلیمی در ادامه با اشاره به اینکه یکی از منویات درجه یک سازمان دارالقرآن این است که حافظان قرآن در صدر مأموریت های خود توسعه آموزش حفظ، قرائت و مفاهیم قرآن را دنبال کنند، اظهار کرد: البته این امر طوری نباشد که حافظان قرآن به دنبال این باشند که کلاسشان، اسم و رسم و چند صد شاگرد داشته باشد. زمانی ممکن است که انسان چهار شاگرد داشته باشد که حتی اگر یک نفر از این ها اصلاح شود، به اندازه ۱۰ لشکر کار می کند.

خداوند متعال به دنبال عمل احسن است. اگر با اعتقاد در محضر قرآن باشیم، با اعتقاد یاد بگیریم، بخوانیم، حفظ کنیم و آموزش دهیم، می توانیم جامعه را از بسیاری از مشکلات و معضلاتی که در آن وجود دارد، نجات دهیم

وی با بیان اینکه در معارف اسلامی اصلی داریم با عنوان اصل تقدم کیفیت بر کمیت، تصریح کرد: اگر کسی جلسه ای داشته باشد و حتی هزار نفر نیز در آن آموزش ببینند و رتبه بیاورند و ... اما هیچ کدام در جامعه عامل به قرآن نباشند و جامعه به آن ها افتخار نکند، این نتیجه خوبی نیست و به جای این اگر یک نفر شاگرد داشته باشیم که در هیچ مسابقه ای عنوان نیاورد و جایزه نگیرد، اما مردم وقتی او را می بینند بگویند که این محصول و خروجی قرآن است، در این صورت فعالیت ما نتیجه مطلوب را داشته است.

پیشکسوت قرآنی کشور با اشاره به آیه دوم سوره مبارکه ملک «الَّذِی خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَیَاةَ لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ الْعَزِیزُ الْغَفُورُ» اظهار کرد: خداوند متعال به دنبال عمل احسن است. اگر با اعتقاد در محضر قرآن باشیم، با اعتقاد یاد بگیریم، بخوانیم، حفظ کنیم و آموزش دهیم، می توانیم جامعه را از بسیاری از مشکلات و معضلاتی که در آن وجود دارد، نجات دهیم. برای مثال، زمانی می توانیم بگوئیم حافظان و قاریان به وظایف خود عمل کردند که قوه قضائیه اعلام کند که جرایم در سطح جامعه چندین درصد کاهش پیدا کرده، نه افزایش؛ زمانی می توانیم بگوئیم که جامعه قرآنی به وظایف خود عمل کرده است که ۱۶ میلیون پرونده در قوه قضائیه به حداقل برسد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه امیدواریم جامعه حافظان قرآن در استان اردبیل با موفقیت هایی بیش از گذشته بتواند در راستای تربیت نسل جوان و توسعه کلاس های آموزشی گام بردارد، گفت: جامعه قرآنی باید به این فرمایش امام صادق(علیه السلام) توجه کند که خدا از شما قرآنیان انتظار ویژه دارد که از بقیه ندارد.

سلیمی در پایان تصریح کرد: جامعه قرآنی باید بیان امام صادق(علیه السلام) را به شقرانی که از اصحاب ایشان بود، چراغ راه خود قرار دهد که امام(علیه السلام) به وی فرمود «کار خوب از هر کسی سر بزند، زیباست، اما اگر تو کار خوب انجام دهی، زیباتر است؛ چرا که منتسب به ما هستی و کار بد از هر کسی که سر بزند، زشت است، اما اگر از تو صورت گیرد، زشت تر است که منتسب به ما هستی»


منبع:
خبرگزاری مهر

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .