تبیان، دستیار زندگی
برخلاف انتظار و پیش بینی مصدق، هرچند هریمن به عنوان واسطه از طرف آمریكا به ایران آمده بود ولی در حقیقت ماموریت او اعمال فشار سیاسی بر ایران بود. نهایتا هریمن، تلاش ایران برای ملی كردن نفت را مصادره نامید و پاسخ اعتماد مصدق را اینگونه داد: «نظر دولت من ای
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سلسله بدعهدی های آمریكا به مصدق

برخلاف انتظار و پیش بینی مصدق، هرچند هریمن به عنوان واسطه از طرف آمریكا به ایران آمده بود ولی در حقیقت ماموریت او اعمال فشار سیاسی بر ایران بود. نهایتا هریمن، تلاش ایران برای ملی كردن نفت را "مصادره" نامید و پاسخ اعتماد مصدق را اینگونه داد: «نظر دولت من این است كه قبضه مایملك یك شركت خارجی به وسیله دولتی، بدون پرداخت غرامت فوری و مكفی و موثر و یا دادن ترتیبی كه مرضی الطرفین بوده باشد، بایستی مصادره نامیده شود، نه ملی شدن.»

بخش تاریخ ایران و جهان تبیان
سلسله بدعهدی‌های آمریكا به مصدق

اگرچه مصدق به كاخ سفید اعتماد داشت و از همان نخستین روزهای تاسیس جبهه ملی، هفته ای یك شب با "ویلز"، مستشار سفارت آمریكا و دكتر "گرنی" و "ویشر" از اعضای سفارت، دیدار می كرد؛ اما در نهایت آمریكایی ها با بدعهدی به او، نه تنها باعث سقوط وی شدند بلكه غارت منابع ملی ایران را نیز آغاز كردند. البته كودتای 28 مرداد و آنچه كه در پی آن رخ داد، پایان كار نبود و علاوه بر این مورد، تاریخ ایران و جهان بارها و بارها شاهد "بدعهدی آمریكا" بوده است.

بعد از پایان جنگ دوم جهانی و دوچندان شدن اهمیت نفت در مناسبات بین المللی، كنترل منابع نفتی به اساسی ترین دغدغه آمریكایی ها بدل شد به گونه ای كه این كشور تسلط بر این منابع را به عنوان بخشی از استراتژی امنیت ملی خود در پیش گرفت.

در این بین، ایران كه به عنوان یكی از مناطق نفت خیز منطقه غرب آسیا شناخته می شد،  جایگاه ویژه ای در مناسبات نفتی جهان داشت و جلب اعتماد ایرانیان می توانست به رسیدن آمریكا به اهداف مورد نظرش كمك فراوانی كند. از این رو بود كه در جریان ملی كردن نفت ایران، آمریكا خود را وارد ماجرا كرد و به دنبال تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت، رفتاری دوگانه نسبت به ایران در پیش گرفت و با بدعهدی به مصدق و ساقط كردن او در كودتای 28 مرداد، در نهایت به اهداف مورد نظر خود رسید.

فعالیت های آمریكا در طول نهضت ملی كردن نفت، مملو از تناقض بود. از یك سو "دین آچسن"، وزیر امور خارجه آمریكا رسما ملی شدن صنعت نفت ایران را مورد حمایت قرار می داد و می گفت: «ما حق دولت های مستقل و آزاد را برای ملی كردن نفت خود به رسمیت می شناسیم» و از سوی دیگر سفیر خود در تهران به نام "لوی گریدی" را كه گفته می شد روابط نزدیكی با مصدق دارد با پیشنهاد انگلیسی ها  بركنار كرده و "لوی هندرسن" را جایگزین وی كرد. "گریدی" در مصاحبه های خود، جنبش ملی كردن نفت را "یك جنبش میهن پرستانه" نامیده و از آن به عنوان "یك حركت استقلال طلبانه" یاد كرده بود.

علاوه بر این، آمریكائیان در محافل سیاسی گوناگون اظهار می كردند كه ایران در قضیه نفت، مورد ظلم انگلیس واقع شده است. در دی ماه 29، "ماركس تورنبرگ" رئیس موسسه مشاوران ماوراءبحار آمریكا ضمن مصاحبه ای در حمایت از حق قانونی ایران در مسئله نفت گفت: «شركت نفت ایران و انگلیس حقوق قانونی ایران را نمی پردازد و بنابراین مسئول قسمت عمده نارضایتی هایی است كه درحال حاضر درباره نفت و عدم ثبات اقتصادی كشور ایجاد شده است.» نظیر همین مطالب را "جورج مك گی"، معاون وزارت خارجه آمریكا نیز به زبان رانده بود. این حمایت آمریكائیان از ایران حتی خشم انگلیسی ها را نیز برانگیخت به طوری كه "هربرت موریسون" وزیر خارجه انگلیس پس از شنیدن این اظهارات به واشنگتن اعتراض رسمی كرد.

با اوج گرفتن مسائل مربوط به نفت ایران، آمریكا تلاش  كرد تا خود را به عنوان یك میانجی معرفی كند. از این رو "ترومن"، رئیس جمهور آمریكا "اورل هریمن" را در تیرماه 1330 به تهران اعزام كرد؛ هریمن بلافاصله به دیدار مصدق رفت. مصدق خود در این باره در جلسه 17 شهریور همان سال در مجلس شورای ملی، سخنانی به زبان راند كه نشانگر اعتماد كامل او به آمریكا بود. وی رئیس جمهور آمریكا را با لفظ "حضرت ترومن" یاد كرده و گفت: «حضرت ترومن، رئیس جمهور آمریكا، پیامی به من دادند و مرقوم فرمودند كه جناب آقای هریمن را برای ارتباط بین ایران و انگلیس روانه كنند؛ من به این پیام حضرت ترومن جواب مثبت دادم و می دانستم كه هریمن یك شخصی است كه هرگز نمی خواهد كه شخصیت خود را از بین ببرد.»

برخلاف انتظار و پیش بینی مصدق، هرچند هریمن به عنوان واسطه از طرف آمریكا به ایران آمده بود ولی در حقیقت ماموریت او اعمال فشار سیاسی بر ایران بود. نهایتا هریمن، تلاش ایران برای ملی كردن نفت را "مصادره" نامید و پاسخ اعتماد مصدق را اینگونه داد: «نظر دولت من این است كه قبضه مایملك یك شركت خارجی به وسیله دولتی، بدون پرداخت غرامت فوری و مكفی و موثر و یا دادن ترتیبی كه مرضی الطرفین بوده باشد، بایستی مصادره نامیده شود، نه ملی شدن.»

با پیچیده شدن مسائل مربوط به نفت ایران، مصدق گمان می كرد كه سفرش به آمریكا باعث خواهد شد تا این مسائل به خوشی پایان گیرد اما اقامت طولانی مدت او در آمریكا هیچ نتیجه مثبتی به همراه نداشت به گونه ای كه خود مصدق نیز در نامه ای كه هنگام ترك آمریكا به ترومن نوشت به "بی نتیجه بودن این سفر" اعتراف كرد.

مصدق در 7 خرداد 32، یعنی دو ماه و بیست روز پیش از آنكه با كودتای مشترك آمریكا و انگلیس سقوط كند، به "آیزنهاور" نامه نوشت و از آمریكا درخواست وام كرد. در بخشی از این نامه، مصدق با لحنی آمیخته از خواهش نوشته بود: «ملت ایران امیدوار است كه با مساعدت و همراهی دولت آمریكا موانعی كه در راه فروش نفت ایجاد شده برطرف شود و چنانچه رفع موانع مزبور برای آن دولت مقدور نیست كمك های اقتصادی موثری فرمایند تا ایران بتواند از سایر منابع خود استفاده كند. در خاتمه توجه موافق و اثربخش آن حضرت را به وضع خطرناك فعلی ایران جلب نموده و یقین دارم كه تمام نكات این پیام را با اهمیتی كه شایسته است تلقی خواهند فرمود.» [5] رئیس جمهور آمریكا پس از یك ماه تاخیر درحالی كه مصدق را "تنها امید غرب در ایران" می خواند، به درخواست وی پاسخ منفی داد. این در حالی بود كه "مك گی" معاون وزارت خارجه، به نمایندگی از آمریكا قول پرداخت یك وام 120 میلیون دلاری را به مصدق داده بود.

بدعهدی آمریكا به مصدق زمانی بیشتر نمایان شد كه پس از سقوط دولت وی، با دستور آیزنهاور در 5 سپتامبر 1953/ 14 شهریور 1332 و تنها 17 روز پس از سقوط مصدق، ایالت متحده به عنوان كمك فوری، مبلغ 45 میلیون دلار در اختیار دولت فضل الله زاهدی قرار داد. این در حالی بود كه آیزنهاور در مقابل درخواست مصدق متذكر شده بود كه حق "واگذاری پول مردم آمریكا" به ایران را ندارد.

در حالی كه مصدق بر اعتماد به آمریكا اصرار می كرد، "آیت الله كاشانی" كاملا به بدعهدی آمریكا واقف بود و در مصاحبه  با خبرنگار آمریكایی "آژانس انترنشنال" به درستی اظهار داشته بود كه «آمریكا تا به حال آنچه وعده به ایران داده است انجام نداده...»

از همین رو بود كه "هندرسن" سفیر آمریكا در ایران به وزارت امور خارجه آمریكا گزارش داد: مصدق با تمام شرایط آمریكا موافق است و «فقط یك عامل مزاحم در این جریان مداخله كرده و مانع از حل قضیه نفت به نفع آمریكا شده است. این عامل مزاحم كه مانع تسلیم ایران به نظریات بانك بین المللی و ادامه همكاری بین ایران و آمریكا شده، آیت الله كاشانی است.» هندرسن همچنین اظهار كرده بود كه «آیت الله كاشانی برای منافع آمریكا و دول غرب در ایران عنصر خطرناكی است.»

لوی هندرسن: مصدق مایل به حل مسئله نفت با آمریكا است ولی آیت الله كاشانی نمی گذارد.

علاوه بر این، آیت الله كاشانی در قسمتی از نامه خود كه یك روز قبل از كودتای 28 مرداد به مصدق نوشت، به اعتماد بی جای وی به واشنگتن اشاره كرد و نتیجه این اعتماد را چیزی جز غارت نفت ایران توسط آمریكا ندانست. در بخشی از این نامه آمده بود: «همانطور كه در آخرین ملاقاتم در دزاشیب به شما گفتم و به هندرسن هم گوشزد كردم كه آمریكا ما را در گرفتن نفت از انگلیسی ها كمك كرد و حالا به صورت ملی و دنیاپسندی می خواهد به دست جنابعالی این ثروت ما را به چنگ آورد.»

كودتای 28 مرداد؛ پاسخ آمریكا به اعتماد مصدق

عملیات كودتای آمریكایی-انگلیسی در واپسین روزهای مرداد 32 به مرحله اجرا درآمد اما در نخستین گام به شكست انجامید. بدین ترتیب، كودتای ناكام 25 مرداد، محمدرضا پهلوی را از ایران به بغداد و سپس رم فراری داد. براساس شواهد موجود، در شرایطی كه كودتا لو رفته بود و دست رژیم پهلوی و همكاران خارجی آن رو شده بود، مصدق همچنان بر اعتماد به آمریكایی ها اصرار می كرد.

روز 27 مرداد، درست یك روز قبل از كودتا، هندرسن به ملاقات مصدق رفت و از رفتار مردم ایران با آمریكایی ها سخن گفت و مصدق را تهدید كرد چنانچه این وضعیت ادامه یابد و خیابان ها از تجمع مردم خالی نشود، تمام آمریكائیان به كشورشان بازخواهند گشت. در این هنگام، مصدق "حالت عذرخواهی به خود گرفت" و به سفیر آمریكا گفت: «جناب آقای سفیر من از شما می خواهم این كار را نكنید. اجازه بدهید رئیس پلیس را بخواهم. من ترتیبی خواهم داد كه هم میهنان شما را كاملا محافظت كنند.» بدین ترتیب در غروب 27 مرداد، به دستور مصدق خیابان ها كاملاً خلوت شد تا خیال كودتاچیان برای راه اندازی موج دوم كودتا راحت شود.

اصرار مصدق به اعتماد بر آمریكا، آن هم در حالی كه خود چندین بار شاهد بدعهدی آمریكایی ها بود بسیار عجیب و توجیه ناپذیر است. روز 28 مرداد، مصدق با طرح "آژاكس" كه آمریكا طراح آن بود و سیا نقش اصلی را در آن ایفا می كرد به زیر كشیده شد.

به این ترتیب نتیجه اعتماد مصدق به آمریكا نه تنها برای خود او بسیار تلخ بود، بلكه پیامدهای ناگواری برای ایران به همراه داشت. در نتیجه كودتای ننگین 28 مرداد، منافع ملی ایران به تاراج رفت و طی قرارداد "كنسرسیوم" رسما از نفت ایران ملی زدایی شد. موضع آیت الله كاشانی در این مورد بسیار جالب است. او كه مدت ها قبل متذكر شده بود كه آمریكا غیر قابل اعتماد است در واكنش به تحمیل كنسرسیوم به ملت ایران گفت: «ملت ایران حق دارد از آزادی و آزادی خواهی ناامید و نسبت به تمامی ادعاهای دنیای غرب بد گمان شود.»


منبع: مرکز اسناد انقلاب اسلامی