تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر در پی بررسی صحت و سقم ادعای شهادت آب بود....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تحقیق و بررسی صحت و سقم ادعای شهادت آب

تحقیق و بررسی صحت و سقم ادعای شهادت آب

یازدهمین دوره از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: تحقیق و بررسی صحت و سقم ادعای شهادت آب
نام ارائه دهنده/دهندگان: محمدحسین ممتازمنش- کوروش منطقی- علی ملکوتی- احسان معزز
زمینه و نوع پروژه: فیزیک
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دکتر حسابی

چکیده

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر در پی بررسی صحت و سقم ادعای شهادت آب بود.

مقدمه

ماسارو ایموتو یک نویسنده ژاپنی بود که به دلیل ادعاهایش در مورد بلور یخ شناخته شده است. ایموتو معتقد است مولکول ‌های آب در مقابل کلمات و افکار انسان‌ ها سریعاً عکس ‌العمل نشان می ‌دهند. او آزمایش‌های خود را این گونه انجام می ‌دهد: مقداری آب را در ظرفی ریخته سپس افکار مثبت یا کلمات زیبا را بر آن آب می‌ خواند یا القا می ‌کند و بلافاصله آب را منجمد کرده و از مولکول ‌های یخ عکس می ‌گیرد.

همین کار را با همان آب و این بار با کلمات منفی یا افکار زشت تکرار می ‌کند. او معتقد است تصویر اول شکل هندسی شش‌ وجهی زیبایی دارد و تصویر دوم فاقد شکل منظم هندسی است و اصلاً زیبا نیست. او موسیقی ‌های مختلفی را نیز امتحان کرده است.

این پروژه در ایران با نام شهادت آب شناخته شده است و افراد زیادی نیز از آن حمایت می کنند و حتّی مدّعی تکرار آزمایش های ایموتو هستند.

امّا از سوی دیگر ادّعای ایموتو مخالفین سرسختی نیز در دنیا دارد. منتقدان کارهای ایموتو را به دلایل مختلفی مورد نقد قرار داده ‌اند. نبود کنترل ‌های آزمایشی کافی، این که ایموتو جزئیات نتایج خود را به اندازه کافی در اختیار جوامع علمی قرار نمی ‌دهد، و همچنین آزمایش‌ ها به گونه ‌ای انجام می ‌شوند که احتمال خطای انسانی را بالا می ‌برند.

خطای انسانی که می ‌تواند نتایج او را تحت تأثیر قرار دهند. همچنین برخی معتقدند این بلورهای یخ به صورت گزینشی عکس برداری شده اند و طوری آزمایش ها طراحی شده اند که به نتیجه دلخواه منجر شوند.

تحقیق و بررسی صحت و سقم ادعای شهادت آب

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر در پی بررسی صحت و سقم ادعای شهادت آب بود دانش آموزان ابتدا به تحقیق مفصل به همراه عکس در رابطه با ادعاها و آزمایش های مختلف ایموتو و همچنین تحقیق در رابطه با آزمایش های مشابهی که در ایران یا سایر نقاط جهان انجام شده است، پرداختند.

در مرحله دوم به جمع آوری نقدهایی که به این ادّعا وارد شده است پرداختند و بررسی کردند که این ادعاها تا چه میزان قابل قبول هستند. در نهایت به جمع آوری پاسخ هایی که از سوی ایموتو و حامیانش به این نقد ها داده شده است پرداختند و در مرحله سوم با آزمایش خلّاقانه ای سعی کردند به صورت غیر مستقیم صحت ادّعاهای ایموتو را تا حدودی بررسی کنند. سیستم آزمایش بدین شکل است که در سه ظرف مختلف به صورت جداگانه به کشت سبزه عید نوروز پرداختند.

ظرف حاوی این سبزه ها و همچنین لیوان حاوی آبی که به آنها می دادند برچسب خوردند. در یکی از برچسب ها کلماتی منفی همچون «شیطان»، در یکی کلماتی مثبت مانند «آبادانی» و در دیگری آیاتی از قرآن کریم نوشته شد. با عکس برداری مرتّب از رشد این سبزه ها سعی کردند اثرات احتمالی این برچسب ها بر رشد سبزه ها را بررسی کنند. این آزمایش توسط هر چهار نفر اعضای گروه انجام شد تا خطاهای احتمالی انسانی از آزمایش حذف شود. نتایج نشان داد که نتایج پژوهش هم سو با پژوهش ایموتو است.

مهارت های کسب شده
1. چگونگی تفکر طراحی
2. چگونی پژوهش و استخراج مطالب
3. آشنایی با استاندارهای طراحی و نحوه ارائه ایده در گام های اولیه و نهایی
4. آشنایی با روش های ایده یابی
5. آشنایی با نگارش مقاله (در حد یک پروژه در مقطع دبستان)
6. آشنایی با موارد استاندارد پروژه
7. آشنایی با روش آزمایش علمی

بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: مهدی رحمانی، تنظیم:نیلوفر یاقوتی