تبیان، دستیار زندگی
در روزهای بعد از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ افرادی که در خیابان کاخ قدم می زدند، ویرانه های سوختهٔ خانهٔ شمارهٔ ۱۰۹ را می دیدند؛ ستاد و خانهٔ معنوی نهضت ملی ایران که ویران شده بود. دفترهای کار و اتاق خواب محمد مصدق را غارت کرده بودند، ده ها هزار سند و نامه را بردند ی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خانه ویران شده مصدق

در روزهای بعد از 28 مرداد 1332 افرادی که در خیابان کاخ قدم می زدند، ویرانه های سوخته ی خانه ی شماره ی 109 را می دیدند؛ ستاد و خانه ی معنوی نهضت ملی ایران که ویران شده بود. دفترهای کار و اتاق  خواب محمد مصدق را غارت کرده بودند....

بخش تاریخ ایران و جهان تبیان
خانه ویران‌شده مصدق

روزهای بعد کودتا

در روزهای بعد از 28 مرداد 1332 افرادی که در خیابان کاخ قدم می زدند، ویرانه های سوخته ی خانه ی شماره ی 109 را می دیدند؛ ستاد و خانه ی معنوی نهضت ملی ایران که ویران شده بود. دفترهای کار و اتاق  خواب محمد مصدق را غارت کرده بودند.

ده ها هزار سند و نامه را بردند یا نابود کردند. کاشی ها را از دیوار کندند و سیم های وسایل ارتباطی را از قرنیزها بیرون کشیدند. بعضی غنایم را درجا برای رهگذران همان حوالی حراج کردند. در گاوصندوق نخست وزیر را از لولا درآوردند و محتویاتش را بردند.

هر آنچه را نتوانستند ببرند، تبدیل کردند به زباله هایی بی مصرف. چنان که خبرنگار کیهان گزارش داد: «ظرف چند دقیقه خانه کاملا ویران و با خاک یکسان شد و هیچ  چیزی که به کوچکترین دردی بخورد، باقی نماند.»

به نوشته کریستوفر دی بلیگ در کتاب «ایرانی میهن پرست؛ محمد مصدق و کودتای خیلی انگلیسی»: «غیرمنتظره بود که مصدق در زندان تازه اش دوباره یکی از چیزهایی را به دست آورد که از خانه ی شماره ی 109 خیابان کاخ به تاراج رفاه بود، عینک مطالعه ای که در سفرش به آمریکا سفارش داده بود. در باشگاه افسران، یکی از نگهبان ها به او گفت: «من می دونم عینکتون کجاست»؛ چند دقیقه بعد عینک در دستان مصدق بود. چند هفته بعد که غلامحسین مصدق دستگیر شد و کشان کشان بردنش پیش دادستان نظامی، سخت توانست آنچه را می بیند، باور کند. گفت: «شما حتما مستحضرید که روز 28 مرداد خانه و اموال من و پدر و برادرم غارت شد. عجیب است که حالا یکی از فرش های خانه یخودم را اینجا زیر پای شما می بینم!»


منبع: سایت تاریخ ایرانی