تبیان، دستیار زندگی
دانش آموزان در پی آن بودند با شبیه سازی سنسورهای بینی در دستگاه های مختلف چگونگی کارکرد بینی را مورد تجزیه و تحلیل و آنالیز قرار دهند...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آناتومی بینی و ساخت دستگاه های هوشمند بینی

آناتومی بینی و ساخت دستگاه های هوشمند بینی

یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.


نام ایده: آناتومی بینی و ساخت دستگاه های هوشمند بینی
نام ارائه دهنده/دهندگان: کیانا کامروا - مژده مرزبان
زمینه و نوع پروژه: زیست شناسی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: مجتمع غیرانتفاعی صبا

چکیده

دانش آموزان در پی آن بودند با شبیه سازی سنسورهای بینی در دستگاه های مختلف چگونگی کارکرد بینی را مورد تجزیه و تحلیل و آنالیز قرار دهند.

مقدمه

بویایی یکی از ناشناخته ترین حس هاست. سلول های بویایی سلول های گیرنده برای احساس بویایی در واقع سلول های عصبی دو قطبی هستند که در اصل از خود سیستم عصبی مرکزی مشتق شده اند.

علاوه بر مکانیزم شیمیایی پایه که توسط سلول بویایی تحریک می شوند چندین عامل فیزیولوژیک روی درجه تحریک تاثیر دارد.

اولا :فقط مواد فرار هستند که می توانند به داخل حفره بینی کشیده شوند و می توانند بوییده شوند.

 ثانیا: ماده تحریک کننده باید لااقل مختصری محلول در آب باشد به طوری که از مخاط بتواند عبور کند و به سلول های بویایی برسد. ثالثا: محلول بودن در چربی نیز کمک می کند که اجزای لیپیدی غشا سلول های مژک دار مواد محلول در چربی را در پروتئین های غشایی دفع می کند.

بدن ما سر منشا تمام تکنولوژی هایی است که تا کنون کشف شده و برخی از این تکنولوژی ها از عملکرد سلول های بینی و مغز ایده گرفته شده اند.

دانش آموزان با انجام این آزمایش در پی بررسی تفاوت حس بویایی دانش آموزان پایه تحصیلی هشتم و دبیران بالای سی سال در سنین مختلف بود.
 
دانش آموزان در پی آن بودند با شبیه سازی سنسورهای بینی در دستگاه های مختلف چگونگی کارکرد بینی را مورد تجزیه و تحلیل و آنالیز قرار دهند. لذا جهت انجام پژوهش معلمان بالای سی سال و دانش آموزان پایه هشتم را به عنوان نمونه انتخاب کردند.

آناتومی بینی و ساخت دستگاه های هوشمند بینی

در این پژوهش دانش آموزان برای انجام تست بویایی دبیران بالای 30 سال با جنسیت زن را انتخاب کردند و با دانش آموزان 13 تا 14 سال با جنسیت دختر مقایسه کردند. آزمایش را به این صورت آغاز کردند که روی ده نفر از دانش آموزان و ده نفر از دبیران تست بویایی را انجام دادند و نتایج را ثبت کردند. دانش آموزان و دبیران باید از بین 9 بو که شامل: ماء الشعیر، لیمو، یاس، دود، خیار شور، نارگیل، شکلات، فلفل سیاه و هلو بود، با توجه به حس بویایی خود پاسخ درستی می دادند.

سپس تمام پاسخ ها یادداشت شد و در آخر نمودار مقایسه ای رسم شد تا حس بویای را در سنین مختلف مورد بررسی قرار داد. نتایج نشان داد که دانش آموزان پایه هشتم در سن 14-13 سال در مقایسه با دبیران بالای 30 سال حس بویایی قوی تری داشتند.

مهارت های کسب شده

1- آموزش نحوه تهیه مقاله کامل
2- نحوه جمع آوری اطلاعات از روی کتب معتبر دانشگاهی
3- نحوه و آموزش ساخت دستگاه هوشمند بینی
4- نحوه گرفتن تست بویایی و رسم نمودار مقایسه ای
5- نحوه تهیه پوستر و پاورپوینت

بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه:مهدی رحمانی،تنظیم:نیلوفر یاقوتی