تبیان، دستیار زندگی
والدین آگاه و هوشیار، این نكته را به خوبی می دانند و در جهت تربیت درست دختران امروز و مادران فردا آگاهانه تلاش می كنند. ما هم به مناسبت ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر، چند نكته تربیتی و مهم دخترداری را برایتان می گوییم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ما دختردارها

تربیت دختر

ما دختردارها

والدین آگاه و هوشیار، این نكته را به‌خوبی می‌دانند و در جهت تربیت درست دختران امروز و مادران فردا آگاهانه تلاش می‌كنند. ما هم به مناسبت ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر، چند نكته تربیتی و مهم دخترداری را برایتان می‌گوییم.

بلوغ جنسی و تربیت فراموش‌شده

دختران امروز با بهره هوشی بالاتر نسبت به نسل‌های قبل، با دنیایی روبه‌رو شده‌اند كه پر است از هجوم محرك‌های جنسی و از طرف دیگر تغییر سبك غذایی، تحرك و ورزش. این عوامل طی سالیان گذشته به روند سبقت گرفتن بلوغ جنسی بر بلوغ فكری دختران سرعت داده است. معنی این سبقت‌گرفتن نامبارك، مواجه‌شدن با دردسرهایی است كه دختران در ارتباط با جنس مخالف پیدا می‌كنند. برای كمك به رشد همپای بلوغ جنسی و عقلی دخترها، از این راه‌ها كمك بگیرید:

مفهوم تربیت جنسیتی درباره دخترها؛ یعنی آنها را برای خانم شدن تربیت كردن. اما این نوع تربیت اغلب از طرف والدین فراموش می‌شود و خانواده‌ها به‌خاطر اینكه مهارت كافی برای تربیت جنسیتی ندارند معمولا بی‌خیال آن می‌شوند. قدیم‌ها رسم بود كه مادرها كم‌كم و خردخرد وسایل زندگی را برای دخترهای كوچكشان تهیه می‌كردند و می‌گفتند:

«این وسایل بماند برای جهیزیه‌ات»، این عمل نمادین مادرها در گذشته، فقط جنبه اقتصادی نداشت بلكه این رفتار مادرها با زبان بی‌زبانی دختر را برای نقش‌های نه‌چندان دور در آینده‌اش آماده می‌كرد. دخترها با دیدن این رفتار از طرف مادر، به زندگی آینده و همسرداری و بچه‌داری فكر می‌كردند و كم‌كم به میزانی از پختگی مورد نیاز در این زمینه می‌رسیدند. پس دخترها را برای نقش‌هایی كه در آینده قرار است عهده‌دار آنها باشند، ‌آماده كنید.

تحقیقات نشان داده است كه هرچه كودكان و نوجوانان بیشتر درمعرض درك مسائل جنسی مثلا از طریق ماهواره باشند، زودتر به بلوغ جنسی بی‌موقع می‌رسند. این حریم‌ها را در ارتباطات خانوادگی، فامیلی و رسانه‌ها مدیریت كنید تا ذائقه فرزندتان در جامعه هم بیشتر كنترل شود. مراقب نفوذ آهسته و موذیانه موسیقی‌های محرك و رمان‌هایی كه در قالب كتاب به طرح روابط رمانتیك و نادرست می‌پردازند، باشید. محیط معنوی خانه را تا می‌توانید با دینداری بدون افراط و تفریط پربار و جذاب كنید تا دخترتان تاحد زیادی در محیط خانه بیمه شود.

پای فشارهای اجتماعی باید ایستاد

دختران امروز درزمانه‌ای هستند كه عصر ارتباطات است و آدم‌ها در این عصر می‌توانند هرچه می‌خواهند را در هر كجای جهان در ثانیه‌ای ببینند و درك كنند. امروزه موضوع اغلب فیلم‌های كودكان و بزرگسالان، تخیل است و این دسترسی به اطلاعات و جولان‌دادن تخیل در ذهن فرزندان، از خصوصیات تربیت این دوره است.

ذهن تخیل‌گرای دخترها برای آنها دغدغه‌تراشی می‌كند؛ مثلا ممكن است سال‌ها در خانه شما نوع خاصی از ارتباط با مردم، پوشش و...رواج داشته باشد اما امروز، ‌دخترتان به‌خاطر آن چهارچوب‌ها مجبور باشد گاهی در شرایط خاص یا در بین جمع فشار جامعه را تحمل كند. در اینجا دخترتان باید مهارت تحمل فشارهای اجتماعی برای پایبند ماندن به ارزش‌ها را داشته باشد. از این راهكارها برای حمایت دخترتان در این زمینه كمك بگیرید:

هرچه دختران از داشتن یك خانواده با محبت، خاطرجمع باشند و دلشان به شما گرم باشد بیشتر توان مقاومت در برابر فشارهای اشتباه اجتماعی را پیدا می‌كنند. تربیت دختران امروز بیشتر به ادبیات محبتی نیاز دارد تا ضربتی.كمك كنید دخترتان در زمینه‌های مختلف استقلال داشته باشد تا تحمل طعنه و تمسخر دیگران او را مجبور به تسلیم در برابر آنها نكند.

شما چقدر اهل تشویق و تنبیه دختر كودك یا نوجوان‌تان هستید؟ اگر از این 2 ابزار زیاد استفاده كنید، از خلاقیت و رشد دخترتان كم می‌كنید و به جای اینكه به او یاد بدهید برای خودش قانون داشته باشد، تا شما هستید طبق الگوی شما عمل می‌كند.

راز حمایت كامل از دختران امروز تا حد زیادی به پدر (یا جانشین پخته‌ای در جایگاه او) وابسته است. پدرهای مقتدری كه مهربان و قانونمند هستند می‌توانند در رفتار درست و خودكنترلی دختران اثر مهمی داشته باشند. مادرها در ساختن جایگاه پدر با تحقیر نكردن او، امرونهی نكردن به جای پدر و تشویق پدر برای محبت به دختران نقش تأثیرگذاری دارند.

از دخترها چگونه مراقبت كنیم؟

بعضی از والدین با دغدغه مراقبت از دخترشان، به قول خودشان «همه‌جا همراه دخترشان هستند تا مزاحمی به آنها آزار نرساند». مسئله جدی‌تر این است كه در این شرایط بهتر است شما، خود او را قوی كنید و به او یاد بدهید كه باید چگونه مراقب خودش باشد. اغلب دخترانی كه از دیگران آسیب می‌بینند، چند ویژگی دارند: اول اینكه به غیر از پدر و مادر كمتر با گروه مطمئنی رفت‌وآمد داشته‌اند.

دسته دوم آن دخترانی هستند كه پدر و مادر آنها را با روش‌هایی مانند غافل نگه‌داشتن درباره مسائل تربیت كرده‌اند كه در هر حال اینگونه دخترها فایده‌ای در مراجعه به خانواده برای رفع مشكل نمی‌بینند. در این خانواده‌ها دختران جرأت یا اهمیت مطرح‌كردن اشتباه خود یا دیگران را درك نكرده‌اند. دسته سوم هم دخترانی كه به‌دلیل دلسوزی خانواده تا حدی از تجربه‌كردن و ارتباط با جامعه دور بوده‌اند كه مهارت قبول و پذیرش افراد یا طرد آنها را یاد نگرفته‌اند. در عوض بهترین نوع مراقبت از دختران در شرایط فعلی به این شیوه‌ها ممكن است:

باور به حضور خدا كه مراقب همیشگی است را برای دخترتان جدی كنید و برای خوشایندها و نارضایتی‌های خودتان هم ملاك رضایت خداوند را درنظر بگیرید تا دخترتان به‌صورت عملی نتیجه این نوع تربیت را ببیند.

دخترها هم مثل همه افراد الگو می‌خواهند. این الگو حتی در آینده دخترها كه قرار است بدون حضور پدر و مادر زندگی كنند به آنها خط و راه را نشان می‌دهد. مادرها البته در این میان سهم مهم‌تری در انتقال الگوهای زنانگی به آنها دارند. بنابراین هر رفتاری كه انجام می‌دهید چه در نقش همسری؛ چه در نقش مادری و چه حتی در نقش فرزندی برای والدین خودتان، بدانید كه قرار است الگوی دختران خودتان باشید.

به دخترتان كمك كنید تا بداند آدم‌های موفق همه دنیا، كسانی هستند كه به خواسته‌های بی‌دلیل خود «نه» گفته‌اند. مثل یك شعار مهم استفاده ازجمله «دلم می‌خواد» را زشت جلوه دهید تا به‌جای آن دخترتان بیشتر اهل تفكر شود.



همشهری انلاین

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.